Friday, 18 September 2020

Kukkia, hedelmiä ja lepakon kohtaaminen

Linjat ovat taas auki! Myrsky katkaisi sähkömme reiluksi vuorokaudeksi, mutta täällä ollaan taas. Tuuli ei tähän etelärinteessä sijaitsevaan kylään niin pahasti osunutkaan. Karhunvattujen tukikartiot kaatuivat taas kerran, mutta se ei näitä vattuja paljon tunnu haittaavan. 'Loch Ness' tekee vain uusia ja uusia kukkia, eihän noista ehdi marjat kypsyäkään, mutta kukat ovat tavattoman kauniita.

Orjanruusukin on innostunut tekemään uusia kukkia. Sen oksat notkuvat marjoja, keräsin niitä vähän, mutta kovia ovat vielä. Saavat kypsyä vielä oksilla jonkun aikaa.

Miten söpöä! Kirsikkasorvarinpensas on tehnyt elämänsä ensimmäisen hedelmän. Mitään kukkaa en huomannutkaan, mutta sen kukat ovatkin melkoisen huomaamattomat, etenkin, jos niitä on ollut vain yksi.

Loppukesällä hankkimani syyspäivänlilja oli jo ostettaessa ehtinyt kukkia, mutta se teki kuitenkin vielä yhden kukan kuin näyttääkseen, miksi se oli pakko hankkia. Kukan väri on ihana, hienostuneen sitruunankeltainen, mihin lajinimi citrina viittaakin.

Myrkkyliljat ovat kauneimmillaan, paitsi ne, jotka on syöty ja ne, jotka eivät ole vielä nousseet – toivottavasti nousevat kuitenkin. Tämä on jotakin vanhempaa sorttia, mahdollisesti tarhamyrkkylilja eli jokin risteymä.
Vasemmalla on ihana valkokuusi 'Sander's Blue', se on onneksi selvinnyt kuivasta kesästä, joka vei siilivalkokuusen ja on ruskettanut huolestuttavan osan 'Daisy's White' -valkokuusestakin. 
Heinäkuussa tuli vähän enemmän sadetta kuin yleensä, mutta ei sen verran, että se pohjavesiin vaikuttaisi. Elokuu oli rutikuiva. Syyskuussa on tullut jonkin verran sadetta, mutta ei likimainkaan tarpeeksi. Aila-myrsky toi meille vain yhden millin vettä. Kaivossani on vesi niin alhaalla, että letkun pää näkyy eikä pumppu enää pysty imemään. Onneksi vettä saa ämpärillä nostamalla, kuten sähkökatkojen aikana aina täytyykin tehdä. Tähän ei nyt sähkön paluu auttanut.
Oikealla on rotkolemmikki 'Sterling Silver'.

Jännään vielä, nousevatko viime vuonna hankitut myrkkyliljaerikoisuudet, joita kasvattelin syksyn kaupunkiparvekkeella ja istutin puutarhaan vasta loppusyksyllä. Nyt, kun asiaa ajattelen, en ollenkaan muista nähneeni niiden lehtiäkään alkukesällä. Voi ei. Toivottavasti ne nyt kuitenkin ovat elossa yhä ja päättivät vain pitää välivuoden. Tämä ihana erikoisuus on Colchicum × agrippinum.

Muutama päivä sitten siirsin paksujen parrujen taapelin ja tapasin pohjanlepakon. Se oli päikkäreillä ja räpytteli häkeltyneenä silmiään, kun joutui auringonpaisteeseen nostettuani sen yltä suojaavan parrun pois. Sitten se tiiraili minua epäluuloisena ja painui syvemmälle taapelin uumeniin.
Koska minun kuitenkin täytyi saada kasa siirrettyä, nostelin puutavaraa varovasti pois, kunnes lepakko tuli taas esiin. Hain kameran ja räpsin vähän kuvia, lepakko rassukka oli kovin peloissaan, tärisi ja yritti sähistä kirosanoja. Niinpä siirsin sen parrullaan uuteen taapeliin parin metrin päähän, käänsin parrun niin, että lepakolla oli suojaisa rako kahden parrun välissä ja laitoin päälle vielä laudanpätkän katoksi. Se vetäytyi paikalleen ylösalaisin.
Kävin pitkin päivää tarkistamassa, että se tuhisi jotakuinkin tyytyväisenä uudessa luolassaan, mutta seuraavana päivänä sitä ei enää siellä näkynyt, ei tainnut kyhäelmäni olla niin hyvä kuitenkaan. 

