Wednesday 8 August 2018

Iloa, huolta ja kesän sademäärä

Onneksi on kasveja, jotka sietävät kuumaa ja kuivaa, vaikka näidenkin alimpia lehtiä on ruskistunut. Sinipallo-ohdake 'Taplow Blue' on kauniin värinen, taustalla on hohtopiikkiputki ja oikealla komealuppion suuria lehtiä, jotka hämmästyksekseni eivät ole lakastuneet edes viimeisten parin viikon aikana. Olin kaupungissa lähes kaksi viikkoa kesän kuumimpaan aikaan ja sinä aikana moni kasvi näyttää menehtyneen, joko lopullisesti tai tehdäkseen ihmeellisen ylösnousemuksen myöhemmin, se jää nähtäväksi.

Dry Summer
I just counted the rain we've had in the past three months. It's 48 mm, which is more than I expected considering that the summer started with only 1 mm rain in 45 days. However, it's been hot and windy – those factors desiccate the soil and plants quickly. This past week it has rained quite well, but then we had strong gusts for a couple of days and the plants are drooping again.

Puutarhassa ei ole ihan hirveästi kuvattavaa. Laskin huvikseni viimeisten 90 vuorokauden sademäärän. Se on enemmän kuin oletin, sillä kesä alkoi sillä, että 45 vuorokaudessa satoi vain yhden millin verran. Kolmessa kuukaudessa on sentään tullut yhteensä 48 mm. Se ei ihan riitä, ja vaikka viimeisen viikon sisällä on tullut vettä pariinkin kertaan, on maa niin rutikuivaa, että kasvit lurpottavat taas. Viime päivien puuskainen tuuli on kuivattanut ne ja kostuneen pintamaan nopeasti. Syvemmältä maa on ollutkin kuivaa jo kuukausien ajan.

Valkokukkainen tai aavistuksen vihertävä 'Green Jewel' -punahattu on tehnyt vain 30 cm:n kukkavarret kuivuudessa. Se on järkevää siksikin, että matalina ne ovat paremmin turvassa peuran turvalta.

Huomasin sinisarjojen ruukun kaatuneen yön aikana. Yllättävää, sillä eilisestä alkaen on ollut tyynempää. Sitten kaatumisen syy löytyi: niitähän on näykitty. Onneksi kukkanuppuja ei vielä ollut, ehkä ensi vuonna, ja silloin tämä pitääkin verkottaa. Ärsyttävintä on, kun peurat katkovat varsia, toteavat ne pahoiksi ja sylkäisevät viereen.

Tuoksuherneet ovat laonneet, onneksi peuroja ajatellen. Herneiden piti kiivetä ylöspäin, mutta tuuli on painanut ne ruukun toiselta puolelta alas. Tämän ruukun piti olla korkea yhdistelmä tillin tapaista Ridolfia segetumia ja viininpunertavaa 'Wiltshire Ripple' -hajuhernettä, mutta Ridolfiat ovat kuivuuden takia kääpiöitä ja hajuherneet ovat sekä väärän värisiä että laonneita.

Koska kukkapenkissä ei muuten olekaan paljon muuta kuin ruskeita varsia, tuo ruukku siihen silti hieman väriä.

Moni kukka lopetti jo kuumuuden ja kuivuuden takia, mutta jos syksystä tulee lämmin, saamme varmaan nauttia uusintakukinnoista. Kultapallo olisi kukassa, jos sitä ei olisi syöty. Tämän latvomisesta minun ei tarvitse huolehtia, se tehdään automaattisesti.

Mustin nimikkolilja, idänlilja 'Black Beauty', on tullut kukkaan. Hienoa, että tämä näyttää kukoistavan. Viereiset keltakaunokit menevät nopeasti ohi tällä kertaa. Ehkä latvominen voisi auttaa uusintakukkimaan samoin kuin vuorikaunokin kohdalla?

Raakileita putoaa omenapuusta, Ransu tutkii.

Myöhään kasvuun lähtenyt 'Hagley Hybrid' -loistokärhö oli onneksi elossa ja jaksaa tuottaa paljon kukkiakin. Toivottavasti tämä nyt ei kupsahda tähän kuivuuteen sitten!

Tässä vielä iltatunnelmia sunnuntai-illalta, kun ukkoskuuro oli pyyhkäissyt äkillisesti saaren yli. Sen jälkeen meri höyrysi.


