Sunday, 29 March 2020

Vuokko-esikkopuutarhassa

Tonttini länsireunan kivimuurin vierellä on monenlaista kasvia. Esikkoja siinä on luonnostaan ja vuokkoja minun istuttamanani. Alempana kohti kompostikehikoita kasvaa pari ruusuherukkaa, ne ovat jo nuppuvaiheessa hurmaavan punaiset. Ne ovat viihtyneet tässä erinomaisesti ja kasvaneet tuuheiksi.

Viereistä porttia koristamaan olen istuttanut köynnöskuusaman ja William Morris -ruusun. Laitoin sen tyvelle talvisuojaksi vanhan reikäisen lampaantaljan, mutta ruusu on täysin elossa taljan yläpuolellakin, joten suojaa ei varmaan olisi tarvittukaan. Parempi silti varautua hyvin. Lisäksi pikkulinnut ovat saaneet nokittua taljasta talvipesän täytettä.
William Morris on David Austinin jalostamia ruusuja, eikä ole varsinaisesti köynnösruusu, vaan pitkäoksainen, kaareutuva ja siten hyvin köynnökseksi sopiva. Raja köynnös- ja pensasruusun välillä onkin häilyvä, eihän mikään ruusu ole varsinaisesti köynnös. Köynnöskäyttö riippuu versojen pituudesta.

Ruususta ylöspäin rinteessä kukkivat 'King of the Striped' -kevätsahramit.

Alempana rinteessä ovat yhtä ihanat mutta aivan eri tyyppiset armeniansahramit.

Ritarinkannusten aikaisuus hämmästyttää, sieltä ne jo tulevat! Taimilaput tuppaavat lähtemään talven mittaan liikkeelle, mutta yritän pitää niitä ensimmäiset pari vuotta taimien edessä, jotta en tule tuhonneeksi taimea istuttaessani jotakin muuta. Tämä lappu onkin noussut oikein näkyvästi tuohon lehtitupsun eteen.

Muotopuutarhassa kukkivat vaaleanpunaiset pikkusinililjat täyttä häkää, ja tämä vuokko-esikkopuutarhan pieni sininen rypäs on kerrankin lähes samanaikainen. Tässä on enemmän varjoa ja yleensä tämä on paljon myöhäisempi. Nyt ei tarvinnut odottaa lumen sulamista ensin.

Sitten pieni tarhajouluruusukatsaus. Vielä ylempänä rinteessä, esikkopellon takana, kohoaa yhden siementaimen tumma silhuetti kirsikkapuun tyvellä.

Se on tämän värinen. Todella hyvä väri!

Tismalleen emonsa sävyinen.

Esikkopellon (joka on noin kuusi neliömetriä) toisella laidalla kasvaa järkyttävän mahtavan värinen tarhajouluruusu. Tämän takia nämä täytyy ehdottomasti hankkia kukkivina, ellei myyjällä sitten ole tiedossa, minkä värinen kukasta tulee. Juuri nyt hyvinvarustetuissa kukkakaupoissa onkin tarhajouluruusuja rullakkokaupalla.

Siinä lähellä pistelee kevätkello parastaan. Tätä voisikin joskus jakaa tuonne mustanpuhuvan jouluruusun viereen, tulisi hyvä kontrasti.

Kun nyt samoilla huudeilla ollaan, siirrytään huussin toiselle puolelle, jossa pystykiurunkannus 'Beth Evans' alkaa kukkia.
Rauhallista pyhää ja hyvää kesäaikaa!


Armeniansahrami – Crocus angustifolius
Kevätkello, kevätlumipisara – Leucojum vernum
Kevätsahrami – Crocus vernus
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Ritarinkannus – Delphinium
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

22 comments :

 1. Upeita jouluruusuja! Pystytkö pitämään ne ilman suojausta? Meillä mökillä jouluruusut joutuvat peurojen/rusakoiden hampaisiin heti, jos verkkoa ei ole suojana. Itselläni tosin ei ole kuin kaksi hengissä olevaa jouluruusua, eivät jostain syystä niin kovin hyvin viihdy, mutta toisessa nyt jo yksi kukkavana, joten eilen juuri varmistelin, että verkko pysyy paikoillaan, vaikka sitä joku yrittäisi tuuppia. Meillä mökillä on luontainen kanta pystykiurunkannuksia ja bongasin myös ekat nuput eilen. Mukavaa sunnuntaita sinne, Saila ja kisut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä jouluruusut täälläkin syödään. Tuolla huussin takana ne saavat olla yllättävän rauhassa - luulen, että huussi toimii hajukarkotteena. Korkeat lehdet syödään talven mittaan, mutta kukkavarsia todella harvoin. Sen sijaan toisaalla kasvavat vaaleajouluruusut syödään kokonaan, elleivät ole verkon sisällä.
   Toivottavasti näet jouluruususi kukat - pitkän talven jälkeen on raivostuttavaa, kun odottaa kukkia ja sitten joku popsii ne.
   Kiitos, mukavaa sunnuntaita sullekin!

