Tuesday 26 July 2022

Lisää oranssia ruusua

 Ruusutarhajutussa ihasteltiin aprikoosinsävyisiä ruusuja niin paljon, että täytyy heti perään laittaa tämäkin.

Crown Princess Margareta (Austin-ruusuja) asustaa tontin toisessa päässä kuin edellisen jutun ruusutarha, ruskopenkissä nimittäin.

Ruskopenkki on iltaruskon puolella eli pihan länsipäässä. Ruusun lisäksi siinä on muutakin pehmeänoranssia.

Tarhasarjalilja 'Tiger Babies' on ihanan värinen ja matalampi kuin tiikerililja.

Näistä kahdesta on vähän vaikea saada yhteiskuvaa, kun välimatkaa on pari metriä eikä kukkia ihan hirveästi ole.

Alarinteestä päin näyttää tältä. Penkissä kasvaa myös maa-artisokkaa, mikä ei ehkä ole järkevin ratkaisu, sillä sen satoa on vähän vaikea kaivaa tuolta koristekasveja häiritsemättä. Mutta olemukseltaan ja väriltään maa-artisokka sopii tähän penkkiin niin hyvin. 
Taustalla voi nähdä villin punaisen penkin apteekkarinruusun, joka on ahkerana vieläkin kukassa.

Ransu esittelee. Poika voi hyvin eikä lääkekuurista näytä ainakaan vielä olevan haittaa terveydelle. Ransu on reipas, kun sääkin sopivasti viileni, ja on käynyt hakemassa minulle aamupalaksi oravan ja päästäisen. Ransu on aamuvirkku, mistä lie sen oppinut.

Molemmat pojat kertovat, että ruskopenkin tässä reunassa kasvaa kissanminttua. Se hävisi talvella, mutta siementaimista on kasvamassa uusia tilalle.

Ransu näyttää, että kissanmintussa on valkoiset, aika mitättömät kukat, kun taas mirrinmintuissa on niitä näyttävämpiä sinisiä kukkia. Kissanminttu on kyllä paljon parempi kissakasvi.

Ruskopenkissä kasvaa myös kanadanliljaa ja Romppalan Lindan lähettämistä siemenistä kasvatettu ritarinkannus, joka on pihani ritareista hyvävointisin. Ei tämäkään ole kovin kookas, reilu metrinen, mutta tuli sentään muutama kukkavarsi. Kanadanliljakin on vähän kitukasvuinen verrattuna esim. Vakka-Taimessa näkemiini. Oikean reunan tiikerililjat ovat paljon rehevämpiä.

On muuten niin mahtavaa, että peurat eivät ole enää päässeet pihalleni, muuten ei näissäkään kasveissa olisi muuta esiteltävää kuin poikki purtuja kukkavarsia: peurat suorastaan ahmivat liljoja, ritarinkannuksia, ruusuja ja maa-artisokkaa. Kissanminttua ne eivät ehkä syö.

Marhanlilja 'Russian Morning' kukki hienon värisenä. Tästä matalampana pienen välimatkan päässä kukki mielestäni toinen kappale tätä samaa liljaa, siinä oli kyllä vain pari kukkaa. Vähän jännitin, olisiko tähän viereen vuosikausia sitten istutettu 'Manitoba Fox' sittenkin hengissä, mutta kukka näytti identtiseltä tämän kanssa.

Olen siirtänyt tähän rusopäivänliljaakin, kun hienommat jalostetut päivänliljat eivät ole viihtyneet.
Taustalla näkyy vuokko-esikkopuutarhan hirmuinen rehotus, oi-voi!

Niinpä tartuin talikkoon ja lapioon ja raivasin. Ahdekaunokit, ojakärsämöt, varsankellot ja kyläkellukat lensivät. Löytyi järjestystä ja tilaa (istutin tähän uuden perhoangervon, kun toisaalla kasvava vain kituuttaa vuodesta toiseen). Löysin myös helluntaikurjenmiekan, jonka luulin kadonneen. Ihana neidonruusukin tuli paremmin esiin. 

