Thursday, 6 November 2014

Valkoista vettä


Tänään se tapahtui täälläkin. Taivaalta alkoi tulla valkoista, ensin ihan pieninä hiutaleina ja harvakseen, sitten kiihtyvällä tahdilla.

Today we had this autumn's first snow. Actually it was more like white rain.


Ensimmäiset kuvat otin ikkunan läpi, piti keittää uusi rohkaisupannullinen kahvia ennen kuin uskaltauduin ulos. Japaninlehtikuusen neulasisto on harventunut viime päivien tuulissa.


Eilen saunan jälkeen ripustetut pyykit eivät takuulla olleet ehtineet kuivua yön aikana, eivätkä ne kuivuneet päivälläkään. Huomenna on päivä uus.

Minipuutarha sai sopivan minimaalisen lumikuorrutteen.

Iltapäivällä lunta tuli jo niin suurina hiutaleina, että suurenkin puutarhan nurmella näkyi valkoista. Ilokseni huomasin, että lumi on ihan märkää, oikeastaan oli kuin vettä sataisi. Siispä ryhdyin istuttamaan, pari piikikästä japaninhappomarjaa pääsi tontin laidalle toivottavasti pitämään peuroja poissa. Niiden kohdalla oli suuri kivi, jonka kampesin ylös, mutta sen pyöritteleminen ylämäkeen olisi ollut turhan raskasta. Kivi loksahti hyvään kohtaan osittain toisen kiven päälle ja tuumin, että se saa jäädä tuohon. Jatkan vasemmalla paahdepenkin takana olevaa kivimuuria kaarevasti uutta kiveä kohden, joka näkyy harmaana möhkäleenä nurmen reunalla.
Paahdepenkissä kukkii muuten vieläkin yksi vaaleanpunainen siankärsämö, siis punakärsämö.


Istuttelujen ja kivenpyörittelyjen lomassa olen katkonut oksia vaahteroista. Pari vaahteraa kasvaa aivan liian lähellä taloa, aiemmin niitä on pidetty pieninä leikkaamalla. Omaan makuuni kynityt vaahterat ovat liian kynittyjä, mutta liian suuriksi kasvaneita oksia täytyy kuitenkin välillä leikata. Nytkin pari oksaa otti jo kiinni sähköjohtoon kaatuessaan. Johto heilui rivakasti, mutta onneksi se on tukevaa tekoa.
Köyden avulla saa oksaa vedettyä kaatumaan haluamaansa suuntaan, asiaa auttavat tietenkin myös oksan loveaminen, sahauskulma ja muut konstit. Tuossa paikassa ei ole hirveästi suuntavaihtoehtoja, kun yhdellä puolella on talo ja toisella johto.


Päivän syyssahramikuva.


Päivän Musti. Oikeasti Musti oli myös ihan reippaasti ulkona myyräjahdissa. Kameran linssi meni huuruun, kun tulimme sisään, toisaalta se tuo kuvaan hauskaa vanhanajan tunnelmaa.
Ulkona näkyvät vielä keltaiset omenapuun lehdet. Mustin vieressä on balkaninsyklaami. Istutan niitä ulos kaksin kappalein, mutta tämä kolmas saa viettää talven keittiössäni, varmuuden vuoksi. Näiden metsästäminen on kestänyt niin kauan, että en halua menettää kaikkia, jos niiden käykin huonosti.
Istutukset jatkuvat huomenna!

Balkaninsyklaami – Cyclamen coum
Japaninhappomarja – Berberis thunbergii
Japaninlehtikuusi – Larix kaempferi
Punakärsämö – Achillea millefolium, punakukkaiset lajikkeet
Syyssahrami – Crocus speciosus

12 comments :

 1. Ei edes lumisade saa sinua hidastamaan huikeata tahtia! Talvi taitaa siis tulla, luvattiin silti vielä lauhtuvaakin?! Mustista ihanan rauhallinen, levollinen kuva!

  ReplyDelete
 2. Heh, en minä mitään huikeaa tahtia pidä! Herään aikaisintaan kymmeneltä tähän aikaan vuodesta, juon paljon kahvia, suuntaan ulos ehkä ennen puoltapäivää, ehkä sen jälkeen... ja pidän kahvitauon keskellä iltapäivää myös...
  Juu, huomisesta alkaen pitäisi taas lauhtuakin, vaikka täällä tuskin on ollut pakkasta, ainakaan astetta enempää. Viikonloppuna ja ens viikolla taas lähemmäs kymmenen astetta!
  Mustin kanssa pidettiin rauhallinen iltapäiväteehetki :-)

  ReplyDelete
 3. Samaa valkoista täällä..hidastaa hommia mutta toivon että vielä sulaa pois. Kissat makoilee sisätiloissa.
  Minultakin meni inspiraatio.

  ReplyDelete
 4. Täällä se ei jäänyt maahan, suli saman tien ja yöllä satoi vettäkin. Kummasti se silti hidastaa, liukasta jalkojen alla on tuollainen sohjo! Piti pitää kieli keskellä suuta kiveä pyörittäessä ja muutenkin liikkuessa.

  ReplyDelete
 5. Meilläkin oli yöllä tullut ohut valkoinen harso maahan. Pysyis nyt tämän päivän, olisi niin valoisan näköistä hetken. Nurmikko on liukasta silloin kun siinä on joukossa nuoskaista lunta, vaikka vähänkin.
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 6. Onhan se kaunista. Minulle käy tämä sää, kun vielä jatkan istuttamista ja aidan tekoa, täytyy saada tolpanjalkoja maahan, hyvä ettei siis ole maa vielä jäässä. Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 7. Ensilumi saatiin täälläkin eilen, ihana minkä valon se toi. Nyt vaan ollaan senverran plussan puolella, että taitaapa hävitä tuo valoisuus..:)

  ReplyDelete
 8. Oot sie kyllä mainio puutarhuri, lunta sataa ja sie vaan pensaita istutat ja kiviä kampeat :))))

  ReplyDelete
 9. Ooh, ihanan näköistä vieläkin siellä! Tuo eka kuva on suloinen. Hienonhieno Murattisyklaami ja minä en uskaltanut hölmö ostaa sen ryöstöviljelyn takia vai minkä lie. Pöh. Kiva tapa nauttia sekä ruukussa että mahdollisesti pihalla. Ihana, että saat jatkaa istutettamista! Mulla ei ole enää mitään :(

  ReplyDelete
 10. Irmastiina Ruusukummusta; Täällä on onneksi koko ajan pysytty plussalla ;-)

  Kosotäti; Kun maa jäätyy, niin se sitten lopettaa kaivuuhommat, ja sitten menen pahalle päälle :-D Toisaalta vähän routaantuneesta maasta saa kivet helpommin ylös kuin tuosta mutavellistä...

  Sametti Hortensia; Voi kuule, tuo on balkaninsyklaami! Sen pitäisi olla vähän talvenkestävämpi kuin murattiversio, mutta näitä on meillä silti aniharvoin myynnissä. Kerran ostin, mutta onnistuin tappamaan sen sellaiseen astiaan, jossa ei ollut reikää pohjassa - tyhmä minä! Balkaninsyklaami kukkii keväisin, toisin kuin hederifolium.
  Se on kyllä kamalaa, jos mukuloita kaivetaan luonnosta myyntiä varten :-(

  ReplyDelete
 11. Sinua ei hidasta mikään! :)

  ReplyDelete
 12. No jää ja pakkanen kyllä hyydyttävät toimintani, mutta onneksi niitä ei ole :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!