Thursday 21 July 2022

Ötökkäpiha

 Kaikkialla pörisee ja surisee!

Paras hyönteiskasvi on yleensä sellainen, jossa on tuhottomasti kukkia. Vaikka ihmissilmään ei edes kukalta näyttäisi, niin kyllä öttiäiset tietävät. Tässä mustapäivänhattu 'Green Wizard' Rohanissa, kun kukkia oli alkanut avautua kaksi viikkoa sitten.

Ja tässä se on nyt! Kukkapamppu on kasvanut kukinnan edetessä selvästi pituutta ja uudet avautuvat kukat houkuttelevat pörriäisiä joka päivä. 
Pari sivukukintoakin tässä oli, mutta odottelen edelleen, josko jonakin vuonna tämä tekisi usean kukkavarren. Tänä vuonna olen tosin kiitollinen ihan tästä yhdestä – siitä, että kasvi on ylipäätään elossa vesimyyrien pahasti mylläämässä Rohanissa.

Piikkiputket ovat samanlaisia, niissä on satoja kukkia per kukinto. Ja kukinnoissa käy jatkuva pörinä sekä perhosten lepatus. Tämä on alppipiikkiputki. Pioni 'Bowl of Beauty' kukkii vieläkin, taitaa olla viimeinen kukka meneillään.

Muotopuutarhan tämä penkki on mukavan näköinen nyt, kun alppipiikkiputkien ja pionin lisäksi siinä kukkii neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'. Mustaherukatkin asustavat tässä penkissä, käyn napsimassa niitä suuhun vähän väliä.

Muotopuutarhan tähkälaventelit ovat myös hyönteismagneetteja. 

Uuden sadon nokkosperhoset ovat niin ihanan täydellisiä ja kirkasvärisiä verrattuna keväisiin rähjääntyneisiin ja haalistuneisiin.
Ja seuraavaksi tässä penkissä ja muualla alkaa avautua pallo-ohdakkeen kukkia, varsinaisia hyönteismagneetteja nekin.

Olen yrittänyt kitkeä ojakärsämöä tänä kesänä ensimmäistä kertaa, mutta on se vaikeaa, kun kukissa on koko ajan joku.

Ahdekaunokki tuntuu myös nousevan ihan joka paikasta, tässä Rohanissa se oli niin väärän värinen, että joutui lähtemään. Kuvassa näkyvä etelänruusuruoho on kumminkin myös loistava hyönteiskasvi ja sitä kasvaa Rohanissa runsaasti.

Viime vuonna Sotkamon Taimistolta hankittu ketoruusuruoho on todella reipas ja kukkinut jo pitkään, eikä loppua näy! Taimisto on erikoistunut perhos- ja pörriäiskasveihin. 
Taustalla näkyy ruusu, sillä nyt ollaan ruusutarhassa, ja koska ruusu on uusi, se täytyy esitellä...

... siinä se on, ihastuttava Austin-ruusu Boscobel eli 'Auscousin'. 
Menin edellisellä mantereen-reissulla puutarhamyymälään etsimään oikeaa 'Buckeye Belle' -pionia sen väärän lajikkeen tilalle, enkä löytänyt, niin piti ostaa lohturuusu. Vaikka ruusuilla ei olekaan hirveästi tekemistä hyönteispuutarhan kanssa, vai onko?

Onhan toki, vaikka noihin ylikerrottuihin kukkiin tuskin hyönteinen pääsee heteiden kimppuun. Vähemmän kerrotut, kuten ranskanruusu 'Rosa Mundi' houkuttelevat kaikkia hyönteisiä. Viereiset harmaakäenkukat vasta houkuttelevatkin, niissä on etenkin sitruunaperhosia.

Yhtenä päivänä kyllä löysin pienen mehiläisen tai kukkakärpäsen, joka kovasti yritti löytää pääsyä Pierre de Ronsardin (ts. 'Meiviolin') keskustaan. 
Pikkuisia mehiläisiä ja kukkakärpäsiä on niin paljon, että en ole niistä selvillä alkuunkaan.

Tässä vielä Pierre de Ronsardin kauneutta vähän kauempaa. Kukinta on jo kestänyt ties kuinka kauan eikä loppua näy. Kultakuoriainen on ajatellut varmaan kömpiä yöksi kukkaan unille, pystyisinpä tekemään itse samoin.

Sarjakukkaiset ovat hyönteiskasveista parhaasta päästä ja koska itsekin pidän niistä erityisesti, olen istuttanut ja kylvänyt niitä runsaasti sinne tänne, etenkin ruusujen yhteyteen. Tämä on villi palsternakka, jonka esi-isän kaivoin Paraisilta tien poskesta, siellä tämä on levittäytynyt tienvarsille. Jakaa mielipiteitä, mutta puutarhassani se saa kylväytyä. Vahdin vain, ettei se tällä saarella lähde vaeltamaan.