Ihana neidonruusu 'Mme Legras de St Germain' on sen verran korkea, että se näkyi rehotuksenkin keskeltä – ja onhan ojakärsämö sille kaunis kaveri. Valitettavasti kärsäkäs pisti poikki tämänkin ruusun lähes kaikki nuput, saman kohtalon koki muutamien metrien päässä kasvava 'Tove Jansson'. Kummassakin oli lopulta vain kaksi kukkaa.

Ransu esittelee.

Vanhan talon nurkalla, kuivalla kasvupaikalla on vuorossa tummakukkainen tähkälaventeli 'Hidcote'.
Päivänpesän Katjalle tiedoksi: tarkastin tänään persikkaisen tulikukan siementilanteen, vielä ei näy mitään kypsän tapaista. Kovin paljon en uskalla niitä lähettää, sillä vaikuttaisi, ettei niitä kovin paljon tule. Toivon, että olen väärässä.

Takaisin ruskopenkkiin Ransun rapsuttelun kautta.

Ruskopenkki sai toissa vuonna jatketta, kun istutin kiinanpunapuun vähän alemmas rinteessä. Puuntaimen ympärille tuli viime vuonna puunympäryspenkki.

Niinpä pieni punapuu otti vinkistä vaarin ja on tuuheutunut tämän kesän aikana aivan valtavasti! Se on suorastaan hurmaavan pörheä. Penkin vieressä kukkii keltasormustinkukka. 
Ruskopenkissä ylempänä on ruskosormustinkukka myös tulossa kukkaan, kai vain yksi tänä vuonna. Lehtiruusukkeita on reippaasti, se lupaa ensi vuodelle hyvää kukintaa, jos niiden talvi sujuu hyvin. Mielestäni iso osa ruusukkeista on jo viime talven yli talvehtineita, mutta toisaalta ensimmäisenkin taimen kukkaan saamisessa meni enemmän kuin kaksi vuotta, siemenestä kasvatin.

Olen ihmetellyt alempana rinteessä kasvavan kolmiokan tuuheutumista – viimein! Miten puuntaimi ensin jurottaa puolikuolleena kymmenen vuotta ja sitten alkaa kasvaa, vieläpä jääkausitalven jälkeen.

Mutta nyt taas eksyttiin ruskopenkin ulkopuolelle. Kuvista huomasin, että pitäisi kitkeä vaaleanpunertavana kukkinut rohtosormustinkukka ennen kuin se ehtii siementää, ja punakukkaisia siankärsämöitä, joita kasvattelin siemenestä muutama vuosi sitten. Toivoin, että joku niistä olisi oranssi ja istutin niitä ruskopenkkiin, mutta kaikki ovat enemmän tai vähemmän pinkkejä. Ne voisi varmaan siirtää preerialle, olisivat juuri sopivia sinne.

Sade ehkä lakkasi, tänään on satanut oikein kunnolla (tosin saisi sataa kunnolla viikon, että maa kastuisi pintaa syvemmälti) ja aurinko näyttää tulevan esiin. Loistava maankaivuuilta siis tiedossa. Sademittarissa taitaa olla jopa yli 5 mm vettä.


Kanadanlilja Lilium canadense
Keltasormustinkukka Digitalis grandiflora
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kissanminttu Nepeta cataria
Kolmioka Gleditsia triacanthos
Maa-artisokka Helianthus tuberosus
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mirrinminttu Nepeta × faassenii
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Perhoangervo Gillenia
Ritarinkannus Delphinium
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Rusopäivänlilja Hemerocallis fulva
Tarhasarjalilja Lilium Hollandicum-Ryhmä
Tiikerililja Lilium lancifolium
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia

24 comments :

