Sunday, 29 December 2019

Joulun kukkaset

Joulu tuli ja meni. En ole kovasti kausikukkaihminen, mutta sisko oli tuonut kauniin punaisen ritarinkukan, jonka toinen kukkavana puhkesi sopivasti jouluksi kukkaan.

Jouluasetelma. Aloin maalata keittiön hyllyjä ja ne piti tyhjentää. Pöydälle ja kaikkialle muualle.

Nyt asetelman täydentävät kirsikkatomaatit, mutta ritarinkukka on jo mennyt.

Uusia kukkia tulee tilalle. Tai versoja ainakin. Kreetansyyssahramit pääsivät parvekkeelta sisälle, kun tuli pakkasta. Ne puskevat vain lehtiä, mikä saa ajattelemaan, että ne eivät ehkä kuki ollenkaan tänä syksynä – osa syyssahrameista kukkii ennen lehtiä,  osa vasta lehtien tulon jälkeen.

Tarkistin asian: toivoa on vielä, sillä tämä laji tekee lehdet ensin!

Lumikello 'S. Arnott' versoilee lupaavasti, nämäkin viettivät pari pakkaspäivää sisällä, kunnes pääsivät tänään takaisin parvekkeelle. Sisällä versot alkoivat venyä, mutta nämä pitävät varmasti enemmän viileästä säästä ja korkeasta ilmankosteudesta.

Kirjavalehtinen ryytisalvia 'Tricolor' on ollut koko ajan parvekkeella, samoin kärsimyspassio. Nostan ne sisään vasta, kun pakkanen menee alle –5 asteen. Tai salvian ehkä vain käärin vällyihin ja jätän parvekkeelle, tuskin se huoneilmassa viihtyy ollenkaan.

Myöhään syksyllä Hollannista tulleessa sipulitilauksessa oli kaksi myrkkyliljaa, joista toinen kukki  marraskuussa. Sitten toinenkin nousi pintaan ja kukkii nyt, meinaa vielä pukata toisenkin kukan! Tätäkään en nostanut turhaan sisään kuivumaan, kyllä tämä pakkasta kestää.

Kaunotar lähikuvassa. Tämä on loistomyrkkylilja 'Atrorubens'. Värejä en ole säätänyt kuvassa ollenkaan kaakkoon tai muuallekaan, väri on oikeasti näin vahva!

Ystävän antama tasetti availee parhaillaan ensimmäisiä kukkiaan ♥

Ransu on ollut suureksi avuksi kaikessa mahdollisessa, mutta siitä tulee oma juttunsa.


Kreetansyyssahrami – Crocus laevigatus
Loistomyrkkylilja – Colchicum speciosum
Lumikello – Galanthus
Ritarinkukka – Hippeastrum
Ryytisalvia – Salvia officinalis
Tasetti – Narcissus tazetta

18 comments :

 1. Herkunvärinen ritarinkukka ja voi, mitä ihanuuksia sinulla onkaan ruukuissa! Puhumattakaan Ransu-ihanuudesta! Pus pus, varmasti hän on ollut erityisen hyödyllinen apulainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välitän pusut jokapaikanhöylä-Ransulle.
   Nuo sipulikukat ilahduttavat todella paljon. Onneksi lähetys saapui niin myöhässä, että osa oli pakko laittaa ruukkuihin. Lumikellot sain ystävältä, ja niiden kasvua on aivan ihana seurata näin vuoden pimeimpään aikaan. Ihan suunnaton ilo pienestä versosta!

   Delete
 2. Vallan hienoja joulukukkia. Kestää tämän pimeyden paremmin kun odoteltava nuppujen nousemista vihreiden versojen keskelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todella kestää, kun voi tarkkailla piippojen venymistä vaikka viivottimen kanssa :-D

   Delete
 3. Joulukukat minun mieleeni! Täälläkin kellarissa piipot nousee joten voi olla, etteivät kestä siellä pimeässä kevääseen asti. Ainakin 'George' iirikset haluavat selvästi jo nähdä miltä maan päällä näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on aika sama maku :-D
   Oi, ihanat Georget miettivät varmaan jo kukkimista pikku hiljaa!

   Delete
 4. Ihan kevät nousee mieleen, kun katselee ruukuista piipottavia alkuja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tässä alkaa hieman liverryttää :-)

   Delete
 5. no onkos tullut kesä nyt talven keskelle?!!!
  mukavaa vuodenvaihdetta Sinulle ja kissapojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä kevättalvi ainakin :-)
   Kiitos, hyvää uutta vuotta teille ja kissatytöille!

   Delete
 6. Beautiful flower !
  I hope you had a wonderful Christmas !
  Happy New Year !

  ReplyDelete
 7. Teillä hypättiin näemmä talven yli suoraan kevääseen :D Tosin täälläkin parin rapsakan pakkaspäivän jälkeen tintit alkoivat sirkutella innokkaasti, kun tänään oli melkein neljä astetta lämmintä. Luulivat kai, että on jo maaliskuu, kun päiväkin oli yllättävän kirkas tähän vuodenaikaan nähden. Aurinkoa ei sentään näkynyt, mutta pilveä oli osan päivästä vain ohuelti. Toivottavasti hangen seasta ei ala näkyä pullistelevia silmuja tai edes sipulikukkien versoja vielä pitkään aikaan... Iloa vuoden viimeisiin hetkiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talvi ei ole alkanutkaan, niitä muutamia pakkaspäiviä lukuun ottamatta. Lunta taisi olla eniten marraskuun alussa, vai koska se yksi kylmä jakso taas olikaan :-D Muttamutta. Usein käy niin, että talvi alkaa vasta tammikuun puolella, joten ihan vielä ei voi tosissaan kevättä toivoa (vaikka silti toivonkin) - mutta joka hetki talvesta tulee lyhyempi, jee.
   Kiitos, mukavia vuoden viimeisiä päiviä ja hyvää uutta vuotta!

   Delete
 8. Ihanalta näyttävät nuo sinun kukat ja mullasta nousevat piipot. Onneksi kalenteri kääntyy kevääseen päin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etenkin tällaisena päivänä, kun tuolla horisontin tuntumassa kajastaa auringonvalontapaista, on toivon tunnetta rinnassa :-)

   Delete
 9. Kauniita kukkia ja suloisia piippuja. Oikein hyvää ja kukkaisaa vuotta 2020!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!