Monday, 26 July 2010

Time to go

Tomorrow I have to leave, to be able to get to Tampere for Wednesday. It's always a nuisance to go, I don't long for anywhere else while I'm home.

Huomenna on kaupunkireissun paikka. Lähden niin myöhään kuin mahdollista, en hetkeäkään aikaisemmin kuin on ihan pakko.

This summer has been remarkably dry. The forecast promised rain several times but it never touched earth here. It rained on Saturday night some 13 mm, but before that, when?... A month ago...? My well had dried up. On the other hand, it was a good occasion to empty it completely, wash the walls and change the sand at the bottom.

Kaivo kuivui. Voiko joku kuvitella, että jollakulla on rengaskaivo eikä edes suunnittele porakaivon laittamista? Kun tässä on hyvälaatuinen juomavesi, niin miksi? No ehkä siksi ettei vesi koskaan loppuisi. Mutta sauna- ja kasteluvesiin on toinen kaivo, ja siellä on vettä ihan tarpeeksi vieläkin.
Tällä kalkkikivipitoisella saarella on porakaivon vesi todella kalkkista. Se on pahaksi kodinkoneille. 
Siispä tyhjensin rengaskaivoni kokonaan vedestä naapurin Hannelen avustuksella, otin pohjan vanhan hiekan pois, vaihdoin pohjalle uudet hiekat ja pesin seinät. Veden pinnalle nousevaa roskaa – havunneulasta ja oksanpalaa – pitää kuoria pois ja vettä ei tietenkään saa heti alkaa juoda ennen kuin sakka on laskeutunut pohjalle. Pohjaveden pinta on noussut hieman, letkun pää ulottuu jo veteen. Tein operaatio Puhdistuksen torstaina, ja nyt vesi alkaa olla jo kirkasta. Uusi vesinäyte Ympäristökeskuksen laboratorioon ja se on siinä.
Tämän kuvan otin juuri kun olin heittänyt uudet hiekat pohjalle, siksipä vesi on sameaa ja siinä on ilmakuplia pinnalla. Letkukin on ihan hiekkapölyssä. Eläköön vanha kunnon rengaskaivo, jonka osaa huoltaa ihan itse!

Poor Musti, he would stay on the island forever and never go anywhere else if he could choose.

Voi Musti-isäntää, joka joutuu kaupunkiin!

I don't mind leaving as long as I get some cod! Or, preferably, vendace.

Ransu on tyytyväinen missä vain, kunhan saa olla mukana (ja saa muikkua).

7 comments :

 1. Vesi on tosi tärkeää, mutta sen tajuaa yleensä vasta sitten, kun sitä ei niin vaan ole käytettävissä ; )
  Miten ihmeessä kaivo pestään ja hiekat vaihdetaan... siis pitikö sinun mennä sinne kaivoon ?????? Meidän vanhoja rengaskaivoja vain tyhjennetään välillä. Mutta ne ovat pihan kasteluun... ja niissä on aina vettä.
  Ymmärrän hyvin, että lähdet vasta viime hetkillä. Kuka nyt tuolta paratiisistasi pois haluaisi : )

