Wednesday, 5 October 2011

Kaupungin iloja

Olemme edelleen poissa kotisaarelta työni takia. Siinä on puolensa. Tieni vei Järvenpäähän, missä on yksi Suomen parhaista taimimyymälöistä: Järvenpään pihapalvelu. Pakkohan siellä on poiketa, jos kerran sattuu käymään vain muutaman kilometrin päässä!

Jotakuta saattaa heikottaa tänä(kin) syksynä hankkimieni taimien määrä, joten en ehkä listaa ihan kaikkia... tai ehkä kuitenkin, sillä tein jo listan Järvenpään pihapalvelusta ostamistani herkuista, jotka ovat kaikki perennoja.
Lista kuvaa erinomaisesti hyvän taimimyymälän huikeaa valikoimaa:

Anemone × hybrida 'Honorine Jobert', tarhasyysvuokko – kyllä, piti hankkia heti toinen vaikka minun oli tarkoitus odottaa ensimmäisen kanssa, selviääkö se talven yli;
Bistorta amplexicaulis 'Speciosa', verikonnantatar;
Dactylorhiza praetermissa, maariankämmekän sukulainen;
Epimedium × versicolor 'Sulphureum', kalvevarjohiippa;
Filipendula rubra 'Venusta', vaaleanpunakukkainen preeriamesiangervo;
Iris louisiana 'Black Gamecock', tuntematon amerikkalainen kostean paikan iirislaji;
Mentha × rotundifolia 'Variegata', omenamintun valkokirjavalehtinen muoto;
Monarda Media-ryhmä, tarhaväriminttu, seuraavat vaaleanpunaiset/violetit lajikkeet: 'Aquarius', Croftway Pink' ja 'Prärienacht';
Perovskia 'Little Spire', hopeapiiska;
Primula denticulata, palloesikko, sinivioletti perusmuoto;
Primula × bullesiana, kirjoesikko;
Pulsatilla vulgaris 'Papageno', kylmänkukka, punertavakukkainen;
Thalictrum rochebrunianum, keijuängelmä.

Siinäkö kaikki? Ai niin, tämähän oli vasta sen yhden taimimyymälän listaa... koko syksyn taimisato ei ole tässä! Kukkasipulien määrästä ei ole mitään hajua, sillä olen tilannut niitä kolmesta eri paikasta ja ostanut useassa erässä ainakin viidestä puutarhaliikkeestä. Kukkasipuli/-mukulapussien ja -pakettien määrä saattaa lähennellä viittäkymmentä.
Pitäisiköhän hakeutua johonkin ryhmään... "Hei, olen Saila ja olen puutarhamyymäläriippuvainen"? Mutta olo ei ole sellainen, että haluaisin parantua tästä (tai ehkä se vasta onkin vaikean riippuvuuden merkki). Totesin ystävälleni, että eihän tätä voi edes kutsua rahanmenoksi, kun olen niin monta ihanaa kasvia rikkaampi.

Tässä yksi niistä ihanista, kalvevarjohiippa (Epimedium × versicolor 'Sulphureum') viime huhtikuussa Amsterdamissa. Ai että, olen nyt tämänkin kauneuden onnellinen omistaja!
Antoisaa ja onnellisen vähäjärkistä puutarhasyksyä kaikille muillekin!

38 comments :

 1. Joku on nyt hurahtanut, ja pahasti:D

  Eiköhän tuonkaltaisen addiktion kanssa opi elämään. Ja ei kai se ole niin vakava asia, paitsi sitten jos se vie taloudelliseen ahdinkoon...

  ReplyDelete
 2. OIoi !!

  Kalvevarjohiippa ja omenaminttu valkoreunainen !!! Oi onnea!

  Toi hiippapiippa on tosi söde!

