Saturday, 15 February 2020

Helmikuun kalenteripoika

Tämän kuun kalenteripojaksi valikoitui Ransu, joka silmin nähden nauttii siitä, että ei tarvitse laittaa tassua lumeen. Tämä eilen otettu kuva voisi olla vaikka kesältä, kun kukkapenkkien paljaus ei näy. Mutta kun tietää, että tuosta suunnasta paistaa puolenpäivän aurinko, olisi kesäpäivänä puksiaidan langettama varjo paljon lyhyempi.

Teimme Ransun kanssa pienen pihakierroksen (eilen, kun ei satanut vaakatasossa). Ensin tarkistimme mamman silmäterän (Ransun jälkeen): 'Hippolyta' -lumikellon.

Kerrannainen kukka ei ole vielä täysin auki, joten täyttä kukintaa odotellaan yhä vesi kielellä. Lumikelloihin on ihana kurkistaa sisään!

Ransu (mamman silmäterä nro 1) tarkasteli sitä penkkiä, josta löytyi mysteerilumikello, edellisessä postauksessa mainittu. Penkistä löytyy toki myös mirrinminttu. Vanhan villapaidan sisällä on köynnösruusu, ne ovat ihan vihreitä ja versovia kyllä villapeitteiden ylle kohoavilta osiltaankin tällaisena talvena! Laventelia en vielä leikkaa, sillä se suojaa kätevästi viereisiä 'Katharine Hodgkin' -kurjenmiekkoja tulemasta syödyiksi.

Samasta penkistä kurkistaa jo atsurihelmililjan ensimmäinen kukinto, tämä on kyllä ennätys. Atsurihelmililja on toki aikaisimmasta päästä helmililjoja, mutta silti!

Kävimme katsomassa myös matalat 'Flore Pleno' -puistolumikellot. Nämä eivät kasva kovin lämpimällä kasvupaikalla, mutta ovat jo tulossa kukkaan. Yleensä tässä lumi sulaa hiiitaaasti.
'Flore Pleno' ei tee siemeniä, mutta siitepölyä siitä pystyy keräämään, niinpä se onkin toinen yllä nähdyn Hippolytan vanhemmista. Tuppaista kasvaa vain melko tiiviitä ja ainoa keino levittää niitä laajemmalle alalle on kaivaa ja jakaa.

Kuistin pohjoispuolella ihastelimme lehtosinilatva Brise d'Anjoun versoja. Tämähän on kylmä kasvupaikka, mitä se nyt jo kasvaa! En valita, ihastuttavat lehtivauvelit.

Sitten menimme tarkastelemaan vuokko-esikkopuutarhaa.

Sieltä löytyi vallan uuteen paikkaan ilmestynyt sinivuokon siementaimi! Oi onnea. Tällaisella umpeenkasvaneella pihalla olivat koristekasvit, ja koristeelliset luonnonkasvitkin, melko harvassa, kun ostin paikan. Joitakin vuosia täällä asuttuani löysin sinivuokon minikoivikostani. Tämä kuitenkin kasvaa tontin toisessa päässä lähellä yli kymmenen vuotta sitten Ruissalon puutarhasta saatua sinivuokkoa. On ihanaa, kun nämä istuttamansa kasvit alkavat pikku hiljaa levitä täyttämään puutarhaa.

Musti liittyi seuraamme, jolloin sain siitä perinteisen "Pastori Panttersson huussinrapulla" -muotokuvan.

Ransu mittaili kiipeilymahdollisuuksia saarneen.

Keski-ikä on kuitenkin tuonut mukanaan mukavuudenhalua tai kenties realismia oman notkeuden suhteen. Ransu hyppäsikin tuolille.

Tuli äkkiä mieleen, että kun kaikki kerran versoo, versoisiko myös pystykiurunkannus 'Beth Evans' siinä huussin viereisessä punaisessa penkissä. Jo vain! Tuli kiire suojata tämä, sillä tämä on aiemmin parturoitu maata myöten siitä huolimatta, että tavallinen pystykiurunkannus kasvaa pihallani joka paikassa. Kaipa kukkavarret, joihin tulee punaiset kukat, sitten maistuvat paremmilta.

