Monday, 14 September 2020

Ruusu-heinätarha laajenee

Suurin osa viime kuun mantereen-reissun taimista on jo päässyt maahan. Tähän niitä upposi monta, nimittäin uuteen ruusu-heinätarhaan. Jossa on kyllä aika paljon muutakin, mutta ideana oli sekoitus ruusuja ja koristeheiniä.

Tässä erikoisimmasta päästä hankintoja. Pidän erikoisesti ohdakkeen tapaisista kasveista – siksikin, että ne eivät näytä maistuvan peuroille. Tämä on Tommolan tilan myyntipisteen hankintoja Mustilan taimipäivästä: valkokukkainen hopeakurho. Sen takana pikkuisia taimia; ne ovat 'Ebony' -karhunputkea eli tummanpuhuvaa versiota niittykarhunputkesta. Toivottavasti ne selviävät näin pieninä, mutta purkkitalvehtimisessakin on riskinsä.

Viime vuonna istutettujen kasvien päädyssä on jo rehevämpää. Ransu esittelee. Ransun edessä on kaunis isohelmikkä 'Atropurpurea'.

Kivikkotörmäkukka 'Pink Mist' kukkii yhä, mutta sen kukkavarret ovat todella rentoja. Toivon, että tulevina vuosina se tajuaa hakea tukea ruusujen oksista, jotta se ei vallan heittäydy maanpeittokasviksi.

Country Rose -tarha-alppikärhö tuotti pienen kukinnan loppukesän kunniaksi, miten huomaavaista! Se kun on istutettu vasta tänä vuonna. Sen vieressä on ihana puska fenkolia, tummahko lajike 'Rubrum'. Yritän saada sen talvehtimaan jonkun suojan sisällä. Sen ympäriltä kitkiessä tulee nenään ihana raikas fenkolintuoksu.

Sammalruusun kupeessa kasvava isotähtiputki 'Star of Fire' on mahtavan värinen! Onneksi osa siitä on kasvanut ruusun suojaverkon sisällä, kasvin yläosassa voi nähdä, mitä tapahtuu verkon ulkopuolisille osille.

Ruusu-heinätarha tulee vielä jatkumaan Ransuun päin, jonne tulee kiveys. Sen vuoksi tuohon on kerätty kasa kiviä. Muoto muotoutuu vähitellen, ensimmäiseen koeladontaan en ollut tyytyväinen.
Uusia kasveja ovat mm. ruusu 'Raubritter', pari uutta siniheinää, päivänliljoja, jotka eivät ole suostuneet kukkimaan muualla, pionin siementaimi. Ja luonnollisesti verkot kasvien ympärille heti kuvien ottamisen jälkeen, nyt alue muistuttaa häkkikokoelmaa.

Edellinen kuva oli otettu ylhäältäpäin: kasvimaa on vähän ylempänä ja olen tehnyt pari porrasta sekä kivipengermän tämän alueen ja kasvimaan väliin. Portaiden yläpäähän olen suunnitellut porttia, joka tulee vanhasta ovesta. Sille tarvitaan tolpat ja keksinkin, että istutan tämän vasta hankkimani unelmaruusun toisen tolpan juurelle. Täytyy iskeä tolpankenkä maahan ennen kuin uskallan tätä siihen istuttaa. 
Ruusu on 'Meiviolin', alias Pierre de Ronsard, alias Eden ja se on köynnösruusu. Se on tehnyt pari kukkaa jo ruukussa ollessaan, ikään kuin näyttääkseen teille kaikille, miksi olin unelmoinut löytäväni tämän ruusun jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Se on todellakin huippukaunis. Muistelen, että kukkien väri ei ollut näin voimakas, mutta kukan avautuessa väri todennäköisesti haalistuu. Lehdet kuuluvat heidelle (Viburnum × bodnantense 'Dawn').
Unelmien toteutumista teille kaikille!