   Delete
 2. Ollaan kyllä nyt aika samoissa kukinnan vaiheissa menossa. Lumen vaikutus on suuri joten nyt kun sitä ei ole ollut on jännä vertailla eroja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumen vaikutus on nyt sellainen, että tällä pihalla on noin 7 cm:n lumikerros :-D

   Delete
 3. Jouluruusut ovat omalla halutuimpien listalla aika korkealla - etenkin punaiset. Sinulla ovatkin upeat taimikot hyvällä alulla! Voi, kun ei enää olisi luvassa noita yöpakkasia, nyt tuntuu, että on yhtä ja toista suojattavaa. Hienoa, ettei William Morris ole moksiskaan kylmästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä öisin on pakkasta, mutta vähänpä se näyttää kasveja vaivaavan. Viikko sitten oli jopa -7,5, mutta tänään vasta talviselta näyttääkin, maisema on valkoinen. Silti pakkasta ei ollut viime yönä ja nytkään kuin -3. Eiköhän kasvit tästä selviä ihan hyvin.

   Delete
 4. Kiitos pihakierroksesta, kaikkea kaunista ja ihanaa taas nähtävissä! Minä vielä odottelen, että näkisin muutakin kuin lumikellot ja sinivuokot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt ei olekaan nähtävissä noista kukista lähes mitään, yöllä tuli lunta niin paljon ettei koko talvena ole ollut :-D Ihan virkistävää vaihtelua, kunhan se ei jää - iltapäivällä ehkä jo sulaa, tai viimeistään huomenna. Tämän pituisen talven kyllä kestää, ja sitten taas jatkuu kukkakevät. Sinivuokoissa ollaankin tasoissa, täälläkin ne ovat vasta juuri aloittaneet.

   Delete
 5. Siellä onkin jo melkein kesä kasvien määrästä päätellen. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, tänä aamuna sai herätä talveen, kaikki on valkoista!
   Kiitos, hyvää uutta viikkoa sinulle!

   Delete
 6. Vau mikä kaunotar tuo tosi tumma jouluruusu!
  Mullakin jouluruusut on nupulla, myös viime kesänä Vesalta ostettu luumun värinen 💜

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, se Luua plum on upea! Useammin näkyy näitä viininpunaisia, mutta tuollaisen ihan mustanpuhuvat tai se luumu ovat harvinaisempia.

   Delete
 7. Pitää ehdottomasti ottaa syksyn istutuslistalla erilaisia sahrameita, nehän ovat aivat ihania ja tähän aikaan vuodesta hyvin tarpeellisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat niin ihanan ilostuttavia! Ja väreissä riittää melko hyvin valinnanvaraa eri makuihin.

   Delete
 8. 'Beth Evans' herkullisen värinen ja tosi aikaisin aloittamassa kukintaansa. eilen yritin kovin löytää jokiahteilta pystykiurunkannuksia, ei näkynyt edes alkuja viel.
  sahramisi ovat todella kauniita, multa löytyy vaan niitä taviksia, kauniita toki nekin ovat. kesäaikaan siirtyminen hivenen kismittää, toisaalta eipä siitä enää mitään haittaakaan ole, kun saa elää nyt täysin oman rytminsä mukaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Beth tuntuu olevan aikaisempi kuin luonnon pystykiurunkannukset, sillä niitä on pihallani tuhansia, eikä yksikään vielä noin pitkällä, vaikka niitä on ihan talon kivijalan eteläpuolella superlämpimällä paikalla.
   Kaikki sahramit ovat ihania, tavikset tai erikoiset!
   Onneksi nyt voi rauhassa herätä sitten kun siltä tuntuu.

   Delete
 9. Ihania kukkia ja nuppuja silmäniloksi! Lupaavan värinen nuppu 'King of Striped' -sahramissa. Voi mahtava noita tummia jouluruusujasi! Mistähän minä täältä päin löytäisin sellaisen hyvinvarustellun kukkakaupan, missä olisi edes jouluruusuja rullakkokaupalla? :D Lisää kukka- ja nuppukuvia kiitos! :) Aurinkoista viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, toivottavasti joku myy ihania jouluruusuja sielläkin!
   Kukka- ja nuppukuvat ovat nyt hieman kortilla, kun yöllä tuli niin paljon lunta, että jopa nuo jouluruusujen kukkavarret ovat peitossa. Tai sitten ne on syöty, mutta ei näy kuin valkoiset kumpareet.
   Aurinkoa sinnekin!

   Delete
 10. Onpa ruusuherukka kaunis tähän vuodenaikaan, sehän on heti mentävä katsomaan miltä omat pensaat näyttää. Muistin suojata ne hyvin tänä vuonna eikä jänikset ole syöneet niitä yhtään. Samalla tuli himo saada jouluruusuja lisää, ehkä on mentävä kukkakauppaan vaikka nyt ei pitäisikään. Mutta jos käy työmatkalla nopeasti ja huikkaa ostokset oven takaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siinä on ihana ruusunväri heti, kun nuput vähänkin alkavat ilmestyä. Hyvä, että suojasit. Täällä niitä ei jostain ihmeen syystä syödä, lamo- ja mustaherukoita kyllä latvotaan ahkerasti. Itse asiassa lamoherukkani kuolivat, kun ne syötiin niin perusteellisesti.
   Toivottavasti jouluruusuja löytyy, kauniita sellaisia - ja pystyt shoppailemaan turvallisesti!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!