Sitten lähdin astelemaan kohti kylätietä ja kysyin, lähtisikö Sir Franz Manulsson Sanchez mukaan pienelle kävelylle. Hän ei lähtenyt, oli tupsluurien aika. Pastorikin oli painunut omille teilleen. Tarkastelin vielä hämmästyneenä, miten pitkälle mustaseljakin on versonut, vaikka päivä on vielä lyhyt ja välillä on pakkasta. Taustana sillä on pyökkiaita, tai oikeastaan selja on osa aitaa, mutta sitä en meinaa leikata.

Lähdin pienelle retkelle hurmaavaan vanhaan pihaan, joka on keväisin täynnä lumikelloja ja vähän myöhemmin kevätkelloja. Niiden versot ovat vielä lyhyet, mutta puistolumikellot, joita pihan kaikki lumikellot näkyvät olevan, ovat kauniisti nupulla.

Talon kivijalan edessä ovat italiantalventähtien kukat jo auki. Tämä on hieno, lämmin paikka. Jos piha olisi minun, tekisin tähän kuistin ja seinän muodostamaan suojaisaan nurkkaukseen keväisen kahvittelupaikan.

Kotipihalle palattuani piti vielä käydä maahan makaamaan ja ottamaan kuva 'Hippolyta' -lumikellosta.

Tasapainon vuoksi myös katse taivaisiin, koivut hohtavat sinitaivasta vasten. On ihan sellainen olo, että muuttolinnut saapuvat tuossa tuokiossa!


Atsurihelmililja – Muscari azureum
Italiantalventähti – Eranthis hyemalis
Kevätkello, kevätlumipisara – Leucojum vernum
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Mustaselja – Sambucus nigra
Puistolumikello – Galanthus nivalis
Puksipuu – Buxus
Pystykiurunkannus – Corydalis solida
Pyökki – Fagus sylvatica
Sinivuokko – Hepatica nobilis

40 comments :

 1. Käsittämätöntä nähdä ajantasaisia kuvia lumikelloista, sinililjoista, sinivuokoista, kiurunkannuksista ja muista vihertäjistä. Tuo aurinko näyttää myös ihanalle. Todella kaunis kuva mustaseljasta pyökkiaita takanaan, hienot sävyt sait vangittua. Kyllä siellä kissojen kelpaa keväisessä keleissä nauttia olostaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään olisi kyllä tullut vähän eri näköisiä kuvia, kun on satanut koko päivän. Tuo aurinko saa kaiken niin kauniiksi. Silti, sade on ihanaa, sillä nyt ollaan plussalla yölläkin sateen myötä ja se tarkoittaa versoille hyvää.
   Pyökissä onkin ihana lämpimänruskea väri talvella, muutenkin tämä talvi on ollut hurmaavan ruskea-vihreä sen tavallisen harmaan eri sävyjen "kirjon" sijaan.

   Delete
 2. Kyllä on Saaripalstalla alkanut kevät. Uskomatonta, miten eri vuodet menevät niin eri lailla. Helmikuun kalenteripoika on myös hyvänä oppaana näillä kierroksilla.

  Helmililjan alku ja lumikelloja. Ihan kuin olisi maaliskuu tai huhtikuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta. Joskus maaliskuukin on yhtä jääkautta alusta loppuun. Toki sellainen ehtii vielä tulla, ei voi nuolaista, mutta olo on optimistisen toiveikas! Hämmästyn, miten paljon versoja ja nuppujakin jo löytyy.

   Delete
 3. Pasteri Panttersson :D rakkaalla lapsella on monta nimeä! Vau, siellä on jo täysi kevät. Niin kateellinen tuosta täydellisestä puksipuuaidasta, on se vaan niin hieno!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustilla on tietenkin lukemattomia nimiä, sillä hän on hyvin rakas ja lisäksi kovin lahjakas monilla eri aloilla. Eikä amiraalin ura toki käy ristiriidassa pastorinviran kanssa.
   Puksipuuaita on hieno, mutta kaukana täydellisestä, vasta alle puolet muotopuutarhan reunuksista puksitettu. Nytpä voisikin ehkä taas tökätä pistokkaita maahan, kun se on sula. Olen vähän laiska siinä, joten ihmekös, jos aitaa uupuu.

