Tuesday, 17 September 2019

Lämmittävät punaiset

Puutarhassa on nyt aika monta ihanaa punaista kukkaa kirkkaanpunaisesta hempeään vaaleanpunaan. Ensimmäiset syysasterit alkavat kukkia, tässä 'Royal Ruby'.

Hobittipenkissä on yksi pirteä 'Red Hobbit' -jaloakileijan kukka.

Kafferinmiekka availee uusia kukkia. Kohta täytyy päättää, nostanko tämän sisälle talvehtimaan vai yritänkö kaivaa mukulat johonkin kuoppaan pakkasen ulottumattomiin. Kyllä tämä jonkin verran pakkasta kestääkin.

Pelargonit ainakin pääsevät vähitellen olohuoneeseen talvehtimaan. Tässä kukassa 'Brightstone' ja 'Natalie'.

Tässä 'Friesdorf'. Kiitos tästä Puutarhassa -blogin Marialle ja Suvikummun Marjalle!

Ensimmäistä kertaa elämässäni näen pian Bessera elegansin kukat. Tilasin tämän mukulat keväällä ja nyt se on tulossa kukkaan! Jännittävää. Elämään saa jännitystä uusilla kasveilla!

Sitten vähän hempeämpää osastoa. Kruunuvuokot tulivat Viherpeukaloilta tilaajalahjana, vaaleanpunaisia ja valkoisia.

Sateessa ne ovat menneet hieman mytyksi. Pitäisikö kokeilla näidenkin talvettamista. Kruunuvuokot eivät tosin kuulu lemppareihin, joten voi olla, että viskaan ne vain kellariin maakuoppaan, peitän vaikkapa paksulla pahvilla ja katson keväällä, ovatko hengissä.

Ruusunätkelmät ovat tuoneet hyvää loppukesän väriä tontin reunan aidalle. Siirtelen näitä muuallekin sitä mukaa kuin aitaa valmistuu.

Ruotsinköynnöskuusama on siitä ihana, että se jaksaa aina tehdä muutamia kukintoja syksynkin iloksi.

Täpläpunalatva 'Atropurpureum' on jokasyksyinen ilonaihe, niin kaunis sävy.

Sain ystävältä aikaisin kukkivia maatiais-myrkkyliljoja. En ehtinyt istuttaa niitä, kun niissä oli jo pitkät varret, niinpä laitoin ne pieniin ruukkuihin kiven päälle näkösälle.

Kukinta-aika ja koko täsmäävät melko tarkasti puutarhassani kasvavan loistomyrkkyliljan kanssa. Se nousi hetkessä maasta ja punnersi tiensä läpi lampaanvillan, joka on siis samaa, jota oli jo keväällä kukkapenkeissä. Muista myrkkyliljoista ei näy vielä juuri mitään, pari valkoista nenänpäätä näkyy valkokukkaisten syysmyrkkyliljojen kohdalla.

Huippuhempeää tarjoilevat Cheriltä saatu väriminttu ja purppurakannusruoho 'Canon Went', joka on kukkinut jo kolme kuukautta putkeen. Nuo korkeimmat ohikukkineet varret voisi leikatakin, niin näyttäisi siistimmältä. Kuvasta näkyy, että se tekee koko ajan uusia kukkahaaroja. Mikä mahtava kasvi.


Jaloakileija – Aquilegia Cultorum-Ryhmä
Kafferinmiekka – Hesperantha coccinea
Kruunuvuokko – Anemone coronaria
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Ruusnätkelmä – Lathyrus latifolius
Syysasteri – Symphyotrichum novi-belgii
Täpläpunalatva – Eutrochium maculatum
Väriminttu – Monarda

26 comments :

 1. Paljon kauniita punaisia! Kiva nähdä ja kuulla että pikkupelakuu on kukassa :D. Viime yönä oli +3 vaikka ollaan merenrannassa. Siirtelin eilen monia pelakuita sisään, ja suunnittelin, että olkkariin tarvii kyl rakentaa uusi ikkuna, että kaikki pelakuuaaarteet saavat ikkunapaikan. Eihän vielä tällä viikolla pakkasta eihän!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi iik, ei todellakaan pakkasta vielä! Viikonloppuna pitäisi lämmetä yli kymmenen asteen yölukemiinkin. Joten ei vielä kiirettä pelakuilla ;-) Ilman muuta uusi ikkuna, kaipa sen viikonloppuna ehtii tehdä :-D

