Monday, 29 August 2011

Paluumatkalla Reposaaressa

Paluumatkalla ehdin poiketa Porin Reposaareen, missä olen halunnut käydä jo pitkään. Maanantaina puoliltapäivin siellä oli kovin hiljaista, mutta vanhan satamakylän tunnelma on läsnä yksityiskohdissa ja tietysti hienoissa näkymissä Kaupparantaan sinne suuntautuvilta kaduilta.

Reposaari, an old harbour town on the west coast near Pori.

Reposaari näyttäytyi minulle viehättävän nostalgisena. Ihailin talojen yksityiskohtia (vaikka olenkin ylpeä siitä, että minun talossani on jäljellä oikeat vanhat ikkunat! Nämäkin ovat 50-luvulta selkeästi vanhemmassa talossa).

Ajoittain Reposaari esiintyi myös rappeutuneena. Toivottavasti taloja kunnostetaan myös. Muutama oli aika hurjassa kunnossa (tosin minulla ei ole paljon varaa arvostella). Reposaari kuuluu Museoviraston laatimalle valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listalle, aivan kuten Åvensorin kylä, missä asun.

Kuka tiesi, että Eino Grön on syntyjään reposaarelainen? Tähän sopiikin Eino-vitsi. – Minkälaisia alushousuja Eino Grön käyttää?
– Ikivihreitä tangoja.

Väsynyt Ransu-tonttu odottaa jo sängyssä, taidan kömpiä kaveriksi. Hyvää yötä!

20 comments :

 1. Ihania taloja, ihania maisemia!

  ReplyDelete
 2. Voi miten repesin tuolle Eino-vitsille! Maanantai piristyi kummasti :)

  ReplyDelete
 3. :-) Minustakin tuo vitsi on yksinkertaisuudessaan ihan parhautta!

  ReplyDelete
 4. Ihana yksityiskohta tuo seinällä oleva laiva! Meidän kylä on myös tuolla samaisella museoviraston listalla :)

  Ja Eikka-vitsi, hehheh... tuli siitä aika jännä mielikuva.

  ReplyDelete
 5. Reposaari on jännittävä, vähän sellainen jäänne jostain, ainakin satunnaisen veneilijän silmin. Se oli ennen saaristoon muuttoa meidän joka vuotisen venematkan tärkeä etappi matkalla Raippaluodosta Korppooseen. Mikä ihana tunne saada riisua monta kerrosta vaatetta, tuntea maa jalkojen alla ja saada eteensä pitsaa ja kokista:) Siellä tuntui aina paistavan aurinko!

  ReplyDelete
 6. Linda; Kuvitelma Eino Grönistä kirkkaanvihreissä tangoissa on minustakin aika hurja, ja aiheuttaa aika pitkää jälkihihittelyä ainakin minussa!

  Maarit; Tuo on tuttu kuvaus, mutta minulla SE paikka oli Hanko, missä pääsi ihmisten ilmoille merimatkan jälkeen. Reposaareen emme koskaan veneilleetkään, pohjoisin paikka oli Rauma, siitä ylöspäin kun ei ole enää saaristoa.

  ReplyDelete
 7. Eino tangoissa on aika paha (anteeks Eino jos visiteeraat täällä). En ole koskaan Porissa käyny saati Reposaaressa mutta se olis varmaan tosi upea jos pidettäis kunnossa ja siellä olis elämää, vai onko siellä! Tuo viimeinen raittikuva antaa mulle sellaisen surullisen mielen, unohdetut menneeet ajat! Upee peltilaiva siinä ekan kuvan talon seinässä, tykkään kovasti yksityiskohdista.

  ReplyDelete
 8. :-D Luulen, että Eikka on kuullut tuon vitsin kerran jos toisenkin. Ja ehkä jopa omistaa muutamat vihreät tangat...? Toki fanipostina saatuina, ei tietenkään itse ostettuina ;-)
  Reposaaressa on koulu ja siellä oli jonkin verran elämää, mutta ehkä juuri sen puolituntisen aikana, jonka siellä ehdin viettää, oli siesta. Siellä on kuulemma vietetty sellaista vielä jokunen vuosikymmen sitten.