   Delete
 4. Me vaan aina jaksetaan ihailla Pantteripastorin ihanaa, kiiltävää turkkia! Toki Manulin karvapehvakin on söpö. 😻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pastorin asua silitetään ahkerasti, ehkä se on kiiltävän kuosin salaisuus ;-)

   Delete
 5. Onpa siellä ollut upea sää. Pantteripastori taisi olla tuimalla tuulella ilmeestä päätellen :D
  Pitäisi käydä kiertämässä omat lumikellokasvustot läpi joko niissä näkyy alkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perjantaina OLI upea sää, eilen satoi vaakatasossa ja nyt mietin, kaatuuko tuo kuvattu koivu kenties auton päälle :-D
   Pastorin ilme on suorastaan epätyypillinen, olisiko pohdiskellut tuimaa saarnaa.
   Toivottavasti löydät ihania versoja (kunhan tämä myrsky ensin laantuu!)

   Delete
 6. On se tuo Ransu niin upea persoona ja Musti ihan kissamainen.
  O tää nyt vähän kummallista kun helmikuussa kukat kukkivat. Vaikka siellä aikaista on muulloinkin mutta lienee nyt jo ennenaikaista.
  Hyvää jatkoa talvi.kevääseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On nämä karvakaverit niin ihania ja tärkeitä.
   Kyllä helmikuussa on yleensä ihan talvi, ainakin kuun alussa! Loppupuolella on tällä jo joskus sulaa maata ja lumikellon nuppuja. Tämä on ihan ennennäkemätöntä. Ihana, pitkä kevät tulee, kun se nyt jo alkaa ja jos ei tule talvea vielä.
   Kiitos, mukavia lenkkikelejä sinulle ja Himmulle, paras pitää pikkuisesta näillä puuskilla lujasti kiinni!

   Delete
 7. On sinulla Ransu keväinen piha! Ja mitäpä sinne puuhun joka kerta kiipeämään, näkee ympäristön penkiltäkin! - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Ransu on kyllä rutkasti laiskistunut sitten nuoruuden päivien, mutta niinhän me kaikki...

   Delete
 8. Mikäs on puutarhurin ja kissakansan elellä, kun aurinko paistaa ja kevät on jo puutarhassa! Ihana `Hippolyta´!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, ihanana aurinkoisena ja tyynenä päivänä on ilo rinnassa ja laulu pinnassa.

   Delete
 9. Mahtava kevätkierros!
  Täällä sataa vettä reilusti ja tuulee, tuntuu ehkä syksyltä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Melko hurja keli on. Syysmyräkkä, tai sitten tyypillinen Pohjanmeren talvikeli. Mutta pieni viikinkipoikakin pysyttelee tällä säällä visusti sängyn uumenissa eikä suunnittele mitään valloitusretkiä ;-)

   Delete
 10. Ihana tuollainen vanha piha, jossa kasvaa kaikenlaisia villiintyneitä aarteita kuten lumikelloja ja talventähtiä! Onnitteluja sinivuokon taimesta, on kyllä parasta kun kasvit alkavat itse siementää ja niitä putkahtelee yllättävistä paikoista.
  Sinun blogisi ansioista opin, että atsurinhelmililja on aikaisempi kuin muut, ja viime syksynä istutinkin niitä, kun haluan kaikkea mahdollisimman aikaista:). Vielä ne eivät ole noin pitkällä mitä siellä lämpimässä saaristossa, mutta perästä tullaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo yksi kylän vanha piha on juuri sellainen puolivilli salainen puutarha, jollainen olisi unelmaa omistaa! Se ei silloin ollut myytävänä, kun ostin mun paikan, mutta nyt se olisi... siellä on mm. ihastuttavia kirsikkapuita... mutta kun en kaipaa yhtään enempää kunnostettavia rakennuksia, päinvastoin. Omassa pihassani olin pettynyt siihen, että täältä ei löytynyt juuri mitään tuollaisia kasviaarteita, ellei tiheää luumuvesakkoa sellaiseksi lasketa, tai nokkosniittyä :-D
   Mutta tästä se lähtee, posliinihyasintit ovat jo aloittaneet valloituksen ja nyt sinivuokkokin on tuottanut ekan jälkeläisen, jouluruusujen lukemattomista siementaimista puhumattakaan! Huomasin juuri niiden lähistöllä kymmenittäin sirkkalehtipareja, ja pidemmälle ehtineitäkin lehtiä jo löytyy paljon. Ihanaa.
   Mahtava kuulla, että sait ideaa! Tuosta yritin myös puhua kirjassani Kukkaloistoa keväästä syksyyn: monissa kasvisuvuissa on aikaisia ja myöhäisiä lajeja, näin saadaan pitkitettyä kukkasesonkia. Tavallinen tummahelmililja kukkii vasta sitten, kun jo tulppaanit aloittavat ja silloin on jo paljon muutakin. Varhaiskevääseen tarvitaan lisää kukkia.

