Thursday, 16 July 2020

Muotopuutarhan monet kukat

On se niin, että jos jostain puutarhan osasta ei vähään aikaan kirjoita, on kohta vuorossa hirmuinen maratooni. Kyllä, taas kerran! Nyt on vuorossa muotopuutarha.
Ihastuin kauniiseen 'Silver Spring' -laukkaan kuvissa jo pari vuotta sitten, mutta vasta viime syksynä tajusin tilata sitä. Onneksi tilasin sitten useammin kappalein, sillä tämä kaunotar oli todella ihana. Kuva otettu noin kuukausi sitten.

Sitten aloitti söpöliini purppurakannusruoho 'Canon Went'. Ja sehän kukkii edelleen, on hyvin reipas kukkija. Kattila tuli tuohon taustalle, kun sain kasan gladioluksen mukuloita ja ne piti tunkea johonkin.

Olen kerännyt muotopuutarhaan kaikkea mahdollisimman hempeää. Ihanaakin ihanampi sinileimu 'Chattahoochee' on siirtynyt jo pariin kertaan, ja on se edelleen pieni, mutta sentään elossa. Kukkia sai vain etsiä muiden kasvien alta.

Muutama vuosi sitten jaoin paahdepenkin kerrotun sikoangervon, sillä paahdepenkissä peura kävi aina syömässä kukkavarret. Nyt kumpikin mätäs sai kukkia rauhassa. Tämä pikkuinen mesiangervon serkku on tavattoman kaunis.

Tänä kesänä kyllästyin siihen, että muotopuutarhan aurinkoisen puolen jalopähkämö näyttää joka vuosi tältä. Se ei kestä näin montaa tuntia paahdetta. Niinpä kaivoin tämän alueen ylös, reunalle ison ruusupuskan alle jäi vain vähän jalopähkämöä. Suurimman osan siirsin saniaistarhan taakse kuusten varjoon.

Kuivuutta jalopähkämö kyllä sietää, sillä muotopuutarhan varjoisimmassa penkissä vaahteran alla se näyttää aina tältä. Kuivassa varjossa pärjäävät kasvit, jotka vieläpä kukkivat näin nätisti, ovat harvassa, joten jalopähkämöllä on iso arvo puutarhassa, kunhan paikka on oikea. Sen edessä kukkii hopeapiippo, toinen erinomaisesti pärjäävä kasvi tässä.

Varjoisimman penkin takaosassa pärjäilee myös ritarinkannus, mutta se ei ole koskaan oikein rehevä. En hirveästi fanita näitä, joiden kukkien keskusta on musta, joten riittää, että tämä pysyy elossa.

Tästä hämmästyin. Istutin vuosikausia sitten hietalaukka 'Hair' -lajiketta, mutta sen sijaan tämä varjoisin penkki on täynnä tavallista hietalaukkaa. Nyt yksi varsi on tehnyt kookkaamman kukinnon, jossa on selvästi Hairimäisyyttä.

Aurinkoisemmassa kohdassa kiinanpioni 'Wladyslawa' ja loistokurjenmiekka 'Shirley's Choice' muodostavat nätin parin. Eilen leikkasin ohikukkineet varret muotopuutarhasta ja löysin pionista yhä yhden kukan ja pari nuppua!

'Miami' -laukka ei valitettavasti kukkinut tänä vuonna kuin yhden kukinnon voimin, täytyypä lisätä näitä syksyn ostoslistalle.

Helteet palasivat, pestylle helletopille on taas käyttöä.

Ihana kyläkurjenpolvi kukkii taas, ja tätä ei ole peura latvonut! Siementaimia löytyy jo, ihanaa.

Erityisen kauniita sen siniset kukat ovat illan hämyssä, kuten Mustikin.

Muotopuutarhan kuivimmassa penkissä kukoistaa iso mirrinminttu 'Six Hills Giant' ja sen kaverina valkoinen myskimalva. Mirrinmintun takana voi myös erottaa portlandruusun vaaleanpunaista kukkaa, tämä trio on ihana viileissä sävyissään.