Hohtopiikkiputki – Eryngiun giganteum
Idänlilja – Lilium Orient-Ryhmä
Keltakaunokki – Centaurea macrocephala
Komealuppio – Sanguisorba hakusanensis
Kultapallo – Rudbeckia laciniatan kerrannaiset lajikkeet
Loistokärhö – Clematis, isokukkaiset risteymät
Punahattu – Echinacea
Sinipallo-ohdake – Echinops bannaticus
Sinisarja – Agapanthus
Tuoksuherne – Lathyrus odoratus

24 comments :

 1. Jag går mest runt i trädgården och funderar om jag kan hålla liv i något alls. Och sen de där förbannade hjortarna som äter det som ännu är grönt 😬 just när gullregnet skall börja blomma äter dom topparna....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis det, det är så många växter som bara dör nu. Hjortarna skulle också kunna torka borrt.

   Delete
 2. On tämä kyllä ollut aikamoinen kesä. Ei ihme, että puutarhakin voi jo huonosti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on todella vaikea kesä kasveille, maan vesivarannot ovat painuneet niin alas, että jo 10 vuotta sitten istutetutkin pensaat alkavat ruskistua.

   Delete
 3. Voi että, teille ei vieläkään ole tullut kunnon sadetta! Täällä ei enää ole yhtä katastrofaalista kuin koko alkukesä oli, mutta vielä lisääkin saisi sataa....
  Yllättävän sinnikkäästi kasvit kuitenkin taas ensi keväänä pinnistävät maan pinnalle, vaikka nyt vaikuttavat ihan kuolleilta. Sinulla tuntuu tänä kesänä olevan kaikki mahdolliset riesat, vaikka ne peurapirulaiset ovat ilmeisesti ikuisia👿😡🤬. Sääolosuhteet sentään vaihtelevat vuosittain. Se sama peura ( mitä ilmeisimmin), joka silloin käppäilituolla tiellä, tuli yhtenä päivänä ojan yli tuonne tontin reunalle. Se sentään lähti liukkaasti pois kun hyvin äänekkäästi ja rumilla sanoilla tein sille selväksi, että tänne ei ole tulemista. Juoksi vauhdilla pois ja mylvi mennessään.
  Kaikesta huolimatta; hyvää ja pörheää kansainvälistä kissapäivää teille🐈.
  Olin jo melkein unohtanut että 8.8 on kissapäivä, onneksi paikallisradiosta on tullut kissapitoista ohjelmaa koko päivän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on viime viikon aikana satanut pari kertaa, peräti 15 mm tai sinne päin. Olisipa koko kesän ajan tullut sadetta yhtä hyvin ja säännöllisesti! En ole varma, nouseeko henkitoreissaan ollut sinivaleunikko, se on pystynyt tekemään vain pari lehteä niin viime kuin tänäkin kesänä. Kaikki aiemmatkin yritykset siitä ovat kuolleet kuivuuteen myös. Sen tyyppisiä kituuttajia on aika lailla, voi olla, että osa niistä päätti tämän olevan viimeinen pisara, kun eivät ne ikinä aiemminkaan ole kukoistaneet. Pitänee alkaa keskittyä kuivan paikan kasveihin. Vaikkapa pelkkiin laventeleihin, niitä kun ei edes kukaan syö!
   Voi peuranvihulainen, vai mylvi mennessään :-D Toivottavasti se ei palaa.
   Voi kiitos, pörheää kissapäivää teillekin! ♥ Teilläpä on fiksu paikallisradio.

   Delete
 4. Hurjan kuumaa ja kuivaa teillä ollut. Olisi sademäärien pitänyt olla suurempia ja tasaisemmin. Toivotaan, että lopullisia kuolemia on vähemmän, miltä nyt näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ei onneksi ole niin kuumaa kuin mantereella, mutta toisaalta täällä tuulee lähes aina ja se kuivattaa. Täytyy toivoa. Pitänee lakata haaveilemasta siitä saniaistarhasta, sillä suurin osa siitä on mennyttä.

   Delete
 5. Minä olen itku kurkussa kun ei enää voimat, aika ja kaivovesi riitä pihan kasveille. On satanut kaikkialla lähiympäristössä mutta ei meillä. Sinulla on vielä peurat riesana ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei tässä tosiaan riitä, eikä se kannettu vesi riitä alkuunkaan, vaikka tuo hetken helpotusta. Toivottavasti teille pian sataa.

