Thursday, 27 February 2020

Vihreä talvi

Kaikkien aikojen ihanimpana talvena olen pystynyt liikkumaan puutarhassa kaikkialla ilman häritseviä lumikinoksia.
Puksipuut ovat vihreinä joka talvi, mutta nyt on nurmikin pysynyt vihreänä.

Usein saariston talvi on niin vähäluminen, että olen voinut ihailla myös tuoksukurjenpolven vihreä-punertavaa väriläiskää, mutta on niitä ollut sellaisiakin, että tuuli on kinostanut lumen paikoin yli metrin korkuisiksi dyyneiksi keskelle saunapolkua. Siinä on päässyt kirosana poikineen niin minulta kuin kokonaan hankeen humpsahtaneelta Ransultakin.

Raunioyrteilläkin on talvivihannat lehdet. Risteymä-raunioyrtti 'Goldsmith' on kirjavalehtinen, mutta nyt juuri ei kirjavuutta näy. Sen sijaan lehdissä on lähes mustanpuhuva väritys, joka toimii hyvänä vastakohtana persiansinililjan hempeänsinisille kukille.

Jouluruusuista etenkin tarhajouluruusuissa on komeat lehdet koko talven. Kukinnotkin ovat jo nousussa.

Mutapuutarhan reunamilla perennanvarsia saksiessani huomasin, että minttu, jonka sain ystävien puutarhasta, on yhä lehdessä. Vihreitä lehtiä on harvassa, mutta en silti tohtinut leikata varsia, onhan tuo hauskaa ja voi siitä teeaineksiakin kerätä, jos alkaa tehdä mieli viilentävää minttuteetä – hmmmm, ehkä ihan vielä ei ole niin helle...

Puroissa solisi vielä eilen vesi, voi olla, että lähipäivien pakkaset hyydyttävät ne. Keltakurjenmiekat ovat ihanan vihreinä.

Näitä olen osannut etsiä. Etelänkevätesikko on monena vuonna tehnyt nuput tammikuussa ennen talven tuloa, mutta tänä vuonna ekat nuput löytyivät vasta helmikuussa.

Siirryimme Ransun kanssa tutkimaan alppipenkkiä. Mätäslaukkaneilikka on vihreä pikku kumpu, sen lisäksi monenlaisia pikku tulppaanin lehtiä on noussut. Jännitän, onko "unkarinmyrkkylilja" eli Colchium hungaricum elossa enää. En ole suojannut sitä mitenkään, jälkikäteen ajateltuna olisi voinut olla hyvä idea laittaa sen päälle vanha katonharjatiili etenkin nyt, kun niitä on vaikka kuinka kattorempan jäljiltä! Harjatiili on erinomainen suoja talvista märkyyttä vastaan, sillä se on monen sipulikukan loppu.
Viime vuonna unkarinmyrkkis nousi kukkimaan huhtikuun alussa, joten aikaa on vielä.

Ransu esittelee alppipenkin edessä kasvavaa vanhaa herukkapuskaa. En ihan ehtinyt tarkennuksen kanssa, mutta en raaski heittää kuvaa pois, kun Ransulla on juuri tuo hymynkare, joka sillä usein on mammaansa katsoessaan.

Seuraavassa hetkessä toisaalle katsoessaan sillä on ihan eri ilme.

Maa on sula, niinpä pystyin kaivamaan hajonneen tolpankengän pois ja valoin uuden tilalle. Jospa tällä kertaa betonikin olisi käypää, se edellinen ei oikein ikinä kovettunut, kun se oli vanhentunutta. Portintolpan ja sen viereisen tukitolpan väliset rimat irtosivat säpäleiksi, kun tolpanjalan hitsaukset pettivät jossakin näistä myrskyistä. Harmillisen huonoa laatua.
Jätin tolpan ja portin maahan makaamaan betonin kovettumisen ajaksi varmuuden vuoksi, jotteivät nekin hajoa kaatuessaan johonkin suuntaan. Saaristossa tottuu siihen, että kaikki, joka ei ole kiinni kolmesta suunnasta, lentää kumoon.