 1. Ihana tuo ruusu ovatko nämä ruusut kovia leviämään minulla on muutamia sellaisia ja taidan heivata ne . Mikäs madonna patsas sinulla on en ole sellaista ennen huomannut. Sinulla on mielenkiintoinen aamupala vaihtoehto siihen vaan enää paahtoleipää ja kahvia tai teetä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Austin-ruusut eivät ainakaan leviä yhtään, ovat vartettu perusjuureen (jota pitää tietty varoa, ettei se löydä tietään maan pinnalle ja ala versoa). Neidonruusut muodostavat yleensä vähän tai ei lainkaan juurivesoja.
   Madonna on tuossa keväästä syksyyn, kyllä se esiintyy usein kevätpuolen blogijutuissani, silloin tuolta alueelta on eniten raportoitavaa. Ehkä et vain ole juuri niitä juttuja nähnyt.
   Heh, hyvä, että aamupala tuodaan lähes sänkyyn!

   Delete
 2. Romanttisen syviä, upeita ruusuvärejä 🌹
  Teillä on ihmisillä ja kissoilla omat kasvimaat ja kasvit 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuissa on ihania värejä ♥
   Pihalta pitää löytyä kaikille asukkaille lempikasveja.

   Delete
 3. On teillä kamut kyllä vaikka mitä kukkia siellä saaressa! Meidän emäntä taisi tänä vuonna innostua enemmän kasvimaa ja kasvihuonejutuista kuin kukkasista. Onko teillä lainkaan kasvimaata? Mutta kyllä tuolla jotain kukkiakin kasvaa. Mitä sateelta ehtii.. viime pe-la yönäkin oli mittariin tullut 25mm.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On meillä! Pojilla on myös aika monia nimikkokukkia: pantterililjaa, tiikerililjaa, Siberian Tiger -helmililjaa, kissankäpälää... kissanminttu on ihan vain poikia varten. Mirrinminttu kiinnostaa Ransua myös jonkin verran.
   On meillä kasvimaakin, se on tontin toisessa päässä laatikoissa. Avomaalla, kukkaistutusten seassa on vain maa-artisokka ja erilaisia monivuotisia sipuleita. Kasvihuoneesta haaveilen, ja tiedän paikankin sille, mutta se vaatii ensin navetan kengittämistä, eli ikuisuusprojekti :-D

   Delete
 4. Kaikki sade on kotiinpäin. Se on kiva, että perheen ruokatalous on kunnossa, kyytipojaksi sitten vaikka käärmeenlaukkaa kasvimaalta :D
  Kiitos mielelläni otan siemeniä, vaikka kaksikin, esikasvatuksessa voisin onnistua niiden kanssa. Yksi ranskantulikukka on noussut, sellainen punavalkoinen, muista ei näy mitää mitä hankin Päivölästä, se on harmi kun ei tullut edes siementaimia. Minun tummapunaiset kärsämöt ovat alkaneet muuttua vaaleiksi, juuri kitkin pois valkoista sillä sitä löytyy luonnostakin. Oranssi voisi ola upean värinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lopulta päivän saldo on 7 mm, mikä on meille päiväsaldoksi aivan erinomainen. Tosin sain sitten kaivaessa huomata, että vain pintamaassa 2 cm syvyyteen asti on kosteutta, sitä alempana on yhä rutikuivaa :-D
   Heh, eipä minun tosiaan tarvitse ruokakaupasta aamiaistarvikkeita raahata...
   Vai että kaksikin siementä ;-D No katsotaan mitä tulee, ja ennen kaikkea yritän olla tarkkana, koska kypsyvät! Tulikukat ovat aika lyhytikäisiä ja jatkavat eloaan siementaimissa, joten tosi harmi, ettei niitä ole näkynyt.
   Valkoisia kärsämöitä joutuu tosiaan kitkemään, kun risteytymisen kautta tummanpunaisista alkaa tulla vaaleita siementaimia. Kärsämökään ei kovin montaa vuotta elä, emokasvi kuolee ja jälkeläiset jatkavat.
   Olen joskus ostanut ihanaa pehmeänoranssia siankärsämöä, Terracotta ja Walter Funcke tms. mutta ne eivät kauaa viihtyneet, taisivat kuolla heti ekaan talveensa.

