Saturday, 20 April 2019

Sinivuokkopäivä

Nyt niitä on! Monessakin värissä. Ensinnäkin tämä ihanaakin ihanampi unkarinsinivuokko 'Blue Eyes'. Tänä vuonna tajusin laittaa sen päälle suojahäkin, nyt kerrankin saamme nauttia kukkien runsaudesta!

Sitten ihana tavis-lehtosinivuokko, muistaakseni Aarno Kasvilta saatu eli Ruissalon kantaa. Pihassani kasvaa luonnostaankin pari sinivuokkoa, muistaakseni ne ovat tummempia. Täytyy tutkia, en ole vielä huomannut niissä kukkia.

Punertava lehtosinivuokko on aarteeni.

Samoin on valkoinen sinivuokko, tämä on ystävältä saatu. Tätä sinivuokon valkoista kantaa kasvaa lähisaarella. Hempeän vaaleanpunainen pikkusinililja 'Rosea' oikealla pitää tälle kukkaryppäälle seuraa.

Tästä tulivat mieleen valkovuokot ja löysin kuin löysinkin sitä yhdestä kohdasta! Valkovuokot ovat alkuun niin kapealehtisiä, ettei niitä tahdo huomata, mutta ainakin yksi ihan selvä valkovuokon alku löytyi, jossa saattaa melko pian olla kukkanuppukin.

Sen enempää vuokkoja ei tällä hetkellä löytynyt, jatketaan muilla aiheilla. Kevätlumipisara jatkaa kukintaansa, tämä on niin kaunis, ja kivan kookas verrattuna matalimpiin ja aikaisimpiin kevätkukkiin. Tämä kasvaa samassa esikkopellossa kuin edellisen postauksen tarhajouluruusut, ja toivonkin tästä vuosien saatossa hyvää paria; kukkivat suunnilleen samaan aikaan ja kummastakin löytyy rotevuutta, jotta eivät jää toisensa jalkoihin.

Nurmikko alkaa vähitellen kukkia. Pystykiurunkannuksia on kaikkialla, mutta idänsinililjaa on vasta muutama kappale – ihana sininen kukkameri on haaveissa vain. Kohta alkavat mukulaleinikit kukkia, niiden pyöreitä vaaleanvihreitä lehtiä näkyy jo kaikkialla.

Virvaliljat vielä juuri ja juuri kukassa ennen lakastumistaan. Alkuun olin huolissani, kun en löytänyt näitä tästä, missä niiden piti kasvaa, vain yksi kukka ilmestyi hieman sivummalle. Lopulta tästäkin tuli neljä kukkaa, jihuu!

Pionit alkavat nousta: aikaisimmat ensin. Silkkipionikin on yhtä pitkällä, tämä on sen ja kiinanpionin risteymä 'Elizabeth Cahn'. Samassa sotkussa on tulppaaninlehtiä, kasviroskaa ja bambukuitua amppelin edesmenneestä korista.

Oli niin ihana, lämmin päivä, että hain riippumaton ja riipputuolin vintiltä ulos. Ennen lehtien puhkeamista riippumatossa on ihana lojua kevätauringossa. Kesällä siinä on vaahteran varjo.

Syklaaminarsissi 'Jetfire' on ryhtynyt kukkimaan raketin nopeudella. Eilen oli yksi kukka avautunut, tänään lähes kaikki!

Hyvää lankalauantaita!


Idänsinililja – Scilla siberica
Kevätlumipisara – Leucojum vernum
Lehtosinivuokko – Hepatica nobilis
Mukulaleinikki – Ranunculus ficaria
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Syklaaminarsissi – Narcissus Cyclamineus-Ryhmä
Unkarinsinivuokko – Hepatica transsilvanica
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

26 comments :

 1. Voi että ovat kauniita nuo vuokot! Nyt kyllä ihanaa aikaa eletään.
  Mukavaa päsiäisen aikaa!.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   Nyt on vuoden ihanimmat viikot käsillä.

   Delete
 2. Ihania kaikki! Tuota riippumattoa vähän epäilen...että maltatko ja ehditkö makailla. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kyllä :-) Heti eilenkin sen ripustettuani köllähdin nauttimaan ainakin kymmeneksi minuutiksi. Tulee siinä oltua päivittäin, kun se on niin sopivasti muotopuutarhan kulmalla, siinä on hyvä mietiskellä puutarha-asioita ja suunnitella muutaman minuutin ajan ennen kuin taas keksii jonkun tehtävän homman.

   Delete
 3. Oih miten hempeitä kukkia! Vuokot on kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne on ihania, vaikka vaikea valita, mitkä kukat olisivat kaikkein ihanimpia.