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 3. Voitaisiin hakeutua saman ryhmään - kasviaddiktien ryhmä: "syysvuokot". Miltäs kuullostaisi?
  Ihanaa että uskaltauduit kertomaan heti eka sitsissä noita käyntien määriä.Itse en ole vielä uskaltanut avautua. Mutta samoissa määrissä liikutaan. Suunnittelin jo syksyksi matkaa Amsterdamiin, että olisi voinut tuoda yhden tai pari matkalaukullista kukkasipuleita. Mutta retki siirtyy ensi vuoteen.
  Kiitti vinkistä - tuota Järvenpään pihapalvelua en ole vielä katsastanutkaan.

  ReplyDelete
 4. Sinulla on minusta parhaat olosuhteet kasvattaa kasveja ja juuri Korppoossa, ilmasto ja aikainen kevät. Nauti vain kasveista täysillä, tuo on sitä oikeaa ja tervettä riippuvuutta.

  ReplyDelete
 5. Ei niitä kasveja voi olla liikaa. ;--) Kyllä minäkin hankkisin, jos omistaisin pihan...

  ReplyDelete
 6. Kiitos ymmärryksestä!
  Minulla oli paha tapa hankkia pihalleni kasveja jo silloin, kun asuin vuokralla ulkomailla - jokunen kasvi on matkustanut autossa tai jopa lentokoneessa maasta toiseen ja asuu nykyään pihallani, mutta useimmat olen joutunut jättämään jälkeen... eikä se silti hillinnyt kasvishoppailua. Mutta vasta nyt ihan oman, ikioman pihan omistaessani tämä on levinnyt tällaiseksi.
  Tilaakin kun on vaikka kuinka vielä! Pihasta ei ole täytetty vielä edes neljäsosaa, ja minä en ole niitä tyyppejä, jotka haluavat nurmikenttäpihaa muutenkaan. Eikä hyötykasvitkaan oikein kiinnosta, jo sanahan on mahdottoman tylsä.
  Kalvevarjohiippa, kuten moni moni muukin varjohiippa, on ♡
  Syysvuokkoryhmään(kin) voisin kirjautua...
  Hui, syksyinen Amsterdaminmatka, en uskalla ajatellakaan!

  ReplyDelete
 7. No on niitä kyllä... Täällä toinen plantaholisti pyörittelee päätään (kateudesta, myönnän). Eikä Ransukaan näytä yrittävän tuhota enimpiä, vahtia ennemminkin pitää. Reilu poika!

  On tuossa aarteita. Ajatteles sitä aikaa, kun nuo ovat asettuneet ja alkavat kunnolla kukkia pihallasi. Aah sitä onnea (myös meille lukijoille; tulevathan kuvat sitten tänne näytille!). Voit käveleskellä kesäaamuina, kröhöm, aamupäivinä, sitten, kun olet herännyt, ja kulkea kasvin luota toiselle kahvikuppi kädessä ja kissat jaloissa. Ja huokailla.

  Kyllä tuosta kannattaa maksaakin!!

  ReplyDelete
 8. Mieheni sanoin, mikä tahansa harrastus maksaa...saati sitten elämä yleensä. Jos harrastus on elämä ei lasketa rahassa. Puutarhaan satsattu omaisuus tulee aina moninkertaisena takaisin! Minäkin liityn anonyymit puutahaholistit ryhmään saman tien :)

  ReplyDelete
 9. Hei, tästä anonyymit puutarhaholistit -ryhmästähän on tulossa jo ihan kunnon ryhmä! Ehkä voisimmekin suunnitella yhteistä sipulinhankintareissua Hollantiin...?

  Intopii; Olen TÄYSIN samaa mieltä tuosta, että muutaman vuoden päästä - avot! Tänä kesänä on ollut hurmistuttavaa havaita, miten muutama paikka pihalla alkaa jo näyttää joltakin, vähän siltä kuin olin toivonutkin, ja ne alueethan vain lisääntyvät vuosi vuodelta, kun aikaa istutusten teosta kuluu. Ou jee!
  Ransu ja Musti (reilut puutarhapojat) vielä jaloissa, ja se kahvi.. kyllä, osut naulan kantaan.

