Wednesday, 20 June 2012

Huussin takana kalliolla

Aloitetaan tästä. Huussin vieressä, tai sen ja hirsitalon välissä, on villi kukkapenkki. Tämä on sama paikka, mistä oli kuva pari päivää sitten juhannuspionista heinikossa, nyt on heiniä jo vähän karsittu, mutta ei koskaan kokonaan. Sama kitkemismetodi pätee mäkikuismaan, ahdekaunokkiin, puna-ailakkiin, niittyleinikkiin, ojakärsämöön ja valkopeippiin. Kuka niistä nyt haluaisi kokonaan eroon!

This is my semi-wild border by the privy (or cludgie, if you're Scottish). The privy certainly deserves its own garden, since it produces so much fertile soil.

Ukkolaukat nousevat tyräkin kasvustosta. Tälle tummalehtiselle tyräkille ei taida vieläkään olla suomenkielistä nimeä. Se on Euphorbia dulcis 'Chameleon'.

Korallikeijunkukka on aloittanut koko kesän kestävän kukinnan.

The combination of many wild grasses and weed-tolerant ornamental plants is totally to my liking.

Huussin toisella kulmalla ryöppyävät koiranputket.

Cow parsley by the privy. Unfortunately the seeds for 'Ravenswing' never germinated. I perhaps waited too long. Thank you anyway, C! They would have been great but I try to acquire the plant one day some other way.

Viereisessä kuivan maan kukkapenkissä, joka on aivan talon vierellä räystään suojissa, kukkii Allium orientale.

Villin penkin yläpäässä kasvaa kirsikkapuu. Siihen kiipeää alppikärhö ja juurella kasvaa sinikuunlilja 'Frances Williams'.

Kirsikkapuun takana on tonttini ainoa kallio. Aloin kaivaa tätä laajemmin esiin keväällä, mutta kaivuu on hidasta, sillä ohuessakin mullassa risteilee kirsikkapuiden ja tuomen kaikkialle leviäviä juuria. Kalliopinta on kuitenkin laajentunut useita neliömetrejä ja työ jatkunee syksymmällä, kun paras maalauskausi ja muut rakennuskiireet ovat ohi.

At the far edge of my garden is The Rock. My only and very precious ground rock. I unearthed some of it in the spring and the job will continue one day, house renovation permitting. The view further up from The Rock is lovely.

Täältä paistaa aurinko viimeiseksi kesäiltoina ja näkymä koiranputkiniityn yli jatkuu jo sortuneen vanhan talon vajalle saakka. Sen katonharjan voi juuri ja juuri erottaa kaukana puita vasten.

Eikä niitty ole ainoastaan koiranputkea... seassa kukkii metsäkurjenpolven suloisia violetteja ryppäitä.

The combination of cow parsley and wood cranesbill is breathtakingly beautiful.

Näkymä kalliolta alas. Olen kaivanut ojaa kallion juureen, jotta vedet talon ylämäen puolelta saa johdettua pois. Ojan takana on kirsikkapuu, jonka toisella puolella villi kukkapenkki pioneineen sijaitsee.
Ransulla on aika hyvä maastoväri kalliolla, kuka huomaa Ransun?

Pihapantterin seikkailut jatkuvat.
Mukavaa keskiviikkoa!

Alppikärhö – Clematis alpina
Juhannuspioni – Paeonia humilis 'Flore Pleno'
Koiranputki – Cow parsley – Anthriscus sylvestris
Korallikeijunkukka – Heuchera sanguinea
Metsäkurjenpolvi – Wood cranesbill – Geranium sylvaticum
Sinikuunlilja – Hosta sieboldiana
Ukkolaukka – Allium hollandicum

15 comments :

 1. Kyllä Ransulla on melkoisen hyvä camouflage! Minä bongasin vain Mustin, mutta koska kysyit niin tarkensin katseeni uudemman kerran ja siellähän se Ransu luuraa:D

  (Täytyy varmaan kotimatkalla pysähtyä johonkin tienvarteen ja kerätä kimppu koiranputkia, pihalle maljakkoon. Tai lupiineita..)

  ReplyDelete
 2. Ransua kalliolla ei tahdo huomata ollenkaan. Nyt alkaa olla tienpiennarten kukkaloisto parhaimmillaan!

  ReplyDelete
 3. Tää vaan huokaa täällä, kun on niin kaunista!

  ReplyDelete
 4. Kiitos AnnaW! Vanhoissa pihoissa on tunnelmaa.

  ReplyDelete
 5. Ransuhan on täydellinen kalliokissa! Kivipinna esiinkaivuu on totista työtä kun pitää katkoa ja poistaa juurakkoa. Pelkkää heinää ja maata on paljon helpompi poistaa. Vaan ison urakan olet jo tehnyt!

