Thursday, 2 July 2020

Kukkahoukutuksia

Kerroin viime talvena olevani ruotsalaisen Lökar & Knölar -puodin Suomen vastaava eli käännän sivut ja vastailen kysymyksiin. Olin vuosia puodin tyytyväinen asiakas, sillä valikoima on hyvä. Sieltä saa kasveja, joita ei ole tullut Suomessa vastaan lainkaan tai vain harvoin.
Eilen avattiin tämän vuoden syysvalikoima. Sieltä löytyy ihania vuokkoja, kuten tämä vaaleanpunainen hurmuri-balkaninvuokko 'Charmer'...

... koiranhampaita, kuten rusokoiranhammasta (useita lajikkeita!)...

... hämyvuokkoja eli sinertäviä valkovuokkoja, tosin kuvan vuokko on ostettu Särkän perennataimistolta.

Myös taivaansininen kevätkurjenmiekkaristeymä 'Clairette' on valikoimissa.

Kuten myös kerrottu valkoinen isotähtihyasintti 'Semiplena' ja valkoinen partalaukka 'Album', tässä kukassa pari viikkoa sitten ruusu-heinätarhassani.

Sokeri pohjalla! Lökar & Knölar -puodin valikoimiin kuuluu myös monta herkullista marhanliljaa, ne löytyvät liljavalikoiman toiselta sivulta. Niiden kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Istutin tämän marhanliljan syksyllä 2016, seuraavana vuonna ei noussut mitään, sitä seuraavasta en nyt muista, mutta viime vuonna tarkastelin kiinnostuneena yhtä pientä lehtivartta. Tänä vuonna nousi ensimmäinen kukkavarsi, joka sekin on matala (vieressä on kanadanlilja, johon voi vertailla).
Vaihtoehdot tälle olivat 'Manitoba Fox' ja 'Russian Morning', jotka molemmat oli istutettu tähän silloin 2016 ja kumpaakaan ei ollut vielä näkynyt. Nyt, kun tämä kukkii, on tämä selvästi se 'Russian Morning'. Onpa herkullinen väri! Kukka on jotenkin kiiltävän kirsikanpunainen, vain pienet pilkut, joissa ei ole keltaista reunusta. Jännää sekin, että kukkanuput ovat ulkopuolelta melko vaaleat, en odottanut näin tummaa kukkaa. Verrattuna esimerkiksi Claude Shrideen, jonka nuput ovat samanväriset tummanpunaiset kuin kukkakin.
Koska en ole uhrannut kastelua näin monta vuotta sitten istutetuille kasveille, on tämän nupuista kuivunut suurin osa, mutta olen iloinen näistä kahdestakin. Voi olla, että tämä siirtyy loppukesästä pois ruskopenkistä, sillä tässä on jo niin paljon liljoja ja väri voisi sopia vaikka ruusu-heinätarhaan Rohanin viereen. Tai sitten en uskalla, kun lilja ei ole tämän elinvoimaisempi.

Tätä juttua kirjoittaessani alkoi kaatosade ja ajattelin jo, että jee – nyt saan raportoida, että sataa, mutta sade kesti kaksi minuuttia. Nyt taas paistaa. Yöllä oli tullut sademittarin pohjalle teelusikallinen vettä ja äsken tuli teelusikallisen viidesosa. Toivon hartaasti, että joku sade tänne vielä putoaa lähipäivinä. Kuivuus ei nimittäin ole helpottanut matalapaineiden myötä, kun emme ole saaneet vettä kuin kolme milliä.

Ransu nauttii viilenneistä säistä ja me odotamme jännityksellä myös yksiä toisia marhanliljoja ekaa kertaa kukkaan, ja muitakin liljoja! Niistä lisää sitten, kun avautuvat.

Lökar & Knölar -puoti löytyy suomeksi täältä: sipulitjamukulat.fi
Hinnat ovat Ruotsin kruunuissa, mutta ne on helppo muuttaa päässä, sillä yksi euro on lähes tasan kymmenen kruunua.


Balkaninvuokko – Anemone blanda
Isotähtihyasintti – Camassia leichtlinii
Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Marhanlilja – Lilium Martagon-Rymä
Partalaukka – Allium rosenbachianum
Rusokoiranhammas – Erythronium dens-canis
Valkovuokko – Anemone nemorosa

24 comments :

 1. Oi, on ehkä paha mennä noille sivuille... mutta pakkohan se on mennä vähän villkaisemaan. On mahtavaa, että tällaisia vähän erikoisempia nettiostosmahdollisuuksia on olemassa.
  Kiitos vinkistä!

  Ja voi harmi, jos sinne ei ole vieläkään herunut yhtään vettä. Täällä vettä on tullut kuin saavista kaataen, mutta jokainen pisara on ollut tarpeen. Meillä on onneksi sellainen tontti, että vesi ei jää ikinä seisomaan ja sivuilla olevat pienet metsikötkin imevät valtavat määrät vettä. Ei siis ole vedenpaisumuksen vaaraa ihan äkkiä.
  Mutta on se kurjaa, jos teillä kuivuus ei vieläkään helpota. Näyttää siltä, että säiden ääripäät tulevat yhä vain yleisemmiksi. On joko hellettä tai kaatosadetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No niinhän sitä pitää aina tarkastaa tarjonnat :-D
   Kyllä täällä on yhtään tullut, onneksi. Tälläkin hetkellä taitaa tihkua ihan kevyesti. Ei vain tällä muutamalla millillä maa kastu. Mutta kaiketi tällaisella säällä kasvit eivät kuitenkaan kuivu lisää, kun helle ja porotus loppui.