  R&T; Kyllä, mikä tahansa harrastus ja elämäkin maksaa. Kun en muuten juuri shoppaile, niin täytyyhän joku tasapaino pitää yllä ;-)

  ReplyDelete
 10. Kirjoitan ekaa kertaa sivullesi. Mina istutin tanaan kolme tarhasyysvuokkoa puutarhaani ja yksi niista oli sama kuin sulla. Istutin Queen Charlotte, Tomentosa Robustissima ja Honorine Jobert.Tilasin myos ihanan Clematis Bourbonin.
  Asun Uudessa Englannissa joten nyt alkaa olla paras aika istuttaa perenioita. Puutarha on kylla viela tosi kaunis liljoineen ja kesakukkineen.

  ReplyDelete
 11. Hei Leena ja kiitos viestistäsi! Oi, Uuden Englannin syksystä olen vain kuullut ja lukenut lehdistä. Siellä on varmaan lauhempaa kuin täällä. Meilläkin on ollut lämmin syksy, mutta nyt on iskemässä kunnon syysmyrsky Atlantilta tännepäin.
  Minulla on tämän 'Honorine Jobertin' lisäksi myös 'September Charm'. Tomentosa 'Robustissimaa' mietin mutta en ole vielä hankkinut, se olisi Suomessa kestävin, noiden muiden talvenkestävyydestä ei ole mitään takuita!

  ReplyDelete
 12. Hmm... tuohon puutarhaan voisi käydä tutustumassa... mutta ilman pankkikorttia eli vain rajattu määrä käteistä mukana... muuten karkaa käsistä...

  ReplyDelete
 13. Tuo harmaa karvainen ei taida enää olla taimi, eikös se ole jo täysikasvuinen?

  ReplyDelete
 14. Eihän se mitää, jos on vähän hullu. On paljon helpompi elää, kun tosikon.

  ReplyDelete
 15. En nyt halua olla ilonpilaaja, kun teillä on siellä jo niin mukava ryhmäkin kehkeytymässä... Mutta mielestäni se on varsin ilahduttavaa kun on asiansa puolesta varsin vahvasti tuntevia ihmisiä :)

  ReplyDelete
 16. On se vaan hyvä että minulla ei ole omaa puutarhaa... kun noita huonekasvejakin saa hamstrattua liikaa :)

  ReplyDelete
 17. Mielenkiintoisia kasveja olet ostanut. Minulla on alkamassa pihanuudistamispuuhat, joten vinkkimielessä perehdyn kasveihisi tarkemmin.

  Uudistamissuunnitelmieni vuoksi ryhdyin myös blogiisi kirjoittamaan, sillä nyt seuraa hehkutusta: Oman pihan suunnittelu -KIRJASI on aivan LOISTAVA!! Se on täynnä asiantuntevia neuvoja ja vinkkejä olematta raskas ja saarnaava. Se panee pohtimaan ja haaveilemaan ja saa mielikuvituksen liikkeelle. Suosittelen kaikille!

  Yhden pienen, mutta tärkeän lukijaa palvelevan yksityiskohdan haluan mainita kirjastasi. Olet laittanut esimerkki-istutusten koon näkyviin, eli kuinka monta metriä kyseisen penkin sivu on. En nyt käynyt kaikkia lehtiä ja kirjojani läpi, mutta mielikuvani on, että yleensä se puuttuu istutussuunnitelmista. Minua se ainakin helpottaa valmiin penkin hahmottamisessa ja samalla tulee miettineeksi omaa pihaansa. Kiitos tästä, kiitos kirjasta! t. Pia

  ReplyDelete
 18. Huomenta kaikille, riippuvaisille ja ilman riippuvuuksia oleville!

  Viivi; Kyllä... mulla on tähänastiset käynnit tuolla Järvenpään pihapalvelussa jääneet karvan verran alle sataan euroon. Luulen, että jos mulla olisi siellä vain parikymppinen taskussa, niin repeäisin tuskasta. Mutta ehkä sulla ei olekaan näin paha riippuvuus!