Myös tämä kaksikko, viiniruuta ja harjasärmäputki, kerää paljon pörriäisiä.

Mäkimeirami on kylväytynyt sinne tänne ja siinä lepattaa jatkuvasti perhosia ja muita hyönteisiä.
Kuvassa näkyy, millainen nurmikko täällä yhä on pihan kuivemmilla paikoilla. Kohtuulliset sateet viikon välein eivät ole auttaneet kuivuuteen juuri mitään.
Onkin kiinnostavaa seurata kasvillisuutta, joka näissä kohdissa vihertää nurmiheinän sijaan – esimerkiksi siankärsämö ja matara, joka tyytyy kasvamaan ja kukkimaan minimatarana. Matarakin taitaa olla hyvä hyönteiskasvi, tai ainakin meillä on runsaasti matarakiitäjiä joka vuosi.

Liljoissakin on paljon pörinää, tai ei niissä rumissa suurikukkaisissa, vaan varjoliljoissa ja marhanliljoissa, kuten tämä 'Guinea Gold'. Kuva on otettu pari viikkoa sitten, nyt on enää kaksi viimeistä kukkaa auki.

Kurkkuyrteissäkin käy jatkuva trafiikki.

Kasvimaan auringonkukanlehdellä joogasi joku jäärä kaiketi.

Ruusu-heinätarhassa sain kaksi ötökkää kahdessa eri kasvissa samaan kuvaan, mutta tuo taustan tähtiputkella ruokaileva kukkakärpänen ei näy, ellei sitä erikseen sano. Oli väärä linssi. Kurjenpolvi on Geranium shikokianum.
 
Toivottavasti teillä on yhtä hyvä ötökkätilanne! Tai täällä niitä tuntuu olevan joka vuosi yhtä paljon. Nurmikkoa leikkasin hieman tänään, ja koko ajan piti pyydellä anteeksi valkoapilalla sun muilla kukkasilla ruokailevilta pörriäisiltä. Aika monta koukkausta tuli tehtyä ja hieman epätasainen leikkuu, mutta mitä siitä.
Päivän kruunasi muutaman pyrstötiaisen bongaaminen pihakuusestani, eli niillä on ollut pesä täällä jossakin lähistöllä!


Ahdekaunokki Centaurea jacea
Alppipiikkiputki Eryngium alpinum
Etelänruusuruoho Knautia macedonica
Harjasärmäputki Selinum carvifolia
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mustapäivänhattu Rudbeckia occidentalis
Mäkimeirami Origanum vulgare
Neilikkaruusu Rosa Grootendorst-Ryhmä
Ojakärsämö Achillea ptarmica
Pallo-ohdake Echinops
Palsternakka Pastinaca sativa
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia
Tähtiputki Astrantia
Viiniruuta Ruta graveolens

26 comments :

  1. Tänään opin, että pelto-ohdake on mitä ilmeisemmin erinomainen perhoskasvi: muuan tienpientareen pelto-ohdakekeskittymässä oli perhosia vallan mahdottomasti! Jos niin paljon saa perhosia houkuteltua niinkin tuikitavallisella kasvilla, menen hetikohta koluamaan tienpientareita ja hakemaan meille ohdakkeita ensi kesää ajatellen. (Tosin en kyllä tiedä saisinko niitäkään menestymään, ehkä keskityn valkoapilaan ja harakankelloon, ne nähtävästi kukkivat jopa meillä, ja ainakin apilasta tykkää pörriäisetkin)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kunhan pelto-ohdakkeen hahtuvasiemenet poksahtavat auki, niin saat sitä takuuvarmasti omallekin tontille, jos sitä vain kasvaa jossain sadan metrin säteellä :-D Se nimittäin kylväytyy joka paikkaan! Mutta ohdakkeet kyllä ovat loistavia perhoskasveja! Hmm. Ehkä suosittelisin hakemaan kaupan yrttilaarista mäkimeiramin/oreganon ja lykkäämään sen maahan. Sekin siementää paljon, mutta ei ole niin ärsyttävä piikikäs kitkettävä ;-)
      Apila ja harakankello ovat hienot ötökkäpuutarhan ainekset.