Etelänkevätesikko – Primula elatior
Keltakurjenmiekka – Iris pseudacorus
Mätäslaukkaneilikka – Armeria juniperifolia
Persiansinililja – Scilla mischtschenkoana
Puksipuu – Buxus
Raunioyrtti – Symphytum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tuoksukurjenpolvi – Geranium macrorrhizum

30 comments :

 1. Onhan tämä erikoinen talveton talvi täälläkin, mutta sinulla on ilmeisesti siellä lähestulkoon ikuinen kevät. Kasvit tunkevat itseään vihreinä esille melkoisella vauhdilla. Vähän jopa kadehdittavaa. Nuo puksipuuaidatkin ovat venyneet mittaa kummasti ja vihertävät kuin kesällä konsanaan.
  Löysin pari päivää sitten turkinmyrkkyliljan kukkia. Olin jo unohtanut niitä istuttaneeni. Mitenkähän sietävät näitä pakkasia? En ehtinyt tänään valoisaan aikaan käydä niiden kuntoa katsomassa.
  Ransussa on kuninkaallista arvokkuutta. Hän on niin hellyttävän ihana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevääseen verrattuna nyt on kumminkin vielä sellaista, että viikossa tai parissakaan ei tapahdu mitään suuria muutoksia, kasvit ottavat nämä viileät ja vielä lyhyet päivät varovasti. Mitään kukintaa ei menetä, vaikka kävisi pihalla vain viikon välein - toista on toukokuussa!
   Puksipuita minäkin olen tänä talvena ihastellut, pienenpienet pistokkaat tuntuvat kasvaneen silmissä. Kohta alkaa olla puolet puksipuuaidoista valmiina :-D
   En tiedä turkinmyrkkyliljan pakkasensiedosta, mutta usein nämä sipulikukat ovat kotoisin vuoristosta, vaikka Lähi-Idän lämmöstä ovatkin. Niinpä ne sietävät suurta lämpötilanvaihtelua, kunhan ei ole märkää! Sen sijaan kosteus tuntuu olevan taas lumikellojen ja talventähtien mieleen.

   Delete
 2. Oli kiva nähdä hymyilevä Ransu, kiroileva Ransu kun jäi näkemättä ;). Voi, miten reippaita näyttävät puksipuuaidat! Sinulla on vielä paljon keväisempää kuin täällä meillä. Toivotaan, että tolpat pysyvät nyt pystyssä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiroileva Ransu oli hangen sisällä, ei sitä nähnyt, mutta kuului :-D Täytyy toivoa, että tämä uusi tolpanjalka ei olisi maanantaikappale.

   Delete
 3. Näyttää kyllä torella viheriältä, eikä helemikuulta ollenkaa. Sullaki nuata rojektia piisaa. Toivottavasti ny tuloo pirempiaikaasempi portintoloppa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rojektia on. Ihanaa, miten nurmikkokin on pysynyt ainakin osittain vihreänä, parhaiten tietysti sammaleisista kohdista.

   Delete
 4. Oi siellä on jo ekat esikon kukatkin näkyvillä💛 Kyllä täytyy itsekin sanoa, että tämä on ollut aikuisuuteni ihanin talvi ikinä. En allekirjoita ollenkaan, että tämä olisi ollut ikuisen marraskuun talvi. Valon määrässä on ollut jo marraskuuhun verrattuna vissi ero pitkän aikaa☀️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelänkevätesikko onkin hyvin aikainen, tavallinen kevätesikko kukkii vasta loppukeväällä. Minustakaan tämä ei ole ollut ollenkaan ikuista marraskuuta - tai oikeastaan ei sen väliä, sillä marraskuu on oikein kiva, silloinhan ei yleensä ole luntakaan ja on vielä lauhaa. Pimeys vain silloin ja etenkin joulukuussa ärsyttää, päivä on liian lyhyt mihinkään hommaan. Mutta nyt ollaan ihan eri lukseissa jo! Valo on ihana asia.
   Meille puutarhaihmisille tämä talvi on ollut taivaan lahja, uskon, että sullekin on ollut niin ihanaa saada tehdä tarkastuskierroksia puutarhassa ja tarkkailla nuppuja, versoja ja jopa kukkia - nyt on koko talven ollut jotakin kukassa.

