Saturday, 6 July 2019

Täydellinen match

Kyllä, nyt ovat Wimbledonit meneillään, vuoden kohokohta! Mutta täydellisiä matcheja löytyy pihaltakin. Kun kiinanpioni 'Lady Alexandra Duff' avasi kukkansa samaan aikaan kuin pari vuotta sitten kylvetyt 'Canon Went' -purppurakannusruohot, on hymyssä pitelemistä. Miten huippua!

The Perfect Match
Yes, Wimbledon! But also some really great colour matches. Life does not really get better than this.

Tässä vielä hieman kauempaa. Tismalleen sama hempeän lämmin vaaleanpunaisen sävy. Jos joskus väitän, että en välitä vaaleanpunaisesta, tarkoitan niitä muita pinkin sävyjä!

'Canon Went' -purppurakannusruoho on muutenkin siemenkasvatuksista onnistuneimpia. Itivät hyvin, taimia riitti pari ystäville ja kolme omaan puutarhaan. Ne ovat monivuotisia ja kestivät mainiosti viime kesän ja tämän alkukesän kuivuuden. Kukkia avautuu koko ajan lisää ja uusia kukintoja kehittyy lehtihankoihin. Peurat eivät myöskään ole osoittaneet kiinnostusta tähän kasviin.

Tarhamarskinlilja 'Romance' on hauskasti saman muotoinen mutta isompi ja kasvaa samassa penkissä. Sävy on enemmän persikkaa, mutta muodoltaan tämä tuo mukavaa toistoa. Kuivuudessa tämä on kasvanut vain metriseksi, mutta se ei haittaa. Mukavaa nähdä kukintaa viime vuoden kuivuuskesän tuottaman tauon jälkeen.

Poiketaanpa sitten punaiseen villiin penkkiin, missä punaiset tarhasarjaliljat ovat avautuneet ja kukkivat sopivasti samassa sävyssä korallikeijunkukan kanssa. Taustalla kiinanpioni 'Duchesse de Nemours', vielä kukassa kirsikkapuun varjossa.

Punaisen villin penkin etummaisena kukkii apteekkarinruusu. Sille samansävyistä seuraa pitävät harmaakäenkukat, jotka ovat kylläkin oranssissa penkissä ja siirtouhan alla. Ne ovat periaatteessa väärän värisiä tähän, vaikka niin mukavasti sointuvatkin ruusuun. Mutta niitä kasvaa myös viereisessä penkissä ja tuolla punaisessa villissä penkissä. Eiköhän se riitä. Raivasin vastikään uutta aluetta, jonne ne ovat juuri omiaan valtaamaan tilaa, jonka muuten heinikko ottaa heti takaisin.

Hieman alempana rinteessä kukkivat puna-ailakit ja kylvämäni harjaneilikat, joiden pitäisi olla muotoa compactus eli pienikasvuista. Ne ovat kaikki vaaleanpunaisia, joka kyllä sopii tähän. Seuraksi niille on juuri avautumassa David Austin -ruusu Lichfield Angel; hailakan persikkainen, lähes valkoinen.

Viimeisenä mahtava kombo Rohanista: sinne syksyllä siirretty hyvin tumma varjolilja (var. cattaniae) kukkii kahden kukkavanan voimin, ja itusilmuista kasvaneet käärmeenlaukat ovat viimein tulleet kukintakokoon.

Lopuksi tiedote Ransun ystäville: hän myös palasi riiuureissultansa. Taisi saada jälleen kerran rukkaset, mutta se ei villapöksypoikaa lannista.


Apteekkarinruusu – Rosa 'Officinalis'
Harjaneilikka – Dianthus barbatus 
Harmaakäenkukka – Lychnis coronaria
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Korallikeijunkukka – Heuchera sanguinea
Käärmeenlaukka – Allium scorodoprasum
Puna-ailakki – Silene dioica
Purppurakannusruoho – Linaria purpurea
Tarhamarskinlilja – Eremurus isabellinus
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä
Varjolilja – Lilium martagon

34 comments :

 1. Kyllä on nyt hempeää mätsäystä runsaasti, mutta viimeinen mätsi on paras ja tietty villahousupoika!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No se tummien kukkien mätsi on niin sun juttu kuin olla ja voi ♥

   Delete
 2. Purppurakannusruohot näyttävät ja kuulostavat erittäin hyvältä. Täytyykin laittaa nimi ylös. Aivan uusi tuttavuus minulle. Kaikki kukat, jotka eivät kiinnosta peuroja ovat enemmän kuin tervetulleita. Harmaakäenkukan ja harjaneilikan siemeniä juuri tilasinkin, toivottavasti jossain vaiheessa kukkivat täälläkin. Eilen tuli 18 mm vettä, toivottavasti sielläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole nähnyt purppurakannusruohon taimia myynnissä kai millään taimistolla, mutta tilasin sen siemeniä Sarah Ravenilta, lajike 'Canon Went' on tuo ihana hempeä pinkki. Peuroja kiinnostamattomat kasvit ovat lottovoitto. Ainakaan toistaiseksi noista ei ole latvoja napsittu ollenkaan, se on hyvä merkki.
   Kiitos, täälläkin satoi kunnolla, itse asiassa vähän yli 20 mm. Ihanaa!