  Zepa; Ehkä se ei ihan vielä ole... Käsittääkseni Norjalaiset Karvapehvat kasvavat 4-5 -vuotiaiksi saakka. Tiedossa on entistä enemmän ihanaa Ransua!

  Amalia; Näin minäkin sen näen ;-)

  Naukulan Mamma; Niin ja ajattele miten ihania lymypaikkoja syntyykään taas Ransulle ja Mustille pihan kukkapenkkeihin! Hekään eivät perusta nokkostiheiköstä.

  Jokke; Ai niin! Huonekasvejakin voi hamstrata. Se on mulla jäänyt, nuorempana kyllä mutta sitten hulluus siirtyi pihalle.

  Pia; Ihan punastun kommentistasi! Kiitos. Näillä kasveilla on monenlaisia kasvupaikkatarpeita ja menevät eri paikkoihin - puolivarjoon metsäpuutarhaan puiden alle tai varjoon: syysvuokko, esikot, varjohiippa, maariankämmekkä.
  Kosteiden ojien pohjille ja varsille, mistä yritän raivata nokkosia pois: tatar, kurjenmiekka ja mesiangervo.
  Kuivalle paikalle hiekkaiseen kohtaan talon aurinkoiselle seunustalle hopeapiiska, ja paraatipaikalle aurinkoon kunnolliseen kukkapenkkiin värimintut ja ehkä ängelmä, tai sitä mietin vielä, ehkä se kaipaa vähän varjoa.
  Se on ihan totta, että suunnitelmista puuttuu kovin usein ilmansuunta ja koko. Kuitenkin ne on ihan olennaista tietää.

  ReplyDelete
 19. Saila, missä on Järvenpään pihapalvelu? Tarkoitatko Järvenpään kukkatalo, vai Pirilän kukkatalo ennen Järvenpään keskustaa?
  Minä hamstraan myös yleensä huom.YLEENSÄ kauheat määrät kasveja ja kukkasipuleita syksyllä, oikein vimmassa, mutta olen parantunut, ainakin tänä syksynä vauhti oli maltillinen. Tämä voinee tarkoittaa sitä että keväällä rahapussin nyörit ovat höllemässä...jotenkin on ollut into veks..mistähän sais jonkun potkun persuksille?

  Mukavaa viikon jatkoa sulle ja pojille.

  ReplyDelete
 20. Tuija, Järvenpään pihapalvelu on vanhan Lahdentien varrella, osoite on Näretie. Järvenpään kukkatalossa on ihan perusvalikoimaa ja sisutustavaraa, ei siis mikään kummoinen taimitarha. Pirilässä en ole käynyt. Mutta tätä Pihapalvelua pitää vanha suloinen pariskunta, ja heillä on todella uskomaton valikoima! Monia kasveja saattaa tähän aikaan vuodesta olla pari taimea. Paikka ei näytä suurelta, mutta siellä on tuhansia lajeja! Perennojen lisäksi pensaita ja puitakin.

  ReplyDelete
 21. Voi kuule, tuo on hyvän lajin hulluutta! Levität kauneutta ympäristöösi, sehän on suorastaan elintärkeää!!! Ehkä ajattelen näin, koska olen varhaislapsuuteni pyörinyt taimitarhoissa ja kukkakaupoissa. En muuten asu kaukana tuosta mainitsemastasi myymälästä, pitäisikö poiketa ja elää sitten loppukuu puurolla. Onkohan se se paikka, jossa työskentelee/jonka omistaa eräs Kalervo Sironen- niminen vanhempi mieshenkilö, satutko nää tietämään?

  Hevosiin saa uppoamaan rahaa vielä rankemmin kuin kukkiin ja jonkun mielestä sekin on hulluutta, mutta minusta se on huolenpitoa ja vastuuta. Jokainen tulkoon hulluudellaan hurskaaksi!