   Delete
 2. Replies
  1. Punaisen ystävälle sopivia sävyjä ;-)

   Delete
 3. Paljon ilahduttavaa kukintaa ulkona ja sisällä. Onpa ihmeellistä, että akileijakin kukkii tähän aikaan. Meillä on jo pieni halla käynyt, -0,2 astetta. Mutta mm. syysasterit sen hyvin kestävät. Meilläkin vasta aloittelevat kukkimista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meinasin kirjoittaa, että meillä ei ole käynyt 5 asteen alapuolella, mutta sitten tarkistin viime yön alimman ja se olikin 2,5 astetta. No pakkasella ei kumminkaan olla käyty.
   Akileijat kuulemma kukkivat helposti uudestaan ja uudestaan, jos niiden ohikukkineet leikataan. En ole tässä kovin ahkera, yleensä vedän keskikesällä tai kesän loppupuolella pensassaksilla kaikki kukkavarret koko pihasta, en jaksa yhtämittaista nyppimistä.
   Syysasteri on kiva siitä, että se on myöhäinen, onpahan jännitystä nuppujen seuraamisessa vielä nytkin.

   Delete
 4. Sulla on kyllä loistava esimerkki puutarhasta, josta löytyy jotain kukkivaa jokaiseen hetkeen.
  Olethan tosiaan tehnyt aiheesta hienon kirjankin! <3
  On hienoa, ettei kesä lopu juhannuksen jälkeen, vaan kauneutta riittää lumen tuloon saakka ja sen jälkeenkin.
  Tuo Kkafferinmiekka on erityisen upea. Enkä ymmärrä taaskaan, miksen ikinä tajua istuttaa noita syysmyrkkyliljoa. Joka vuosi totean tämän saman, kun katselen teidän puutarhaystävien kukkaloistoa.
  Kaunista ja aurinkoista päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei! Mutta kyllä niitä nytkin on kaupoissa, juuri alkuviikolla näin!

   Delete
 5. Meillä kasvaa hyvin saman näköistä syysmyrkkyliljaa, joka on sinulla kuvassa. Ne ovat olleet tässä jo ennen meitä.
  Suloiset kruunuvuokot.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo ei olekaan syys- vaan loistomyrkkylilja. Syysmyrkkyliljat näyttävät järjestään olevan hieman myöhäisempiä kukkijoita, oli lajike mikä tahansa. Ainakin minun pihassani siis. Tuo loistotyyppi on hieno, roteva ja näkyvä. Nousee hyvin syksyn lehdistä tai muusta kasvustosta ylemmäs.

   Delete
 6. Ihanat punaiset! Vielä tosiaan kukkii, kun syksy on ollut suotuisa. Meillä on nyt melkein kesän paras kukka-aika.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teilä on varmaan ihanasti ne kaikki ruusut kukassa! Jatkuvakukintaiset ovat siitä hyviä.

   Delete
 7. Kiva kun väriä vielä löytyy. Viime vuonna tuli lumi sen verran ajoissa, että kruunuvuokot talvehtivat maassa. Niiden kohtaloksi kävi kuitenkin kuiva loppukevät, etanat ja lopulta kuiva kesä. En siis päässyt nauttimaan viime vuoden enkä uusienkaan kruunuvuokkojen kukinnasta. Minun lemppareita ne ovat, mutta kaikkea ei pysty/mahdu/jaksa talvettaa sisällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kruunuvuokko voi tosiaan talvehtia maassa. Olen silti hieman skeptinen, sillä täällä saaristossa on yleensä melko vähän lunta, ei välttämättä ollenkaan, kun pakkanen puraiseekin joku yö kunnolla, ja lisänä on ainainen hyytävä viima. Se on sitten talvenarkojen menoa. Toisaalta ruostekukat ovat talvehtineet yhdessä paikassa todella hyvin.
   Kaikki ei todella mahdu sisään.

