Thursday, 7 July 2022

Villin punaisen penkin kesytys

 Oli aika viimein ryhtyä raivokkaaseen metsätyräkin ja ukkolaukan kitkentään.

Tältä näytti kesäkuun alussa. Punaisen villin penkin koko kirsikkapuun alla oleva yläosa on lähes pelkästään näitä kahta kasvia, tummalehtistä 'Chameleon' -metsätyräkkiä ja perusviolettia ukkolaukkaa.
Kymmenen vuotta ne ovat saaneet rehottaa ja levitä, jo parin vuoden ajan olen ajatellut, että asialle pitäisi tehdä jotakin. Hämäläisen aikataulu...

Sitten tyräkkirehotus lähti, samalla yritin kaivaa ylös niin paljon ukkolaukkoja kuin suinkin. Kaksikko näyttää oikein mukavalta yhdessä, niinpä istuttelin niitä puutarhan villimmille alueille. Villi punainen penkki on vähän liian keskeinen ja pieni istutusalue tuollaisille itsekseen tilansa valtaaville lajeille.

Penkin alarinteen puoleiseen päähän en koskenut muuten kuin kitkin rikkaruohoja ja pari tännekin levinnyttä metsätyräkkiä. Tässä on jo valmiiksi ihan kivaa ja vaihtelevaa kasvustoa.

Kesäkuun alussa olivat vielä kukassa viimeiset tulppaanit, kuten tämä ihana oranssi 'Orange King', joka on hyvin kukkinut uudestaan jo pari vuotta. Näiden häiritsemistä vältin.

Metsätyräkkiviidakon seasta löysin lähes kadonneen himalajanjalkalehden ja hukuksissa olevan hurmeluppion. Uusia kasveja tähän tuli kaksi: punaimikkä, josta pidän kovasti, mutta joka ei oikein luonani viihdy. 
Istutin viime syksyllä yhden, mutta se hävisi talven aikana. Toinen on asunut Rohanissa jo muutaman vuoden, mutta ei ole miltei ikinä kukkinut ja tulee lehteenkin hyvin myöhään, vasta kesäkuussa. 
Useinhan kasvien kohdalla on kyse paikasta, eli täytyy vain sinnikkäästi kokeilla uusille ja vähän erilaisille paikoille. 

Toinen uusi hankinta on särkynytsydän Valentine eli 'Hordival'. Olin nähnyt tästä aiemmin vain kuvia ja ajatellut, että väri on kuvassa vääristynyt tai tahallaan myyntiä varten säädetty kovin punaiseksi, mutta kun näin tämän toukokuussa rautakaupan puutarhaosastolla kukassa omin silmin, oli pakko todeta, että tuossa ei ole pinkin häivääkään, vaan väri on puhtaasti kauniin punainen. 
Pakkohan se oli ostaa! Toivon, että puolivarjon kasvina se viihtyy villissä punaisessa penkissä punaimikän vieressä. Kummankin kasvin punasävy on harvinaisen kaunis, pehmeä.

Villistä punaisesta penkistä lähti kottikärry jos toinenkin mäkeen ja muualle. Homma tuli tehtyä syreenien kukinta-aikaan. Penkki on tuolla vanhan talon nurkan ja syreenin takana.

Huussikukat tulivat punaisen penkin katkotuista varsista. Jostain syystä olin joskus siirtänyt sinne myös lähes mustan papukaijatulppaanin, varmaan 'Black Parrot'. Olin luullut sen olevan muuta, sillä se ei ollut vuosiin kukkinut. Onnistuin tietysti katkaisemaan sen varren penkissä huhkiessani.
Tämä vuosi oli valtavan hyvä tulppaanivuosi, moni vuosia kukinnan väliin jättänyt tulppaani ryhtyi kukkimaan.