      Delete
  2. Mahtava määrä sinulla sellaisia ötökkäkasveja, joista en ole kuullutkaan. Meillä on nyt harmillisen vähän perhosia. Kimalaisia surraa aina jossain. Toki osa sellaisista kasveista on täällä vielä aloittamassa kukintaa, jotka siellä jo kukkivat. On teillä kyllä kuivaa. Täytyisi tulla suuria sateita, että teillä elpyisi nurmikko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti perhoskanta siitä vielä reipastuu! Voihan niillä olla eri ajoitukset eri puolilla maata, kun kasveillakin on.
      Kuivaa tosiaan on. Ensi yölle on pieni mahdollisuus pienelle sateelle, nyt olisi vähästäkin kiitollinen.

      Delete
  3. Eilen meillä tuuli niin kovasti etten nähnyt yhtään perhosta tai ötökkää ja tänään olin koko päivän poissa puutarhasta. Olen huolestuneena katsellut, että tänä vuonna on vähemmän ötököitä kuin viime vuonna, kirahvinkukissa ei ole käynyt niin mahtava pörinä kuin aiemmin. Toivon tilanteen olevan vain paikallinen poikkeus eikä tulevaisuutta.
    Etelänruusuruoho on kaunis, sitä ostin taimen (taas) viime vuonna ja tietysti ei näkynyt enää tänä vuonna. Jätin muutaman rikan kitkemättä josko olisi tehnyt siementaimia. Vielä niistä ei ole tullut mitään mutta jaksanhan minä odotella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuulella ne eivät tosiaan lennä. Kirahvinkukat eivät vielä täällä ihan kuki, nuppuja on kyllä kovasti. Nekin ovat tosi hyviä, toivottavasti kukissasi alkaa liikenne!
      No voi että, etelänruusuruoho tekee kyllä kohtuullisen hyvin siementaimia, toivottavasti niitä siellä kumminkin on. Ovat aika saman näköisiä kirahvinkukan siementaimien kanssa.

      Delete
  4. Ihana kun ostit Boscobel-ruusun 🌹 niin upea! Edellisen kirjoituksen ruusut kuolasin myös...niin mielettömän ihania 🤤 Hassu patukka tuo mustapäivähattu, ihan kuin jotain puuttuisi. Varmasti ilahduttaavaa, kun hyönteiset viihtyvät niin hyvin puutarhassasi. Ei ihme lainkaan, kaikkihan siellä viihtyy. Luin nyt vasta Ransun sienestä, miten hän voi ja tarttuuko sinuun? Toivottavasti häipyy nopeasti takavasemmalle. Kesäiloja ❣️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusut on niin ihania! Onneksi täällä on hyönteisiä, varmaan saariston monipuolinen luonto auttaa, kun on paljon eri luontotyyppejä hyvin lähekkäin pienillä aloilla. Ja nuo lehmät laitumella lisäämässä niittykasvien hyvinvointia.
      Ransun sieni on sellainen, jota on kaikkialla - maassa, vedessä, maatuvissa kasveissa. Sen voi ihminenkin saada, mutta tuskin eläimeltä, vaan ihan ulkoa. Silloin täytyy olla vastustuskyvyn alentunut, eli siinäkin on huoli Ransun suhteen. Lääkekuuri on rankka ja voi olla kohtalokas iäkkäälle kissalle, mutta pakko tämä on yrittää hoitaa.
      Kiitos, aurinkoista kesän jatkoa!

      Delete
  5. Sinulla on siellä upea hyönteishotelli, koko pihan kokoinen! Kaikkia erikoisherkkuja tarjolla :)
    Meilläkin on jätetty apilan ja muiden nurmikkokukkien takia nurmikko leikkaamatta joksikin aikaa, vaikka se alkaa näyttää jo aika hurjalta. Frodo yrittää toisaalta vähentää hyönteisten määrää omalta osaltaan tehokkaasti. Yllättävän vähän on nurmikko kuitenkin tässä vaiheessa kasvanut, vaikka vettäkin on satanut. Ensi viikolla täytyy varmaan päräyttää kone käyntiin, että ei tarvitse viikatetta käyttää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On pihan kokoinen hotelli, ja paljon löytyy myös lahopuuta, vanhoja kantoja ja lojuvia puunrunkoja ötököille asumukseksi. Apilassa on tosiaan paljon pörriäisiä, mutta pakkohan se ruoho on joskus leikata.
      Voi sentään, toivottavasti kukaan ei pistä yli-innokasta Frodoa!

