Saturday, 3 September 2011

Muotopuutarhassa möyritään

Muotopuutarhani etenee hitaasti. Tein tämän neljänneksen viime syksynä niin, että kaivoin vain pari kukkapenkin reunaa suoriksi ja istutin sitten kasvit. Taisin laittaa reunalaudat vain tähän etureunaan. Talon tällekin reunalle, kukkapenkin taakse tulee sorapinta, mutta sen tekeminen on niin hidasta ja hikistä, että en silloin ehtinyt. Piti saada taimet äkkiä maahan!
Nyt olen jatkanut kukkapenkin ja talon reunustojen huolittelua, viimeksi täytin tuon kahden sokkelissa olevan tukikartion välisen alueen. Tämän jälkeen on enää muutama metri talon vasempaan kulmaan tekemättä, jihuu! Soraa tulee niille kahdelle talon sivulle, joille kaivettiin kunnon salaojat pari vuotta sitten ja sokkeli tuettiin. Olen täyttänyt ojat itse, joten homma on ollut vähän hidasta.

My English Garden, or bits of it, is starting to look more decent with edging and a proper gravel surface by the house.

Sora-alueen reunaksi olen käyttänyt samaa taloni vanhaa seinälautaa kuin kukkapenkkienkin reunoihin. Lopputulos hivelee mieltä, sillä aiemmin talon seinusta oli aikamoista nokkos-vadelmapöheikköä, ja vaikka sen saikin pitkäjänteisellä leikkuulla jopa nurmeksi tasaisemmilla paikoilla, ei ruohonleikkurilla päässyt talon vierustan hankaliin kuoppiin ja tiilenpaloilla täytettyihin ojiin.
Ai että! Kyllä tässä silmä lepää. Ei ehkä teidän silmä, mutta minun, kun tiedän millainen tuskanpöheikkö tämä oli ja miten paljon hikipisaroita tämän tekeminen on vaatinut.
Tuo sorareunus on muuten eri kätevä paikka kaikenlaisten puutarhatyövälineiden säilytykseen. Sieltä niitä ei tarvitse siirrellä muualle, kun ryhtyy nurmikon leikkuuseen.

Keittiön viemärin vieressä kukkii 'Endless Summer' -hortensia. Toivon, että se vähän rehevöityy ja peittää putkea, tai sitten minun on keksittävä muu naamiontikeino.
Mutta eikö ole suloinen, silti! Sininenkin olisi kaunis, mutta kalkkipitoisella saarella se lienee vain toiveuni. Onneksi on muita sinisiä kukkia.

13 comments :

 1. Kyllä nyt kelpaa! :) Tuo 'Endless Summer' näyttää hyvinvoivalta ja rehevältä, pitääkin kurkata tänään omaa jalohortensiaani, kun menen töllöttämään naisten korkeuden finaalia. Jos olis hurja ja pakkais kutimet pyörän koriin ja polkis koiran kera porukoille. Voi tietty olla, et löydän itteni ojasta varsinkin, kun mulla on vaan kelahihna täällä rivitaloilla...

  ReplyDelete
 2. Hienolta näyttää :) Se tunne, kun saa jonkun kohdan raivattua siistiksi ja järkeväksi on niin palkitseva! Silla voimalla jaksaa taas raataa.
  Tykkään tuon värisestä hortensiasta. Mulla pieni alku odottaa maahanpääsyä.

  ReplyDelete
 3. Kyllä tuo näyttää oikeasti hienolta, pikkuhiljaa tuommoiset työt etenee, rakkaudella ja ajatuksella. Näyttää kivalta nuo työkalut, ruukut ja kalusteet tuossa seinänvierustan sora-alueella ja tosiaan, helpottaa nurmikonleikkausta, kun kaikki ei ole ympäri pihamaata ja muutenkin tavarat löytyy silloin kun niitä tarvitaan.

  ReplyDelete
 4. Varmasti silmä lepää, kun näkee oman käden jäljen-tiedän tunteen. Varsinkin asioissa joita on lykännyt ja lykännyt, että sitten joskus teen kun ehin.
  Sorastaa minunkin pitäs kukkapenkkien reunat. En millään saa vain aikaseksi.

