Saturday, 19 April 2014

Vastaukset haastekysymyksiin

Vastikään oman puutarha-alan yrityksen perustanut Tiina nakkasi haasteen Saaripalstalle jo alkuviikosta, en vain ole ehtinyt vastata. Tässä tulee!
PS. Käykää tsekkaamassa Tiinan upea uusi logo

Kysymykset ja vastaukset:

1. Helpoin ja vaikein esikasvatettava kukka, jota sinulla on ollut? 
Klups. Esikasvatan aika vähän koska reissaan edestakaisin, mutta ehkä pienellä kokemuksellani voin jotain vastata. Keltakaunokki, kuvassa yllä, oli helppo. Sen taimet kestivät jopa kolmen viikon poissaoloni turvepoteissa rennosti päälle asetetun muovin alla. Tuloksena minulla on nyt muutama itse kasvatettu keltakaunokki pihallani, ja se on vieläpä mainio perhoskasvi!
Tällaiset helpoin – vaikein – ihanin – jne. superlatiivikysymykset on todella vaikeita btw!
Vaikeimpia ovat varmaan kaikki ne epäonnistumiset, joista en todellakaan ole pitänyt kirjaa. Mainitaan vaikka talven yli kylmäkäsittelyssä olleet ja nyt jo pari kuukautta sisällä "kasvakaa, prkl!"-käsittelyssä olevat hohtopiikkiputki 'Silver Ghost' ja jättikarhunputki, joista ei nouse idun itua. Nyyh.

2. Koska aloitit kukkien parissa puuhastelun ja miksi?
Hyvä kysymys, mutta en tiedä vastausta. Olen aina tykännyt kaivaa maata ja nähdä siemenestä nousevan kasvin ihmeen. Kukkasetkin ovat kivoja, mutta maansiirrot ja kaikenlainen tilan muovailu ja sommittelu ovat oma juttuni. Asetelmat ja kukkakimput taas eivät juurikaan ole oma juttuni.

3. Minkälainen olisi unelmapuutarhasi?
Oma puutarhani, jossa saan toteuttaa itseäni, on unelmapuutarhani. 
Jos saisin valita, olisi aina toukokuu, tai ainakin viimeistään heinäkuun puolivälistä kelattaisiin takaisin huhtikuun alkuun. Aina vaan. Enkä ikinä kyllästyisi, lupaan!

4. Jos saisit kasvattaa vain yhtä kukkaa, mikä se olisi ja miksi?
Voi ei, tällaisten kysymysten esittämisestä pitäisi asettaa joku sanktio! Miten tuollaiseen voi edes alkaa vastata. Yritänkin olla ovela ja vastaan kokonaisen kasvisuvun: kurjenmiekat. Koska niitä on niin paljon, ja ne alkavat kukkia aikaisin keväällä ♥
Kuvassa on keltakurjenmiekka 'Berlin Tiger'.

5. Kuinka paljon tuli kuvia otettua viime kesänä puutarhastasi?
Kuules ny hei. En ala laskea jokaista viime kesän kuvaa. Välillä 1.6.–31.8. olen ottanut 1660 valokuvaa. Niistä varmaan muutama sata on muualta kuin kotoa, ja sitten on kotoa sisältä otetut kuvat, joten arvioin, että pihalta otettuja kuvia on vajaa tuhat. Aikavälin valitsin näin siksi, että vaikka monen mielestä kesä alkaa kun kasvit alkavat kasvaa ja loppuu ruskaan, minusta kevät jatkuu toukokuun loppuun ja syksy alkaa syyskuun alussa.
Yllä oleva kuva on ensimmäinen 1.6.2013 ottamani kuva, se on olohuoneesta. Kukassa ovat huone-esikko ja munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple'.
Alla on viimeinen 31.8.2013 ottamani kuva, siinä on Ransun tuoma vesimyyrä eteisessä. Kumpikaan näistä ei siis ollut pihalta!