      Delete
  6. Aika paljon samoja pörriäismagneetteja täälläkin kukkiin. Boscobel löytyy myös. Se on ihana! Sinipallo-ohdake on loistava hyönteiskasvi, samoin aitohunajakukka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että sielläkin on pörriäisiä! Ja ihana Boscobel. Kuvistasi yritän usein keksiä, mikä Austin-ruusu on kyseessä milloinkin ;-)

      Delete
  7. No on aikamoinen pötkylä tuo Mustapäivänhattu en ole sellaista ennen nähnyt. Ketoruusuruohon siemeniä ostin jo viime vuonna ja muitakin niitty kukkia ja kylvin ne lavakaulukseen nyt ajattelin kylvää niitä maastoon samoin joitakin muita luonnon niitty kukkia. Yritän saada niistä siemeniä. Tuo Pierre de Rondardi on kyllä hurmaavan kaunis sen väri miellyttää. Onko se jaloruusu. Meiramia ajattelin minäkin kylvää rinteeseen.
    Meillä on pörriäiset selkeästi vähentyneet joten pitää yrittää jotenkin saada ne lisääntymään. Viime vuonna oli senpäiväinen pörinä nyt samoissa kasveissa on huomattavasti vähemmän.
    Liian kuumaa olla ulkona joten päätin leipoa sisällä 🤗 😁. Hyvää loppuviikkoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kylvin omat ketoruusuruohon siemenet tuoreeltaan syksyllä, purkki oli talven yli ulkona kukkapenkissä ja itäminen keväällä oli loistavaa.
      Pierre de Ronsard köynnöstää, eli olisiko sitten loistoköynnösruusuja tms.
      Hih, vai on sinulla helteellä leipomispäivä!

      Delete
  8. Ihanaa pörinää ja siipien havinaa ♥

    ReplyDelete
  9. Ihana kun on pörriäisiä ja muita lentäviä ja niille ravintoa. Minulla on myös tuota mustapäivänhattua ja kyllä siinä kimalaiset viihtyy. Ovat ihan pökerryksissä ja jaloissa vankat siitepölykuorrutukset :) Sitä on ilmeisesti useampaa lajia, koska minulla jää tuollaiseksi kun eka kuvassa oleva, ei kasva noin pitkäksi.
    Yksi mikä on erityisesti myös perhosten suosiossa, kuten kimalaisten ja mehiläisten, on purppurapunalatva. Väriminttu tuntuu olevan myös suosittu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On todella ihanaa, kun puutarha ylläpitää monenlaista elämää. Kimalaiset pökerryksissä :-)
      Punalatvat ovat tosiaan hyviä, täällä ne eivät vielä vain kuki. Mutta värimintut ovat tosiaan aloittaneet täälläkin, ja nyt ovat ensimmäiset kirahvinkukan ja pallo-ohdakkeen kukat auki, ja sen kyllä lisääntyneestä lentoliikenteestä huomaa :-D

      Delete
  10. Aika ihanan lohturuusun kyllä löysit:)
    Pitääpä ottaa vaikka seuraavan puutarhakierroksen aiheeksi pörriäisten kuvaus;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siinä on kiva aihe kuvauskierrokselle. Lohturuusu on aika ihana! Pari vuotta olen tuota miettinyt, nyt päätin, että se on nyt eikä myöhemmin.

      Delete
  11. Aika hyvin on kukis kuhinaa. Uus nokkoosperhos satsi rantautuu meillekki. Oikee silimiä hiveli niiren kirkas färitys. Vau, mikä 'Guinea Gold', oikia jättilääne. Mulla kukkinu ollenkaa. Otti kait nokkihinsa viimmekesääsestä siirrosta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo Guinea Gold kasvatti pisimmän kukkavartensa kaksimetriseksi ja kukkia oli valtavasti. Siirto varmasti aiheuttaa kukinnan viivästymistä, liljat tuntuvat vaativan jonkun vuoden rauhallista juurtumisaikaa.