  ReplyDelete
 5. "Endless Summer" tosiaan, kun vieläkin kukkii!

  ReplyDelete
 6. Kiitos kommenteista!

  Tiina; Toivottavasti olet nyt onnellisesti kotona etkä missään ojan pohjalla! Eikö olekin hieno hortensia, se on vuosi sitten istutettu ja olen aika yllättynyt siitä, miten hyvin se voi raskaassa savimaassa. Paikka on kyllä aurinkoinen, mistä sen pitäisi tykätä.

  Naukulan Mamma; Kiitos!

  Elämäni matkat; Se on juuri niin! Todella palkitsevaa, kun on saanut itse aikaan.

  Maria; Sun punahattu ja piispainkokous päätyivät juuri tuohon penkkiin, siinä oli hyvin tilaa kun en ollut istuttanut reunoille vielä mitään, kun niitä ei oltu kunnolla tehty. Kasvisi sopivat englantilaiseen puutarhaan tosi hyvin (mielestäni)! Niin kuin nuo työkalut ja ruukutkin :-)

  Multasormi; Juuri näin. Ja sitten kun saat laitettua soran: ai että sitä on mukava ihailla!

  Zepa; Juu, tuo kyllä aloitti vasta elokuussa, Jossain lämpimämmillä seuduilla se varmaan kukkiikin lähes koko kesän. Mutta en valita, tuota kannatti odottaa.

  ReplyDelete
 7. Kyllä minun silmäni ihan oikeasti lepää tuossa siistityssä ja nokkosettomassa paikassa - niin paljon olen tänä kesänä repinyt nokkosia ja niiden juuria ja taistellut niitä vastaan. Myös muutamia muita rikkakasveja vastaan. Meidän adoptiopuutarhassamme on minunkorkuisiani nokkosia vieläkin vaikka kuinka paljon. Tuo Endless Summer -hortensia on kaunis!

  ReplyDelete
 8. Sinäkin tiedät juuri millaista taistelua nokkosten valtaaman pihan raivaus on. Kun voi katsoa useiden neliömetrien aluetta, jonka on saanut niiltä siivottua, on se hieno tunne.
  Kannattaakin keskittyä raivaamaan ja pitämään siistinä vain pientä aluetta, vaikka vain kuistin vieressä, niin homma ei tunnu niin toivottomalta. Pihan laitamilla voi vaikka vain vähän niittää viikatteella pari kertaa kesässä, sekin auttaa jo paljon. Hyvin teroitetulla viikatteella saa vadelmatkin poikki.

  ReplyDelete
 9. Sinulla on kyllä hyväntuulisen näköinen talo. Ja taas olet tehnyt ihan valtavan työn, kun olet raivannut talon päätyä. Ja nuo Elsan lempituolin pöytä ja tuoli kaunismuotoisina sopivat muotopuutarhaan aivan vallan mainiosti!

  Nonni. Jokohan olisin täyttänyt riittävästi sinun kommenttilistaasi? Ainakin olen onnistunut tuuppaamaan kaikki muut pois "maailmankartalta". Lista on täynnä intopiitä.

  ReplyDelete
 10. Joo, oli, siihen asti kun vastasin kaikkiin kommentteihisi :-D Kiitos keskusteluista! Hikipisaroita on kyllä valutettu ihan kiitettävästi ja tullaan valuttamaan jatkossakin. Ei pitäisi niitä finnejä tulla!

  ReplyDelete
 11. Hieno homma ja hyvä kun sait tehtyä :) Kyllä tuossa ulkopuolisenkin silmä lepää, kun vain ajattelen millainen työ olisi muutaman tutun rintamamiestalon vierusten siistimisessä vastaaviksi. On nokkosta, horsmaa, hiirenvirnaa, vattua ja tuoksuvattua...

  ReplyDelete
 12. Juu, voin kuvitella - tai oikeastaan tiedän henkilökohtaisesti millaista viidakkoa se varmaan on! Tuo(kaan työ ei ole vielä valmis, mutta pikku hiljaa... Teen piiitkästä listasta aina jotakin, ja joskus (harvoin) voin jopa vetää jonkun homman yli. Se olisi oikeastaan skumppapullon paikka.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!