Monday 1 April 2019

Kurjenmiekkapileet

Aurinkoiset päivät ovat houkutelleet lukuisat pikkuiset kurjenmiekat kukkaan. Haalean keltainen risteymämiekka 'Katherine's Gold', jota istutin viime syksynä, on avannut ensimmäisen kukkansa ja illansuussa avautui vielä toinen. Taustalla on 'Clairette', niitä on tullut hurjasti lisää!

Kuiva viime kesä oli ilmeisesti näiden mieleen, sillä ei näitä ollut ollenkaan näin paljon viime keväänä – nyt jokaisen kukan viereen nousee toinenkin!

'Clairettessä' on mahtava väri, ja isompana ryppäänä se on entistä näkyvämpi.

Kohdassa, jossa kuvittelin olevan jääkurjenmiekkoja, onkin tällainen tummanvioletti kevätkurjenmiekka. Sen siitä saa, kun on tunkenut sipuleita sinne sun tänne jo yli kymmenen vuotta.

Ensimmäisen kuvan 'Katherine's Gold' ja tämä 'Painted Lady' on istutettu viime syksynä.

Se on taivaallisen kaunis, kuin siniseen kastetulla siveltimellä hennosti maalattu.

Yhtä hempeitä ovat 'Blue Pearl' -sinisahramit. Niitäkin on noussut oikein ryppäinä, viime keväänä oli vasta muutama yksittäinen kukka siellä täällä. Nämä on istutettu toissa syksynä.

Hempeyttä tuloillaan tässäkin, lisäksi mahtavaa leviämiskykyä: pikkusinililja 'Rosea'. Näistä ensimmäiset on istutettu jo vuosikausia sitten, ja joka vuosi niitä on enemmän.

Lopuksi iloinen uutinen: virvalilja on löytynyt! Näitä pitäisi tosin olla enemmän, ja tämäkin on vähän sivussa kasvupaikasta, johon mielestäni näitä istutin, mutta pääasia, ettei tämä ihana kevätkukka ole kokonaan hävinnyt puutarhastani!
Kaikki tämän jutun kukat ovat muotopuutarhassa; se on talon eteläpuolella, parhaalla kevätpaikalla: tuulensuojassa ja lämmössä kevät saapuu nopeasti.


Kevätkurjenmiekka – Iris reticulata
Pikkusinililja – Scilla bifolia
Sinisahrami – Crocus biflorus
Virvalilja – Colchicum bulbocodium

16 comments :

  1. Niin suloisia kaikki! :) Ihanaa huhtikuuta!

    ReplyDelete
  2. Oi, kuinka ihanat kurjenmiakka pailut :) Ihania kaikki. Hyvä että virjalilijaki o hengis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi löytyi tuo virvalilja myös. Ehkä niitä on maassa enemmän, tai sitten joku myyrä on käynyt syömässä. Mutta jos on yksi jäljellä, on toivoa, että se tekee jälkeläisiä. Niiden pitäisi kuulemma levitä, mutta eivät ole runsastuneet muutamassa vuodessa vielä.

      Delete
  3. kurjenmiekat kuuluvat lempikukkiini, nyt ihmetelenkin, miksi en ole koskaan hankkinut näitä ihastuttavia keväällä kukkivia kurjenmiekkoja. toivon, et muistan tämän ensikerralla sipulihankintoja tehdessäni.
    tuo virvaliljakin on aika symppis. mukavaa, kun se pääsi yllättämään Sinut;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi! Asia täytyy korjata sitten syksyllä. Nämä ovat aivan ihania, kun ovat aikaisimpien kukkien joukossa. Paikan täytyy olla aurinkoinen ja mieluiten kesällä kuiva.

      Delete
  4. Ovatpa ne kauniita <3 Juhlissasi on niin monta kaunotarta, ettei tiedä, kenen suuntaan katsoisi! Sinisahramitkin ovat niin suloisia! Aurinkoista huhtikuuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hih, sanos muuta, juhlissa on paljon ihastuttavia kaunottaria!
      Kiitos, samaa sinulle!

      Delete
  5. Voih♥ Meillä ei vielä tiitin tiittiä näy..:)

    ReplyDelete
  6. Aivan ihania. Mulla ei näitä näy vieläkään. 😯

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apua, voi ei! Kurjenmiekkojen mystinen katoaminen? Toivottavasti ne kuitenkin tulevat esiin vielä.

      Delete
  7. Replies
    1. No on! Mahtavaa, että pääsin mukaan ihailemaan näitä ihania.

      Delete
  8. Kauniita kukkia siellä! Minä näin eilisellä lenkillä kaukaa ensimmäiset leskenlehdet :) Loistivat keltaisena ison kiven vieressä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau! Leskenlehtiä yritin tänään katsoa paikasta, jossa niitä aina on, mutta ei näkynyt vielä kukkia. Nehän tosiaan näkyvät sitten, kun kukkivat :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!