Penkkiin tuli kummasti tilaa ja muutakin uutta voisi tuonne istuttaa. Vasemmassa reunassa näkyy vasta siirretty iso puska tarhavarjohiippaa.
Jätin valtaosan metsätyräkin varsista maahan katteeksi, ja siementaimia tulee nousemaan paljon monta vuotta kertyneestä siemenpankista. 
Punaisen penkin vieressä, vanhan talon päädyssä, on matalien kasvien hobittipenkki.

Musti esittelee.

En kuitenkaan halua metsätyräkkiä tästä kokonaan pois, sillä se on todella kiva kasvi. Täytyy vain jatkossa ryhdistäytyä useammin sitä kitkemään, ettei se enää pääse dominoimaan. Tässä sen kukkia tarhasarjaliljanvarsien keskellä.

Tämä toukokuinen näkymä ehkä selittää, miksen ole hennonut 'Chameleon' -metsätyräkkiä kitkeä. Se on aivan täydellinen ruskea tausta tulppaaneille ja keisarinpikarililjoille yhdessä punertavina nousevien pioninvarsien kanssa. Suorastaan rakastan tätä värimaailmaa kirsikankukkien alla.

Jokunen metsätyräkki on kylväytynyt myös Rivendelliin ojan toiselle puolelle ylämäkeen, tässä 'Loth Lorien' -narsissien keskellä. Tyräkin 'Chameleon' -nimi tulee varmaan siitä, että lajike nousee aika punaisena, tummenee hyvin tummaksi ja sitten kukinta-aikaan vaalenee vihertävämmäksi; väri muuttuu.

Tässä kohdassa tonttia on ihana tunnelma, kun pään yllä kukkivat kirsikat ja niiden yllä saarnet puhkeavat lehteen. Vuoden kaunein hetki, kenties.

Sitten alkoivat varjoliljojen nuput värittyä, niihin mätsää vaaleanpunainen isopukinjuuri 'Rosea'.

Sitten on kiinanpionien vuoro. Kesän aluksi penkissä kukki pari jakopalaa tontin vanhasta juhannuspionista, kiinanpioneista ensimmäisenä aloitti 'Duchesse de Nemours' aivan penkin takaosassa kirsikkapuun alla.

Otin edellistä kuvaa zoomlinssillä vähän kauempaa käsin alarinteestä ja kuulin läheltäni vaativaa raapimista. Naapurin valloittava borderterrieri Mindi se siellä kommunikoi. Että osaa olla ihana koira! Terriereissä on sitä jotakin (älä kerro Ransulle).

Vielä lähikuva 'Duchesse de Nemoursin' kauneudesta. Se on hurmaava tuossa puiden siivilöimässä iltavalossa, ylärinteen kallio taustanaan.
Varjoliljojakin tästä penkistä siirtyi jonkin verran eri paikkoihin. Ne tekevät sen verran runsaasti siementaimia, että oli varaa siirtää muualle. Toivottavasti leviävät yhtä hyvin uusillakin kasvupaikoilla.

Sitten aloittivat 'Nippon Beautyt', joita on tässä penkissä kaksi. Tämä etummainen, enemmän auringossa kasvava, kukkii paremmin. Seuraksi avautuu apteekkarinruusun kukkia. Penkin todellinen henki: kaikki mahdolliset punaisen sävyt yhdessä, toteutuu.

'Nippon Beauty' vielä kerran, vasemmalla 'Duchesse de Nemours' ja oikealla taustalla toinen 'Nippon Beauty'. Näiden seuraksi avautuu liljoja, jotka eivät toivottavasti ole ohikukkineet, eikä apteekkarinruusukaan, kun pääsen huomenna kotiin.
Eroahdistus alkaa helpottaa, kun tietää, että näemme puutarhan kanssa jälleen huomenna! Nämä viimeiset kuvat ovat viikon takaa.

Näkymä ruskopenkin osan yli, ruskopenkissä kukkii marhanlilja 'Early Bird', hurmaava vaalea kullansävyinen.
Kuulemma on tullut sadettakin – vähän, mutta useaan otteeseen. Se on mahtavaa. Toivottavasti teilläkin on satanut!