  ReplyDelete
 9. Minulla on käsitys, että Räpsööseen on muuttanut aivan uuttakin väkeä. Eikö se ole ollut ihan muotipaikkoja porilaisille asua? (Vai onko muoti jo mennyt ohi?) Yksi bloggari Sarppu sitatatatota.blogspot.com kirjoittaa sieltä - ja kuvaa siellä. Minulle Reposaari - lapsuudessani sanottiin Räpsöö - on myös hyvin nostalginen paikka. Kävin siellä kouluaikana hyvän ystävättäreni luona kylässä, usein yökylässä lomilla, ja tutustuin hänen kavereihinsakin. Siellä olin myös riparilla Junnilassa. Räpsöössä oli menneinä vuosikymmeninä erilainen murre kuin Porissa vaikka välimatka on suhteellisen pieni. Sitten Räpsöössä on niitä erikoisia painolastikasveja. Hieno paikka minusta!

  ReplyDelete
 10. Niin, en tiedä Räpsööstä mitään, en ollut koskaan aiemmin käynyt siellä. Voin kuvitella, että se on haluttu asuinpaikka omassa rauhassa ja idyllissä, kuitenkin nopean ajomatkan päässä Porista. Olinkin yllättynyt, kun paikasta löytyi niinkin monta huonokuntoista rakennusta. Jos etsisin kotia Porin suunnalta, Reposaari olisi ykkösvaihtoehto. Upeita ja kunnostettuja taloja oli myös, ja ilmeisesti paljon uuttakin talokantaa, mutta en ehtinyt katsomaan uusia asuinalueita.

  ReplyDelete
 11. Eikka on Räpsöön poikii juu. Eikalla on oma "mökki" siinä ex loma-asuntomessualueella. Aika uinuva paikka tuo on aina, kioskilla notkuu vakiporukka, muuten ei juuri kukaan liiku missään. Paitsi takarannalla on yleensä aina joku muukin, kun siellä käy haistelemassa merituulia :) Ransu-tonttu, ei vielä ole joulu ;)

  ReplyDelete
 12. Todellakin! Parkkeerasin rantakioskin viereen ja kun kävelylenkin päätteeksi palasin autolle, oli siellä pöytien ääressä ihan samat tyypit, varmaan samoissa asennoissa ja samat kahvikupit edessään :-D
  Vai saattaa takarannalta löytää joskus jonkun tummatukkaisen bloggaajan, ehkä pilkullisen kaverin kanssa ;-)

  ReplyDelete
 13. No tuon katseen viereen on ihan pakko kyllä kömpiä!

  ReplyDelete
 14. RANSU <3 Miten tiesit et tonttuväri resonoi hurjan kauniisti myös mun kanssa? Heti ku saan laivan vesille tuun kaveriks! Voiskohan noi vaiks tuolta Reposaaresta lainata tota älyhienoo seinällä olevaa laivaa, ku se näyttää iha mun kokoselta ja joutavalta. Paan niille kirjeen.

  Terkuin Unna Tuutikki

  ReplyDelete
 15. Olen vastustamaton, tiedetään! Tyttötonttukissat on kyllä vastustamattomia myös <3 Tervetuloa pussailemaan! Viivi on vähän hurjan näköinen kuvissa, sillä on sellainen päättäväinen ilme että mua arveluttaa, mutta eiköhän sekin hempene mun edessä.
  RANSU

  ReplyDelete
 16. Sinulla on ollut kyllä kerrassaan hieno reissu!

  ReplyDelete
 17. Tarkkana tyttönä heti mietin, että mitenkähän tuo seinälaiva kestää sääolosuhteita? Taisi olla metallia. Toivottavasti.

  Tuli kuvista muutoin mieleen vanha Oulu, ja Raksilan puutalokorttelit. Mä olisin ihan hyvin voinut elää 50-luvulla. Paitsi se musiikki. Ja rasvaletit. Uhhuh.

  Mutta Reposaaressa (hauska tuo Räpsöö!!) pitäisi kyllä ihmisen päästä käymään. Hienon näköinen paikka.

  Eikan ikivihreistä tulee kyllä mieleen ihan muu väri kuin "ostovihreä"...

  ReplyDelete
 18. Hah haa... On hieno paikka, suosittelen! Seinän laiva näytti metallilta, ja ruostumattomuuden takia epäilin jotakin alumiinia, mutta en tiedä, en käynyt kiipeämässä seinälle nuuskimassa ;-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!