   Delete
 5. Oijoi, Meri on aina haaveillut puutarahsta puksipuilla. Nyt kun he muuttivat Lohjalle, se varmaan onnistuu. Näyttää tosi hyvältä♥ Minä voisin ihan hyvin asua vaikka Reposaaressa, mutta Perheen Järki ei halua niin likelle meriviimaa eli siten, kun meri kuuluu sisälle, minä tykkäisin.

  ♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puksipuut menestyvät varmasti hyvin Lohjalla.
   Meri on ihana asia, mutta kyllä siihen tosiaan liittyy kosteus ja tuuli. Jotkut suorastaan hermostuvat ainaisesta tuulesta. Shetlannissa juttelin naisen kanssa, joka sanoi, että hän hermostuu silloin (harvoin), kun ei tuule. Kun tuntuu, että on jotain vialla :-D

   Delete
 6. Tuo puksipuuaita on hieno! Minäkin löysin pihasta tänään ensimmäisen kevätesikon nupun, tuskin se kukkaan ehtii mutta hauska löytö silti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Kyllä se voi kukkiakin, mutta esikot ovat siitä ihania, että ne kyllä tekevät uudet nuput paleltuneiden tilalle.

   Delete
 7. Minustakin siellä tuntuu olevan ikuinen kevät ;)
  Onpas kauniit kuvat Ransusta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, tänä talvena on ollut ihana Pohjanmeren talvi. En ehkä hirveästi ota kuvia lumisesta pihasta, kun se ei inspiroi, mutta sellaisia näkymiä ei tänä talvena ole ollutkaan. Joskus lokakuussa tuli lunta joksikin aikaa. Kuuraa on ollut, ja sehän on satumaisen kaunista. Niin kuin Ransukin ;-)

   Delete
 8. Haluaisin muuttaa minäkin sinne saaristoon, niin ovat kuvasi ihanan näköisiä! Meillä täällä pakkasta -16 ja ohut lumikerros peittää kivikkorinteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämpimästi tervetuloa saaristoon! Jos ei ole kovien pakkastalvien ystävä, niin saaristo sopii erinomaisesti. On toki ollut niitäkin talvia, jolloin olen miettinyt, mistä saisi rahat takaisin, kun lunta on metri ja se pysyy viisi kuukautta... onneksi sellaiset talvet ovat harvassa kumminkin. Tosin tällaista talvea kuin nyt ei ole ehkä kukaan viime jääkauden tällä puolen kokenut :-D

   Delete
 9. Nuo puksipuuaidat on niin upeat! Hih, kiroileva Ransu huvittaa, vaikka toki on sangen vakavaa ja ikävää, jos uppoaa kokonaan hankeen. Elämä saaristossa on varmasti mielenkiintoista ja aivan omanlaistaan. Sukelluspelkoisena ja muutenkin lievästi vesikammoisena pysyttelen tosin itse mieluummin sisämaassa. Vaan jos joskus pääsen peloistani eroon, voisi jopa oma saarimökki houkuttaa. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu-rassukka yrittää aina lumessa hypätä jalanjälkiäni myöten, jotta joutuisi vähimmin upottaviin kohtiin. Mutta kun minä jouduin tarpomaan reisiä myöten hangessa, niin sinnehän se Ransu humpsahti! Pelastushelikopteri olisi tarvittu, hänen mielestään.
   On muuten sukelluspelko minullakin, en yhtään tykkää olla veden alla. Sukelluksen katsominen tv:stäkin ahdistaa, varmaan sinulla sama? Mutta veden päällä on eri juttu, minulle siis. On sellaisiakin saaria, jonne pääsee siltaa pitkin tai on vain lyhyt lossimatka ;-)

   Delete
 10. Ransu on kyl niin ilmeikäs Herrasmies, kaunis hymy ja kielikin;) edellisen postauksesi kevätkukkijat mykistivät, ollaanhan vielä helmikuussa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on ilmeikäs todella, hih, näit kielen. Kissan kieli on niin söpö, vaaleanpunainen ja pikkuinen.
   Vielä ollaan juuri ja juuri helmikuussa, ensi kuussa kevät toivottavasti etenee hitaasti mutta varmasti. Hidas ja pitkä kevät on ihaninta, mitä ajatella saattaa.