Ai niin. Tässä olivat haasteen säännöt:

Vastaa saamiisi viiteen kysymykseen
Keksi viisi uutta kysymystä
Haasta viisi bloggaajaa tekemään samoin

Eli tässä omat kysymykseni:
1. Katsotko puutarhaohjelmia tv:stä? Mitä niistä?
2. Kukkiiko pihallasi jokin esikko parhaillaan? Mikä?
3. Onko esikasvattamo vallannut kodin joka pöydän ja ikkunan?
4. Minkä kasvin aiot seuraavaksi hankkia?
5. Pidätkö kukkakuoseista sisustuksessa ja vaatteissa?

Haaste matkaa eteenpäin Sadulle Kukkaiselämää-blogiin, Jorille Hernepensaskujanne-blogiin ja – hahaa – takaisin Tiinalle!


Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Huone-esikko – Primula obconica
Jättikarhunputki – Angelica gigas
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-ryhmä

21 comments :

 1. Hauska lukea vastauksiasi =)
  Ja minä juuri postasin saman haasteen ja lähetin sen sinullekin... Iloisia kevätpäiviä! Minä myös rakastan kevättä yli kaiken ja aina väliin mietin pitäisikö muuttaa vähän etelämmäs niin saisin muutaman viikon pidemmän kevään. Mutta pohjosen rakkaat ihmiset ja suku on toistaiseksi pitänyt minut V-vyöhykkeellä ...

  ReplyDelete
 2. Hihii, kiitos vastauksista ja haasteesta :P Tajusin muuten vasta nyt, että laitoin vaan ne saamani kysymykset eteenpäin enkä keksinyt itse omia kysymyksiä... Hups... :D

  ReplyDelete
 3. Karolina; Kiitos! Voi että, ehdin juuri vastata ja ne olivat nämä samat kysymykset.
  Heh, minäkin haaveilen että pääsisi vielä hieman pidemmän kasvukauden äärelle, esimerkiksi Gotlannissa voisi ehkä kuvitella asuvansa ;-)

  Tiina; Ei se mitään, hyvät kysymykset ja sulla on EHKÄ HIEMAN ollut muutakin tekemistä! Mm. sen kynsilakan sävyn pohtimista...

  ReplyDelete
 4. Voi pulleaa myyräparkaa, mutta on se jalomielistä kuinka kissat aina muistavat tuoda mammallekin ruokaa kun raataa päivät pitkät puutarhassaan :)

  ReplyDelete
 5. Toukokuu on minustakin sitä parasta aikaa ja olisi ihanaa, jos talvikuukaudet voisi aina pikakelata ohi :).

  ReplyDelete
 6. Määki oon ruvennu kiinnostummaan kurjenmiakoista. Mulla on niitä parisaki paikasa, mut taitavat olla väärät paikat. Tarttis jaksaa siirtää.
  Voi tota vesimyyrää... :-D

  ReplyDelete
 7. Jättikarhunputkea en saanut minäkään kasvamaan. Oletko saanut Korpinsiipeä itämään? Minulla on nyt toistamiseen idätyslaatikossa. Vieläkään ei näy mitään.
  Tuo Berliinin tiikeri onkin upean näköinen. Minulla on vaan sitä perusmallia. En edes tiennyt, että keltakurjenmiekastakin on muunnelmia. Ihanaa, että täältä sinun sivuiltasi saa aina uutta tietoa.... ja sitä silmäniloa.

  ReplyDelete
 8. On näissä sinun kuvissasi kyllä joku taika kun ketarat ojossa pötköttävä vesimyyräkin näyttää hyvältä!

  ReplyDelete
 9. Linda; Niin, "tässä on sinulle vihdoin kunnon ruokaa!"

  Saraheinä; Kevät saisi joka vuosi olla näin ihastuttavan pitkä!

  Maija; Siperiankurjenmiekka kestää monenlaista kasvupaikkaa, joten ainakaan sitä ei välttämättä tarvitse siirrellä.