   Delete
 2. Käyn välillä kurkkaamassa Lökar&Knölar'n tarjontaaa. Nyt on ihan pakko katsoa, mitä herkkuja syksyksi on esillä. Kiva, että tulee kilpailijoita näille tutuille kotimaisille kaupoille.
  Kolmesta Matinkylän Muhevaiselta ostetusta marhanliljasta yhdessä on tänä vuonna nuput. Pitää vielä tarkistaa, onko se Claude Shidran vai kenties Manitoba Morning. Kaikki ovat kyllä nousseet, mutta eivät kuki. Tavalliset punaiset varjoliljat sen sijaan ovat kukkineet todella runsaasti ja niitä on ilmestynyt ihan uusiin paikkoihin.
  Meillä satoi edellispäivän maltillisesti ja eilen täysin hulvattomista eli lähes koko päivän ja valtavalla voimalla. Taivas on sen verran musta, että kohta taitaa tulla tämän päivän annos. Olemme saaneet niin paljon vesisadetta, että tästä on varaa lähettää sinullekin. Käyn hakemassa pyykit narulta ja puhallan samalla pilviä saaren suuntaan. Avaahan ovet Mustille ja Ransulle, että pääsevät suojaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos puhalluksesta, täällä satoi tunti sitten oikein rankasti ja siitä kertyi mittariin huimat yli kaksi milliä. Se on jo parempaan suuntaan, ja erityisen iloinen olen siitä, että sadetta on nyt tullut monta kertaa, vaikkakin vähän - mutta voi toivoa, että maan pinta alkaa imeä, kun ei ole rutikuiva enää. Jos sadetta vaikka saataisiin vielä lisääkin. Tällä hetkellä lännestä tosin vyöryy päälle sinitaivas.
   Olisi ihanaa, jos jonakin vuonna alkaisi pihalla tulla omia marhanlilja-siementaimia - kyllä niitä järjen mukaan pitäisi tulla, kun on varjoliljoja ja marhanliljoja.

   Delete
  2. Pienissä erissä tuleva sade on varmasti parempi kuin yksi rankkakuuro. Eilisessä sääennusteessa luvattiin sateita länsirannikolle, joten toivottavasti osa luvatusta sataa jo ennen rannikolle saapumistaan.

   Tänä kesänä varjoliljoja on ilmestynyt ihan uusiin paikkoihin, mistä olen iloisesti yllättynyt. Jopa keittiön ikkunan alla on yksi punainen varjolilja.
   Kävin kurkkaamassa Lökar&Knölarin syystarjontaa ja tilaus lähtee varmaan jo tänä viikonloppuna. Kiitos, että muistutit meitä asiasta.

   Delete
  3. Hirmu vähän on lounaissaaristoon vettä tullut, mutta tänään taas vähän lisää ja joka tipasta ollaan kiitollisia!
   Varjoliljojen taimia tupsahtelee tosiaan. Olisiko märkä talvi jotenkin auttanut niiden kasvua.

   Delete
 3. Minä menin ihan sekaisin pelkästään liljaosastolla. Näin, että siellä olisi ollut vaikka mitä muitakin herkkuja, mutta oli pakko tehdä valintoja. Vaikka sen seurauksena tein aika monta klikkausta marhanliljojen parissa. Kiitos vinkkauksesta. Täytyy sitten tulevina vuosina tehdä lisää tilauksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teit viisaasti, kun klikkasit niitä marhanliljoja, kun niitä kerran oli ostoslistallasi! Kaikkea haluamaansa ei ikinä voi kerralla tilata.

   Delete
 4. Kiitos vinkistä! Täytyypä käydä kurkkaamassa sivuilla :) . Ransulla näyttäis ainakin olevan suojaisa paikka, jotta voi vähän isompiakin kuuroja tulla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun lempipaikka on tuossa keinutuolissa, etenkin sadesäällä siinä on sopivan viileää odotella, että vesimyyrät mehustuvat ;-)

   Delete
 5. Keväällä tein tilauksen ja monta ihanuutta jäi saamatta kun olin myöhässä, nyt taidan mennä tekemään silauksen heti. Minun ainokainen marhanlilja kuivatti nuppunsa eikä kuki tänä vuonna, oranssin kukan tekee, aion siirtää parempaan paikkaan, liian kuiva ei taida olla hyvä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos nyt teit jo tilauksen, niin varmasti saat kaiken haluamasi. Kevätvalikoima kun julkaistiin jo tammikuussa, niin keväämmällä oli varmasti jo moni loppu. Ymmärrän kyllä yrittäjääkin, on aika vaikea arvioida, millaisia määriä mitäkin kannattaisi varastoon tilata, eikä niitä enää jälkikäteen voi tilata tuottajalta lisää, kun on kasveista kyse.
   Voi, mutta onneksi nuppujen kuivattaminen on vain liljan keino selvitä kuivuudesta, eli varmaan ensi vuonna siinä on tuplasti nuppuja sitten. Ihan kuiva paikka ei tosiaan ole noille hyvä, mutta muuten ovat savimaille ihan omiaan. Talvimärkyyskään ei näytä noita haittaavan.

