Wednesday, 31 August 2011

Kasviaarteita ja uusi istutusalue

Tämän kesän aikana olen istuttanut vain vähän (tähän saakka). Uusi istutusalue on syntynyt pihavaahteran alle. Vaahteralla on pintajuuret, joten paikka on haasteellinen. Silti, on mukavampaa että tässä heti talon vieressä olevassa paikassa on koristekasveja nokkosten ja koiranputkien sijaan, joten aion yrittää.
Aiemmin kesällä esittelin tässä penkissä kukkivan pellavaliljan, muita tähän päätyneitä kasveja ovat mm. näsiä, sormivaleangervo, erilaiset saniaiset, tiarella, keltapeippi ja lehtosinilatva.
Puun juurelta istutusalue viettää kohti ojaa, joka on keväällä märkä eikä kesälläkään rutikuiva. Taustalla näkyy piparjuuripehko, sitä kasvaa tässä kohdassa aika paljonkin – pitänee rajoittaa, mutta toisaalta pidän niiden jättimäisistä lehdistä. Vasemmalla on linnunpöntön/lintulaudan jalka, sen juurella kukkii tummalehtinen kurjenpolvi 'Dusky Crug' pienin vaaleanpunaisin kukin. Istutan aika tiheään ja harvennan kasveja sitten jälkeenpäin, näin rikkaruohojen kanssa taistelu on helpompaa, niiden siemeniä kun lentää aika paljon pihani villimmiltä alueilta. Rikkaruohoja tulee myös maan siemenpankista ja maahan jäävistä juurenpätkistä.

I've started a new planting area underneath the maple, descending towards a moist dip. Last week I found some gems for it: Brunnera 'Hadspen Cream' and a Patrinia; never heard of it before!

Aivan vaahteran tyvelle päätyi suuri rotkolemmikki 'Hadspen Cream'. Tämä on Vakka-taimelta. Harvoin näkee näin suurta ja reheväkasvuista kasvia kaupoissa. Rotkolemmikki on ollut yksi lemmikkikasvejani jo vuodesta 1998 jolloin siihen ensi kertaa tutustuin, mutta vasta tänä vuonna hankin ensimmäiset, se toinen on Tukholman puutarhamessuilta pienenä pistokkaana ostettu 'Silver Wings'.
Toivottavasti tämä pärjää tässä, paikka puun juurella on kuiva. Pitää muistaa kastella!

Tuulisena päivänä kuvaaminen on haasteellista! Tummalehtisen 'Brunette'-kimikin takana heiluu toinen Vakka-taimen löytö Patrinia triloba var. palmata. Sille ei ole suomenkielistä nimeä Viljelykasvien nimistössä, sieltä löytyy vain P. gibbosa, keltavirma. Patrinia kuuluu virmajuurikasveihin eli Valerianaceae-heimoon. En ollut koskaan kuullutkaan koko lajista. Vakka-taimi on erikoistunut mm. metsäpuutarhakasveihin, joihin tämäkin kuuluu.

Lähikuva Patriniasta. Sillä on hellyyttävät minipienet keltaiset kukat!

Musti valvoo istutuksia.

Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Syyskimikki – Actaea simplex (ent. Cimicifuga)

20 comments :

 1. Korkeelta onkin hyvä seurata, että henklökunta ei laiskottele :)

  ReplyDelete
 2. ja mikäs hänellä oikein on suussa, kieli keskellä suuta vai? Vai omena? Tuo patrinia näyttää viehättävältä kasvilta.

  ReplyDelete
 3. Musti taisi juuri kostuttaa nenänpäätä lipaisemalla.
  Patrinia oli todella kiinnostava löytö, toivottavasti se pärjää. Tai toivottavasti kaikki pärjävät! Kokeiluahan tämä aina on. Vaikka kasvi sopisikin metsäpuutarhaan, ei ikinä tiedä, sopiiko se minun metsäpuutarhaani.