  ReplyDelete
 6. Ihana puutarha!!! Ukkolaukkaa suunnittelin omaan pihaan myös..

  ReplyDelete
 7. No löytyihän Ransukin sieltä, Mustin näin ensin. Me olemme menossa etsimään pottuja eli pottupiiloihin. Saas nähdä löydämmekö mitään, mutta hauska tapahtuma on. Kts FB:)

  ReplyDelete
 8. Katja; Kallion esiinkaivuu on totista mutta tärkeää työtä ;-)

  Koivurinteen Rouva; Kiitos! Ukkolaukkaa kannattaa ehdottomasti istuttaa :-)

  Maiju; Pottupiilo???! Kuulostaa hauskalta!

  ReplyDelete
 9. Ransu löyty ennen kun kerkesin edes siihen osaan lausetta missä asiaa kysyttiin. ;) Ja keskellä kuvaa on muuten Musti, eikä mikään kirsikkapuu. ;P Tai sitten mä olen vaan niin kissaihminen, että bongaan aina ekana kisut. Joskin alkaa hengästyttää tämä sinun blogi kun joka päivä niin ihania kukkia!

  ReplyDelete
 10. Olet tosi taitava ransubongari :-D Ja olet aivan oikeassa, Musti on tietenkin keskellä kuvaa, muutin lausetta.
  Tämä on hengästyttävää aikaa kun joka puolella on kukkaloistoa, puutarhoissa ja luonnossa!

  ReplyDelete
 11. Ihastuttavia kukkia sulla joka puolella! Tuo Allium orientale on kiinnostava. Tuleeko siitä saman kokoinen kuin ukkolaukasta?

  ReplyDelete
 12. Ihan on Ransu maastoutunut, en huomannut kun tuijotin vaan Mustia, aattelin että kerrankin Musti esittelee jotakin ;) Aivan ihanaa, niin KESÄä itseään. Tykkään tuosta koiranputkesta ja kaikesta muustakin, aah ja voihhh <3

  ReplyDelete
 13. Omenaminttu; A. orientale on vain noin 20-25 cm korkea. En tiedä, myykä sitä Suomessa kukaan, tilasin omani Englannista, hullu keräilijä kun olen.

  Pirkko; Musti esitteli isäntänä kalliota, Ransu oli vain renkinä mukana hääräämässä ;-) Juhannus on niin vehreää kesäaikaa kuin olla ja voi, ihanaa!

  ReplyDelete
 14. Juhannuspionin kukka on jotenkin erilainen... etten sanoisi "pöwwöinen", kuten eräs puutarhatuttava kirjoitti muinoin. Kuvaava sana :-D

  Minä röövasin 'Ravenswingin' siemeniä viime kesän Mikkeli-puistoreissulta, mutta en kuollaksenikaan muista, mihin pussukan laitoin. Se on siis hävöksissä, kavonnu, menny totaalisen hukkaan. Mylkky. Ehkä minunkin on pakko tyytyä ostokasviin. Jos siihen joskus jossakin törmään.

  Kiipeääkö alppikärhö sinulla puuhun ihan ilman apua? Meidän kärhövauvelia pitää paijata ja passata ja sitoa puuhun, että se edes nousisi ylöspäin. Laiskuri :-D

  Tuo kallio on kyllä ihana. (Olisin kyllä vähän kade, jos sitä lajia harrastaisin.)

  ReplyDelete
 15. Voihan korpinmylkky! En ole koskaan nähnyt 'Ravenswingiä' millään suomalaisella taimitarhalla, sillä jos olisin, sitä olisi nyt takuuvarmasti puutarhassani. Pershana. Kyllä meikäläisistä taimimyymälöistä vaan puuttuu edelleen todella paljon tavaraa, vaikka valikoima onkin ilahduttavasti kasvanut viime vuosikymmenen aikana.
  Muistaakseni laitoin jonkun juuttinarun vuonna nakit ja muussi tuolle kärhölle johtamaan sen kirsikkaan ja sen jälkeen se on ollut oman onnensa nojassa. Jonkun sen verson huomasin kasvavan nyt maata pitkin kukkapenkissä, mutta kasvakoon siellä jos niin haluaa.
  Kallio on ihana, mulla on jo kaukasianmaksaruoho 'Purple Carpetin' taimet kasvamassa, jotta voin ne ehkä ensi vuonna tai syksyllä istuttaa kalliopuutarhaan! Niihin painanteisiin siis, mistä revin kirsikanjuuret pois.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!