   Delete
 3. Yhteisesti tähän ja edelliseen postaukseen: voi Ransu ja Ransun villapöksyt! Ihmeellinen otus se naapurin Nelli, jos noin komealle ja hyvin pukeutuneelle herraskissalle antaa pakit!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naapurin Nelli on Erittäin Omanarvontuntoinen leidi, ja hieman pippurinenkin, ja hyvin pieni ja söpö! Ei ole tietoa, mitä hän syvällä sisimmässään tuntee Ransua kohtaan, mutta hän ainakin esittää vaikeasti tavoiteltavaa.

   Delete
 4. Purppurakannusruoho on kaunis ja minulle ennestään tuntematon kasvi. Pitääkin tutustua siihen paremmin, se saattaisi sopia hyvin myös omaan puutarhaani. Harmaakäenkukka on myös hurmaava, siinä on kaunis väritys. Mukavaa viikonloppua sinulle ja Ransulle terkkuja :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuten yllä Reettalle totesin, en ole sen taimia nähnyt, mutta siemenestä kasvattaminen onnistui ihan mukavasti.
   Me Ransun kanssa kiitämme, mukavaa viikonloppua sinnekin!

   Delete
 5. Aivan ihania värien yhteen osumia! Noissa silmä lepää. (Joskus myös ihania vastaväripareja.)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastaväritkin ovat usein mahtavia, mutta tällaiset täydelliset värimätsäykset nyt veivät huomion, kun niitä oli yllättäen monessakin paikassa.

   Delete
 6. Oi, tuo tumma varjolilja! <3 Melkein yhtä ihana kuin Ransu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cattaniae on etsimisen arvoinen herkku, mutta en tiedä, onko sitä sipulina tai taimena useinkaan myynnissä. Olen näynyt sen siemeniä Maatiainen ry:n siemenvalikoimissa.

   Delete
 7. No jo on täydellistä mätsäystä, missä kieltämättä silmä lepää. Viimeisessä kuvassa löysin myös hyvin toisiinsa sointuvat Ransun, sadevesitynnyrin ja kauhan. Ihan perfect match!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu, sadevesitynnyri ja kauha! :-DDD No on kyllä ihan hyvä match sekin :-D

   Delete
 8. Kuivuutta sietävät kasvit alkavat olla kasvavassa suosiossa ainakin omalla listalla. Huippua kun kukinnat niin hyvin samassa tahdissa! Vaaleat ja tummat sävyt molemmat niin hienoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun on sellaisiakin kasveja, jotka eivät ala nuokkua kuivuusjakson aikana. Suosittelen lämpimästi kannusruohoja! Siirsin viime loppukesällä puutarhaani myös luonnon kannusruohoa, sitä ihanaa keltaista, ja se voi vallan mainiosti aivan kuivalla paikalla.

   Delete
 9. Uljaita ja herkkiä värejä! Ja Ransulle kannustukset uusille riiuureissuille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää! Tällä hetkellä se keskittyy mammalle muikisteluun ja aamupalan jälkiruuan kerjäämiseen.

   Delete
 10. Ihania yhdistelmiä! Purppurakannusruoho sai minussakin aikaan must have -reaktion, toivottavasti sen siemeniä tulisi vastaan. Tuollaisia tähkämäisiä kukintoja aina kaipaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihanan luonnonkukkamainen. Todella paljon on kasveja, joita voi puutarhaansa täällä meilläkin istuttaa, jos niiden taimia vain joku myisi! Taimikasvatus oli kyllä helppoa.

