Friday, 6 March 2020

Melko täydellinen päivä

Tuli vähän kiire kameran kanssa ulos, kun huomasin keittiön ikkunasta tähtisahramit (lajike 'Roseus') kukassa.
Näiden kukat menevät heti suppuun, kun varjo lankeaa niiden ylle, tosin sitä ei tapahtunut vielä moneen tuntiin aurinkoisessa muotopuutarhassa.

Ransu tuli tietysti mukaan. Hienossa säässä oli hyvä tehdä aitaa. Saariystäväkin kertoi tekevänsä aitaa, kun on tyyntä ja kaunista luvassa. Inspiroiduin ja kaadoin pienen vaahteran, josta sain tehtyä pari metriä ja jäi vielä oksia rimoiksi, kunhan kaadan taas jotain paksumpaa seuraavaksi tolpaksi.

Jonkin ajan päästä tajusin, että kamera täytyy pitää koko ajan ulkona, sillä sitä joutui hakemaan sisältä vähän väliä. Kukkia poksahteli auki, pum pum!

Muotopuutarhassa 'Katherine's Gold' -kurjenmiekat päättivät avautua joukkueena. Tämä näyttää olevan yhtä luotettava kuin toinen risteymäkurjenmiekka 'Katharine Hodgkin', sillä nämä ovat toissa syksynä istutettuja ja näitä kukkii tässä penkissä useita, kenties jopa kaikki silloin istutetut.

Livenä näkymä on hurmaava, kun kurjenmiekkoja kukkii siellä täällä, mutta kameraan sitä on vaikeampi tavoittaa, sillä kukkien välillä on välimatkaa. Musti kumminkin tuli esittelemään (jotta kuvassa on muutakin katsottavaa). On aika mahtavaa, että kaikki nämä, plus pari muuta rypästä, avasivat kukkansa tänään lähes samaan aikaan!

Menin vielä vaihtamaan naapuriin kosteudensyöjät, ja sinnekin piti palata kameran kanssa, sillä sielläkin kukkii lumikelloja ja sahrameita! Mahdollisesti tähtisahrameita nämäkin, tämä olisi niiden perusväri, kun omalla pihallani on punertavaa lajiketta.

Toisen naapurin kaunis talo ja ihana saarni. Tykkään niiden taipuisasti kaareutuvista oksista kovin.

Päivän kruunasi saunan oven sisäpuolella talvehtineen nokkosperhosen herääminen. Siinä se yhtäkkiä oli saunan rapulla hieman pöpperöisenä oikomassa siipiään!

Ihana viikonloppu tiedossa siis, lisää raportoitavaakin on vaikka kuinka mutta nyt täytyy ruokkia nälkäinen manuli (Mustilla ei ole nälkä, se ei edes jaksa syödä kaikkia metsästämiään myyriä).
Hyvää viikonloppua!


Kurjenmiekka – Iris
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

30 comments :

 1. Oooh... Ihana viikonloppu sinulla edessä! Täysi kevät! Täällä vielä maa valkoisena mutta jospa se taas ensi viikolla sulaa. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sulaa ja tulee ihania nuppuja näkyviin!

   Delete
 2. Läkähdyttävän kauniita. Ei meinaa mieli ymmärtää että maaliskuun alkua eletään ja jo kukkii moni kaunotar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Joskus maaliskuu on toivotonta jääkauden aikaa, talvi vain pitää kiinni kuin liima. Onneksi ei nyt, talvi oli muutenkin kuin suoraan toiveunesta, ja kevät on ainakin alkanut yhtä ihanana.

   Delete
 3. Onpa Katherine's Gold kaunis♥ Varhaiset kukat ja toppasokerinmuotoiset kartiovalkokuuset (minulla näitä) ilahduttavat eniten just kun niillä ei ole vielä paljoa kilpailua.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä ekat kevään kukat ovat niin suuria ihmeitä pienestä koostaan huolimatta! Kurjenmiekat eivät edes ole pieniäkään, ehkä siksi niin ihmeellisiä, kun ovat näyttävän kokoisia eivätkä silti pakkasesta lannistu.

   Delete
 4. Suomi on pitkä mua ja tiällä puolvälissä ihmetellään kaikkii kaunista ja keväistä, mitä siellä on jo kukassa. Tulppaanitkin on jo noin isoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin katsoin, että ovatpa tulppaanit venyneet. Tuossa on kyllä todella lämmin paikka talon eteläpuolella ja aurinko paistaa tuntikausia päivän lämpimimpään aikaan.

   Delete
 5. Ooh, mitä ihanuuksia! Katherine´s Gold tuollaisena joukkueena kukkiessaan on niin kaunis. Aurinkoa on luvassa tälle viikonlopulle, joten pidä kamera kaulassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä täytyy pitää :-) Sinnekin ihanaa aurinkoista viikonloppua!