Apteekkarinruusu Rosa 'Officinalis'
Isopukinjuuri Pimpinella major
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Metsätyräkki Euphorbia dulcis
Punaimikkä Pulmonaria rubra
Saarni Fraxinus excelsior
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Tarhasarjalilja Lilium Hollandicum-Ryhmä
Ukkolaukka Allium hollandicum
Varjolilja Lilium martagon

12 comments :

 1. Onneksi saaripalstalla on nyt satanut, kun meillä taas sadepilvet ovat menneet lähinnä pohjoisesta ohitse. Joskus jonkun alueen tai penkin raivaus tosiaan vaatii pitkää pohjustusta. Sait kuitenkin paljon uusia mahdollisuuksia. Paljon kaikkea kivaa siellä punaisessa penkissä on. Minä suunnittelin juuri varjoliljojen siirtoa penkkiin, jossa ne kukkisivat pioni Duchesse de Nemoursin ja DoTellin välissä. Hauska kuva siis tuo, missä sinulla on juuri se samainen pari kukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsi, teillä kaivataan vieläkin sadetta - toivottavasti saatte sitä pian. Luulen, että meillä kotona on vielä pitkä matka siihen, että metsäpalovaara olisi ohi tai pohjavesi alkaisi nousta, mutta usea pieni sade on jo ihan lottovoitto. Jännää kyllä, kaupunkikodin kohdallakaan ei ole satanut, vaikka yleensä täällä rannikolla sataa selvästi useammin kuin kotona saaressa.
   Yllättävän paljon olisi tilaa istuttaa uusia kasveja, kun raivasin tuon "monokulttuurin" tai "duokulttuurin" pois, vapaata alaa oli useita neliömetrejä yhtäkkiä. Pioni ja varjolilja ovat tosiaan kiva ja toisiaan täydentävä yhdistelmä!

   Delete
 2. Joitakin kasveja on pakko hillitä, meillä niitä on esim. tummakurjenpolvi ja tähtiptki, joita olen viimeksi kaivanut ylös tonneittain. Tai siltä se ainakin tuntui:) Mutta tuleepa tilaa uusille kasveille!
  Ihana kyllä tuo punainen penkki nyt (tai siis viikko sitten;) )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tummakurjenpolvea saan täälläkin kitkeä, mutta jostain syystä tähtiputki ei ole ikinä lähtenyt maailmanvalloitukseen. On vain ne muutama, jotka alun perin olen istuttanutkin, plus ehkä kaksi siementaimea tullut vuosien mittaan. Hämmästyttävää, kuinka ne jossain muualla leviävät, ja jossain taas ei!

   Delete
 3. Minullakin on pari tuota metsätyräkkiä, ei ole vielä ehtinyt leviämään. Kultatyräkki sen sijaan on sinkoillut sinne tänne ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. 'Chameleon' -metsätyräkki on niin mahtivärinen, että sitä on vaikea kitkeä. Mutta nyt tuli mitta täyteen ;-) Kultatyräkki on sen sijaan aina täällä kuollut! Tai kaksi kertaa sen olen istuttanut ja molemmilla kerroilla se on kuollut ensimmäiseen talveen. Viime talveksi oikein suojasin sen, silti se kuoli. Nyt hankin mantelityräkin. En luovuta :-D