   Delete
 5. Kanadanlilja on ihanan viehko. Pidän sen muodosta kovasti. Ja austin-ruusut ovat aina ihania kerrottuine kukkineen. Sade olisi teille tervetullut vähän pidemmäksikin aikaa. Sellaista ei varmaan useinkaan kesäisin tapahtu.
  Onneksi Ransu voi hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanadanlilja on tosiaan ihan täydellinen, ilmava ja siro.
   Täysin vastakkaisia ovat Austin-ruusut ylitäyteläisine kermakakkukukkineen, mutta niin vain nekin ovat aivan ihania.
   Onneksi saatiin sentään jotain ja tänäänkin oli teelusikallinen kertynyt sademittariin.
   Ransulta terveisiä <3

   Delete
 6. Kaunis on Austin-ruususi. Meillä olis tuo kasvattamieni kärhöjen penkki tehtävissä nyt ja siihen ajattelin muutaman Austin ruusun tilata. Kanadalaisii on nyt kaks vuottamassa. Synnytystuskia on tuon penkin kanssa. Hyvä kun ootta vettä suanu , vaikkakin vähän. Kaikenlaista kaunista siulla siellä onkin. Miullakin tuo keltanen kanadanlilja taitaa kärsii kuivuudesta, ei nyt oo loistossaan ollenkaan. Toivotaan lisää sateita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tsemppiä synnytystuskiin! Joskus on tuskallista tuottaa uusia istutusalueita.
   Onneksi sinullakin kanadanlilja on kumminkin hengissä. Jonakin toisena vuonna taas rehevämpänä sitten.

   Delete
 7. Ihan kuin romaanin olisi lukenut 🥰 Ihastelen aina vaan tuota punapuuta ja tietysti vielä pörheämpää Ransua. Hyvä jos 🍄-häätö etenee. Hyvä juttu, että siellä on nyt satanut! Ruusut kukkivat upeasti sinulla, harmi vaan sitä kärsäkästä. Täällä myös se mellastanut 😡. Löysitkö niitä kukkatalon ruusuja! Täällä ruudun toisella puolella taas taimistokuume, pakko varmaan lähteä käymään. Kolmioka näyttää myös upealle kerrassaan! Oranssi on kiva väri loppukesästä jotenkin 🧡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ihanasta kommentista <3
   Ruusut onneksi kukkivat, paitsi ne, jotka ovat varmaan kuolleet. Onneksi elossa olevia on murskaenemmistö ;-) Eipä ollut Pirilässä ruusuja enää melkein ollenkaan, kun olivat olleet alennuksessa jonkin aikaa. Ehdin kaahata Viherlassilaan Rosa moyesiin toivossa, mutta ei siellä ollut sitä. Aika hyvä valikoima ruusuja muuten, kyllä. Ostin kylläkin valkoisen ukonkellon, jollaista olen etsinyt (mutta en ole jaksanut vaivautua hankkimaan siemeniä ja kylvämään).
   Kannattaa lähteä taimistoreissulle, alennuksia on! Kukkatalosta löysin karviaisen kuolleen vanhan puskan tilalle, toivon, että siitä tulee yhtä herkullinen. Se ei montaa euroa maksanut, kun oli alennuksessa, mutta pointti olisi, että saisin samanlaisen: todella makean ja jättimarjaisen, kuin puutarhani vanha karviainenkin oli. Siitä voisi maksaa vaikka viisikymppiä!
   Oranssi on aina ihana väri, istun tässä oransseissa kotilökäpöksyissä :-) Toukokuun valossakin on oranssi aivan superihana, oranget tulppaanit, aah.

