Saturday, 4 December 2021

Joulukuun kalenteripoika

 Kalenteripantteri on selvästi virkistynyt lintujen ruokintakauden aloituksesta ja esittelee samalla kuurakasveja.

Sieltä hän saapuu.

Katsastetaanpas vähän, mitä puutarhalle kuuluu.

Meillä ei edelleen ole lunta. Kovat pakkaset ovat tuoneet kasvien lehtiin hienon kuurakuorrutuksen. Tässä on ruskosormustinkukan lehtiruusukkeita.

Raunioyrtti, risteymälajike 'Goldsmith' (joka on periaatteessa kirjavalehtinen, mutta jo taantunut lähes kokonaan vihreälehtiseksi) on myös aika metka. Tässähän on kirjavalehtisyyttä: ruskeaa ja vihreää, valkoistakin.

Syksyllä siirtämäni ruusuherukka on toivottavasti yhä hengissä. Paljon juuria meni poikki, mutta leikkasin sitten oksiakin. Pudonneet kuuraiset lehdet ovat kauniita kuin tomusokerikuorrutetut piparkakut.

Varjohiipoissa on lehdet tallella talven ajan. Niitä joutuu tarkastelemaan kontallaan, mutta palkaksi näkee hienoja värisävyjä. Tämä on vaskivarjohiippa 'Ellen Willmott', oranssikukkainen, kuten kai kaikki vaskivarjohiipat.

Tämän kuvan ottamisesta on vasta yhdeksän päivää! Silloin oltiin plussalla, Rivendellin joessa virtasi vesi ja sen rannalla piivarjohiippa 'Frohnleiten' viheriöi. Kyllä se viheriöi sinnikkäästi edelleen, mutta joki on jäässä ja maailma kuin jääkalikaksi noiduttu. 
Tuntuu kuin tätä jääkautta olisi kestänyt paljon kauemmin kuin vain reilun viikon.

Viimeinen kuusamankukka taisi jäätyä pystyyn. Kirjaimellisesti.

Puutarhapantterin työtehtäviin kuuluu reviirin merkitseminen. Verkon sisällä kasvaa kultasade. Melkoinen heinikkopöheikkö, mutta en ole peurojen takia uskaltanut poistaa verkkoa kesälläkään niin kauan kuin puska on vielä matala, sillä haluan siitä korkean, puumaisen. Verkon sisältä kitkeminen on niin hankalaa, että sitä ei tule tehtyä.

Sitten pantteri siirtyy vaahterapöydälle tähystämään. Onpa pöytää kiertävä köysi taas venähtänyt ruokottomaksi. Onneksi pantteri on aina sliipatun tyylikäs, ehkä ainoana meillä.

Riippukeinun koukkukin odottaa kevättä.
Mihinkäs sitten? Katsotaanko ne jouluruusun nuput?

Nyt niitä ei oikein voi ihailla. Helleborus atrorubensin nuput ovat visusti sekä lampaanvillan että lasikuvun alla. Toivon, että ne pärjäävät. Taustalla näkyy ihana siniheinä, ne ovat syksyisin koristekasveista parhaita, eikä niissä kesälläkään mitään vikaa ole.

Syksyllä siirtämäni valkokuusi 'Daisy's White' sai jo nyt harsokangaspussin suojakseen. Se on kärvistellyt aiemmassa paikassaan vaahteran alla kuivuudessa enkä nyt halua ollenkaan menettää sitä kuivumiseen juuri, kun siirsin sen paremmalle paikalle – ja iso juuri meni poikki tässäkin operaatiossa. Minun kävi sitä niin sääliksi, keli on armoton, kun on lähes -10 päivätolkulla eikä ollenkaan lunta suojana. Tuuli on ollut niin raaka, että tuntuu kuin ihostanikin olisi höylääntynyt kerros pois.
Tässäkin kuvassa on etualalla siniheinä. Sen syysväri on erittäin kaunis. Tässä tuulisemmalla paikalla se menee aina vinoon.

Siniharmaa 'Sander's Blue' -valkokuusi ei suojaa kaipaa, se on viihtynyt mäntyjen alla jo muutaman vuoden. On edelleen hyvin pikkuinen, mutta sitäkin söpömpi. Nuo uudet vuosikasvun alut!