  ReplyDelete
 22. Hyvin sanottu ja hyvää hulluutta sinnekin (vrt. hyvää päivää) :-)
  Paikka on ehkä eri, Järvenpään pihapalvelun omistavat ja siellä työskentelevät jo eläkeikäiset Terttu ja Eero Laaksonen, tai ehkä tämä Sironen on joskus ollut siellä töissä? Tänä vuonna heillä oli kuulemma vaikeuksia löytää asiantuntevaa henkilökuntaa, mitä en suoraan sanottuna ihmettele. Tällaisessa taimitarhassa myyjän täytyy tietää aika paljon, ei riitä, että osaa laittaa syklaameja kassiin ja näpytellä kassaa ;-)

  ReplyDelete
 23. Joku tuossa mainitsikin, että tuskin mitään haittaa on, "jos ei joudu taloudellisesti ahdinkoon". Jeps. Hyvin sanottu. Iloanhan kasvit tuovat elämään.

  ReplyDelete
 24. Oijoi,mitä ihanuuksia oot löytänyt!!Minäki tahon,minäki tahon!!Mun kasvihankinnat painottuu aina kevääseen ja alkukesään ja kyllä se rahanmeno hirvittää joskus,mutta kuten sanottu,kukissa ja kasveissa ei mene raha hukkaan ja nehän ovat useimmiten pitkän tähtäimen investointeja.Sipulinyssyköitä on mullakin kellarissa pari laatikkoa istutusta odottamassa.on tämä vain niin ihanaa:).Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja poitsuille,älkää antako myrskyn viedä mennessään!

  ReplyDelete
 25. Multasormi; Se on tosiaan hyvin sanottu :-D

  Tiina; Oijoi...! Ymmärrät siis hyvin intoni tuossa taimimyymälässä. Loppujen lopuksi tuli kiire ehtiä sovittuun tapaamiseen. Sanoin taimistoa pitävälle pariskunnalle, että voisin hävitä heidän taimistolleen muutamaksi päiväksi kuin Bermudan kolmioon ja vain tutkailla mitä ihanuuksia sieltä löytyy.
  Mysrkytöntä loppuviikkoa, toivottavasti teidän pihan tuhot tältä syksyltä oli jo tässä! Pitänee laittaa kissapojille pienet painot nilkkoihin, varmuuden vuoksi ;-)

  ReplyDelete
 26. Samaan ryhmään kanssasi tulisi varmaan suurin osa blogisi lukijoista, minä mukaanlukien;) Kun ne puutarhamyymälät ovat vain niin ihanuuksia pullollaan:)
  Ja löysit Honorinenkin:)

  ReplyDelete
 27. Kyllä, Honorinekin tarttui mukaan reissulta :-)
  Ai sinullakin on taimimyymäläriippuvuus, no eipä tullut se yllätyksenä :-D

  ReplyDelete
 28. Vieno hymy nousi huulille tuosta Laaksosten vaikeudesta saada asiantuntevaa henkilökuntaa... kertoivat samasta huolesta jo kaksi vuotta sitten. Ei varmasti ole helppoa löytää ihmistä, joka tuntisi edes auttavasti sen laajan valikoiman, mikä heiltä löytyy! Toisaalta tuli nyt mieleen, että ehkäpä heillä, pitkän linjan omistajilla, saattaa myös olla aika korkeat kriteerit? Tyyliin tekisi mieli luopua tästä, mutta kun kukaan ei osaa yhtä hyvin kuin me :-) Ihania ihmisiä ovat, ja aivan valtavia tietopankkeja myös. Ei siis muidenkaan kannata ajaa siitä ohi - vaikka sen todennäköisesti ensimmäisellä kerralla tekee. Se on ihan tien vieressä, mutta ei kyllä itsestään melua pidä. Paahdoin itse aikanaan kahdeksaakymppiä (se on se sallittu nopeusrajoitus ko. tiellä :-D) myymälää etsien ja huomasin ohi hurahtaessani, että oho, tuossa se oli.

