Sunday, 15 September 2019

Kasvimaan kukkia ja muuta satoa

Vielä kuvia kasvimaan ihanista hajuherneistä kyllästymisen uhallakin! En ole yhtään muistanut nyppiä ohikukkineita pois, en yleensäkään tee sitä millekään muulle kasville kuin ruusulle, enkä niistäkään kaikille. En taida olla nyppijäluonne. Silti hajuherneet kukkivat lisää ja lisää. Tässä vielä yksi Chiltern Seedsin Mulberry Mixistä, siinä on valkoisia, viininpunaisia ja valko-viininpunaisia sekä ihanan luumunvioletti-valkoisia kukkia. Tillin kellanvihreät kukinnot nostavat viininpunan hyvin esiin.

Viime vuonna Chiltern Seedsiltä tilaamani 'Wiltshire Ripple' oli väärän väristä. Sain korvaukseksi kaksi uutta pussia, kylvin niitä yrttipenkkiin. Se on penkeistä kuivin ja se taisi olla virhe. Hyvä kun itivät, kasvusta puhumattakaan. Nyt sateiden myötä ne ovat viimein alkaneet kukkia, mutta vain 30 cm korkeina. Eipähän tarvitse miettiä tukikeppejä.
Kulmassa näkyy joku metallivanne, joka nousi maasta. Kaikkea löytyy, kun lapion maahan pistää. Mikähän osa tuokin on ollut. Vanteen vieressä kukkii muuten yksi onneton kääpiösamettikukan ruipelo yhdellä kukalla.

Toisessa penkissä kasvaa sama kääpiösamettikukka 'Ursula' koko ajan tuuheampana. Tämän kukintaa piti odottaa elokuulle, mutta nyt ei loppua näy.

Kehäkukka 'Neon': syvän oranssi kukka, terälehtien kärjissä häivähdys viininpunaa, jopa violettia.

Sadepäivänä muistin kerätä oman pizzamausteseoksen, toivottavasti se kuivuu eikä homehdu.

Tomaatit muuttivat ulos kukkapenkin humukseksi, kun ensin saksin loputkin tertut kypsymään. Pelargonit muuttavat pikku hiljaa takaisin taloon. Kuvassa kukkii 'Thessaloniki' valloittavin kirkkaanpunaisin kukin, ja oikeassa reunassa amppelissa kasvava Pelargonium sidoides, joka onkin asunut koko kesän sisällä.
Naapuri mainitsi luumuviinan, josta tuli mieleen tehdä sloe gin -tyyppinen juoma. Siihen tosin tarvittaisiin oratuomen marjoja, mutta niitä minulla ei (vielä) ole, niinpä keräsin kriikunoita ja kaadoin päälle halpaa giniä, ja kun se loppui, pistin vielä päälle kossupullon jämän, joka jäi viimevuotisesta raparperilikööristä.

Sloe ginin teko-ohje on helppo: pistele hedelmiin reikiä, laita lasipurkkiin, päälle sokeria ja giniä niin, että hedelmät peittyvät. Hölskytä säännöllisesti, pidä huoneenlämmössä poissa auringonvalosta pari–kolme kuukautta, siivilöi ja nauti.
Tätä juomaa kuuluu hörppiä taskumatista metsästysreissuilla Britannian kukkuloilla. En tosin itse metsästänyt, ja aiheutin venähtäneitä ilmeitä, kun huusin jänikselle: kiipeä puuhun!
Mutta vaikka metsästysosa menikin osaltani vähän mönkään, osasin osallistua sloe ginin nautiskeluun asiaankuuluvasti, ja se sentään on merkittävä puoli tapahtumassa.

Tomaattitertut saavat kypsyä sadonkorjuukorissa auringossa. Pari litimäräksi kastunutta ruukkukukkaa piti nostaa verannalle sateensuojaan, sillä pelkäsin, että ne mätänevät – sen verran on tullut vettä. Kun istutin ystävän antamia mansikantaimia avomaalle, huomasin, että lapion syvyydeltä maa on vielä aivan kuivaa. Siispä tervetuloa uudet sateet!