  ReplyDelete
 4. Eikös vaan olekin kivaa, kun on uusi istutusalue käytössä.... mullakin on n.20 neliötä uutta muhevaa multaa odottamassa taimia. Tämä perennapenkkiprojekti on kestänyt koko kesän, milloin odotettiin ekovillan tuojaa (siis se yläpohjaan johtava luukku talon seinässä sattuu olemaan juuri sen perennapenkin kohdalla) ja sitten oli traktorissa jotain vikaa ja seuraavaksi mies ulkomaan reissulla...... mutta nyt pääsis istuttamaan :))
  Onhan komea tuo rotkolemmikin taimi. Minulla on Jack Frost-lajiketta odottamassa istuttamista.
  Onkos sinulla jo Midnigt Reiter kurjenpolvea? Siinäkin on tosi tummanpunaiset lehdet.
  Millonkahan ehtisi itse käymään Vakkataimessa, työkaverin kanssa ollaan joka kesä suunniteltu, mutta vielä ei ole toteutunut. Matka on nähtävästi liian lyhyt, parikymmentä kilsaa...
  Onkohan On...eikun Musti havainnut lentävän paistin, kun on noin kieli pitkällä??

  ReplyDelete
 5. Voi olla, että On...Musti lipoo kieltään paistin toivossa :-D
  Minulla ei varmaan koskaan ole ensin valmista penkkiä, vaan kaivan aina sitä mukaa kun taimia tulee hankittua. Tyhjä maa-ala olisi varmaan sekunnissa ohdakepeltona, enkä muutenkaan ole niin järjestelmällinen, valitettavasti...
  Ihailin Porissa Multasormessa Midnight Reitereitä, mutta en ostanut (miksi?). Näytti kyllä kovin samalta kuin tuo aiemmin kesällä Plantagenista ostamani Dusky Crag. Mutta jos jossain vielä näen niin varmaan ostan, niin kauniita olivat. Kurjenpolvia ei kai voi olla koskaan liikaa (niin kuin ei rotkolemmikkejäkään).
  Mars Vakka-taimeen ehdottomasti viimeistään ensi kesänä! Ja on siellä nytkin näkemistä. Mulla vaan oli sinne niin kiire Närpiöstä ja Porista, että en ehtinyt syödä matkalla, niinpä näytetarhoja kierrellessäni meinasin pökertyä - taimisto on valtava. Ei siinä sitten voinut oikein keskittyäkään. Ehdottomasti mullakin ensi kesän ohjelmassa, sillä nälissäni unohdin ostaa juuri ne kasvit jotka olin etukäteen netistä katsonut!

  ReplyDelete
 6. Voi kuinka soma on tuo virmasi ja rotkolemmikkikin taitaa olla reunoiltaan kellahtava, ei valkoinen? Minä ostin keväällä plantsusta valkoreunaisen ja näitä muitakin kyllä mieli tekisi:) Mustilla onkin semmoinen tähystyspaikka, että saapi näkemystä laajalti8]

  ReplyDelete
 7. Ihanaa, sinulla on kaveri mukana valvomassa istutuksia! Ja voit varmaan tarvittaessa kysyä neuvoja jos tulee tenkkapoo ja menee (multa)sormi suuhun. Eri asia sitten on että vastaako kaveri:)

  ReplyDelete
 8. Juu Hadspen Creamin reunat ovat kellahtavat, tai niin kuin nimi viittaa, kermanväriset.

  Musti on hyvä vastaamaan, se ei välttämättä tule luokse, mutta jostain kuuluu miu kun sitä huutelee.

  ReplyDelete
 9. Mustin ilmeestä päätellen Musti valvoo kyllä lintuja ja myyriä eikä kasveja. Ellei ole sitten vegaaniksi heittäytynyt. :)

  ReplyDelete
 10. :-D Musti on kieltämättä tuossa aika tarkkana ja kieli pitkällä! Jos olisin pikku otus, olisin varmaan puikkinut pakoon sen sijaan että otin kuvan.