Fenkoli – Foeniculum vulgare
Hopeakurho – Carlina acaulis
Isohelmikkä – Melica altissima
Isotähtiputki – Astrantia major
Karhunputki – Angelica sylvestris
Kivikkotörmäkukka – Scabiosa columbaria

16 comments :

 1. Ransu ja isohelmikkä, ooh 😘

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helmikät ovat ihania! Minulla on jo monta tähkähelmikkääkin aikoinaan lähettämistäsi siemenistä. Tajusin viime vuonna ottaa siemeniä ja kylvää, itivät hyvin. Olen sinulle helmikän velkaa :-) Täytyy joskus suunnata Tampereelle ja ottaa helmikkä mukaan!

   Delete
 2. Upea tuo ruusu😍 Uusien alueiden valtaaminen on aina yhtä kutkuttavaa. Itsekin katselin eilen yhtä nurkkausta missä on kivi keskellä nurmikkoa. Ongelmakiven ruohonleikkuun kannalta voisikin oikein hyvin hävittää laajentamalla sen ympärille istutusalueen. Tulisi vähän vähemmän leikkaamistakin😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Et kyllä olisi ainoa, joka tekee uuden istutusalueen kiven takia :-D

   Delete
 3. Oi, ruusut ja heinät kuulostavat hyvältä yhdistelmältä. Ja tuo ruusu, melkoisen täydellinen. (kuten Ransukin)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo köynnösruusu on satumaisen ihana. Toivon kovasti, että se talvehtii.

   Delete
 4. Ihana Ransu! <3 Ehkä minullakin on siis toivoa parinkymmenen vuoden päästää löytää tänä kesänä Instagramista bongaamani täydellinen ruusu, jota ei tunnu löytyvän juuri mistään Euroopasta. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei :-D Toivottavasti löydät pikemmin!

   Delete
 5. Ruusutarha 💚. Ransu on ihanan rehevä, tekisi mieli upottaa sormet sen masukarvoihin. Minäkin olen suunnitellut porttia kasvimaalle vanhasta ovesta jo pitkään kun näin kuvia Pinterestissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on, ja tälläkin hetkellä kerjää tässä jaloissa, että joku upottaisi sormet sen masukarvoihin! Tai ehkä ruokaa kumminkin.
   Tuon minun projektini idea on lähtöisin Chelseasta, mutta sekin reilusti yli kymmenen vuoden takaa. Miten näissä asioissa kestääkin.

   Delete
 6. Aivan ihana tuo alakuvan ruusu! Vanha ovi porttina kuulostaa kiinnostavalta idealta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla on vanha kellarin ovi ja sitten vanha venevajan ovi odottamassa, saa nähdä kumpaan aikanaan päädyn :-D

   Delete
 7. Onpas siellä ahkeroitu! :) 'Pink Mist' kukii vielä täälläkin. Taitaa olla sitä sorttia, joka kukkii pakkasiin saakka, kuten kaukasiantörmäkukkakin. Ihanan värinen ruusu viimeisessä kuvassa. Ehdottomasti parinkymmenen vuoden haaveilun arvoinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei nyt mitään valtavaa työmaata, lähinnä tulee tehtyä sitä mukaa kuin hankin kasveja. Mutta ne pitää kyllä istuttaa pariinkin kertaa, kun peurat nyhtävät niitä ylös maasta jos vain saavat, kun yrittävät napsaista latvaa.
   Mukava kuulla, että törmäkukat ovat pitkään kukkivia!

   Delete
 8. Ruusuja ja heiniä, miten ihana yhdistelmä! Toivotaan menestystä uudelle ruusutarhalle. Haaveet on tehty toteutuvaksi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihana! Heinät pehmentävät ruusujen olemusta kivasti, tuovat tuulessa huojuntaa ♥ Samoin tuo fenkoli, kunpa saisin sen nyt talvehtimaan. Olen joskus kokeillut, mutta en onnistunut, tuskin suojasinkaan sitä erityisemmin. Nyt yritän suojaamalla.
   Niin on!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!