   Delete
 11. Kyllä on keväistä siellä. Mitähän oikiista keväästä tulloo! Hienot on puksipuuaidat ja jouluruusutkin pontevasti näyttäs kasvavan. Meillä jiät järvessä pittää kovasti iäntä, lumesta kun ei suojoo oo!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikia kevät alkaa huomenna ja hyvältä näyttää! Täällä ihan etelässäkin on nyt ohuelti lunta, kun matalapaine puhaltaa lounaasta tuoden lämmintä tullessaan. Nyt 10 vrk ennuste näyttää yötä päivää plussaa, tosin ihan vähän plussaa päivisinkin vain. Sepä onkin toisaalta paras, niin ei mene kevät liian nopeasti ohi! Saadaan nauttia lumikelloista hyvin pitkään tänä keväänä.
   Jäät osaavat pitää meteliä! Toivottavasti eivät häiriköi :-D

   Delete
 12. Teillä on varmasti ollut todella tuulista, kun vähän väliä on myrskynnyt. Puksipuuaitasi ovat erittäin kauniit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ollut tuulista, mutta pahat tuulet on osuneet myös Pohjanmaalle. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että hermo menee siihen jatkuvaan paukkeeseen, jota puuskissa kuuluu milloin mistäkin. Toisaalta se on tätä samaa lauhaa säätä tuonut, joten ei voi valittaa. Olen niin nauttinut tästä talvesta. Ja puksipuut myös!

   Delete
 13. Replies
  1. Se on vähän semmoinen. Sydänkäpynen ♥

   Delete
 14. Nyt pitäisi olla oikea kevät ja tulikin takatalvi, 10 cm lunta ja varmaan tulee vielä lisää sillä norjalaisella ystävällä tuli jo lument alas ja meille ne tulee aina parin päivän viiveellä, huh! Ransu ei ole lumikisu, kuten ei meidänkään pojat. Hangessa kulkee vana ja tassun jäljet, niin paljon lunta tulee!

  Mutta siellä on kuitenkin ihanan keväistä. Onko tuo raunioyrtti sukua rohtoraunioyrtille? Terhakat jouluruusut! Noihin myrkkyliljoihin pitäisi enemmän paneutua ja muihinkin syksyllä kukkiviin sipulikukkiin!

  Voisitko viedä viestiä sinne sipulikauppaan, että mamma maalta toivoisi villitulppaanit omaan kategoriaan - tykkään niistä niin, enemmän kuin muista tulpuista ja löytyisi paremmin. Ja vielä, saisinko sen narskuosoitteen, hukkasin sen kun viimeksi sen laitoit, kiitos!

  Päätin, etten yhtään perennaa kylvä, tänään kylvin - paratiisililjaa ja vuoripipoa - se niistä päätöksistä jälleen!

  Ihanaa maaliskuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hurja. Täällä etelässä sataa ihan vettä vain, lumet hävisivät!
   Tuo kirjavalehtinen on ainakin jotain sukua rohtoraunioyrtille, mutta en tiedä, mitä lajeja sen perimässä on. Se ei ole tietojeni mukaan rohtoraunioyrtti tai muutakaan lajia, vaan risteymälajike.
   Kiitos palautteesta, välitän toiveesi eteenpäin! Toden totta, itsekin tykkäisin, että luonnolajit olisivat omassa kategoriassaan helposti löydettävissä etenkin, kun valikoima on noin laaja.
   Voi hiisi, en yhtään muista, mistä narsissisivustosta oli kysymys? Oliko se sellainen, josta pystyy selvittämään niiden ryhmät ja lajit? Vai kauppa? Yritin etsiä sähköposteista, mutta sieltä en sellaista keskustelua löytänyt eli ollut varmaan jossakin blogikommentissa ja niistä on mahdoton löytää mitään enää jälkikäteen, hakusanatoiminto kun ei kata kommentteja.
   Hah, sellaisia ne päätökset ovat ;-) Kiitos ja ihanaa maaliskuuta sullekin!

   Delete
  2. Jossain somessa laitoit linkin ja kyse oli juurikin narsissien luokittelusta...muistaakseni kirjoitit että linkin takaa löydät luotettavaa narsissitietoa tarvittaessa.

   Delete
  3. Ahaa! Hei, nyt muistan, kiitos! Kyse oli kai jostain lajikkeesta, josta puhuimme. Sivusto on tämä: https://daffseek.org

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!