  ReplyDelete
 11. Hienoa tietoa jälleen. jos joskus saa sen ihan oman puutarhan, tiedän kyllä, mistä blogista tulen ammentamaan innostusta ja vinkkejä:)

  Musti <3

  ReplyDelete
 12. Kiitos. Harrastan aika paljon erikoisuuksia ja kokeilua :-)

  ReplyDelete
 13. Ooh, miten herkullisen värinen rotkolemmikki! Mustinkin mielestä se taitaa olla aika slurps ;) Paljonko pulitit tuosta lemmikistä? Siis rotkosta, ei Mustista ;P

  ReplyDelete
 14. Musti oli ilmainen, vaikka se on niin ihana että olisin voinut maksaa siitä vaikka mitä!
  Mulla ei ollut käteistä lainkaan mukana Vakka-taimessa, niinpä Vesa Muurinen laski hinnan ja kirjoitti sen tilisiirtolomakkeelle, ei eritellyt taimia enkä enää muista mitä hän sanoi kunkin hinnaksi. Kokonaissumma oli 90 €, aika hurja mutta toisaalta siinä on puu, neljä pensasta ja ainakin viisi perennaa.

  ReplyDelete
 15. Erikoistuneet metsäpuutarhakasveihin? !? Kyllä nyt mä ainakin haluan päästä Vakka-taimeen! Tuo Patrinia näyttää todella hienolta, hemaiseva väri.

  Musti on tarkkana, vaik' ei oo porkkana.
  Mamman toimet valvoo näin, et taimet tulee oikein päin.

  ReplyDelete
 16. Jaahas. En ymmärrä yhtään enempää tuosta istutushommasta (ja istutettavien nimistä) kuin sika tuulimyllystäkään, mutta kissa on niin syötävän suloinen, lipovine kielineen siellä puunlatvassa! Kissanminntuako lienet istuttanut, kun noin vesi kilellä sillä tiirailee?

  Hyvää viikonjatkoa!
  -Pia-

  ReplyDelete
 17. Maria; Niin sun varmaan täytyy ;-) En tiennyt sitä metsäpuutarhajuttua, mutta puutarhuri itse näin sanoi ja kyllä siellä niitä taimia oli puiden alle aseteltukin siihen malliin. Siellä on siis kolme kasvihuoneellista plus iso ulkoalue täynnä kasveja ja toinen alue puille ja pensaille ja sitten vielä taimia sisääntulotien varrella ja vähän kaikkialla. Ai niin, ja muutama näytepuutarha. Kylttejä ei ole, mutta isäntä varmaan opastaa kaikkia asiakkaita.
  Hieno runo :-D Oiskohan Musti porkkanan sijaan mustajuuri?

  Pia; Kissanminttua pitäisi varmaan istuttaa! Mustilla oli ehkä tipupaisti mielessä...

  ReplyDelete
 18. Hadspen cream on oikein minun makuuni. Muitakin kirjavia brunneroita symppaan, mutta Jack Frost on ruma.

  Voi tuota Mustia!! Voiko toisen kissaan ihastua ihan sumeilematta??

  Taidan tosin olla puolueellinen, kun itsellä on kotona vähintään yhtä ihana Siamin kisulainen.

  ReplyDelete
 19. Minä kyllä pidän Jack Frostista, piti ihan googlettaa sitä. Mun keväällä hankkima Silver Wings on kuulemma vielä valkoisempi. Pidän niiden kauhuleffatyyppisestä haamumaisuudesta...
  Siis TOTTA KAI Mustiin voi ihastua sumeilematta! Etkä edes ole ainoa siihen kaukorakastunut. Se vaan on niin ihana. Ja kun vielä luonnekin on niin mainio (ja siitä kai tulee tässä blogissa jotakin myös ilmi). Samankaltaisutta sun siamilaiseen on kyllä havaittavissa <3

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!