Wednesday, 26 October 2016

Päivän värit


Aamulla heräsin siihen, että aurinko paistoi. Koska lännestä oli vyörymässä harmaampia pilviä, tuli kiire juosta ikuistamaan auringossa liekehtivä kirsikkapuu harmaita pilviä vasten. Tämä on ihan tavallinen, aika hapanmarjainen kirsikka, joka oli tontilla ennen minua – enempää en tiedä.

Autumn colours and last of the flowers
Cherry trees and the Japanese larch are starting to look their best. Last night was the first frost.


Sitten aurinko meni pilveen. Japaninlehtikuusi alkaa värittyä. Viime yönä oltiin ekaa kertaa miinuksella.


Joskus loppukesällä leikattu mirrinminttu on mahtava syyskukkija. Tämä kannattaa muistaa aina leikata kukinnan jälkeen, jotta tulos on tämä.


Ransu esittelee. Myös ransunhäntäkukka eli komealuppio ja portlandruusu 'Comte de Chambord' kukkivat vielä.

Kivipellon Sailan jakamista esikontaimista yksi on yrittänyt kukkia, mutta joku on käynyt nakertamassa kukkaa - murrrr. Vieressä on uusi nuppu, ja oikealla purppuraorvokin nuppu. Voi näitä ihania violetteja syyskukkijoita!


Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Mirrinminttu – Nepeta faassenii
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Purppuraorvokki – Viola adunca 'Purpurea' 

42 comments :

 1. Onpa hehkeä syysasu kirsikalla! Miten ihmeessä Ransunhäntäkukka vielä kukkii, meillä on ihan ruskea jo. Varmaan sun kukka on saanut Ransun erikoishoitoa....
  Huomenna täytyykin käydä tarkistamassa omat purppuraorvokit. Se varsinainen heitti henkensä viime talvena, mutta siementaimia ilmeistyi runsain joukoin keväällä. Olin yksi päivä huomaavinani siellä yhden kukkanupun.
  Kyl se vaan kylmenee, meilläkin oli aamulla -4astetta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hui kauhistus mitä lukemia! Täällä oli yön alin käväissyt -1,1:ssä ja se oli tän syksyn enkka, siksi varmasti nuo ransunhäntäkukatkin vielä hehkeilee.
   Purppuraorvokki on kyllä mahtava sekä kukkimaan että tekemään siementaimia, mutta kyllähän niitä syksyn yksittäisiä kukkia joutuu etsimään suurennuslasin kanssa.

   Delete
 2. Kauniit ruskakuvat:) Välillä oli aika kylmiä öitä sitten lämpeni ja nyt tuli jo vähän lumennäköistäkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruska on kaunista, onneksi se pitää kohta alkavan harmaakauden vielä loitolla.

   Delete
 3. Teillä on vielä niin värikästä. Täällä on mustaa, harmaata ja valkoista! Noin värikästä täällä oli useampi viikko sitten. Ehkä kolme viikkoa tai silleen. Paljon voi eroja olla lämpötiloissa ja vuodenajoissa, vaikkei etäisyys kuitenkaan aivan valtava ole. Mutta kun teillä on se meri!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meri pitää syksyisin yöpakkaset poissa todella tehokkaasti. Viime yönä olikin taas 2 astetta lämmintä, mutta toissayö meni -1,1:een.
   Mustin ja Ransun mielestä musta, harmaa ja valkoinen on kaunista, itse katsoisin niitä värejä mieluiten kissoissa - ei puutarhassa :-D

   Delete
 4. Mahtavasti osuu valonsäteet tuohon kirsikkapuuhun!
  Meillä kirsikkapuiden ruska on ollut todella vaisu tänä vuonna, vaikka muuten räiskyntää on riittänyt. Ainoastaan pilvikirsikka oli kauniin punainen. Tavalliset kirsikat eivät meinanneet tajuta talventuloa lainkaan.
  Tuon lehtikuusen minä vielä joskus haluan. Syysväri ja oksiston kauneus on vertaansa vailla.
  Täällä ehti sataa jo luntakin, mutta nyt ulkona tulee silkkaa vettä.
  Mukavaa loppuviikkoa! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä harmi! Onneksi oli se pilvikirsikka.
   Lehtikuusi on aivan ihana puu, myös keväällä sen vaaleanvihreä pörröisyys on vastustamatonta.
   Kiitos, samaa sinne teille!

   Delete
 5. Meillä ei ole nuori lehtikuusi eivätkä hemlokit yhtään vielä ruskassa, en tajua. Olen nyt niin lehtikuusi-fani, että en sanotuksi saa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä harmi! Lehtikuusten syysasu on niin söpö.

