Wednesday, 23 November 2011

Nyt ja vuosi sitten

Vuosi sitten ensilumi tuli marraskuun 18. päivänä eikä kukaan olisi uskonut, että se tuli jäädäkseen varsinkaan tänne saaristoon. Meri toimii, niin kauan kuin se on sula, valtavana lämpötiloja tasaavana kiisselinä saarten ja niemien ympärillä estäen myös ilman nopeita lämpötilanvaihteluja. Siksi saariston lämpötiloissa on vain pieniä vaihteluja – keväällä niin yöt kuin päivätkin ovat kylmiä pitkään eikä varhaisia hyvin lämpimiä kevätpäiviä juuri näe samalla tavalla kuin sisämaassa. Kesällä täällä ei ole koskaan niin kuuma kuin vaikkapa Itä-Suomessa, sillä silloinkin meri viilentää, sehän on vain noin 20-asteista. Sitä paitsi saarissa tuulee lähes aina. Syksyllä meri puolestaan pitää yölämpötilatkin plussan puolella hyvin pitkään.
Mutta viime syksynä vesisaavini jäätyivät pystyyn. Kylmä tuli niin äkkiä, etten ollut osannut varautua. Öljytynnyri on ihmeen kestävä. Jään pullistus ei saanut saumoja auki, joten samat tynnyrit ovat edelleen käytössä.

A year ago the snow had already fallen to stay. Who would have thought? So early – and there was so much of it that it lasted well into April.

Kylämaisema oli saanut ylleen lumivaipan.

Kylänraittikin oli valkoinen ja puut kauniin lumiset. Ransu taapersi tiukasti pitkin renkaanjälkeä postinhakureissulla, sillä se ei välitä lumesta niin kuin en minäkään. Mutta kyllähän lumi tuo valoa pimeään kauteen.

Lumipantteri Musti sen sijaan halusi peuhata ja leikkiä ja odotti Ransua innokkaana. Musti innostuu lumesta ihan pentumaiseksi.

Nyt ovat siniset sadevesitynnyrit tyhjänä ja kumollaan. Leikkoasteri jaksaa vielä puskea pienen pieniä kukkia, vaikka ne näyttävät maistuvan jollekulle.

Kylämaisema on näinä päivinä usein sumuinen, mutta juuri tällä hetkellä aurinko pilkistää pilvien lomasta. Minä pidän sumusta. Rakastan sen tunnelmaa ja laivojen sumutorvien ääntä.

Now it's mild and lovely. I love this British-type winter with the ships' fog horns. Goes very well with me, my skin and my flowers. And my Ransu. Musti loves snow.

Parissa pihan puussa on valosarjat, jotka ovat päällä myös keskellä päivää ja näkyvät hämärinä päivinä vallan hyvin. Aloitin lintujen talviruokinnan viime viikonloppuna, kun oli kylmempää, mutta nyt hyönteisiä on taas lintujen ruoaksi vaikka kuinka paljon.

18 comments :

 1. Ihanat lumimaisemat viime vuonna! Kyllä saisi jo lunta tulla piristämään yhä pimenevää pimeyttä.

  ReplyDelete
 2. No jaa, minusta tällaista saisi olla koko talven ;-) Valoa saa valosarjoilla ja pihavaloillakin.

  ReplyDelete
 3. Hurmaavan ihana sumuinen kylämaisema ♥
  Tämä sumumaisema täällä ei ole ollenkaan yhtä kiehtova, viime sunnuntainen pikkupakkanen ja huurremaisema sopisi paljon paremmin;)
  Minäkin tykkään lumesta Lapissa, tänne voisi tulla vain pikkuinen valkoinen kerros...
  Rapsutukset mustalle lumipantterille ja Ransulle :)

  ReplyDelete
 4. Kivoja kuvia saaristosta. Saaristo on minulle täysin vierasta aluetta, se vaikuttaa kiehtovalta paikalta. Ja elinympäristö tuntuu olevan kissojenkin mieleen!

  ReplyDelete
 5. Kiitos kommenteista!
  No, kyllä minustakin saa olla lunta jouluaattona. Pääasia ettei tule yhtä paljon lunta kuin viime talvena, huh!
  Lauha sää on ihanaa kun talokin pysyy lämpimänä niin helposti, melkein itsestään. Kun on tällainen vanha vetoisa talo. Ja kaikki vihreän ihanat sävyt oikein hehkuvat näin tihkusateella, paitsi että tällä hetkellä sataa ihan kunnolla! Pihan sammal- ja ruohomatot on tosi kauniita juuri nyt.

  ReplyDelete
 6. Minustakin sumuisissa päivissä on oma jännittävä tunnelmansa, puiden käkkyräiset hahmot sumussa ja äänimaailmaakin se vaimentaa. Ei ole vuodet veljiä keskenään onneksi:)

  ReplyDelete
 7. Larussa oli juuri tuollaista, "meren keskellä". Luntakin tuli harvemmin, hyviä aikoja!

  ReplyDelete
 8. Vuodenaikojen vaihtelut ovat ihania! Saman vuodenajan sisällä olevat vaihtelut ovat myös kiehtovia ja talviset kuvat - aaah - niin ihania, kuten myös sumu.

  ReplyDelete
 9. Lumi olisi tosiaan kivaa tämän vesisateen tilalle. Kovat pakkaset ei käy :)
  Ötököitä riittää, potkiskelin pihassa lehtikasaa tänään ja huh mikä parvi sieltä pelmahti jotain hyttysten tapaisia.

  ReplyDelete
 10. Voi miten kaunista teillä on lumisenakin aikana!