   Delete
 8. Tämä lilja kafferinlilja minullakin oli siirsin sen alkuperäisestä paikasta pois. Tämä oli mökillä kun sen ostimme ja sen nimeä en tiennyt. Niin siirrosta se ei pitänyt vaan kuolla kupsahti. Maassa se siellä oli muutamia vuosia. Kruunuvuokoista minä kyllä pidän mutta en osaa niitä kasvattaa. Ja myrkkyliljoja minulla ei ole koskaan ollut. Kivan näköinen tuttavuus. Eikö nätkelmää ole vaikea siirtää? Pelakuut ja muut olen siirtänyt lasituksen sisään saamaan jatkoaikaa. Hyvää loppuviikkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, tämäpä kiinnostavaa, että teillä se talvehti! Nytpä pistän homman uuteen mietintään... tai sitten voisin kokeilla sen ulkona talvettamista sitten, kun sivusipuleita on tullut, tämän ainokaisen kanssa ei tekisi mieli ottaa riskiä.
   Nätkelmä voi olla vaikea siirrettävä, mutta meinaan silti kokeilla. Tuli istutettua siemenkylvöt kaikki lähekkäin samaan paikkaan, kun ei muutakaan paikkaa ollut. Ei siinä mitään menetäkään, kun niitä jo on, ja uusia siemeniä voi kerätä uusia taimia varten.
   Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

   Delete
 9. Eihän noissa purppurakannusruohon ohikukkineissa vaan olisi siemenöisiä sisällä?!😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voipi vaikka ollakin ;-) Siemenkasvatus oli kyllä todella helppoa.

   Delete
 10. Vielä on paljon kukkaa puutarhassasi.
  Hyvää viikonloppua.

  ReplyDelete
 11. Paljon kauniita syyskukkia! Minun täytyy kyllä ehdottomasti saada jostain tuollaista (vaalean)punaista syysasteria! Täällä ollaan jo käyty -2,4 asteessa, joten ilonaiheet alkavat kummasti vähetä. Syysasteri kuitenkin kestää ja kestää vaikka miten paljon pakkasta, joten niitä täytyy saada lisää syksyn kaunistajiksi. Aurinkoista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä mukava kuulla, että syysasteri kestää noin hyvin! Itse en ole tainnut oikein noteerata, johtuen varmaan siitä, että täällä meren keskellä pakkanen ei pääse oikein yllättämään, syksyt ovat pitkät ja lauhat. Tosin yhtenä vuonna marraskuussa pääsi yllättämään ja sadevesitynnyrini jäätyivät umpijäähän. Ihme, etteivät ratkenneet liitoksistaan. Se olikin melko tyhmää jättää niitä pystyyn niin myöhään.
   Toivottavasti löydät punaista asteria! Mulla taasen ostoslistalla on elokuunasteri, se kuoli viime kesän kuivuuteen. Aika moni kasvi menehtyi silloin.
   Kiitos, aurinkoista viikonloppua sinnekin!

   Delete
 12. Kauniita syksyllä kukkivia on puutarhassasi. Meillä syysastereista tuo vanhoo kantoo oleva ei kukkaan kerinny, kun hallat tulivat! Syysmyrkkyliljoista valakonen ehätti ensimmäiseks, muutkin pilikistellöö. Mikähän kukka tuo Bessera elegans on kun pihalla kasvaa, kukinto näyttää samanlaiselta tässä vaiheessa kuin miulla kirjomehitähessä sisällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi harmi, että ei kukkaan kerinnyt ollenkaan. Ja nyt onkin jo lämpimämpää, täällä oli +8 yön alin. Harmi, muuten se olisi ehkä ehtinytkin.
   Bessera elegans ei ole ulkokukka, se on ruukussa ja pitää ottaa sisälle tuotapikaa varmaan. Se on sipulikukka, muuta en osaa sanoa! Korkea kukkavarsi ja nätit punaiset kukat. Nyt onkin jo ensimmäinen avautunut, täytyy kuvata, kunhan flunssasta selviän.

   Delete
 13. Myrkkyliljat ovat kyllä ihania, kun ilahduttavat puutarhuria näin myöhään syksyllä! Meillä niitä ei ole vielä näkynyt, tosin nyt en ole muutamaan päivään käynyt kurkkimassa, kun säilön sisällä omenia:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat tosiaan niin ihania, kun vielä saa ihastella maata nousevia kukkia! Ja syyssahramit eivät vielä ole nousseetkaan, niiden paras aika taitaa olla lokakuu.
   Tsemppiä omenasavottaan! Aika äkkiä nuo myrkkyliljat kyllä nousevat, monta senttimetriä päivässä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!