   Delete
 6. Meillä oli tullut jopa neljä milliä viikonloppuna! Joo, saisi sataa ettei tarvitsisi niin kantaa vettä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, oikein milli enemmän kuin täällä :-D No ei teilläkään veden määrällä juhlita. Toivottavasti saadaan lisää, sinne ja tänne! Täällä satoikin pari milliä iltapäivällä, se oli hyvä.

   Delete
 7. Kaunista kukintoo siellä! Toivotaan teillekkin ihan kunnon satteita. Miten se nyt kiertääkin sen lännen puolen muatamme!
  Kävin kurkkoomassa ja tillauksen teinkin. Ei ennee eilen ollu yhtä jouluruusuu, se ol loppunu jo hetimmiten. Muut haluamani taijan suaha!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eilen tuli onneksi pari milliä. On niitä sateita tästä mennyt ohi lännestä ja idästä, mutta jotenkin nuo isommat saariryhmät molemmin puolin johdattavat pilvet niin, että tähän väliin jää satamatta liiankin usein. Mutta monta pienen pientä sadetta varmaan jo auttaa puutarhaa, ja katoilta olen saanut kerättyä tynnyreihin ihan kivasti taas vettä, näillä selvitään vähän aikaa. Ei sekään ole kiva, että kukat tuhoutuvat kaatosateessa, niistä hurjista myrskytuulista puhumattakaan, joita teillä päin oli!
   Harmi sen jouluruusun kanssa, olipa se suosittu.

   Delete
 8. On se jännä, ettei se sade ole sinne teille asti yltänyt. Tai no, eihän täälläkään montaa milliä ole tullut ja tuossa etupihalla, kun on nurmikko rinteessä, ihan on ruskea vieläkin. Odotellaan huomista...pitäisi tulla reippaasti vettä..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On täällä joitakin pieniä kuuroja tullut, mutta niistä on kertynyt yhteensä vain muutama milli. Jotenkin täällä merellä ei pilvet pudota niin herkästi pisaroitaan, maan ylle joutuessaan ne vasta saavat kai impulssin sataa. Harmaita pilviä kyllä kulkee yli vinhaa vauhtia! Idempänä Nauvossa sataa paljon useammin kuin täällä meillä, isommat saaret varmaan keräävät sen sateen. Toivotaan huomenna, tosin nuo ennusteiden todennäköisyysprosentit ja mm-määrät taas kerran pienenevät mitä lähemmäs tullaan, pahaenteistä. Nyt olisi luvassa huomenna iltapäivästä parille tunnille ehkä muutamaa milliä, mutta mikä parasta, näyttää matalapaineet jatkuvan eli uusia mahdollisuuksia sateelle on senkin jälkeen tulossa!

   Delete
 9. Jos tämä vesi jaettaisiin hiukankin tasan kaikki olisi varmasti tyytyväisiä mutta ei... täällä on ollut kuivaa kauan ja nyt ei ole tehnyt muutakuin satanut. Tänään tosin ei ole eikä ole luvattukkaan joten pääsin jo aamusta puuhailemaan pihalla ja iltapäivällä menemme kauppoihin ja hakemaan tilatut lautatavarat uuden puolen seiniin ja saunan kattoon. Kiitos puutarhapuodin linkistä pitää käydä kurkkaamassa. 🤗

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, harmi vain, että yleensä menee epätasaisesti nämä sateet. Onneksi tännekin on saatu sentään jotain. Ja jotain lisääkin ehkä saadaan. Onneksi keväällä riitti pitkään kosteutta maassa.
   Teillä onkin urakkaa tiedossa, toivotaan kuivaa säätä siihen!

   Delete
 10. Kävin jo tekemässä pikku tilauksen. :D Marhanliljat tuntuvat olevan kovin suosittuja, joten oli pakko pelata varmaan päälle ja ostaa pois ennen kuin loppuvat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joitakin marhanliljoja olen ostanut viime vuosina hyvistä puutarhaliikkeistä kuten Muhevaisista, mutta ei niitä kovin montaa laatua välttämättä ole. Jos löytyy joku superherkku, josta tykkää, kannattaa siihen tarttua! Ei välttämättä tulekaan syksyllä puutarhaliikkeessä vastaan.

   Delete
 11. Onpa todella kärsivällisen hommaa noiden marhanliljojen kanssa! Hyvää tietysti kannattaa odottaa... Täytyy käydä vähän kurkkimassa puotia...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Marhanliljojen istutuspaikat kannattaa merkitä hyvin. Nimim. Yksi, joka paloittelusurmasi marhanliljan istuttaessaan jotain muuta samalle paikalle.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!