Kaikki mahdollinen on verkotettu peuroja vastaan, toivon. Maa on jo umpijäässä, siihen ei saa enää tukikeppiä pystyyn edes rautakangella. 
Ripustin 'Moskovan Kaunotar' -syreenin verkosta ulos työntyviin oksiin villatuppoja, jotta peurat eivät syö kukkanuppuja, jos noiden oksien kärjissä niitä on.

Sitten tärkeään asiaan. Kun pakastui, mamma pisti linnuille ruokaa. Se on saanut kalenteripoikaan uutta tarkkaavaisuutta.

Pääosin ruokinnalla käy perustipuja: hirmuinen määrä talitiaisia ja paljon sinitiaisia.

Viime päivinä olemme pitkästä aikaa ihailleet järripeippoja. Ne ovat muuttomatkalla hitaasti vähän etelämmäs, kuten tavallisetkin peipot. Mukavaa, että olemme voineet tarjota niille matkaevästä.

Kalenteripoika toivottaa hyvää joulukuuta!


Piivarjohiippa – Epimedium × perralchicum
Raunioyrtti – Symphytum
Ruskosormustinkukka – Digitalis ferruginea
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Siniheinä – Molinia caerulea
Valkokuusi – Picea glauca
Vaskivarjohiippa – Epimedium × warleyense

30 comments :

 1. Kauniita talvea enteileviä kuvia <3 Täällä on lunta. Sitä tuli muutamassa päivässä paljon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi onkin tosi hyvä talvisuoja puutarhalle! Tällaiseen lumettomaan jäätyvään maahan moni kasvi menehtyy.

   Delete
 2. On vähän toisennäköiset maisemat kuin täällä :D Onpahan kalenteripantterin helpompi tassutella myyrien ja lentävien välipalojen perässä, vaikka eipä ammattitaitoisen puutarhapantterin työtä taida lumikaan estää ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paksu kuorettunut lumikerros on liian haastava ammattipantterillekin. Se on tosi ikävä. Nyt pääsee myyriin erinomaisesti käsiksi. Tiput ovat toistaiseksi pyrähtäneet karkuun, mutta se ei estä vaanimasta.

   Delete
 3. Pantteripoika on kerrassaan hurmaava. Mikä valppaus ja aito kissamaisuus! Ihania kuurakuvia ja viehättävä Sander's Blue. Ollaan me täällä Pohjolassa onnekkaita, kun on vuodenaikojen vaihtelu ja kaikki sen tuoma kauneus. Joskin välillä vähän harmittaa, kun monet kiintoisat lajit eivät talveamme kestä. Peurojen ja kauriiden takia saa kyllä verkkorullaa pyörittää ahkerasti. Viimeksi täällä verkotin kanervaruukut, kun yksi ruukku oli jo syöty. Kyytipojaksi oli maisteltu vielä ruukussa kasvanut ja pakkasissakin kauniina säilynyt hopeaputous.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aito kissamaisuus on jotain niin ihanaa.
   Talvi saisi kyllä olla lyhyempi. Esimerkiksi nyt, kun viikon päästä ennustetaan mittarin siirtyvän plussan puolelle, voisi kevät sitten jo alkaakin ja lumikellot nousta. Minulle se kävisi, mutta leveyspiirit ei taida sitä suoda, vaikka kuinka toivon. On pitkä vaihteleva talvemme tosi haastava.
   Niin ja ne peuranpenteleet! Nyhtävät kanervat täälläkin maasta, äh.

   Delete
 4. Replies
  1. Se on! Ja iltaisin käpertyy kylkeen ♥

   Delete
 5. Hyvät kuulumiset sekä joulukuun kalenteripojulta että puutarhasta. Täällä on niin talvi kuin voi olla. Toivon, että täällä on tarpeeksi lumesta suoja aremmille kasveille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti puutarhalle kuuluu hyvää, hyytävä talvi tuli hieman yllättäen ja osa kasveista saattoi olla vielä kasvussa, se on kaikkein tuhoisinta. Ei auta kuin odottaa ensi vuotta, niin näkee, kuka selvisi ja kuka ei.

   Delete
 6. Puutarhapantteri on komea joka kuussa, oli lunta tai ei. Mustilla onkin hyvä tinttien tähtäilypaikka. Melkein kuin purjelaivan märssykori. Missähän muut linnut luuraavat, kun meillä käy lähinnä tali- ja sinitiaisia? Ja tikkoja.

  Ruusuherukan lehdet ovat todellakin kuin sokerihuurrettuja makeisia. Hienosti kuura kuvioi ja kaunistaa sellaistakin, mikä plussasäässä olisi valmista kompostiin.