  Irene; En ole kokeillut korpinsiiven kasvattamista, en edes tiedä mitä se on! Keltakurjenmiekkaa on myös valkokukkaista, ja variegata-lehtistä. Tuo Berliinin tiikeri löytyi Kauppilasta, heillä taitaa olla myös nuo kaksi muuta versiota.

  Mamma N; Jaa-has. Taidat olla nälkäinen ;-)

  ReplyDelete
 10. Tuo vesimyyrä...katsoin ensin vaan kuvaa ja ajattelin mikähän tuo on :)
  Hyvää loppu Pääsiäistä!

  ReplyDelete
 11. Ihan mahtava tuo viimeinen kuva:D

  ReplyDelete
 12. Tilan muotoilun tajua minäkin toivoisin. Se kuitenkin on yksi tärkeä asia pihalla ja sen näkee (tai sen puuttumisenkin) niin hyvin syksyllä ja keväällä.

  ReplyDelete
 13. Sesse; Kiitos, samoin!

  Myrsky; Se on sarjaa "otteita tosielämästä"...

  Vaalean vihreää; Tilan muovaaminen on yksi osa puutarhan laittamista, ja aika tärkeä sellainen. Usein se jotenkin jätetään kokonaan huomiotta ja keskitytään vain yksityiskohtiin.

  ReplyDelete
 14. Kiitos kivasta haasteesta, Saila. Yritän ryhdistäytyä ja vastailla joku kerta. Kyllä tämä kevät on todellakin parasta aikaa. Kaikki ihana on vielä edessä!

  ReplyDelete
 15. Ei tarvitse ryhdistäytyä :-D Teillä on niin kiinnostavat polkuprojektit meneillään. Ja kyllähän me kaikki tiedämme, että teillä on ne ikkunalaudat täys taimia!

  ReplyDelete
 16. Saisipa tosiaan kelattua heinäkuun lopusta takaisin huhtikuun alkuun. Ehkä ottaisin tuohon vielä mukaan elokuun, siinäkin on usein hienosti vielä kesän makua.

  ReplyDelete
 17. Näin tuon keltakaunokin sun blogissasi ja ihastuin, tilasin siemneniä ja nyt mulla on rivi sen taimia kasvamassa, kiitos vinkistä. Tarkoitus perustaa Yellow land, ja ovat sinne menossa :)
  Mäkin oon epäonnistunut jättikarhunputken siemenkasvatuksessa, mikähän kommervenkki siihen auttaisi.

  ReplyDelete
 18. Jätkät hei, tuo vesimyyrä näyttää nukahtaneen teitsin reviirille. Sehän nukkuu samass asennossakin kuin meitsi! Tönäiskää hereille. Helleterkkuja! Siis mökillä oli helle, täällä meren rannalla tuulee kylmästi, kuten aina. HAU!

  ReplyDelete
 19. Between; Elokuukin on ihan kiva, ja oikeastaan syksykin, ellei silloin ahdistaisi se, että seuraavaan kevääseen on kuolettavan pitkä aika. Jos tietäisi, että tulee tällainen lyhyt talvi, niin se tieto helpottaisi. Talvi saisi tosiaan joka vuosi kestää vain kuukauden!

  Pivi; Kiva kuulla! Se on tosiaan helppo, ja alkoi muistaakseni kukkia jo seuraavana vuonna kylvöstä. ja perhoset rakastavat sitä :-)

  Sulo; Vai nukahtanut ;-) Taitaa olla ikiunessa...
  Älähän palellu siellä meriviimassa!

  ReplyDelete
 20. Hyvät vastaukset haasteessa!
  Oi ja voi kuinka paljon kevättä siellä on jo, täällä sulatellaan vielä merta jääpeitteestä, kuulemma pilkkijöitäkin vielä näkyi.

  ReplyDelete
 21. Pilkkijöitä, voi kamala!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!