      Delete
  12. Noin kauniin ruusun terälehtiin olisi kiva mönkiä nukkumaan.
    Minusta tänä kesänä on valtavasti kaikenlaisia ötököitä. Osa kasvien kannalta hankalia. Ruusuetanaista, tarhakalliokielon lehdet kalunneita toukkia, osa herukanlehdistäkin on varsin ilmavia. Ja lilojen lehdet pitäisi käydä pyyhkimässä tulevista liljakukoista. Kirvoja oli alkukesästä joka kasvilla, mutta mitään tuhoa en huomaa niiden tehneen. Perhosia on ollut vähemmän; muutama keisarinviitta, amiraali ja sitruunaperhonen lenteli pari päivää sitten ahkerasti, vaan eivät suostuneet kuvattaviksi. Samoin sudenkorentoja näkee iltaisin.
    Yhtenä päivänä katselin, kuinka lentävä hyönteinen yritti raahata itseään suurempaa vihreää toukkaa vuoroin lentäen vuoroin nurmikolla levähtäen.
    Puutarhassa kameran kanssa kierrellessä vähän jokaisella terälehdellä istuu joku ötökkä. Usein katse kiinnittyy niihin tarkemmin vasta kuvia koneelle ladatessa.
    Kummasti sitä oppii puutarhaharrastuksen myötä seuraamaan ja sietämään kaikenlaisia ötököitä. Toistaiseksi olemme sopineet samalle tontille, vaikka kotilot mielelläni heittäisin kankkulankaivoon. Niihinkin näköjään tottuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että on paljon ötököitä. Vaikka kaikki eivät niin ilahduta; kärsäkkäät katkoivat lähes kaikki nuput Tove Janssonista ja se läheisestä neidonruususta ja myös Papulasta, se harmitti. Muuten olisi ollut ihan kivasti jo kukkia niissä, nyt oli vain pari. Ei voi kuin toivoa, että niitä ei ole joka vuosi ihan näin paljon. Kyllä niitä joka vuosi tuntuu kumminkin olevan.
      Hih, olemmekohan nähneet saman hyönteisen ison vihreän toukan kanssa, sillä ihan samaa minäkin ihmettelin ja kuvasin. Se oli joku pistiäinen viemässä älyttömän paksua toukkaa jälkikasvunsa ateriaksi.
      Kaikkeen tosiaan tottuu. On oikeastaan ihan kivaa, että puutarha tarjoaa elinympäristön niin monelle lajille.

      Delete
  13. Sinulla on hurjasti ihania hyönteishoukuttimia. Minun pitäisikin kaivaa 'Blue Hobbit' sinipiikkiputkeni esiin Uudenkuun penkistä ja siirtää ne muualle, kun ne ovat jääneet täysin muiden kasvien jalkoihin. Tuo etelänruusuruoho on niin soma, kukan väri on aika täydellinen. Ruusuruohot ovat muutenkin yksiä lempikasveistani, vaikkei minulla sellaisia (vielä) kasvakaan. Luonnonkannan ruusuruohoa kasvaa kyllä rivitalomme tontilla, mutta pensasaidan väärällä puolella. :D (Olen ehkä joskus kertonutkin, että takapihalla tonttimme jatkuu vielä aidan takana, mutta sitä aluetta emme ole pahemmin hyödyntäneet, enkä oikein ymmärrä, miksi se on alunperin jätetty aidan ulkopuolelle.) Hurmaavia ruusuja! Ruusun sisään unille kömpiminen kuulostaa valtavan suloiselta. Olen tänä kesänä viettänyt loppujen lopuksi niin vähän aikaa kotipihallamme, etten osaa sanoa, missä määrin siellä on nyt ollut ötököitä. Mökillämme öttiäisiä ainakin riittää. Mökillä oli vielä joitain päiviä sitten ihanat apilakasvustot nurmikolla, mutta lopulta ne kasvoivat sen verran pitkiksi, että oli pakko leikata nurmi. Ötököiden onneksi täällä riittää silti mielinmäärin villinä rehottavaa kasvustoa. Kasvilajien monimuotoisuutta ja ötököiden touhuja on ihana seurata itsekin. Mukavaa sunnuntaipäivää & toivottavasti Ransu voi jo paremmin! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. On onni, että piha on ötököiden mieleen. Vaikka juuri äsken salkoruusun kukkia katsoessani muistin jonkun pistiäisentapaisen, joka viime vuonna leikkasi ihan silmieni edessä isot palat terälehdistä pois! :-D Ei se nyt niin onnea ollutkaan, hetkessä kukat olivat kadonneet repaleiksi.
      Ihanaa, että sinulla on hobittiputki. Olen istuttanut sen saman varmaan kolmeen kertaan, mutta on jäänyt lyhytikäiseksi ja tavalliset korkeammat vain mennä porskuttavat. Täytyy joskus taas kokeilla uudestaan, toivoisin niin saavani Blue Hobbitin viihtymään hobittipenkkini tienoilla. Paalujuurisena piikkiputket ovat kyllä aika hankalia siirrettäviä.
      Onpa tosiaan tylsää, että piha on katkaistu kesken aidalla. Ruusuruohoniitty omalla tontilla kuulostaa kyllä ihanalta!
      Teillä on mökillä täydelliset hyönteismaastot niistä ikkunanäkymistä päätellen. On kyllä kiva perehtyä hyönteismaailmaan, monet hyönteisistä ovat todella koristeellisia.
      Kiitos, mukavaa sunnuntaita sinnekin, toivon, että Ransu paranee, sienen häätö on hidas prosessi.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!