   Delete
 8. Ihanaa, että Ransu voi hyvin ja jaksaa esitellä lempikukkiaan :)

  ReplyDelete
 9. Jo nyt on pahus, olen onnistunut vahinkoklikkauksella poistamaan kaksi kertaa pitkähkön kommenttini kesken kirjoituksen. Kolmatta kertaa en enää ala kirjoittamaan romaania vaan totean lyhyesti: ihanat aprikoosinsävyt, ihana että Ransu voi hyvin, ja ihanat kuvasi inspiroivat suuresti haaveideni salaista puutarhaa. Jatkossa taidan käyttää blogijuttuihin vain tietokonetta, puhelimen kanssa olen näemmä onneton. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan puhveli, mikä harmi, että kommenttisi hävisivät. Kiitos, kun jaksoit kirjoittaa vielä kolmannen!
   Minulla ei ole älypuhelinta, niinpä en ollenkaan tajua, kuinka kukaan pystyy surffaamaan sen pienellä näytöllä mitenkään klikkaamatta koko ajan jotain väärää. Tabletillakin on minusta liian vaikea nyhertää :-D Sitä paitsi kaipaan oikeaa näppäimistöä kommenttien kirjoittamiseen, tabletinkin näppäimistön kanssa menee hermo.
   Onpa ihana kuulla, että kuvani voivat toimia inspiraationa!

   Delete
  2. Kiva, että on vielä ihmisiä, joilla ei ole älypuhelinta, arvostan! Minun oli töiden takia hankittava sellainen. Olen ihan samaa mieltä, että älypuhelimella on vaikea tehdä yhtään mitään. Silti ainakin itseni tulee liian helposti selailtua sitä aivan turhan paljon. Meinasinkin jättää mokoman vempeleen työpaikalleni ja luopua liittymästä, kunhan jään parin viikon päästä äitiyslomalle. Kaipa sen käyttöön on palattava, kun palaan taas töihin, mutta välin pärjään aivan hyvin ilmankin. Uskon, että kuvasi ja puutarhasi tuovat monille inspiraatiota.

   Delete
  3. Työn takia varmaan useimpien pitää se hankkia. Itse yritin olla Suomen viimeinen ihminen, jolla ei ole vielä kännykkää, mutta joskus 2000-luvun alkuvuosina oli pakko nöyrtyä ja työn takia sellainen hankkia. En ole yhtään innostunut ajatuksesta, että on aina tavoitettavissa. Niinpä en pidäkään puhelinta yleensä taskussa, ainakaan täällä kotona, kun pihalla touhuan. Naapuri piti minulle niin hirveän puhuttelun siitä, että en ollut ottanut puhelinta mukaan venereissulle ("sinne nimenomaan se täytyy ottaa"), että siitä pitäen olen yrittänyt ajatella ottaa sen mukaan ;-)
   Mukavaa älypuhelimetonta mammalomaa sinulle siis! On se rentouttavaa varmasti. Uskon, että puhelimella tulee selailtua, kun se on niin helppo, ikään kuin aina käsillä.

   Delete
  4. Olisi aika ihanaa elää vielä lankapuhelinten ja kirjeenvaihdon aikaa. Onneksi kännykkääkään ei ole pakko kantaa aina mukana, ellei sitten naapurit sitä vaadi. :D Kiitos, on tosiaan varmasti rentouttavaa päästä älypuhelimesta eroon. <3

   Delete
  5. Niin olisi! Kirjeitä voi onneksi kirjoittaa. Kiikutin pari päivää sitten postilaatikkoon kirjeen ystävälle Englantiin, tuntui niin juhlavalta. On mukavaa vaihtaa ajatuksia harkitummin, rauhalliseen tahtiin.
   <3

   Delete
 10. Tiger babies -liljoja minäkin olen harkinnut jo kahteen kertaan, mutta vielä en ole hankkinut. Tiikerililjoja kylläkin, niissä on nyt nuput. Saa nähdä aukeavatko. Ajattelin, että katsotaan nämä nyt ensin, ja hankitaan vauvatiikereitä, jos olosuhteet ovat suotuisat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiger Babies on todella söpö nimeä myöten. Se myös kukkii tiikerililjaa aiemmin, joten suosittelen! Näin saat pidempää tiikerikautta puutarhaan. Täällä aukesivat ensimmäiset tiikerililjankukat tänä aamuna, pitkään niitä kasvavia nuppuja saikin katsella.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!