   Delete
 11. Lady Alexandra Duff on kuin pörheä puuterihuisku, purppurakannusruohojen kanssa korostavat toinen toisiaan.
  Kasvatin harmaakäenkukkaa siemenistä. Hyvin iti. Siirsin ne toukokuun lopulla maahan, jossa olla möllöttävät, vaan eivät kasva, eivät kuki. En ole tutustunut niiden sielunelämään sen tarkemmin, mutta toivon selviävän hengissä ja kukkivan sitten ensi kesänä.
  Nelli taitaa olla nirso neiti, kun noin komea kaveri ei sille kelpaa. Uutta yritystä kehiin Ransu, eiköhän se Nelli siitä opi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinäpä sen sanoit! Duff on puuterinvärinen, tismalleen. Beigeen vivahtava vaaleanpunainen, ihanan upottava ja lämminsävyinen puuterivippa.
   Olisikohan harmaakäenkukkien kanssa niin, että ne tosiaan kasvattavat ekana vuonna vain lehtiruusukkeensa ja kukkavarsi alkaa nousta toisena vuonna. Sitten vähitellen siementaimia alkaa ilmestyä, mutta ne on niin helppo tunnistaa ja kitkeä jo ruusukkeina paikoista, joihin niitä ei haluta. Niistä tulee hyvä, tiivis kasvusto - siksi mietin niitä paikkaan, jossa ne voisivat auttaa raivaamisessa pitämällä heinäkasvustoa kurissa. Uudet istutusalueet tulee nimittäin vain kaivettua lapiolla heinikkoon, kääntämällä maa ja sitten kaikki heinä sun muu kasvaa taas, mutta vähemmällä voimalla. Vähitellen siinä oikeasti pääsee voiton puolelle, mutta työtä ja tällaisia apulaiskasveja se vaatii.
   Ransu on riiannut Nelliä jo kohta kymmenen vuotta, joten ei se ole mikään helppo nakki :-D

   Delete
 12. Voi Ransua <3 Purppurakannusruoho vaikuttaa mielenkiintoiselta. Täydellisestä kuivan kesän kasvilta.

  Tänään taas totesin miten pieni on maailma. Sain puutarhavieraaksi pariskunnan jonka kesäpaikka on siellä sinun lähellä, ovat vierailleetkin puutarhassasi, yhdessä ylistimme blogiasi ja niin elimme mukana sateet ja kaiken syövät kauriit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voin lämpimästi suositella purppurakannusruohoa. Täytyy pitää silmät auki tulevina vuosina siementaimien varalta, vielä niitä ei tietenkään ole, tämä on vasta ensimmäinen vuosi, kun ne kukkivat tuossa omilla sijoillaan. Viime vuonna vielä ruukussa tuli jokunen yksittäinen kukinto. Jos siementaimia tulee, pistän sinulle tulemaan, mutta siemenkasvatuskin oli kyllä hyvin helppoa.
   Sepä hauska kuulla! Olisikohan ollut ihana pariskunta, jotka kävivät puutarhassani viime vuonna ja toivat tuliaisiksi herkullista syreeninkukkamehua. Aivan ihania ihmisiä. Puutarhavierailuhomma on ihan mahtavaa, kun pääsee jakamaan rakasta harrastustaan - tai elämäntapahan tämä on - sitä täydellisesti ymmärtävien ihmisten kanssa, jakamaan kokemuksia ja ajatuksia.

   Delete
 13. ei voi kuin vain huokailla ihastuksesta, täydellisiä väriyhdistelmiä!
  mukava kuulla, et Ransu palasi riijuureissultaan kotiin, niin arvokkaasti herra astelee, ei ainakaan näytä tappiotaan Nellin suhteen;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransulla on onneksi aina mamma, joka paijailee ja pussailee varmasti, ja antaa vielä ruokaakin!

   Delete
 14. Ihanaa kukintaa. Tuntuu, että kaikilla muilla kukkii loisteliaasti vaikka ja mitä. Täällä ei kuki juuri mitään. Ankeaa. Ihana kannusruoho. Minulla harmaakäenkaali viihtyi tasan yhden kesän, sormustinkukat eivät kuki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti sielläkin pian kukkii!

   Delete
 15. Toivottavasti ei Pöksylle tullut haavaa nenuun!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei kai. Ransu ei uskalla mennä niin lähelle Nelliä :-D

   Delete
 16. Useampikin perfect match! Nuo hempeät pinkit ovat kyllä niin ihania <3 En ole kuullutkaan purppurakannusruohosta, se keltakukkainen perusriesa on kyllä tuttu äitini puutarhasta. Se meinasi soluttautua toisen kasvin juurakon mukana tännnekin. Nuo Ransun villahousut on kyllä mahtavat! On se kumma kun ei Nelli-neidille kelpaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, se keltakukkainen perusriesa on minusta niin ihana! Oli ihan lempikukka jo lapsena, ja viime kesänä onnistuin siirtämään sitä naapurin sorakasasta omaan preeriapuutarhaani, toivottavasti se lisääntyy siinä rutkasti. Se on niin mahti-ihanan värinen. Tuuhea lehdistö sillä taimellani ainakin on, hyvin samanlainen kuin tuolla purppurakannusruoholla.

   Delete
 17. Ihania väripareja, niin minunkin mieleeni. Ihan uusi minulle tuo kannusruoho, olen pitänyt niitä keltaisina😊 Kasvaisi varmaan meilläkin kellarin vieressä paahteessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se keltakannusruohokin on hyvin kaunis, purppurakannusruohoissa taitaa kaikissa olla punervat tai violetit kukat.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!