Niiden seurana viihtyy hohtopiikkiputki. Oikealla kasvavan komealuppion kuivuudenkestävyyttä hämmästelen: sen lehdistä ei arvaisi. Ne näyttävät pikemminkin sademetsäkasvin lehdiltä. Mutta niin se vain pärjää tässä, missä lukuisat muut ovat kuivuneet kesien aikana kokoon, viimeisimpänä persianpikarililjat, jotka näivettyivät jo alkukesästä. Eikä edes lurpota.

Tässä penkissä kasvaa myös herkkumarjainen karviainen, joka oli tässä jo ennestään. Musti esittelee, yleisön pyynnöstä!

Piikkiputket ovat loistavia mesikasveja, ne ovat koko ajan täynnä kimalaisia ja muita pörriäisiä.

Viereisessä penkissä, Flammentanz-köynnösruusun toisella puolen, kukkivat siniset alppipiikkiputket, niiden takana on neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'.

Piikkiputkissa on suorastaan ruuhkaa.

Laventeli ei jää kakkoseksi. Tähkälaventeli 'Munstead'; perhonen taitaa olla keisarinviitta, komea ja kookas.

Otin kuvan päivänä, jolloin lännestä vyöryi harmaa taivas ja vettä saatiin taas ainakin vähän. Hirveän paljon sitä ei tuolla sadekaudella yhteensä kertynyt, joten ensi viikolle luvatut mahdolliset sateet otetaan ilolla vastaan.
Omenapuu kaipasi jo vesiversojen leikkuuta, tein sen eilen.

Neilikkaruusu on nyt aivan täynnä kukkia ja Flammentanz komppaa taustalla. Mikä ruusuhyöky!

Keltainen on oivallinen väripari vaaleanpunaiselle, niinpä tuoksuruudat asustavat neilikkaruusun katveessa. Oikealla on syysleimu 'Crème de Menthe', valkokirjavalehtinen.

Muotopuutarha illan varjossa. Taustalla on keto, mutta sen tämä kulma kaipaa raivaamista, sillä se on lähes silkkaa juolavehnää. Seassa kasvavat kultasade ja tarhakurtturuusu, joiden toivon tulevaisuudessa rajaavan nämä alueet toisistaan ja kehystävän ketoa.

Kun otan kuvan sivummalta, näkyy varsinaisen kedon hennompaa heinikkoa.

Ihanaakin ihanampi David Austin -ruusu The Pilgrim on myös aloittanut kukinnan. Tuoksua voi nuuskutella penkillä köynnöskaaren alla.
Aurinkoisia hellepäiviä!


Alppipiikkiputki – Eryngium alpinum
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Hopeapiippo – Luzula nivea
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Kyläkurjenpolvi – Geranium pratense
Loistokurjenmiekka – Iris Sibirica-Ryhmä
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Myskimalva – Malva moschata
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Ritarinkannus – Delphinium
Sikoangervo – Filipendula vulgaris, kerrotusta 'Plena' -lajikkeesta käytetään myös nimeä kaunomesiangervo
Sinileimu – Phlox divaricata
Tuoksuruuta – Ruta graveolens
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

22 comments :

 1. Ihana kierros. Tuo The Pilgrim tekee aina vaikutuksen. Ruusu on niin kauniin muotoinen. Ihanaa, että on paljon mesikasveja, niitä täytyy ollakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pilgrim on todella aivan huippuihana, niin kaunis keltainen ruusu kuin voi kuvitella. Onneksi on mesikasveja! Noissa piikkiputkissa on varmaan satoja minipieniä kukkia kussakin kukinnossa.

   Delete
 2. Ei tarvitsekaan vaipua synkkyyteen vaikka läheltä piti! Maailmasta, Suomestamme, löytyy näin paljon suloista kauneutta! Aina uusi kukka raivaa tiensä maan pinnalle. Oi sitä luomisen runsasta määrää!!! Iloksemme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, olitko vaipumassa synkkyyteen näin keskellä kesää! Kaikkea kaunista kukkaa on, värejä ja muotoja, tuoksuja.

