Monday, 29 July 2019

Heinäkuun kalenteripoika, loppuja ja alkuja

Heinäkuun kalenterimanuli lähettää terveiset sängystä. Viimein on sopiva lämpötila sisällä nukkumiseen! Manuli ottaakin siitä kaiken irti ja on viettänyt koko aamun sängyssä, käväisi aamuyöllä jopa mamman kyljessä peiton alla, ja aamupalan jälkeen painui takaisin petiin.

Helteellä pienen manulipojan paras paikka oli talon pohjoispuolella, kuistin viileällä betonirapulla.

Pöydälläkin voi olla, mutta siinä ei ole niin viileää.

Kuumalla säällä ei ihan hirveästi jaksanut hommailla...

... paitsi että pihakierros mamman kanssa on aina päivän kohokohta.

Sitten kuvasarja lopuista ja aluista.

Kun yksi lopettaa, toinen aloittaa: rohtosormustinkukka ja laidunkarstaohdake.

Ruotsinköynnöskuusama ja jalohortensia. Tämä Endless Summer the Original jätti viime vuonna kukinnan väliin, oli liian kuumaa ja kuivaa. Tänä vuonna ollaan saatu hiukan enemmän sadetta ja se jaksaa tehdä edes yhden kukinnon. Se voi tehdä lisääkin, ei ole tavatonta, että se kukkii vielä lokakuussa. Ja oikeastaan ruotsinköynnöskuusamakin on todella ahkera kestokukkija: kun alkukesän kukinnot alkavat tuottaa marjaterttuja, puhkeaa siihen harvakseltaan uusia kukkia.

Niin ikään muotopuutarhassa; mirrinminttu 'Six Hills Giant' lopettelee (sitten se leikataan alas ja se kukkii uudestaan syksyllä), ja preeriaväriminttu aloittaa.
Preeriaväriminttua etsin vuosikaudet, olin nähnyt sitä Sissinghurstissa, ja se on yksi kauneimman sävyisistä värimintuista: hailea violetti. Kun mistään en taimea löytänyt, tilasin lopulta siemeniä ja kasvatin itse, nyt se tulee ensi kertaa kukkaan. Myöhemmin löysin taimen Vakka-Taimesta, mutta se yksilö kasvaa vielä hitusen tätäkin kuivemmassa eikä ole vielä suostunut kukkimaan.

Heinäkuun kalenteripoika toivottaa viileänmukavia kesäsäitä kaikille!


Jalohortensia – Hydrangea Macrophylla-Ryhmä
Laidunkarstaohdake – Dipsacus fullonum
Mirrinminttu – Nepeta × faassenii
Preeriaväriminttu – Monarda fistulosa
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum

34 comments :

 1. Vaikka kissat pitävät lämmöstä, on varmasti viimepäivien helle ollut niidenkin mielestä vähän liikaa..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä, ja Ransu ei pidä helteestä. Ei kyllä pakkasestakaan.

   Delete
 2. Wau, mikä makuukammarihurmuri.
  Varjoisat paikat ovat tullet tutuiksi ihmisille ja kissoille. Nyt on täällä palattu jo normaaliin kesäviileyteen. Ehkäpä jaksaa taas jatkaa keskeytyneitä urakoita. Rapsuja Saaripalstan pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt jaksaa varmasti - itse asiassa täytyy huhkia, että tarkenee :-D

   Delete
 3. Ensimmäinen lomaviikko meni hellettä pidellessä terassilla varjon alla, meillä ihmisillä ja kissoilla:) Kissat olivat tosin osan päivästä myös kukkapenkeissä lisäviilennyksillä.
  Nyt vähän viileämmällä säällä ehkä saa jotain aikaiseksikin...
  Terkkuja kalenteripojalle ja veljelleen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi ne pääsevät lojumaan maahan, se viilentää. Terkkuja sinnekin paikalliselle pantterille ja tiikerille!

   Delete
 4. Kyllä sillä Ransulla turkkia riittää, niin on varmaan lämmintäkin ollut. Mussukaisella <3

  ReplyDelete
 5. Ransu-söpöläinen <3 On se hyvä, että tuli viileämpää, niin ei tarvitse pienen kissan kovalla betonirappusella nukkua. Edellisen postauksen ruusun ja kurjenpolven väripari on todella kaunis. Siihen kun yhdistyy vielä köynnöskuusaman kukinto, niin tulee ihana portti. En muuten tiennytkään, että köynnöskuusama voi kukkia pitkin kesää. Minä huomasin omassa tuoksuköynnöskuusamassani ensimmäisen kukkanupun. Oli ihana yllätys, kun vasta viime syksynä istutin sen. Se otti vielä aika paljon osumaa keväällä, kun rakennettiin kaariporttia ja esikoinenkin jyräsi kerran polkutraktorilla sen versojen yli. Harmi, että ainokainen nuppu on puolen metrin korkeudella, eli juuri lasten sormien ulottuvilla. Enkä ihmettelisi, vaikka täällä häärivä kiusankappale rusakkokin päättäisi kiusallaan syödä juuri sen. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Köynnöskuusamat ovat aika ahkeria, nyt on ruotsinköynnöskuusamassa jo seuraava kukinta menossa, tai en tiedä, onko nämä erillisiä vai perä perään jatkuva sama kukintasessio :-D Tuoksuköynnöskuusama on niin ihana, kaunis ja tuoksuva. Toivottavasti kukinto on säilynyt.

