Kun viimein onnistuin talvettamaan verenpisaran, alkoi siitä ihastus. Oikeastaan aiemmin en niin kovasti välittänyt näistä liian värikäskukkaisista (lue: levoton) puskista, mutta onnistuminen on innostumisen alku.
Aiemmin olin kokeillut paria isokukkaista lajiketta ja ne osoittautuivat kronkeleiksi talvetettaviksi. Sen sijaan tämä Korppoon kukkakaupasta nimettömänä hankittu pienikukkainen tyyppi talvehtii niin helposti, ettei paremmasta väliä. Lisäksi se vielä kukkiikin suurimman osan talvea.
Tämä nimetön on kovasti saman näköinen kuin vanha lajike 'Mrs Popple' vuodelta 1899 (jolloin se löydettiin, se oli kasvanut vuosikymmeniä erään rouva Popplen puutarhassa). Kasvutapakin täsmää: pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava ja runsaasti kukkiva pensas.
Kaikki verenpisarani näyttävät aloittavan kukinnan vasta elokuussa, mikä niille suotakoon, sillä alkukesällä on niin paljon muutakin ihasteltavaa.
Tämä sulokukkanen on siroverenpisaran risteymä 'Whiteknight's Pearl'.
Siroverenpisara nupulla, seassa hämäävät basilikan lehdet. Tällä on erityisasema, sillä keräsin siemenet itse Orkney-saarilta. Kylvin ne heti tuoreeltaan vajaat kaksi vuotta sitten, ne itivät nopeasti ja ovat siitä pitäen kasvaneet hyvin, sisällä talvet, ulkona kesät. Pohjois-Atlantin saarilla tätä käytetään yleisesti tuulensuoja-aitana, mikä pistää tämän uuteen valoon. Ei niinkään herkkis, vaan sisupussi.
Ihastukseni alkoi itää aikanaan tästä: 'Carmel Blue'. Tämä oli sopivan hillityn värinen, eikä kukkakaan ole törkeän kokoinen, vaan nuokkuu kauniin ilmavasti.
Onnistuin tämän talvettamisessa, mikä on huippujuttu, sillä etsin tätä melkoisen monta vuotta.
Koska verenpisarat alkavat olla parhaassa kukassa, nostin ne rappusilta kuistin pöydälle, muuten peurat latvovat ne ja se on raivostuttavaa, lievästi ilmaistuna.
'Mrs Popple' (tai joku muu) näyttää, miksi latvominen juuri nyt olisi itkupotkuraivarin paikka.
'Carmel Blue' on alkanut kehittää vaaleanpunaisia sävyjä kukkaansa, mikä harmi – kaunis sinivalkoinen väritys hieman tärveltyy. Oikealla näkyy 'Whiteknight's Pearl' ja kokoero niin kukkien kuin lehtienkin välillä erottuu hyvin. Tuo pikkuinen on todellinen helmi!
Se on niin samantapainen kuin siroverenpisaran vaaleakukkainen lajike 'Molinae', että kuvittelin tuon hoitavan sen asian. Olin kerran ostanut 'Molinaen' ison taimen, mutta epäonnistuin sen talvettamisessa – se taisi kuivua – ja sitten Aberdeenin kasvitieteellisestä puutarhasta varastamani pistokkaat (kun siemeniä ei kerta näkynyt) epäonnistuivat myös. Nyt kuitenkin tilasin sen siemeniä ja kylvin ne juuri, sillä 'Molinae' on ehkä ihanin verenpisara ikinä.
...Tämä kyllä kuulostaa pahaenteisesti orastavalta verenpisaramanialta...
'Molinae' mainitaan kaikkein kestävimmäksi verenpisaraksi, –10 asteeseen asti. Samaa tosin sanotaan siroverenpisarasta ja jopa 'Mrs Popple':sta. Joten näiden kanssa on turha hötkyillä sisään ottamisessa, parempi vain, että pysyvät mahdollisimman pitkään kosteassa ilmanalassa.
Siroverenpisara näyttää tässä äsken otetussa kuvassa, että ensi yölle lupailtu myrsky tekee jo tuloaan, tuuli viriää. Ehkä tämä Pohjanmeren sisukas asukki tuntee olevansa kotonaan.
Palleroverenpisaroiksi kutsutaan lähes kaikkia jalostettuja lajikkeita – Fuchsia Hybrida-Ryhmä
Siroverenpisara – Fuchsia magellanica
Bullinch feeding on Guelder Rose
3 hours ago