Friday, 15 December 2017

Vähän vihreää raportoitavaa

Tähän aikaan vuodesta on hirmu vähän kerrottavaa, paitsi jos sattuu olemaan jouluintoilija. Mutta kun ei ole; oikeastaan kaikenlainen jouluhössötys ärsyttää siinä määrin, että se aiheuttaa tarvetta pysytellä poissa kaupoista, tapahtumista ja some-maailmastakin. Koko sana raivostuttaa, kun sitä hoetaan jatkuvasti.
Niinpä tässä erittäin lyhyt katsaus puutarhan uutisiin. Soihtulilja voi paksusti, niin voi olettaakin, sillä se viihtyy kosteassa. Toivottavasti vain ei tule kovat pakkaset, kun maa on kovin vetinen.

Some Green
I'm not a C-person, so I avoid using the C-word, since the whole world is inundated with it – as if there was nothing else to think than a day in some ten days or so.
There are delightful green shades in the garden, if one only manages to notice them in the short daylight between dawn and dusk, some 5 hours and 50 minutes apart.

Tältä maa nimittäin näyttää, jopa ylärinteessä on lätäköitä. Tämä on oranssi penkki, jossa on sellaisiakin kasveja, jotka eivät pidä talvisesta märkyydestä. Saapi nähdä, miten käy – toisaalta jonakin toisenakin syksynä tämä paikka oli saman näköinen ja ihan hyvin siinä lopulta kävi. Tämä on silti rinnettä!


Kosteudessa viihtyvät ainakin tarhajouluruusut – suorastaan erinomaisesti. Niiden lehdet ovat paisuneet valtaviksi, yli kämmeneni kokoisiksi. Ihanaa elinvoimaa. Tässäkin kuvassa voi nähdä litsis-lätsis-vettä.


Tutkailimme Mustin kanssa jälleen kerran kaadettua riista-aitaa. Kirjoitin siitä Yhteishyvä-blogiini täällä.
Lupasin aiemmin myös raportoida koristeheinien syksyisistä kauneusarvoista, lopulta kirjoitin niistäkin samaan blogiin tänne.

Vihreä on myös uusi myssy, ensimmäinen onnistunut Fair Isle -hattu. Tein kerran yhden, mutta aivan liian paksusta langasta ja siitä joutui karsimaan niin paljon kuvioita, ettei lopputulos ollut sitä mitä halusin.
Tämä on Shetlannista hankkimani Marie Wallinin Shetland-kirjan ohjeen mukaan, tosin langat ovat erilaisia. Halusin vihreän sävyisen. Käytin tähän matkalta hankkimaani North Ronaldsayn levää syövien lampaiden villasta saaren majakalla kehrättyä lankaa sekä kaksiväristä, Rousayn saarella käsin kehrättyä lankaa Manx ja Wensleydale -rotuisista lampaista. Ihanaa, kun matkamuistot voi vetää päähän!
Lisäksi tässä on omaa mustien suomenlampaiden lankaa, aiemmin ostamaani shetlantilaista lankaa sekä joitakin kotimaisia käsin värjättyjä sekä joku jämäkerä. Aloinkin heti tehdä uutta, sillä kavennusten osalta kaavio oli niin vaikeasti tulkittava, että kavennusten alku meni metsään. Seuraavalla kerralla luulen onnistuvani.


Soihtulilja – Kniphofia
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä

34 comments :

 1. Kävimme viikko sitten metsälenkillä ja siellä oli niin vetistä, ettei milloinkaan aiemmin ole samanlaisia lammikoita ole ollut. Ainakaan joulukuun alussa. Toisaalta sammalten ja havujen vihreys näytti kerrassaan upealta harmaan kosteassa säässä. Kuten näyttävät sinun jouluruususi ja soihtuliljasikin.

  Minä kyllä tykkään joulusta - sopivassa määrin. Jos sen saa tehdä omien toiveiden mukaan, eikä tarvitse suorittaa valtaisaa määrää normeja, jotka eivät ehkä syystä tai toisesta istu ihmisen elämään. Tietenkään ei ole pakko, mutta kyllä sitä saa osakseen vähintäänkin pitkiä katseita, kun poikkeaa valtavirrasta.