   Delete
 6. Meillä ei ole vielä viilentynyt sisällä tarpeeksi, mutta toivottavasti sekin koittaa. Sää on ainakin muuttunut lupaavaksi sille 😸 Mutta kyllä kesä on kivaa! - Pepsi ja Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä viileni, kun oli tuuletusikkuna auki ja yölämpö laski kymmeneen asteeseen :-D Kesä on silti kesä! Heinäsirkkojakin on vaikka kuinka paljon.

   Delete
 7. Meillä on viilentynyt sen verran, että omakotikenguru pääsi tänään kenguroimaan. Aamuyöllä kumpaiseenkin kissapetoon iski myös villi: nukkujan varpaita pyydystettiin, peittona toimivaa lakanaa potkuteltiin ja ympäri kämppää juostiin.

  Niin että ilmeisesti lämpöhakuisuudestaan huolimatta meidän talouden kissaeläimistö on manulin kanssa samaa mieltä viilenemisestä, ainakin jossain määrin :-D

  Pusu kalenterimanulille sekä pantterille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omakotikenguru ja villipedot, hui, teillähän on meininkiä kuin Australian-safarilla! Viilenemisessä täytyy olla jotain hyvää, jos se hepulit aiheuttaa.
   Manuli ja pantteri kiittävät!

   Delete
 8. Kalenteripojulle ja ihastuttavalle veljelleen terveiset! Nauttikaa kesästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät ja nauttivat! Terkut sinnekin kaikille asukeille.

   Delete
 9. Ilman viileni kertaheitolla, kissat tykkäävät. Iinekseltä ja Almalta terkkuja Manulille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kissoille tämä sopii. Ransu kiittää ihanista tyttöjen terveisistä.

   Delete
 10. Voi tuota ihanaa ransua. Kyllä kissa osaa nauttia elämästään kun siihen aihetta on ja sitähöän on.
  Himmukin jo viimeyönä sängyn alta siirtyi omalle petilleen nukkumaan kun helle helpotti. Aamulla sitten hyppää katsomaan jokos sitä ollaan hereillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin pidetty lemmikki viettää kyllä kadehdittavaa elämää. Ja meille niistä tulee niin paljon iloa. Hyvä, että Himmu reipastui, nyt jaksaa taas hoitaa päivärutiinit.

   Delete
 11. Me toivotaan ihan samaa kuin Ransu, viileyttä, siis inhimillistä lämpöä. Kasteluvedet ovat loppuneet, eikä sateesta tietoakaan. Näillä mennään ja nautitaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sateita saisi edelleen tulla, ja kyllä saisi hieman lämmetä, että tarkenee :-D Mutta kesä on joka tapauksessa!

   Delete
 12. Varmasti kissat tykkäävät kun on vähän viileämpää. Sormustinkukka on ihana, kukinnasta saa nauttia pitkään, kun toinen lopettaa kukintansa, toinen vasta aloittelee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viileydestä on se ilo, että ulkona viihtyvä Musti on tullut nyt sänkyyn nukkumaan. Sormustinkukat kukkivat tosiaan pitkään, varsinkin, jos kukinto venyy metrin mittaiseksi.

   Delete
 13. Kyllä se mitta täyttyy kissoillakin, kun hellerajat paukkuu, nyt on taas inhimilliset oltavat! Kaunis kukinta sekä ruotsinköynnöskuusamalla että jalohortensiallakin, sopivat värinsä puolesta kauniisti samaan kuvaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo tosiaan sointuvat ihanasti yhteen. Kuusamaan onkin nyt viime päivinä puhjennut paljon uusia kukintoja, ja minä kun luulin sen lopettelevan.

   Delete
 14. Ihana kalenteripoika. Meillä on paljon hortensian pensaita. Tykkään niistä kovasti. Peuratkaan ei ole niitä nyt verottanut. Ovat kai metsässä näin kuumalla. Minulla oli joskus tätä haileaa violettiä minttua. On tainnut hävitä kun ei ole näkynyt ja nyt muistin koko kasvin olemassaolon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vau, hienoa kuulla, etteivät peurat ole niitä syöneet (vielä)! Täällä ne maistuvat niin, että ovat kesät talvet syöntivaarassa.

   Delete
 15. Ihania kukkivia heinäkuun postauksia, ja pantterikin siellä vilahti. Manulin turkki on kyllä komea, ei ihme että säitten viileneminen helpottaa oloa. :) Tosin samoin itsellänikin, vaikkei turkkia olekaan, sillä en nauti helteistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olette Ransun kanssa samoilla linjoilla lämpötilan suhteen :-)

   Delete
 16. Manulin säät ovatkin mukavasti jatkuneet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat! Nytkin se tepastelee reippaana ulkona, viikko sitten lojui vain varjossa.

   Delete
 17. kiitos Ransu, terveisesi toivatkin meille sopivammat kelit;)
  hauskanen tämä postauksen teemasi. minullakin ilokseni kukkii tuo Endless Summer jalohortensia, viime syksynä sen hankin alesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on juuri sopivat kelit vähän pörheämmällekin kaverille ;-)
   Ihanaa, että Endless Summerisi kukkii. Se voi hyvinkin kukkia tästä pitkälle syksyyn.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!