  Outoa, että on päivästä toiseen näin kylmää. Nytkin mittari näyttää -17. Jo vuosia on totuttu leutoihin ja lumettomiin joulunalusviikkoihin. Soisin vähän enemmän lunta kasvien suojaksi, vastineeksi sitten aikaisempaa kevättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruokinnalla käy murskaava enemmistö tinttejä ja sitä katsellessa ymmärtääkin sen pointin, että ruokinnan avulla jokin laji menestyy ja lisääntyy suhteettomasti verrattuna johonkin toiseen.
   Nyt on ihan valtavan kylmää. Tosi aikaisin talvi tuli, ei voi kuin toivoa, että se sitten häipyisikin aikaisin. Se logiikka ei kyllä tunnu toimivan. Muistan edellisen talven, joka alkoi marraskuussa ja sitä sitten kestikin viisi kuukautta. Ääääääh.

   Delete
 7. Jääkausi iski armottomasti ja ihan liian nopeasti. Täällä on nykyisin kolme sisäkissaan joiden suurinta huvia on seurata lintujen ruokintapaikan elämää. Voi sitä säksätystä kun joku lintu erehtyy lähelle ikkunaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, jotenkin pystyn kuvittelemaan tuon kolmen kissan sisäsäksätyksen! Meillä taas Musti niin intoutui tuosta lintujen ruokinnan aloituksesta, että on ravannut ulos paljon viime viikkoja tiheämmin niitä kyttäämään.

   Delete
 8. Täällä on huuru maassa ei mitään muuta. Saa nähdä miten taas kasvien käy onneksi meillä on kuitenkin mökillä aika hiesuinen maa ja nyt kun maa on jäässä ei peurien kaviot uppoa istutuksiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se ehkä hyväkin, että maa on jäätynyt. Peurat eivät saa nyhdettyä perennoja juurineen maasta niitä närppiessään.

   Delete
 9. Hyvää joulukuuta kalenteripojalle ja muillekin asukkaille!
  Meillä oli eilen -23, onneksi on edes vähän lunta. Ja tänään kävin kävelyllä, meri on jäässä niin pitkästi kuin silmä kantaa. Siellä jo rohkeimmat olivat hiihtämässä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja sinne teille myös; minipantterille hyvää ensimmäistä itsenäisyyspäiväänsä ♥
   Huh mikä pakkanen, eipä ihme, että meri on jäätynyt ennätysnopsaan. Toivottavasti hiihtäjien alla jää kantaa!

   Delete
 10. Ompa kaunis sinitiaiskuva.
  Pantterikaan ei näytä yhtään jähmettyneeltä kylmästä ilmasta huolimatta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pantteri taitaa tietää niksin, että pakkasella on liikuttava ripeästi, kauaa ei jouda paikoillaan seisomaan. Eikä peffaa parane laskea kylmälle alustalle :-D

   Delete
 11. Ehdinkin jo ihmetellä mihin Musti on hävinnyt, mutta täältä löytyi, hyvä hyvä!! Ja miten komeana taas, aivan täydessä terässä, todellakin sliipatun tyylikkäänä, osuva ilmaus kuvaamaan Mustia <3<3<3 Omanlaisensa lintuharrastaja Musti myös!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se Musti onneksi ole mihinkään hävinnyt. Valoa on vain niin vähän ja lyhyen aikaa päivästä, että kuvia ei tule otettua.
   Musti on todella tyylikäs aina. Sitä ei voi sanoa minusta tai edes Ransusta :-D

   Delete
 12. Kaikki olette yhtä tyylikkäitä, Mustilla vain on aina tumma puku päällään, niin se tekee pikantin lisän olemukseensa!

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Musti on kyllä tyylikkyyden huippua! Ja sointuu myös jokaiseen vuodenaikaan.

   Delete
 13. Olen nyt pahasti myöhässä, mutta hyvää joulukuuta kalenteripantterille perheineen! Kuuraa ei enää ole, missä on hyvätkin puolensa, mutta kevät ei valitettavasti vielä tule. Ei mahda olla myyrilläkään satokausi nyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Et ollenkaan myöhässä, joulukuutahan tässä edelleen elellään! Pakkanen vaihtui sateeksi, mutta on niin hämärät päivät, ettei ulkona juuri tule oltua. Lisäksi olemme Mustin suureksi harmiksi kaupungissa, missä myyriä ei ole senkään vertaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!