   Delete
 11. Voi ihanat kisuliinit, niin hurmaavia persoonia molemmat. <3 Täällä on taas vaihteeksi lunta ja sataa räntää. Tällainen on/off-talvi ei oo kyllä yhtään minun juttu. Onneksi näin blogien välityksellä pääsee keväisempiin tunnelmiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On/off -talvi on ärsyttävä, mutta tällainen off-talvi ihan täydellinen :-D Ihan just nyt ei myrskyssä keväältä välttämättä tunnu, mutta sade on ihanaa ja tekee hyvää, kun kevät on yleensä kuiva eikä tässä lumensulamisvesiä kaiketi saada.

   Delete
 12. Kivan keväisiä kuvia! Ransulla on mahtavan pehmoisen näköinen turkki. Pantterssonin ilme näyttää huolestuneelta, ei kai Mustilla ole elämässään murheita? Vai onko niin iso ja pelottavakin saalis näköpiirissä, että jopa mestaripantterikia epäilyttää, mitä tekisi?

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luetpa Mustia tarkasti, pantterilla on nimittäin yksi huolenaihe. Kävimme viime kaupunkireissulla senioritarkastuksessa ja siellä selvisi, että yhdessä hampaassa on sen verran syöpymää, että se pitää poistaa. Muilta osin pantteri on onneksi täydessä terässä. Silti, epäilen, että ilmeeseen saattoi enempi vaikuttaa auringon häikäisy :-D

   Delete
  2. Voimia Mustille hampaan poistoon! Ei kiva toimenpide, mutta kun on hyvä tekijä ja laittaa kunnon puudutteen, hyvä tulee! Ja hienoa, että muuten Superpantteri on täyttä terästä! ��
   T: Musti-fani

   Delete
  3. Musti kiittää! Mustille kertyy aika herkästi hammaskiveä, vaikka harjaankin poikien hampaita (mutta voisin toki tehdä sitä useammin). Onneksi kontrollissa löytyi vain tällainen hoidettava homma eikä esim. vakava sairaus! Superpantteri on todella aktiivinen, virkeä ja notkea, joten ilmeisen hyvässä kunnossa muuten.

   Delete
 13. Ainahan siellä saaressa kevät tulee muita aiemmin, mutta nyt kuvissa ollaan jo paljon paljon pidemmällä. Beth Evanskin puskee lehtiä, huikeaa.
  Pastori Pantersson on ilmeestä päätellen aikeissa ojentaa seurakuntaansa. Onkohan Ransu vienyt siltä liikaa huomiota ja rapsutuksia?
  Eilen illalla luin teksti-tv:stä, että lintujen kevätmuutto on jo alkanut. Kiikarit siis esiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä täältä yleensä vähäiset lumet sulaa nopeammin kuin mantereella, mutta tämä on kyllä ihan mieletön talvi, jos tämä tällaisena pysyy. Kaikki on jo lähdössä tai lähtenyt kasvuun, helmikuun puolivälissä!
   Ransu on tietysti rikkana Mustin rokassa, vaikka joskus ihan mukava onkin. Mutta eilenkin Ransu asettui sängyssä rintani päälle tietäen hyvin, että se on Mustin paikka. Musti saapui, murisi ja otti hampaillaan Ransua niskasta kiinni. Mokoma kuriton kakara (11 vee).
   Ooh, no eipä ihmetytä, jos lintuja jo saapuu! Meidän sään puolesta siis. Kaipa niiden lähtö enempi tosin riippuu lähtöpaikan säästä ja siitä, millaista matkalla on. Kun eivät nyt joutuisi myrskyn kouriin jossain keskellä merta.