  Kaunis myssy! Hienot sävyt ja kuvio.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vihreät sävyt korostuvat kosteassa säässä, vaan päivä on kovin lyhyt niiden toteamiseen :-D

   Delete
 2. Kyllä sitä vettä on tullut koko syksyn.
  me asumme niin korkealla että tänne se ei jää lätäköimään.
  toivotaan että saatte lunta sinne puutarhan peitoksi.
  Meiltä 20 kilometrin päässä ei lunta ole ja niin märkää.
  Saamme olla kiitollisia tästä paikasta.
  Kaikkea hyvää sinulle ja kisuille sinne saaripalstaan.♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parhaillaan täällä sataa ja taitaa tulla vettä koko yön. Sikäli hyvä, että istutin tänään 18 havupensasta :-D
   Kiitos, samaa teille, mukavaa viikonloppua!

   Delete
 3. Replies
  1. Kiitos! Tykkään itsekin. On kiva onnistua :-)

   Delete
 4. Ohhoh, ompas teillä tullut vettä! Täällä Pohjanmaan rannikolla on ollut ihmeen hyvä syksy siinä mielessä ja nyt tuli täysi luminen talvi. Onneksi tuli suojaamaan kukkasipuleita ja kasveja pakkaselta. Liukasta on kyllä teillä piisannut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vettä on tullut ja nytkin tulee lisää, kohta saari uppoaa :-D
   Kuiva maa olisi paljon parempi kasvien talvehtimisen kannalta.

   Delete
 5. Täällä on jo lumi peittänyt tienoon. Säilyisipä nyt vaan suojaamassa kasveja kovempien pakkasten varalta.

  Itse en ole yhtään talvi-ihminen, mutta joulusta pidän.
  Krääsästä ja glitteristä en tykkää, mutta rakastan kasvattaa itse joulukukkia (ja tietenkin myös hankkia kaupastakin niitä). Kun saan laittaa amaryllisten ja hyasinttien sipuleita multaan ja odottaa, kuinka kukkavarret ja lehdet alkavat työntymään, oloni on yhtä innostunut kuin keväällä uuden kasvun voimaa ihmetellessä.
  Minä siis otan jouluna kukkien avulla varaslähdön kevääseen. ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä tuli sadetta eilen illalla, yöllä ja tänäänkin sen verran, että vähätkin lumet hävisivät.
   Tuo on niin totta; on oikea ihme saada todistaa kasvua ja kukintaa vuoden pimeimpään aikaan!

   Delete
 6. O-ou! Teillon iha viheriää viälä. Meillon valakoosta maas, onneksi, koska pia pitääs tulla pakkaasiaki. Tykkään koristella joulua, mutta muusta en sitte tykkääkkää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan viheriää on, ja ihanan kosteaa. Toivottavasti ei liian kosteaa joillekin kasveille.

   Delete
 7. Kyllä on märän näköstä! Meillä on lunta reilusti muassa, eikä taija ihan heti sullookkaan. Tuottaa ongelmoo tämmönen talavi kun ei oo routoo, mehtätyöläisille! En sitten peittäny jouluruusuja tuon veintulon tautta, lumensuojassa nyt ovat, kahotaan kuin käy kevveemmällä. Olli siellä eteläsuomessa lenkkeillessään sannoo jotta polulta ei parane poiketa, tai on nilikkoosa myöten liejussa. Mie oon jouluimmeinen, en kylläkään kierrä kaupoissa. Oot neulona nätin myssyn. Tuo on varmasti rakas myssy, tuop muistoja mieleen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin noin: tänään yritin sihdata yhtä kuvakulmaa enkä katsonut mihin astuin - olin siellä liejussa ja kenkä kastui.
   Myssyssä on monen kivan lammasrodun villaa ja kauniista maisemista: Suomen saaristosta Pohjanmerelle.

   Delete
 8. Tulisipa lunta joka suojaisi kasveja.
  Ihana tuo hattu..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulle käy lumeton talvi, kunhan ei tule pakkasta :-D

   Delete
 9. Ihana päähine, huippu matkamuisto! Märkyys huolestuttaa täälläkin, mutta meillä on nyt lumipeite, mutta se taitaa taas kadota.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos teille on tullut se vesimäärä, mitä tänne on vuorokauden sisällä kertynyt, niin ei varmaan ole enää lunta jäljellä.

   Delete
 10. Täällä on satanut välillä lunta (on sitä vähän maassa) ja välillä vettä ja välillä paistanut aurinko jonain päivänä....vaihtelelua, vaikkei se aina virkistäkkään. Joulusta tykkään, mutta hössötystä vihaan :) Pikkuhiljaa ja rauhassa, sen mitä haluaa ja jaksaa. Mutta ajtteles, seuraava vuoden aika on jo kevät <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuh, kun vain talvi jäisi jotenkin välistä pois!