   Delete
 4. Sinivuokkoja ja narsisseja. Ihanaa. Idänsinililja on minusta aika hidas leviämään uusilla paikoilla. Ehkä sen kunnollisen leviämisen kanssa tarvitaan vuosikymmen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä on reilu vuosikymmen odoteltu :-D Tosin silloin alussa taisin bongata vain kolme idänsinililjaa puutarhastani, nyt niitä on varmaan jo kolmetoista.

   Delete
 5. Eilen oli jo silmuja pihapuissa!

  ReplyDelete
 6. Kiitos! Oikein mahtavaa lankalauantaina teillekin! On sinulla siellä jo ihan hirveän paljon kukkia! Meillä vasta krookukset kukkivat, muista näkyy vasta lehtiä. Onni käy ahkerasti herättelemässä kissanminttupuskaansa. Näyttää välillä suorastaan yrittävän hautoa sitä🐾🐾🐾 Täällä näyttäisi tulevan pilvinen päivä, mutta ei se kauheasti haittaa, kun on kasvarin siivousurakka vielä vähän kesken, mutta kunhan se tässä aamupäivällä saadaan valmiiksi, se onkin sitten skumpan paikka🥂.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kiitos ihanasta kortista!
   Kissanminttua hautova Onni ♥
   Täälläkin on pilveä on-off, onneksi on melko lämmintä kuitenkin. Sitä sadetta vaan saisi edelleen tulla.
   Mukavaa siivous- ja skumppapäivää!

   Delete
 7. KAuniita vuokkoja. Onko sinulla keltavuokkoja. Sain kerran niitä eräältä bloggarilta, mutta hän lähetti ne silloin, kun oltiin lomalla ja olivat kuolleet postissa odotellessaan..:)
  Hyvää lankalauantaita sinullekkin♥.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!
   On keltavuokkoa, ostin viime vuonna kerrottunakin, mutta se kukkii vasta valkovuokkojen kanssa samaan aikaan. Hirmu hyvä se ei vielä ole ollut leviämään, vaikka joku siitä varoittikin. Itse asiassa ne ovat niin kituliaita, että henki niissä juuri ja juuri vain pihisee :-D Toivottavasti pian runsastuvat. Todella harmi, että keltavuokkosi menehtyivät postissa!

   Delete
 8. On nuo sinivuokot kauniita, olipa väri mikä hyvänsä <3 Syklaaminarsissit ilmiselvästi ajoittivat kukintansa pääsiäiseksi. Täydellistä! Hyvää lankalauantaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On melkoisen täydellistä, en keksi parempaa, paitsi että peurat lähtisivät maata kiertävälle radalle ;-)
   Kiitos!

   Delete
 9. Kyllä on kauniita vuokkoja ja montasorttii. Narsissikin on oikein ajoittanu kukkimisensa pääsiäiseks!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täydellinen ajoitus, ja eilen aloitti toinenkin narsissilaatu varovasti avaamaan kukkaansa.

   Delete
 10. Voi mitä vuokkoja, etenkin ekan kuvan unkarinsinivuokko, miten herkullinen sinisen sävy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on niin ihana, ja noista tummista heteistä tulee kukkaan ihana syvä keskus.

   Delete
 11. riippumatossa pääsiäisenä, ei paha lainkaan;)
  siel on kevät kauneimillaan, sinivuokot ovat ihan mielettömän kauniita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laitan riippumaton aina jo keväällä, siinä on niin mahtavaa lojua kevätauringossa vällyihin käärittynä, joskus lampaantaljan päällä, kun muuten ei tarkene. Se tekee hyvää ihmiselle ytimiä myöten.
   Sinivuokoissa on jotain niin ihanaa, etenkin metsässä, jossa niihin yhtäkkiä törmää ja huomaa joka puolella: se on ihan ihmeellistä, miten ne voivatkin siellä kasvaa ihan itsestään ja kukkia niin aikaisin, tuollaiset maailmanluokan kaunottaret.

   Delete
 12. Sinivuokot on mun kevään lempparit yhdessä valkovuokkojen kanssa. Ne ovat niin konstailettomia, tavallisia ja upeita. Toisaalta - kevään ensimmäinen voikukkakin on ihan järkyttävän hieno aurinkoisuudessaan. Sitten vihaan niitä siementaimia, jotka onnistuvat itämään vaikkapa ison pionin juurakon keskelle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aaaargh, älä muuta sano! :-D
   Vuokoissa on jotakin niin kaunista, ja sekin, kun ovat luonnonkasvejamme. Ylpeänä kerroin, kun Englannissa opiskelin ja siellä oli sinivuokkoja koulun näytepuutarhassa, että meilläpä on noita metsät täynnä keväisin.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!