   Delete
 3. Ypea kuva keisarinviitasta♥ Käytän jalopähkämöä kaikkialla, missä en voi hoitaa puutarhaa itseäni vaarantamatta esim. vaikeat rinteet. On kiitollinen kasvi.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri tuollaisiin paikkoihin jalopähkämö on täydellinen!

   Delete
 4. Tuon Pilgrim-ruusun kun löytäisi jostain, siinä on aivan ihanan sitruunaisen vaniljan sävy. Jalopähkämö kasvaa minulla aika huonosti, ehkä se jää muiden kasvien jalkoihin, siispä siirtolistalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen huomannut tänäkin vuonna Pilgrimiä Taimia/Puutarhanikkareilla, heillä taitaa olla sitä joka vuosi. Se on googletuksenikin mukaan yksi parhaista, terve ja roteva, ei niin hentovartinen kuin jotkut, eli jaksaa kannattaa kukkien painon. Tai saa nähdä - yhteen latvaan on syntynyt kymmenen nupun rypäs, jaksaako se sen kannatella. Riippuu toki peurastakin, näkeekö niitä kukkia ollenkaan. Joskus kova tuuli on kyllä painanut kokonaisen varren ihan vinoon, kun sen latvassa oli niin paljon kukkien painoa.
   Jalopähkämö on tosi hyvä maanpeittokasvi esim. pensaan juurelle. Kukkapenkissäkin se on ok, jos leviäminen (hidas kylläkin) ei haittaa, mutta tästä lähin istutan sitä vain varjoon, missä se pysyy reippaana ja raikkaana.

   Delete
 5. Kaunista kukintaa joka kuvassa! Ruusut ovat ihan uskomattomia! Musti on niin komeana koppinsa ja kasvihuoneensa(?) edustalla<3<3 Menevätkö pojat koppiin lepäilemään? Kuinka myyrän kanssa kävi? Aurinkoisen lämmintä viikonloppua paratiisipuutarhan väelle!

  T:Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo koppi on kokonaan Mustin, en ole nähnyt Ransua siellä koskaan. Sen sijaan Musti viettää siellä aikaa etenkin talvisin, kun yllä olevassa puussa on lintulautoja, se harrastaa lintubongausta ;-)
   Kiitos kysymästä. Tänä aamuna eteisessä oli kaksi myyrävainaata, toivon, että toinen niistä oli se sisämyyrä.
   Kiitos, hyvää ja aurinkoista viikonloppua sinullekin! ja niitä pantterivisiittejä mirrinminttupuskaan!

   Delete
  2. Kiitos Saila! Olisi se hienoa kun pantterit löytäisivät meidän mirrinmintut. Puska on istutettu tarkoituksella olohuoneen ikkunan alle mistä on hyvä tarkkailla tilannetta:)

   T : Musti-fani

   Delete
  3. Toivottavasti saat oman pantteriliven!

   Delete
 6. Meinasin juuri kysyä samaa kuin edellinenkin kommentoija, että loikoilevatko kisut koirankopissa?
  Meillä Hipsu on ruvennut loikoilemaan "mun nurkkauksessa" ulkona tuolin alla :) Rasmustakin on taas näkynyt kotonakin,vaikka välillä sitäei näy moneen päivään, se on omien polkujen kulkija...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musti loikoilee kopissa. Se on isoäitini koiran koppi lapsuuteni kesähuvilalta, rakas muisto ja kauniskin. On kiva, että Musti käyttää sitä.
   Ransukin muuten lojuu usein pihatuolin alla, siellä on varmaan mukava varjo. Tietenkin useimmin silloin, kun olen itse tuolissa. Se muutenkin seurailee minua pihalla. Rasmus huolestuttaa mammaa vähän liikaa, voi voi poikaa!