   Delete
 6. Samanlainen Saharan erämaa täällä, tosin ilman peuratuhoja. Sademittaria hajosi ja uuden ostin vasta muutama päivä sitten, vaan eipä ole ollut mitään mitattavaakaan. Huomiseen postauksen tein yhteenvedon säistä; kuumaa ja kuivaa tuulella tehostettuna. Saapa nähdä, mitkä kasvit tästä kurimuksesta selviävät. Aiempina hellekesinä olen kastellut puutarhaa, mutta nyt ei muuta olisi voinut tehdäkään. Tarvittavat vesimäärä olisivat massiivisia. Ei muuta, kuin pihalle sadetanssia steppaamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kurjuus. Toivottavasti siellä sataa pian. Tässä kuivuudessa ja paahteessa ei ihan vähä vesi riitäkään. Olen silti yrittänyt kantaa kastelukannullisia ruskettuville kasveille, jospa ne sinnittelisivät elossa syksyn sateisiin asti.

   Delete
 7. Ihan hullun kuiva kesä. Maa vain pölisee kun kitkee tai sitä kääntää. Tosin ei kitkemistä ole paljoa ollut. Edellisen kerran kitkin koko puutarhan kesäkuussa ja nyt vast aloittelen seuraavaa kierrosta. Peurat voisivat vähän kärsiä tästä tilanteesta, ei kasvit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maa on tosiaan kuiva hirmu syvältä jo. Ihme, että vesipumppuni saa vielä imettyä vettä kaivosta, mutta yritän käyttää sitä mahdollisimman vähän ja valuttaa vesilasillisenkin hitaasti. Pumppu selvästi jytisee kellarissa, kun se joutuu imemään kaikin voimin.
   Toivotaan pikaisia sateita, ja säännöllisesti!

   Delete
 8. Kuivaa on ollut meilläkin. Olen nostanut satoja litroja kasteluvettä järvestä ja saanut ilmeisesti tenniskyynärpään oikeaan käteen. Meillä olisi mm leimut ja nauhukset jääneet kukkimatta ilman kastelua. Keväällä istutetuista osa on kuollut kastelusta huolimatta. Sade saa puutarhan hetkeksi virkistymään, sitten taas lurpotetaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, teniskyynärpää on viheliäinen vaiva ja se saattaa vaivata vuosia yhteen kyytiin. Täällä ei tuosta syystä kuki leimut eikä nauhukset, eikä moni muukaan. Ihme kyllä punalatva meinaa tuottaa kukkia, nuppuja nousee! Maan vesivarannot ovat painuneet niin alas, etteivät siihen enää yllä kuin isojen puiden juuret. Mutta täällä sataa parhaillaan, ihanaaaa!

   Delete
 9. Täälläkin - niin kuin koko Suomessa varmaan - on ollut todella kuivaa. Onneksi puutarhan pohjamaa on savea, joka pidättää kosteutta. Kasvejakaan en ole sen kummemmin menettänyt. Ainoastaan viime vuonna istutettu ritarinkannus kuivi kukkiessaan pystyyn. Tai sitten en ole vain huomannut menehtyneitä...
  Pitäisi lähteä varmaan taas letkua lenkittämään. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on ollut toivoton kesä, tämä savimaa ei pysty enää nostamaan vettä kasveille, pohjavesi on niin alhaalla. Vanhatkin puskat lurpottavat ja ruskistuvat jo. Toivottavasti jaksat vielä kastella mutta vielä mieluummin toivottavasti kohta sataa!

   Delete
 10. Todella kaunis maisema viimeisessä kuvassa! Tosi kuiva on tämä kesä ollut täälläkin, mutta ei sentään ihan yhtä paha kuin siellä. Lähinnä muutamat uudet perennat ovat kuivahtaneet, vaikka olenkin yrittänyt niitä ahkerasti kastella. Meillä on nyt viimeisen 1.5 viikon aikana satanut useamman kerran. Toivottavasti saisitte sinnekin pian sateita! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä kesänä on ollut niin tavattoman kuumaa, ettei mikään kastelu tunnu riittävän. Toivottavasti saadaan säännöllisiä sateita nyt. Täällä satoi nyt viikon sisällä jo parikin kertaa, jospa tämä tästä!

   Delete
 11. Meillä koivut kuolee pystyyn :-( surullisen näköistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On surkeaa ja ikävän syksyisen näköistä, kun on vielä ihan kesä.

   Delete
 12. Kyllä on kauhiita tuon kuivuuven kanssa. Kaikki niille peuroille kelepovaakin, tuokin sinisarja. Toivottavasti vielä kasvit jaksaavat nousta enskevväänä. Kasveissa näkkyy satteihen puute, ei kastelu oo niin hyvä kuin sade.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puutarhan kuivuus on raastavaa, mutta se ei ole silti mitään verrattuna ruuantuottajien ahdinkoon ja sitä myötä siihen, mitä ihmettä syömme ensi talvena. Se hirvittää.
   Sade tekisi hyvää, nyt on ollut niin tuulista, että kuivuminen jatkuu parista ihan hyvästä sateesta huolimatta.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!