  ReplyDelete
 2. Kaivo pestään ja hiekat vaihdetaan niin, että ensin tyhjennetään kaikki vesi. Uppopumppu olisi kätevä, mutta kaivoni oli jo niin tyhjä, että sen sai paremmin ämpärillä. Laskun tikkaat luukusta alas, pujottauduin sisään (vettä oli puolisääreen) ja täytin ämpäriä vedellä. Hannele nosti ämpärin narulla ylös.
  Lopulta ei enää ollut paljonkaan vettä vaan pohjamutia, siis niitä vanhoja hiekkoja, jotka pitää välillä vaihtaa (ainakin jos kyseessä on juomavesikaivo). Hiekkakerros on suodatin. Vanhat hiekat kaivetaan äyskärillä tai rikkalapiolla, millä parhaiten saa, ja sama tyyli: ämpärillä ylös. Onneksi oli apuri, itse tikkaita ylös ja alas siihen olisi mennyt ikuisuus! Meillä meni noin 2 tuntia.
  Kun olin kaivanut mutahiekkaa niin paljon, että rikka- (tai tässä vaiheessa istutus-) lapio iski vain paksuun, tiiviiseen saveen, oli aika lopettaa. Lisäksi, olin päässyt alimman kaivonrenkaan alareunaan asti eikä sitä alemmas voi mennä.
  Vettä alkoi jo hiljalleen tulla takaisin sisään, sehän pyrkii pohjaveden pinnan tasoon eli samaan puolisäären tasoon kuin hommaa aloitettaessa. Jynssäsin vielä reunat juuriharjalla tikkailla tai pohjalla seisten, äyskäröin irronneet roskat (lähinnä kasvien hiusjuuria) ämpäriin, nostin vielä monta ämpärillistä pohjalle tullutta vettä roskineen ylös ja kävin hakemassa hiekkaa. (Pesin ensin kottikärryt).
  Sen heitin hyvin puhdistetulla lapiolla alas, menemättä enää itse kaivoon. Hiekkaa kului kolme kottikärryllistä, ei sen enempää. Hiekan alla kuuluu olla tiivis savikerros.
  Veden pinnalle noussutta pientä roskaa pitää kuoria silloin tällöin, itse kuorin päivittäin, niin kauan kuin sitä on (se on peräisin hiekasta, ja sitä olisi vähemmän jos olisi voinut pestä hiekan sihdin kanssa). Lisäksi vesi on aluksi hieman sameaa ennen kuin pienijakoinen saven ja hiekan sakka laskeutuu pohjalle.
  Tämä kuulostaa ehkä hieman hurjalta nykyaikana, mutta ihan käypä juomavesikonsti jolla on eletty vuosisatoja ellei tuhansia, ja jolla voi saada 100% laadukasta juomavettä, kuten porakaivosta tai kaupunkien vesijohdoista. Näyte pitää silloin tällöin muistaa viedä laboratorioon, muutaman vuoden välein.
  Itse asiassa, kun Helsingin vesi tuli jonkin aikaa Vantaanjoesta, oli se niin etova ajatus, että harkitsin oman kaivoveden pullottamista ja rahtaamista kaupunkijuomaksi.

  ReplyDelete
 3. Hämmentyneenä luen kaivoselostusta. Saila, sulla on kansalaistaidot hallussa - ja kiitos, että opetat niitä meille muillekin. Oikeasti mielenkiintoista luettavaa!

  Hyvää kaupunkimatkaa, toivottavasti pääset pian takaisin saaristoon!

  ReplyDelete
 4. Itse asiassa mulla on pari kukkaruukullista tuliaisia sulle! Joten ihan heti en meinaa palata, ainakaan ennen kuin olen tuonut ne perille (tai sinä hakenut). Eihän mulla kansalaistaidot ole hallussa mutta niitä oppii sitä mukaa kun tarvii, kysyy ja tekee. Joten kiitos vain, tuskin tohdin ottaa kohteliaisuutta vastaan. Mutta mietin, että ehkä joskus joku joka tarvitsee tietoa saattaa löytää tämän blogin niin yksityiskohtaiset ohjeet on tarpeen. On ärsyttävää törmätä suurinpiirtein-neuvoihin joista puuttuu "tee näin" -puoli, kun juuri sitä kipeästi tarvii.

  ReplyDelete
 5. Iik! Jee! Kuinka kauan olet kaupungissa?

  Tai joo, laitan sulle meiliä/tekstailen vielä tänään, jutellaan sitten lisää.

  Yksityiskohtaiset ohjeet on oikeasti hyviä, niitä löytää ihan liian harvoin. Siksi kaikesta hyödyllisestä kannattaa raportoida tarkasti, siitä voi olla monelle iloa ja hyötyä!

  Meillä kun on porakaivo, niin en ole joutunut opettelemaan mitään kaivojuttuja... ja jos jotain sählinkiä onkin ollut, niin oma ja naapurinmies ovat hoitaneet. Olen avuton. ;)

  ReplyDelete
 6. Hyvää kaupunkireissua Sailalle ja kissoille! :)

  ReplyDelete
 7. Kiitos! KOhta lähdetähän laivaan. Kissat on toivonsa heittäneinä toinen sohvalla ja toinen sängyllä, kun ei ulos kerran pääse. On se ankeaa!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!