   Delete
 7. Hengästyttävän paljon erilaisia kaunottaria tällä kierroksella. Minusta puutarhasi on tänä kesän erityisen kukkaisa ja rehevä.
  Jalopähkämöä en enää kukkapenkkiin laittaisi. Sen virheen tein ja se on levinnyt valtavasti. Loppukesästä se ei ole kauneimpia kasveja katsella.
  Piikkiputket ovat tosi suosittuja pörriäisten päiväunipaikkoja. Välillä yhdessä kukassa on montakin pörriäistä, joista osa mönkii sinne tänne ja osa vain olla möllöttää. Eivät ne kuolleita ole, ilmeisesti ovat päikkäreillä.
  Kiitos myös Mustille taitavasta esittelystä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kukkia on tänä vuonna, tosin rusopäivänliljat alkavat olla vähissä, peura on käynyt napsimassa kohta viimeisenkin. Ärsyttävän säännöllisesti se käy lähes joka yö. Mutta monta muuta kukkaa on, ja ihanimpien ruusujen edessä on kottikärry poikineen esteenä.
   Vai niin, jalopähkämö ei täällä, ehkä tiiviistä savimaasta johtuen, ole niin riehaantunut. Nyt laitoin sitä paikkaan, jossa saisi kyllä levitäkin vaikka kymmenien neliömetrien alalle, jos haluaa.
   On muuten aika suloista tarkkailla päikkäreitä vetelevää pörriäistä. Etelänruusuruohossa niitä katselin tässä yhtenä päivänä, ja värimintussakin taidettiin olla unten mailla.

   Delete
 8. Kauniita muotopuutarhan kukkasia. Mustakeskustainen ritarinkannus on joskus aika sottaisen näköinen. Tuolla sinun ritarillasi on kyllä niin suloinen vaaleansininen sävy ja mustakin aika siististi keskellä, että ei ole yhtään hassumman näköinen. Yhdellä minun ritareistani on sellainen "keskisininen" väri mustalla, röpelöisellä keskustalla, niin se ei ole lähempää katsottuna kovinkaan kaunis.
  Keisarinviittahan se siinä komeilee, vieläpä herrapuolinen. Sen tunnistaa noista neljästä paksusta juovasta etusiivessä. Tänään vietin varmaan tunnin vertailemalla keisarinviitan, ketohopeatäplän sekä orvokkihopeatäplän tuntomerkkejä toisiinsa. Meillä kun liihotteli iso hopeatäplä, joka piti tunnistaa. Ei ollut keisarinviitta, vaan ketohopeatäplä meidän liihottelija.
  Mahtava ruusuhyöky tosiaan tuo neilikkaruusun ja 'Flammentanzin' kombo. Aurinkoista ja lämmintä viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta ja sininen eivät vain ole kaunein väripari, täytyy todeta.
   Vautsi, mikä keisarinviittatunnistus sukupuolta myöten! Kiitos tiedosta.
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua sinnekin, paitsi sopivaa varjoa sille atsalealle!

   Delete
 9. Oi miten suorastaan rakastan näitä pitkiä maratooneja joissa soljuu silmien editse aina vain kauniimpia ja mielenkiintoisempia uutuuksia sekä vuodesta toiseen toistuvia palaajia joiden kukintaa täälläkin oikein odotan. Kuten tuo Pilgrim ruususi💛

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pilgrim on Austin-ruusujen parhaimmistoa, se on niin ihana ja hyväkasvuinen. Sen kukinta on minullakin ihan huippuhetkiä kesässä. Onpa mukavaa kuulla, että tykkäät, näitä pitkiä postauksia nyt valitettavasti vain tulee :-D

   Delete
 10. Taisin juuri rakastua tuohon purppurakannusruohoon, aivan ihana! Ihana kierros kaikin puolin, kiitos Mustillekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Purppurakannusruoho on aivan ihana, kukat ovat hyvin pienet - paljon pienemmät kuin luonnon keltakannusruoholla - mutta on sillä paikkansa, etenkin, kun se kukkii kuukausimääriä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!