Laitetaan vielä pari kuvaa, jotta lepakkokammoiset eivät näe painajaisia. Lepakko tosin on ihan syyttään vihattu, nehän ovat tavattoman hyödyllisiä ja moni niistä suorastaan uhanalainen.
Portailla on vielä osa kasveista, vaikka toinkin niitä urakalla sisälle ennen myrskyä. Huomasin, että nerine on tulossa ensi kertaa kukkaan, ihanaa! Kuvassa on kauniin viininpunainen huone-esikko, nekin täytyy ottaa sisälle ennen kylmiä öitä. Joita täällä merellä tuskin vielä tulee vähään aikaan.

Tänään on ollut mahtavan hieno sää, tyynestä on osannut nauttia parin päivän kolinan ja paukkeen jälkeen. Kuva on ystävän venerannasta.
Toivottavasti teillä ei ollut pahoja myrskytuhoja.


Huone-esikko – Primula obconica
Karhunvattu – Rubus Karhunvattu-Ryhmä 
Kirsikkasorvarinpensas – Euonymus planipes
Myrkkylilja – Colchicum
Orjanruusu – Rosa dumalis
Pohjanlepakko – Eptesicus nilssonii
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Syyspäivänlilja – Hemerocallis citrina
Valkokuusi – Picea glauca

26 comments :

 1. Pitkät sähkökatkot ovat tylsiä, niitä on täällä meilläkin koettu ihan riittävästi. Onneksi pakastin pärjää yleensä aika hyvin, kun ei aukaise kantta.
  Toivottavasti lepakko löysi itselleen mieleisen paikan, vaikka sinun vaihtoehto kuulosti ihan hyvälle.
  Ihana kuva portaan kasveista ja veneestä.
  Minulla on noita samoja syyspäivänliljoja ja pidän niistä kovasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, täytyy olla avaamatta pakastinta, onhan siinä hyvät eristeet. Jääkaappia valitettavasti joutui avaamaan, mutta minulla on kylmä eteinen, aloin sitten viedä sinne helpommin pilaantuvia. Onneksi niitä ei niin paljon ollutkaan, edellisestä kauppareissusta kun oli jo viikko.
   Syyspäivänlilja on ihana, onneksi minäkin löysin sitä viimein! Monet vuodet olen silmäillyt päivänliljarivit taimistoilla, mutta en ollut löytänyt, on vain hirveästi tarhapäivänliljalajikkeita.

   Delete
 2. Mukava kuulla, ettei myrsky tehnyt teillä suurempia tuhoja. Sähköttömyys on tylsää, mutta lyhyen pätkän sitäkin kestää. Muutaman vuoden takaisen Tapani-myrsky vei meiltä sähköt viideksi päiväksi. Se alkoi jo tuottaa melkoisesti käytännön hankaluuksia.
  Colchicum × agrippinum on kuin kirjopikarililjan serkku, siis kuvioinniltaan. Hieno.
  Lepakko on ainakin turvassa siirtosi jälkeen. Kaipa niihin kohdistuva inho perustuu paljolti pelkoon ja tietämättömyyteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei täällä kylällä ainakaan tuhoja ollut, en ole vielä kuullut kaikista saaren pohjoisrannan paikoista. Ystävä sieltä kertoi, että häneltä kaatui iso haapa, jossa juuri viime viikolla ihastelimme jo monen metrin korkeuteen kivunnutta murattia. Harmi, mutta eiköhän muratti selvinnyt ja siitä saa pistokkaitakin uusien puiden runkoja kiipeämään.
   Viisi päivää on kyllä pitkä aika. Etenkin uudemmissa taloissa, joissa ei ehkä ole puuhellaa tai joissa vettä saa vain, jos vesipumppu toimii. Minun elämääni sähköttömyys vaikuttaa aika vähän, vain ruokien säilymisestä alkoi olla pieni huoli ja sitten jouduin pitämään pakkolomaa sen ajan, kun läppärin akku oli loppunut. Puhelimenkin akku loppui ja tabletinkin, se oli suorastaan ihanaa, tunsin olevani vapaa kuin taivaan lintu. Miten rentouttavaa. Oli ihana kirja, puutarhatyöt ja saunan lämmitys sekä ruokaa puuhellalla, tarvitseeko ihminen edes muuta.
   Minustakin tuo myrkkylilja on kirjopikarililjan serkku, ihmeellisiä tuo ruutukuvioiset kukat!