  ReplyDelete
 11. Kaunista on, sumua tai lunta! Sitä lunta jos tulee, niin saisi tulla vähän, ei liikaa. Kun töpöjaloilla ei pysty hangessa kävelemään. Ja sitten ei saisi olla liikaa pakkastakaan. Tämä keli on muuten tosi ihana, mutta tänään tuulee ihan kauheesti ja tyhmää kun tassuja pestään joka päivä monta kertaa - kura on kait huono juttu. Terkkuja pojillekin, seikkailkaa vapaina, te onnekkaat!

  ReplyDelete
 12. Täällä satoi viime vuonna ensilumi 9.11. Se alkoi illalla ja sitä tuli paljon, vaakatasossa. Ja jäi muistaakseni maahan...

  Hurmaavia nuo kylänraittikuvat, niissä on sitä jotain.

  Helmi ei ookkaan vielä lunta nähnyt, ans kattoo mitä hän siitä tuumaa :) Vernerin mielestä lumi on ihan ok, ei suuria tunteita puolesta eikä vastaan.

  ReplyDelete
 13. Minä kyllä odottelen jo lunta :-P Odotan siinä lumikenkäilyä ja montaa muutakin juttua. Toisaalta pidän omalla tavallaan tällaisistakin keleistä, vaikka enemmän talven ystävä olenkin. Ei tunnu vielä yhtään siltä, että joulu on jo kuukauden kuluttua!

  Rapsutuksia Mustille ja Ransulle! =^.^=

  ReplyDelete
 14. Kiitos kommenteista kaikki ihanat!

  Inkivääri; Niin, sinäkin taidat olla lauhemman sään ystävä ;-) Onneksi on erilaisia vuosia, talvi voi olla vaikka minkälainen ja on kiva miettiä mitä tällä kertaa tulee!

  Jokke; Niin, saari kuin saari, samantyyppiset olosuhteet on!

  Naukulan Mamma; Se on niin totta. Vaihtelu virkistää aina. Ensilumi, varsinkin jos sen näkee aamulla kun se on tullut yön aikana, on sykähdyttävä. Mutta pakko sanoa että muutaman kuukauden päästä lunta nähdessä ei ole enää niin sykähtynyt olo :-D

  Katja; Ei pidä mennä potkiskelemaan lehtikasoja! Siellä ne talvehtii :-) Tai, taisit lahjoittaa tinteille maukkaan aterian ;-)

  Elämäni matkat; Eikö vain! Kaupungeissa on loskaa mutta maaseudun pimeydessäkin on puolensa. Hiljaiset tiet, joille ei synny ruskeaa mössöä.

  Sulo; Sitä kauheaa pakkasta ei kai kukaan toivo! Kuratassut on kai ainoastaan ihmisten ongelma, eläimet ei kai näe niissä mitään vikaa ;-)

  Tiina; Hui, niin kai hieman aiemmin teille tuli lumi kuin meillä saaressa. Helmin ekoja lumikokemuksia onkin kiva tarkkailla! Onneksi sillä on pari harmaata läiskää niin se ei ihan katoa lumeen!
  Tää kylänraitti on niin vanha ja ihana. Paikka myi itsensä mulle suurelta osin juuri hienon kylän ansiosta.

  Elina; Jos harrastaa lumiurheiluja, niin lunta varmasti odottaa! Kuukaudessa ehtii tapahtua paljon. Joulu voi hyvinkin olla vielä valkoinen, siihen on niin pitkä aika.
  Rapsutuksia teidänkin triolle <3 <3 <3

  ReplyDelete
 15. Maisema on todellakin lievästi erinäköinen nyt... Vaikkemme mitään megamääräisen lumen ystäviä olekaan, niin lumen myötä tulisi valoa kuitenkin! Tilauksessa siis max 5 cm lunta ja max 5 astetta pakkasta, ilman tuulta, kiitos.

  ReplyDelete
 16. :-) Hyvä tilaus. Kyllä minäkin nautin siitä, kun viime vuonna marras-joulukuu olivat huomattavasti normaalia valoisampia. Mutta sitten kun sitä lunta vain riitti ja tuli lisää eikä se tuntunut sulavan keväällä ikinä, taisi tulla allergia joka ei vieläkään ole helpottanut.

  ReplyDelete
 17. Saaristo olisi minulle varmaan ihanteellinen paikka, paitsi sen talven osalta. Kesästä kun en piittaa sen enempää kun saisi kukat kasvamaan, muuten voisi olla viileämpi. Vaan talvella pitää sataa lunta ja paljon! Pakkasenkin kanssa on parempi mitä kovempi. :D

  Meille tuli muuten ensilumi viime vuonna 8.11, muistan sen siitä, että se oli synttärini. Hämmästelin vielä iskälle puhelimessa käykö kuten syntyessäni, iskä oli aikanaan isosiskolleni luvannut vauvan syntyvän kun ensilumi tulee. Hieman oli ollut aamusta pohtinut mitä tuli luvattua, mutta syntyipä vauvakin (minä) samana aamuna. :) Eipä tosin viime vuonna puhelimessa uskonut sillä hetkellä sataneen lumen olevan pysyvä, mutta niin se vain jäi.

  ReplyDelete
 18. Voi miten hauska juttu tuo ensilumi ja sinun syntymäsi, ja kun se vieläpä osui samalle päivälle viime vuonna!
  Saaristossa on aika yleistä, että ainakin alkutalvi on leuto ja kostea. Ja vaikka se tuntuu kylmemmältä kuin kuiva pakkaskeli, niin pidän siitä – ehkä asuin liian pitkään Englannissa ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!