   Delete
 4. Eipä olla paljoa vettä saatu, huomenna luvassa muutama tippa ja ensi viikolla enemmän (toivottavasti). Nippon Beauty on upean värinen pioni ja näkyy pysyvän hyvin pystyssä. kerran kokeilin metsätyräkkiä mutta ei se viihtynyt meillä, vai oliko se tappotalvi kun vei sen. Aika leviäjä joten ehkä nyt ei harmita vaikka onhan se kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on viikon aikana kertynyt mittariin 3 mm, joten haihtumisen huomioon ottaen ehkä on satanut 4 mm. Onhan se parempi kuin ei mitään, mutta olin odottanut, että kasvit eivät enää lurpottaisi, ja sitä ne kyllä yhä tekevät. Toivottavasti huomenna tulee vettä!
   Minulla Nippon Beauty on tosi korkea. Laitan niille tuet, en tiedä, pysyisivätkö ne muuten kunnolla pystyssä.
   Löytyyhän sitä muita kivoja välikasveja, jotka täyttävät välit, mutta leviävät vähemmän kuin metsätyräkki.

   Delete
 5. Minullakin oli Joensuussa kultatyräkkiä. Tykkäsin siitä, tosin sitä sitten löytyi monelta puolelta pihaa. Tuo särkynytsydän on aivan upean värinen. Toivottavasti tekin saatte nyt vettä, meillä ainakin on todella kova sade ja ukkonen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, miten hassua, että joillakuilla kultatyräkkiä löytyy ympäri pihaa ja täällä se ei ole suostunut selviämään hengissä edes yhtä talvea :-D Toivon, että nyt hankitun mantelityräkin kanssa on parempi onni.
   Täälläkin on tänään satanut! Muutama ukkoskuuro tuli, ja äsken satoi ja paistoi samaan aikaan. Jyrinöitä on kuulunut vain kauempana. Voi olla, että kohta sataa lisää, Houtskarista päin näkyy tulevan kuuroalue. No nyt se juuri alkoi ropista! Ihanaa, tätä on niin odotettu.

   Delete
 6. Minä en ole vielä päässyt siihen pisteeseen, että tarvitsisi ukkolaukkoja harventaa. Vielä sopii paljon lisää palloja sulostuttamaan kesäkuun alkupuolta, vaikka olen antanut niiden siementää melko lailla rauhassa jo monta vuotta. Siementaimiakin löytyy paljon mutta ilmeisesti osa niistä kuolee matkan varrella, sillä kukkivia laukkoja ei tule samaa tahtia lisää.
  Ihana särkynytsydän! Paljon kauniimpi kuin se perinteinen vaaleanpuna-valkoinen. Ja miten hurmaava yhdistelmä on tuo pioni, ruusu ja varjolilja.
  Loistojuttu, että olette saaneet vettä ja vielä useamman kuuron verran. Siitä se lähtee hiljalleen kostuttamaan maatakin, jos ei vain pääse vähäiset vedet haihtumaan kuurojen välissä. Meillä tulee ihan kaatamalla juuri nyt, katukin jo melkein lainehtii. Päivän mittaan on tullut muutama tihkusade, joten kosteutta riittää taas kerran. No, johan sitä tulikin aherrettua tälle päivälle riittämiin. Viikonloppuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulen, että olen istuttanut omat ukkolaukkani vuonna 2007, joten niillä on ollut aikaa levitä. Onneksi joka ikinen siemen ei tuota taimea, muuten niitä olisi varmaan jo monta miljoonaa :-D
   Minustakin tämä on kaunis särkynytsydän, kuten on valkoinenkin. Se pinkkiväri kun ei ole suosikkeja, mutta olin siinä luulossa, että sinä kyllä tykkäät väristä... ehkä siinä olikin joku muu, joka ei natsaa. Joka tapauksessa sekä tässä että punaimikässä on aivan ihana, herkullinen ja kunnollinen punainen, silti ei yhtään hyökkäävä, vaan pehmeä.
   Täällä on tosiaan tänään satanut useaan otteeseen. Jospa nurmikko vähitellen muuttaisi väriä takaisin vihreäksi, ja lurpottavat hortensiat ja kanukat nostaisivat lehtensä taas normaaliasentoon. Hyvä, että ehdit jotain tehdä ennen sateita. Toivottavasti teillä ei ole jo liian märkää.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!