   Delete
 6. Kiitos mirrinminttuvinkistä. Jos suinkin omani sietää elää talven yli niin ensi vuonna muistan leikata kukinnan jälkeen.
  Meillä rusokirsikassa oli mahtava ruska, taimi vain on niin pieni että siinä oli alle 10 lehteä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aika moni kasvi kandee leikata kukinnan jälkeen. Mirrinmintun leikkuusta on huomattava hyöty: lehdetkin ovat nyt tosi nätit ja muoto kompakti, kun vertaa leikkaamattomaan.
   Voi että - mutta ensi vuonna ehkä 20 lehteä ;-)
   Mulla kans oli suuret odotukset kirsikkasorvarinpensaasta, siitä pitäisi tulla hohtavan vaaleanpunainen. Sen lehdet taisivat vain kuivua pois. Ensi vuonna on uusi yritys sitten (ellei se kuivunut kuoliaaksi).

   Delete
 7. Upeita värejä! Tänä vuonna ruska on todella hellinyt. Ja pian kaikki on puhtaan valkoista. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruska on hienoa, apua, ei kai ihan vielä valkoista! :-D

   Delete
 8. Kauniita ovat syksyisinkin. Tykkään noista lehtikuusista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lehtikuuset ovat niin nättejä, kokonaisina metsikköinä myös. Tai etenkin.

   Delete
 9. Kirsikkapuusi on niin kultaista valoa täynnä, kaunis vaikka keltainen :D Meillä ruskasta ei ole enää tietoakaan, puut ovat jo ihan kaljuja.

  Olen ollut niin iloinen, kun Barnhavenin esikoiden siementaimet kasvoivat niin hyvin ja nyt kun meillä kukki kaksi ja sinulla yksi niin yhtään keltaista ei ole sopinut joukkoon, vielä!

  Ransu on aikas muhkeassa karvassa, talvikarva on niin paksu varmaankin, ihania nuo Ransunhäntäkukat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kumma juttu, mutta Ransun kauluri alkaa harventua - sillä on perinteisesti talviturkki tuuheimmillaan toukokuussa :-D Mutta nyt se on muuten hyvin muhkeaturkkinen, joten ehkä sen viisarit ovat alkaneet kääntyä oikeisiin vuodenaikoihin.
   Kirsikkapuun kaunista sävyä hieman häiritsee alppikärhö, joka on puolittain keltainen, puolittain ruskistunut - kuvasta sitä ei erota, kun on niin pienenä, mutta siellä latvassa on ruskeakeltaista ja kuivaa lehteä - itse puu olisi muuten oranssimpi, EI niin keltainen ;-)
   Totta muuten, tuokin on violetti, ei keltainen! Muissakin esikoissasi on ihanan virkeät lehdet, joka lupailee hyvää ensi vuodelle, jos suinkin selviävät talvesta. Kiitos tuhannesti niistä, ne ovat aarteita!

   Delete
 10. Voi että, sinulla kukkii vielä kukat ulkona! Täällä ei kukita. Eilen paistoi täälläkin ihana aurinko iltapäivällä, tänään on harmaata ja sataa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivasti kukkii kyllä, ja onneksi nyt tuli taas vähän lauhempaa, jospa vielä jokunen kukka ehtisi aueta. Sade tuli tarpeeseen täällä, oli tosi kuivaa, eikä parin päivän tihkusateesta maan kastelijaksi ollut.

   Delete
 11. Upeasti kirsikka hohtaa auringon valoa. Pysyisipä tuollaisena koko talven, niin siitä voisi ammentaa voimaa kevättä odotellessa. Kävelyreittini varrella on muutama vanha ja korkea lehtikuusi. Tykkään niistä ihan kaikkina vuodenaikoina ja harmittelen, ettei meidän tontille oikein enää isoja puita mahdu. Lehtikuusi olisi kyllä ihan ehdoton hankittava, jos tilaa olisi.
  Meidän mirrinmintut ovat sellaisia hailakan vaaleansinisiä ja kukka muodostuu pienenpienistä kukista. Tuollainen sininen täytyy hankkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, älä muuta sano, olisipa ihanaa, kun pihassa olisi oranssina hohtava talvipuu!
   Lehtikuuset ovat tosiaan ihania, kyllä niistäkin on jotakin pieni- (tai pienempi-) kasvuisia lajikkeita jalostettu, mutta onkohan riittävän pieniä kuitenkaan ihan taajamapihalle. Ne isot puut ovat valtavia, ja valtavan kauniita joka vuodenaikaan, kuten sanot.
   Tämä mirrinminttu on 'Six Hills Giant', todella hyvä perinteinen peruslajike ja ihanan värinen vaaleanpunaisen ruusun kylkeen.