   Delete
 3. Eikä, miten ihana tuo orjanruusu, kuolen!? Upean kranssin saisi tuosta. Voi miten söpö tuo lepakko, harvinaista nähdä. En tiennytkään, että sinullakin on tämä ihana agrippinum, se on niin upea! Minullakin kukkii parhaillaan. Toivottavasti nousee vielä ne muut myrkkikset, täälläkin ihan vasta pienesti muutamasta näkyy kärki. Oi ei, teillä meni ihan sähkötkin siellä. Meillä on ollut taas ennätyssateinen vuosi ja teillä kuiva, eikö nämä voisi jakautua jotenkin järkevämmin...raivostuttavaa. Nyt näyttäisi paistavan vihdoin aurinko ulkona, happy. Lennättelen nyt muutaman sadepilven sinnepäin. Onnellista syksyä sinulle ja poitsuille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noooh, orjanruusu on kyllä nätti, mutta sen piikit ovat julmetut, vahvat ja käyrät. Saan nahkaani aina reikiä, kun menen lähelle (sen lonkerot ovat monimetrisiä) enkä suostu koskemaan koko puskaan ilman paksuja nahkarukkasia. Siis TODELLA paksuja, sellaisia sepän rukkasia. En kyllä alkaisi siitä vapaaehtoisesti vääntämään mitään :-D Nätti se kyllä on, riittävältä etäisyydeltä.
   Hankin tuo agrippinumin pari vuotta sitten, se on kyllä ihana. Kunpa vähitellen alkaisi levitä. Ian Young sanoi, että se on niin hyvä, kun leviää kivasti isommiksi mättäiksi, mutta Skotlannin säät ovat vähän eri kuin meidän.
   Oli täällä sateinen talvi, mutta se ei enää auta, kesä oli taas kerran kuiva. Heinäkuun sateiden takia en niin varonut veden käyttöä, olisi pitänyt tarkistaa kaivon vedenpinta. Ja järjellä ajateltuna, ei sitä vettä ikinä niin paljon tullut, sateiden jälkeen oli vain päällimmäiset muutama sentti maasta kosteita, sen alla rutikuivaa.
   Kiitos... sateita näyttää olevan EHKÄ luvassa 10 vuorokauden ennusteessa siellä 10 päivän päästä maanantaina, siihen asti ei pisaraakaan. Jos saisit jonkun sadepilven tänne, olisimme kiitollisia kaikki tällä saarella!

   Delete
  2. Ai se onkin tappajaorjanruusu hih. Eli ei kranssiainesta :D On muute pikkusen levinnyt agrippinum, mutta joku syö sitäkin plääh. Tuliko sadetta? Täällä on nyt puolestaan ollut ihan kuivaa. Yritin lähettää sadepilvet sinne...

   Delete
  3. Jopa peurat karttavat orjanruusua ja se kertoo paljon ;-) Olenkin yrittänyt istutella sieltä täältä löytyviä siementaimia aitani juurelle siinä toivossa, että jonakin päivänä minulla on sellainen orjantappura tontin reunoilla, etteivät peurat siitä tule läpi. Monimetrisiä orjanruusun lonkeroita on hyvä kietoa aitaan kiinni, kunhan ensin kasvavat.
   Täällä tuli viikonlopun alla 14 mm, joka on hyvä alku! Nytkin tihkuu. Kiitos lähetyksestä ♥

   Delete
 4. Meillä pysyy sähköt ja jos ne joskus menöö, nii ei katkokset yleensä montaa tuntia kestä. Agregaattiakaa ei oo siksi tullu hommattua. Kerran o jääny aamulypsyt välihin. Kivasti kaartuuvat orjanlaakerin oksat. Meillon joskus lennelly portis iltaasin lepakoota, mutta siiton jo aikaa. Muuten enoo niihin koskaa törmänny. Meillä tuulet senku jatkuuvat. Onneksi vähemmällä voimalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kyllä hyvä, että on luotettava sähkönsaanti. Etenkin teillä, kun on noita eläimiäkin!
   Lepakoita niin harvoin näkee, pitäisi seisoskella pihalla pimeällä, mutta eihän sellaista tule tehtyä. Mutta silloin kun olen pimeällä ulkona, niiden suhahteluja kyllä huomaa. Hienoja otuksia.
   Nyt on todella jäätävä tuuli, teillä varmasti myös! Näpit tahtovat jäätyä.

   Delete
 5. Minä toin viimeisenkin kukan ulkoa kuistille, kun on luvattu mahdollisesti jo hallaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parempi on ollakin varovainen, jotta kasvit eivät palellu.

   Delete
 6. Täällä myrsky ei aiheuttanut lainkaan tuhoja, onneksi. Minun viime syksynä istutettu syysmyrkkylilja ei ole noussut. Yhden uuden laitoin lisää. Lepakot on oikeasti aika suloisia, niitä lentelee meillä saunan tienoilla mutta koskaan en ole nähnyt sellaista missään rakennuksessa, eli vain lenteleviä näkyy mutta hyvä sekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, että säästyitte tuhoilta. Te kun olette avointen peltoaukeiden laidalla, niin ainakin jostain suunnasta pääsee varmaan tuuli puhaltamaan lujaa, mutta onneksi ei nyt käynyt pahasti.
   Voi hitsi noita myrkkyliljoja, kun ovat vähän arvaamattomia. Minullakin on vielä nousematta kaksi viimesyksyistä, yksi vanhempi ja yhdet vielä vanhemmat, jotka kyllä aina nousevat myöhimpään kaikesta. Kunpa nyt sentään vielä nousisi sekä siellä että täällä.
   Lepakot on todella söpöjä, tämä oli eka, jota pääsin tutkimaan kasvotusten ja olisi kyllä tehnyt mieli silittää. Nappisilmät ja pehmoisen näköinen turkki.