   Delete
 6. Onpa Katherine’s Gold todella kaunis! En ole tätä huomannut sipulikuvastoissa, onko harvinaisempi? Katherine’s Hodgking sipuleita ostin kokeeksi syksyllä muutaman ja kiinnostavaa on odotella niiden kukintaa. Meillä on maa vielä valkoinen, kerros ei tosin ole paksu. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katherine's Gold on melko uusi lajike, ollut myynnissä vasta muutaman vuoden. Hodgkin on jo vakiintunut klassikko ja siksi sitä varmasti on yleisemmin myynnissä. Ihan kotimaasta etelärannikon puutarhamyymälöistä olen silti tätä Katariinaa löytänyt. Jospa ehtisit syksyllä sipuleiden myyntiaikaan vaikka pääkaupunkiseudun puutarhaliikkeisiin? ;-)

   Delete
 7. Kevät on niin ihanaa aikaa ja teilläpäin ollaankin jo pitkällä, täällä Pirkanmaalla sipulikukat ovat vasta pilkistämässä mullasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ollaan tosiaan pitkällä, kun tänä talvena lumi ei ole kuin välillä käynyt maassa. Aurinko on päässyt lämmittämään multaa ja saamaan kasvit kasvuun. Eiköhän sielläkin kevät kohta hyvin etene, ennusteessa ei ainakaan tainnut mitään kylmää kautta olla!

   Delete
 8. Kevät♥.
  Katselin eilen ruotsalaista ohjelmaa, jossa kerrottiin, että aikuinen perhonen elää noin kaksi viikkoa ja piti oikein Googlesta tarkistaa ja näin todellakin on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jotkut perhoset elävät tosiaan vain hetken! Nokkosperhonen taitaa elää aikuisena pari kuukautta (sen jälkeen kun on talvehtinut aikuisena silloinkin), ne munivat munat nokkosille loppukeväästä, kun niissä alkaa olla lehtiä. Hämmästyttävän nopea on perhosen elinkaari.

   Delete
 9. Onpa ihastuttavia kevätkukkia! Meillä vielä hentoinen lumikerros ja joki jäässä. Mutta kyllä se kevät tännekin saapuu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se saapuu, toivottavasti ei kärsimättömyys iske!

   Delete
 10. Täällä on suunnilleen sydämenkuvat silmissä <3 Ensin kuolattiin tuon tähtisahramin edessä ja sitten ilmestyi ihana 'Katharine's Gold'. Ja vielä kevään ensimmäinen perhonenkin! Meillä on nyt lunta varmaan lähemmäs 20 senttiä. Viikolla satoi vähän lisää... Aurinko tosin paistaa kauniisti. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että aurinko paistaa, se tekee ison eron. Toivottavasti kevätkukat kumminkin pian jo sinua ilahduttavat sielläkin!

   Delete
 11. Kiitos samoin mukavaa viikonloppua ja aurinkoisia päiviä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kaikkea hyvää viikonloppuusi Sesse!

   Delete
 12. Täälläkin ruokitaan juuri porukka kattilallisella hernekeittoa ja sitten takaisin pihalle. Näillä keleillä ei henno kovin pitkiä ruokataukoja pidellä👍

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei :-D Sinuna saattaisin suorastaan heittää pöydälle voileipätarvikkeet ja huikata ulko-ovelta, että tehkää itse.

   Delete
 13. Minäkin törmäsin ensimmäiseen nokkosperhoseen tänään ❤️ Oli aivan ihanan keväinen päivä muutenkin. Täydellinen maaliskuu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin on alkanut! Parin sohjopäivän jälkeen :-D

   Delete
 14. siellä on kevät jo todella pitkällä, kevään sipulikukat ovat kerrassaan ihania!
  onpa kiinnostavaa nähdä jossain vaiheessa risuaitasi. tässä talvessa on ollut sekin hyvä puoli, et olemme voineet tehdä risuaitojamme lähes läpi "sydäntalven";)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Risuaitani on sitä samaa kuin olen tehnyt muuallekin puutarhaani, ei siis perinteistä riukuaitaa, vaan ihan tolpankenkiin 5 cm rankoja ja niihin sitten jollakin kiinnittämällä poikittain pidempiä oksia. Ei se järin kaunista ole, mutta kun materiaalia löytyy pihasta ja täytyy yrittää peurojen pääsyä pihaan jotenkin estää. Löin tolpanjalat syksyllä valmiiksi maahan, jotta aitaa voi tehdä talvellakin, mutta nyt olisi saanut kyllä tolpankengät maahan läpi talven, se ei ole jäätynyt kuin välillä ihan pinnasta!

   Delete
 15. Totisesti, kevät on täällä. Ihanaa kukintaa ja auringonpaistetta!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!