   Delete
 14. Asiantuntevat esittelijät ja komean aurinkoinen kevätsää! Kiva katsella ikkunoista näkyvän räntäsateen sijaan tuollaisia kuvia :) Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perjantaina oli ihana kevätsää, sittemmin onkin ollut vähän muuta... räntää ei sentään, ihan vettä vain, ja se on ihan mukavaa, paitsi ettei ulkohommia näissä puuskissa ja vaakasateessa tee mieli pakertaa. Mutta ehkä kevätsää taas tulee huomenna, tai joku päivä ainakin! Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 15. Aivan uskomatonta tuo keväisyys, kuten muutkin ovat kommentoineet... Puolisensataa kilometriä idempänä ei vielä mitään, tosin tajuan nyt, että ottavimmassa paikassa ei ole mitään aikaista. Sipuleita sinne Inulan alle sitten. (P.S. Hyvää jatkoa kissoille(kin), meillä se miniä muuten flossaa laventelilla, ja on tuo nähty hieromassa peppuaankin puskaan) mk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitää tutkia tosiaan ne pihan ensimmäisenä lämpimävät paikat ja laittaa niihin aikaisia kukkia. Haasteena voi olla, että sama paikka on sitten kesällä rutikuiva, kuten minun talventähdille kävi. Ovat ne hengissä, mutta eivät ole lisääntyneet ollenkaan.
   Vai laventeli voi olla noin suosittu :-D

   Delete
 16. Onpas siellä kevät jo pitkällä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On! Nyt tosin myrskyää, mutta ulkomittari näyttää +6,4 :-D

   Delete
 17. ♥ Kalenteripoika ♥
  ♥ Pastori Panttersson huussin rappusella ♥

  Se, että teillä on jo melkein kevät ♥

  PS. On muuten hyvin kätevää, että teidän kylässänne on oma pappismieskin. Ihan kuin ennen vanhaan ruukasi kylissä ja pitäjissä aina olla. Olkoonkin etteivät ne ennen panttereita olleet, mutta asioidenhan kuuluu kehittyä ja edistyä aikojen saatossa, eikö vain?

  ReplyDelete
  Replies
  1. ♥ kaikelle!
   Kyllä kai evoluutio koskee pappejakin ;-)

   Delete
 18. Ihanat kuvat ja niin suloiset assistentit:)♥ Voi miten mukava kuulla että sinivuokon taimi tulla tupsahti esiin..jospa siinä kohta olisikin jo sininen meri, peukut pystyyn:) Kevät on niin jännään aikaa kun saa seurata luonnon muuttumista koko ajan..nyt tuntuu että sitä on seurattu talvikin:) Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinivuokon siemeniä kuljettavat tunnetusti muurahaiset matkankin päähän, joten niitä voi tosiaan tupsahdella. Ihana ylläri, ja jos ei ihan meri heti tule, niin pikku lätäkötkin ovat tervetulleita :-)
   Tänä talvena on tosiaan saanut seurata kasvien elämää pihalla paljon enemmän kuin tavallisesti, ihanaa!
   Kiitos, aurinkoista viikkoa sinullekin!

   Delete
 19. Kadehdin, että osaat nimetä kasveja latinalaisilla nimilläkin, minulle eivät edes nimet suomeksi jää kaaliin. Terkut kissoille, heidän takiaan oikeasti tänne tulin ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kun kasvit ovat ammattini.. opinnoissa ne opittiinkin tuntemaan tieteellisillä nimillään, suomenkielisiä mun pitää jatkuvasti tarkistella :-D
   Kissat kiittävät! Yritän juuri houkutella Mustia ulos päivän toiselle lenkille, mutta hän on toistaiseksi sitä mieltä, että ikkunasta katsominen riittää.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!