Hajuherne – Lathyrus odoratus
Kehäkukka – Calendula officinalis
Kriikuna – Prunus domestica subsp. insititia
Kääpiösamettikukka – Tagetes tenuifolia
Oratuomi – Prunus spinosa
Tilli – Anethum graveolens

22 comments :

 1. Vettä on tullut. Kaikki kukkasipulit odottavat maahan laittamista sillä aina kun olisi ollut aikaa, on tullut reippaanlaisesti vettä.
  Oikeat juomatavat on tärkeä osa etikettiä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, nyt tuntuu, että sää vaihtelee koko ajan. Mun oli tarkoitus leikata nurmi, mutta aina sillä hetkellä, kun oli aurinkoista, olinkin ryhtynyt tekemään jotakin muuta. Lopulta tuli yksi kokonainen kuiva päivä.
   Onneksi riitti ymmärrystä, kun tajusin kuitenkin nauttia juomasta ;-)

   Delete
 2. Sulla hajuhernehet kuitenki kukkiivat. Mullei meinaakkaa. Oon kerran maistanu ittetehtyä kirsikkalikööriä ja hyvää oli.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, mitenkö ne niin jurovat. Kirsikkalikööri on varmasti hyvää!

   Delete
 3. Täällä on tullut sateita ja lämpötila tippunut. Tuntuu, että syys tuli nyt. Upea väri tuossa kehäkukassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syys tuli tosiaan. Ei parane ulos ilman kaulahuivia, kohta on hanskatkin tarpeen. Kehäkukka oli ihana siemenkaupan kuvassa, on se livenäkin, mutta pitää tarkastella läheltä.

   Delete
 4. Sinulla on aika jännät pelakuut. Likööriä on tehty täällä muutamista puutarhan marjoista. Hajuhernettä en ole kasvattanut vuosiin. Täällä on kaikki syksyn siirrot tekemättä mutta seuraavat kaki viikkoa aion kyllä ahkeroida.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on hyvä siirrellä kasveja, kun ei ole vielä kovin kylmä ja kosteutta riittää.

   Delete
 5. Monenlaista kukkijaasinulla on vielä. Pikkuhiljaa syksy sateineen sentään vain lähestyy ja vettä, sitä on kaivattu koko kesän, joko nyt tulisi niin että pohjavedetkin alkaisi nousemaan sieltä minne ovat karannneet.
  Mainiota jatkoa syksyyn!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti pohjavedet alkavat nousta.
   Kiitos, kaikkea hyvää sinulle!

   Delete
 6. Ihana pizzaseos. Sadetta on nyt saatu aika lailla. Syksy on saapunut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äitini toi joskus Ranskasta niin hyvän pizzamausteseoksen, että ajattelin tehdä oman.

   Delete
 7. Sun purkki on vähän kuin rommimarjat. Mainiota jälkkäriä se. Ite en tehnyt tänä kesänä, mutta onneksi ystävä toi! :-D

  ReplyDelete
 8. Tuo kehäkukka on aikamoinen herkku! Pitääkin kokeilla ensi vuonna luumujen säilömistä giniin, olen marinoinut niitä vodkassa ja rommissa. Kiitos vinkistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nam, luumut rommissa ovat varmasti superherkullisia. Tai tässä ei oikeastaan säilötä luumuja, vaan tehdään likööriä. Luumut heitetään pois lopuksi.

   Delete
 9. kiitos makeasta naurusta näin heti aamusta, "mene jänis puuhun", olisinpa ollut näkemässä brittiystäviesi naamavärkit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se ehkä meni omituisten ulkomaalaisten piikkiin...

   Delete
 10. Olpa hauska kirjotus lukkii siulta uamutuimaan. Kaikenlaista on sielläkin kasvamassa ja touhuttukin on. En onnistunu hajuherneitten kanssa miekään tänävuonna. Oiskohan miulla tuota sammoo kehäkukkoo, on ihanan värinen jo nuppuasteella. Ois ollu hauska kahtuu mehteejiin ilimettä, kun jänikselle puuhun kiipiimistä ehottelit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten ikävää, että hajuherneet eivät nyt menestyneet. Toivottavasti ensi vuonna sitten! Minulla taas parissa penkissä ne ovat rehevämpiä kuin konsanaan, kun peura ei enää päässyt niitä latvomaan.
   En huomannut seurata noita kehäkukkia nupulla, aika vähän niihin ylipäätään tuli kukkia. Taisin unohtaa kastella alkukesällä. Mutta ehkä ne kukkivat vielä näin syksyllä. Täytyy kerätä siemenet.

   Delete
 11. HAjuherneet ovat ihania, tyttäreni syntyi 27.8. ja sinä vuonna hajuherneet kukkivat runsaasti. Sen jälkeen aina syntymäpäivillään oli hajuherneitä pöydässä....pitääpä ensivuonna elvyttää perinne..:)
  Ihana tuo harvahapsinen pelakuu♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana muisto! Ilman muuta sinulla täytyy jotakin hajuhernettä sitten kasvaa, vaikka vain yksi kappale ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!