   Delete
 12. Upea kirsikkapuu, kaunis malli ja väri. Ihanaa kun vielä lokakuun lopulla voi ihailla syyskukkijoita. En leikannut mirrinminttua, mutta se jaksaa kukkia aina vaan. Yritän ensi kesänä muistaa leikata sen, jospa tulisi suurempi syyskukkasato.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Leikkuusta on se hyöty, että siitä tulee tiivis ja runsaammin kukkiva, lehdetkin ovat raikkaampia näin loppukaudesta leikkuun jälkeen.
   Onneksi on vielä jotakin kukassa.

   Delete
 13. Kirsikkapuu hehkuu upeasti auringossa. Japaninehtikuusi on myös kaunis syysasussaan. Kumpulan kasvitieteellisessä kasvaa siroja kanadanlehtikuusia. Ne mahtuvat vähän paremmin pienemmillekin tonteille. Meillä on vaan suurta siperian lehtikuusta pihalla. Mutta tuosta kanadalaisesta kyllä vielä haaveilen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä onkin niin suuri tontti, että jättikuusetkin mahtuvat. Komeitahan ne ovat, huitelevat taivaissa asti. Ehdottomasti kannattaa hankkia vielä kanadalainen niille kaveriksi! Kanadalaisestakin tosin tulee lopulta kymmeniä metrejä korkea, vaikka se sirokasvuinen onkin.

   Delete
 14. Kirsikkapuuhan on ku olis tules! Komian färine!
  Komialuppioosta ei oo enää ku muistot. Mulla on purppuraorvokkien siämentaimis nuppuja vaikka kuinka palio, mutta ykskää ei auennu, eiväkkä varmasti aukeekkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi. Toivottavasti orvokit menevät hyvin talven yli ja kukkivat runsaasti sitten ensi vuonna. Lehdetkin ovat pelkästään tosi kauniit.

   Delete
 15. Upea ruska kirsikassasi. Minun kirsikkapuuni eivät saa mitään syysväriä syksyisin. Ne pysyvät vihreinä, kunnes kovien pakkasten jälkeen ne tippuvat pois. Onneksi pihassani riittää muita ruskakasveja ihailtavaksi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä harmi! Kirsikassa kun saattaa olla niin hieno väri. Ehkä se riippuu vähän kirsikkalajistakin. Onneksi on kuitenkin värikkäitä muita kasveja.

   Delete
 16. Kaunis kirsikkapuu! Ihanaa, että on näitä syyskukkijoita!

  ReplyDelete
 17. Ransunkin väri on ihana ♡
  Punaista syysväriä, ihastuttavaa ja komppaan Betweeniä.
  No, ei sovi ajatella tulevaa harmautta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu sointuu käsittämättömän ihanasti vaaleansinisiin ja -punaisiin pastelliväreihin - onneksi se hengaileekin tuossa mirrinminttupuskan luona päivittäin ;-)
   Ransun harmautta sopii aina ajatella.

   Delete
 18. Replies
  1. Juuri tänäkin aamuna ihastelin tuota kirsikkapuuta, se on edelleen aivan liekeissä ;-) Ihanan pitkään pysyvät lehdet, se on tuulensuojassa.

   Delete
 19. upea ruska kirsikkapuussasi! tällä kolkallakaan ei ole viel ollut yöpakkasia, joten pihamaalla kukkii viel syksyn mattimyöhäiset, etupäässä asterit.
  jännää, ettei tuo japaninlehtipuu ole viel kellastanut neulasiaan. meil kaikki lehtikuuset jo keltaisia, toki ne ei ole japaninlehtikuusia, ehkäpä juuri siksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt lehtikuusi on jo kokonaan keltainen, se muuttuu jännästi ensin lähempää runkoa keltaiseksi, ja lopuksi versonkärjistä - aika hauska puu! Ihanaa, että on vielä kukkia pihalla.

   Delete
 20. Kauniin värinen päivä! :)

  Lehdet ovat säilyneet monissa puissa ihmeen pitkään tänä syksynä. Juuri eilen ihailin yhtä suurta koivua täydessä kullassa... Nyt on sentään jo marraskuu! :)

  Ja miten eri tavalla ruska näkyy eri puolilla: yli kuukausi sitten Kirkkonummella käydessäni koivikot olivat käytännössä jo täysin lehdettömiä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään katselin vaahteran keltaisia lehtiä lumihangessa ja mietin, että aika erikoinen näky. Ihanat värit on tänä syksynä saatu, mutta tämä talvi olisi saanut jättää tulematta keskellä parasta syksyä :-D

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!