   Delete
 11. Meillä kaikki on peittynyt lumeen, lumen alla maa on litsis lätsis märkää. Mieli on aika synkkänä kuinka kasvit moisesta selviää, onko taas toissa talven kaltainen tappotalvi edessä. Toivottavasti ei.
  Matkamuistot myssynä ei ole hassumpi juttu, minulla ne tuppaa olemaan vyötäröllä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti ei tule katotalvea. Eli kovia pakkasia.
   Voi ei, vyötärömuistot :-D

   Delete
 12. Ihanan luonnonläheinen myssy! Jestassentään millaisia monsteri-, puskutraktoreita peurat ovat.!!!! Että tulevat väkisin aidastakin läpi, johan ovat käsittämättömiä elukoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat aivan hirveitä, hirveä hirveämpiä ;-D. Onneksi rauhoittuvat ainakin sitten, kun poikivat ja silloin pysyttelevät enempi metsissä. Pitää saada aita ehoksi ennen kevätkukkien syöntikautta kuitenkin.

   Delete
 13. Superkuivan kesän jälkeen noin märkää. Ennen lumien tuloa oli meidänkin piha supermärkä. Kohopenkeistä en ole niin huolissani, mutta muutamista muista penkeistä kylläkin.

  En tajunnutkaan, että tarhajouluruusu pitää kosteista kasvupaikoista. Täytyykin sitten seuraava tarhajouluruusu istuttaa kosteammalle paikalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa vaihtelevat olot kasveille vuoden mittaan, toden totta. Onneksi ne osaavat sopeutua ja joustaa aika paljon.
   Jouluruusut taitavat tykätä aika monenlaisesta. Ihan kuivasta paikasta eivät kyllä tykkää. Eikä se ihan kosteikkokasvikaan ole :-D

   Delete
 14. Tuo myssy on ♥ Ihastuttavan vihreää puutarhassasi, meillä on tylsää lunta. Ja hiton märkää täälläkin. Pelottaa kasvien talvehtiminen, mutta mitäpä pelkääminen auttaa..toistaiseksi kyllä jipii leutoa ollut. Enää viikko niin j-sana jää unholaan, koita kestää sinne asti...mitäs nuo havupensaat olivat??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kokeillut valesypressejä (Chamaecyparis lawsoniana) muutaman vuoden ajan. Kun on istuttanut ne hyvin pieninä, ovat kestäneet talvet hyvin, eikä peurat koske niihin (koputan nyt puuta, jyskytän oikein!). Niinpä kun tukussa oli kennostollinen niitä pikkuisia, otin koko levyn. Ne upposivat tontin laitamille niin harvaan, ettei niitä edes näe ja paikoin on 10 metrin välikin. Mutta kaipa ne jonakin vuonna kasvavat...
   Pelko ei tosiaan mitään auta, hyvin sanottu. Ihan takuulla jotain on elossa keväällä...

   Delete
 15. Kaunis villamyssy, ihanat värit! Voi miten märkää, toivotaan, ettei iske kovaa pakkasta suoraan tuohon märkyyteen. meillä ei moneen vuoteen olle ollut näin paljon lunta tässä vaiheessa vuotta, ja se, mikä yleensä tulee vetenä, on tänä vuonna ollut vähän valkoisempaa. Joulua rakastan, mutta se on vähän sama monien muidenkin asioiden kanssa, että kaikki eivät pidä samoista asioista, sekin on ihan ok:) Pian aloitetaan kevään odotus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin, pystyykö maa millään ilveellä kuivumaan ennen talven tuloa - ei varmaan. Tarvittaisiin tuulta tai paahdetta, jälkimmäinen on mahdotonta, ja tähän aikaan vuodesta taitaa tuuli tulla useimmin lounaasta eli sateen kera, eikä myrskyä muutenkaan voi toivoa. Pohjoistuuli toisi sen kovan talven. Ei voi kuin toivoa hyvin lauhaa talvea siis.

   Delete
 16. Ou, sulla on melkein kevätfiilikset, kun ei ole tuota valkoista... Ainoa hyvä valkoisessa on se, että Mikki pysyy puhtaana. Puolestani joulun ja talven voisi poistaa kalenterista. Ehdottomasti. Joululoman voi jättää. Upea myssy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, poistetaan joulu mutta pidetään joululoma :-D
   Kurasää ja noutaja on varmaan huonoin mahdollinen kombo kodin puhtaana pysymisen kannalta!

   Delete
 17. TarhaJOULUruusua minunkin on istuettava: Miten mahtavasti ovatkaan levinneet.

  terveisin joulusielu Leena Lumi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarhajouluruusu on komea ja kukissa on paljon värejä, toisin kuin perinteisessä vaaleajouluruusussa. Lehdetkin ovat lähes trooppisen oloiset!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!