  ReplyDelete
 29. Juu. Jos minulla olisi tuollainen erikoistaimisto täynnä erikoisaarteita, en ehkä raaskisi luopua yhdestäkään taimesta. Kysyisin asiakkailta, millaiseen paikkaan he ovat kasvia ajatelleet, ja kai he aikovat kastella sitä ja laittaa hevonlantaa ja kitkeä ja... "ei, ehkä en sittenkään voi myydä tätä teille! Menkää ostamaan joku perusmarketta tuolta marketista!"

  ReplyDelete
 30. Järvenpään pihapalvelu? Tuossa viereisessä kaupungissa siis ja minulta mennyt ihan ohi?! Tieto lisää tuskaa, etenkin tässä vaiheessa vuotta kun tulee kiire istutusten kanssa!

  Viikonloppu on taas täynnä ohjelmaa, mutta ehkä ensi viikolla saisin revittyä aikaa "pikapiipahdukseen"... Mihinköhän asti se on auki.. Oi Saila, taisi tulla kalliiksi blogisi lukeminen! :)

  ReplyDelete
 31. Voi voi... voisin siis alkaa ottaa provikoita heidän myynneistään? Luulen kyllä, että he ovat auki, kun itsekin siellä käydessäni uhosin tulevani uudestaan vielä parin viikon päästä.
  Siellä pitää vähän tietää mitä etsii, kun monessakaan kasvissa ei ole suuria kuvallisia kylttejä. Etukäteen voipi esim. tutustua heidän valikoimaansa netissä, nettisivut on hyvät. Siinä vaiheessa myös ehkä tajuaa tarvitsevansa pakettiauton!

  ReplyDelete
 32. Saija älä yllytä, meillä on pakettiauto...:)

  Huomenna siis nettisivujen tutkistelua ja ensi viikolla tehoisku sinne!

  ReplyDelete
 33. Kääk! No, antoisaa taimireissua!

  ReplyDelete
 34. Täällä ollaan myös kasvi-hurahtaneita.
  Suloseni osaa myös noi latinalaiset nimet ja on kukkapenkkeihin kirjoittanutkin lappuja joissa on nimet latinaksi,
  Mukava tietää että on toisiakin.
  Kauniisti ensikesänä kukkasi kukoistavat.

  ReplyDelete
 35. On todella hyvä idea merkitä kasvit kyltein! Eikä vähiten siksi, ettei niitä tule vahingossa kitkettyä keväällä... Tieteelliset nimet ovat siitä hyviä, että ne ovat joka maassa samat. Itse käytän niitä työssäni jatkuvasti, niin pysyvät mielessä. Muuten, usein niitä tosiaan kutsutaan latinalaisiksi nimiksi, mutta kasvien tieteellisessä nimissä on yhtä paljon kreikkaakin!
  Kasvien hankinta on kuin rahaa laittaisi pankkiin tulevia vuosia varten :-)

  ReplyDelete
 36. Kukkia ja muita kasveja (=kauneutta) ei koskaan ole liikaa!

  ReplyDelete
 37. Jeps, näin onkin. Kävin äsken heidän nettisivuillaan ja eri ihmisiä ovat. Etsivät jatkajaa yritykselleen. Kunpa löytyisikin joku!!!

  Tosiaankin: noin monipuolisessa paikassa pitää tietää ja osata, eikä vaan todeta, että "sori, mä oon vaan töissä täällä...".

  ReplyDelete
 38. Kati, olen täysin samaa mieltä! Eikä puutarhurikissojakaan ;-)

  Caro, niin, he ovat eläkeiässä. Tuollainen paikka ja valikoima on varmasti elämäntyö, sitä ei halua luovuttaa jollekulle, joka tavallaan tuhoaa sen. Mutta sillehän ei voi mitään, seuraavat sukupolvet tekevät aina oman tahtonsa ja näkemyksensä mukaan.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!