   Delete
 7. Minulla on yksi muisto lepakoista. Lapsena olimme illalla, myöhään serkkujen kanssa, mökin lähellä olevalla soramontulla ja lepakot(?) viuhahtelivat ohi...:) Kustavissa löisimme kallion seinällä nukkuvan lepakon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli varmasti todella jännää! Nukkuvan lepakon löytäminen on uskomatonta tuuria, ei niitä tahdo nähdä missään päivisin.

   Delete
 8. Hieno tuo ruudullinen syysmyrkkylilja. Lepakko taisi siirtyä yön pimeinä tunteina johonkin rauhallisempaan paikkaan. Vanhemmillani lepakot pesivät aikaisemmin talon peltikatteen alla. Illan hämärtyessä kun meni juuri niiden pesän alla olevan ikkunan taakse tarkkailemaan, niin näki, kun koko lauma sujahteli saalistusmatkoille. Niitä oli jopa parikymmentä loppukesällä. Tänä vuonna ne joutuivat etsimään toisen pesäpaikan, sillä vanhempani tekivät perusteellisen kattoremontin. Onneksi pihapiirissä on muitakin vanhoja rakennuksia, joten ovat varmasti löytäneet sopivan asumuksen itselleen.
  Meille myrsky toi lähinnä sadetta. Kyllähän se tuulikin, muttei mitenkään rajusti. Syyssateissa ei ole tällä hetkellä muuta hyvää tänne tarjota kuin se, ettei sadesäällä tarvitse pelätä hallaöitä. Eilen oli poutasää eikä yölläkään satanut, joten maa oli pikkuisen kuurassa aamulla. Ei kuitenkaan tullut vielä mitään tuhoja kasveille. Yritän hallanvaaraa uhmaten silti manata sadepilvet sinne teidän suuntaan. Onhan se nyt epäreilua, että vettä tulee näin epätasaisesti eri puolilla Suomea. Leppoisaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi vanhat piharakennukset käyvät varmasti hyvin lepakoille. Minullakin on niitä täällä vintillä, piipun vieressä näkyy lepakonkakkaa, mutta vaikka olen taskulampun kanssa yrittänyt katsoa, en ole nähnyt, ne menevät niin pieneen rakoon, varmaan juuri sinne piipun ja katon väliseen koloon.
   Tuo olisi mahtava näky tuollainen lepakoiden lähtö.
   Kiitos, sadepilvet olisivat erittäin tervetulleita!
   Mukavaa sunnuntaita sinnekin!

   Delete
 9. Voi pientä lepakkoa! Onneksi sait sen turvaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi, kauheaa ajatella, että se olisi voinut myös muussaantua kuoliaaksi, parrut ovat painavia enkä aluksi tajunnut varoa lepakoita.

   Delete
 10. Lepakot ovat tosi mielenkiintoisia otuksia. Mökilläni en ole nähnyt sellaista läheltä, mutta iltaisin niitä on ilmassa, joten niitä todennäköisesti asuu kattoni alla. Kiva ruudullinen myrkkylilja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin niitä suhailee iltaisin, mutta tämä on ensimmäinen elävä (ja ei kissani pyydystämä) lepakko, jonka näen! Olen ihan yrittänyt tiirailla niitä päivisin taskulampun kanssa kattojen alla, mutta ei mitään havaintoa. Mukavaa silti, että niitä asuu niin täällä kuin siellä sinunkin luonasi!

   Delete
 11. Ihana tuo ruudullinen myrkkis. Suloinen suorastaan. Onneksi sitä ei ole syöty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hieno, se piti tilata ulkomailta, noita ei valitettavasti ole ainakaan vielä Suomesta saanut.

   Delete
 12. Ei meilläkään myrsky suuria tuhoja tehny. Sähköjäkään ei räpsiny! Puistattaa ihan nuo lepakot, on ne vähän vamppyyri elukoita! Kauniit syysmyrkkyliljat. Keväällä kasvattivat hirmuset lehtituppaat meillä, missä kukat viipyy. Yks vuan on kukassa! Tuo ruudullinen on erityisen hieno siellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, ettei sielläkään ollut myrskytuhoja.
   Eiköhän ne myrkkyliljat sieltä nouse, kun lehdetkin tekivät.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!