Sunday, 3 January 2016

Haaveita ja unelmia

Luin vuoden viimeisestä Maatiainen-lehdestä pähkinän kasvatuksesta. Sitähän kasvaa tällä kotisaarellanikin lehtokaupalla. Omalle pihalleni olen siirtänyt taimia vain pensasaidaksi. Kun artikkelissa kumminkin mainittiin Sissinghurstin pähkinätarha eli nuttery (linkki Sissinghurstin omille sivuille ja tarkemmin ottaen nutteryyn täällä), alkoi puutarhamieleni aina otollisessa maaperässä liikkua ajatuksia...
Olen käynyt Sissinghurstissä usean kerran, en edes tiedä, montako. Asuin vuosikausia samalla seudulla. Nämä kuvat on otettu viimeisimmältä visiitiltäni vuonna 2008. Ylimmässä kuvassa on lehmuskuja, jonka päästä alkaa pähkinätarha samalla akselilla.

Nutty dreams
There was an article about nut growing in a magazine. My small but always fertile brain started working. Nuttery! Of course. One must have one's own nuttery on this island, nut grows here naturally and I have transplanted it en masse already for hedging.


Sissinghurstin pähkinätarhaan ei pääse sisälle, mutta tässä on kurkistus pähkinäpensaiden lomasta sivulta päin. Joku hemaiseva adonispatsas kuuluu tietysti jokaisen pähkinätarhan perustajan hankintalistalle, niin minunkin.

Olin muutenkin aikeissa kirjoittaa tästä, kun Ruusunmekko haastoi blogiystävänsä kirjoittamaan toiveesta, unelmasta ja lupauksesta tälle vuodelle. Apua, lupaus voi olla haastava, onneksi se onkin viimeisenä. Aloitetaan toiveesta ja unelmasta.

Toivon, että tänä vuonna pääsen viettämään enemmän aikaa kotona kuin kahtena edellisenä vuonna. Tuntuu, että peruskorjaus ja puutarha eivät ole edistyneet lainkaan pariin vuoteen (ainakaan). Loppukesällä aloittamani saniaistarhakin on vasta alkutekijöissään, joten oikeasti minun pitäisi jatkaa sitä ja muita keskeneräisiä projekteja eikä haaveilla uusista hullutuksista.

Unelmoin silti järjettömästi tästä pähkinätarhasta. Mietin, olisiko se kahdessa rivissä ja säännöllinen, kuten Sissinghurstissä, vai voisiko se olla vain yksi rivi tai ryhmä pähkinäpensaita, joiden alla on ihania lehtokasveja (klikkaa viimeistään tässä vaiheessa yllä jo mainittua linkkiä Sissinghurstin nutteryyn ja huokaa ihastuksesta kasviesittelyjen kohdalla!).

Lupaan... niin, mitä lupaan? Ööööö... lupaan raportoida siitä, miten tämä pähkinätarhaprojekti etenee!  Samoin kuin saniaistarha, hedelmätarha, kasvihuone, kohopenkkikasvimaa, Rohan, talonkunnostus ja kaikki muutkin keskeneräiset projektit...


Tässä on näkymä kohti Sissinghurstin nutterya sen toisessa päässä. Noista hyvinleikatuista marjakuusiaidoistakin haaveilen, mutta kun peurat söivät kaikki kymmenet taimeni. Jäljellä on vain kaksi 20 cm korkeaa rääpälettä. Joten jokin toinen kasvi täytyy miettiä noiden tilalle. Harmi vain. Marjakuusi olisi aika luonnollisen värinenkin verrattuna esim. tuija-aitaan. Pöh. Onneksi on pyökki, kasvakoot tänä vuonna istutetut aitataimet nopeasti!

Unelmoin myös siitä, että peurat ja kauriit häviävät saareltamme!

Haastan Sannan Mustavalkoisten koti -blogista vastaamaan Toive, unelma ja lupaus -haasteeseen. Ihan vain kostoksi siitä, että hän meni utelemaan kommentissaan minun puutarhasuunnitelmiani tälle vuodelle. Hah! Ja kuka tahansa muukin, joka haluaa, ottakoon haasteesta kopin.

Marjakuusi – Taxus
Pyökki – Fagus sylvatica
Pähkinäpensas – Corylus avellana

46 comments :

 1. Kiitos haasteesta Saila :) Mitään noin kaunista en osaa kuvata ja suunnitella, mutta lupaan vastata haasteeseen piakkoin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva jos nappaat haasteen! Aika harva varmaan ryhtyy haaveilemaan kokonaisesta puutarhan uudesta osasta, se ei ole oikein järkevää eikä resurssien puitteissa, siis minullakaan. Mutta tulipahan sanottua. Ja voi olla, ettei tule toteutettua :-D
   Tai riittäisiköhän yksi tai kaksi pähkinäpensasta...?

   Delete
  2. Oi-joi mikä haaste! Aloin suunnittelemaan jo vaikka mitä ensi kesäksi, mutta kirjoitin vain suppeasti osan :) Palaan takuulla aiheeseen eri sanavalinnoilla pitkin talvea ja kevättä...

   Delete
  3. Mahtavaa, sulla lähti oikein suunnitelmat liikkeelle!

   Delete
 2. Tosi upean näköinen Sissinghurstin nuttery pähkinäpensaineen ja niiden alla kasvavine lehtokasveineen. Kyllähän tuollainen kelpaisi johonkin puutarhani nurkkaan, eipäs sitä tiedä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä... nurkkakin riittäisi... hmm, hmm!

   Delete
 3. Kyllähän pähkinätarha Saaripalstalle kuuluu,ihan selvä juttu. Että kivalta näyttää, mutta älä unohda Rohania; )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ei, siinä onkin vielä hurrrjasti tehtävää, kaikki aikaavievät laatoitukset ja pengerrykset ja kivimuurit ja ties mitkä, joita olen suunnitellut...

   Delete
 4. Kaunis nuttery aluskasveineen. Ei se auta, ei mulla ainakaa, vaikka on kaiket päivät kotona, keskenerääsiä rojektia piisaa :) Kaikki niille tuholaasille kelepaa, ku mariakuusekki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea tuppaa olemaan samaan aikaan tekeillä. Voi siitä sitten valita mihin milloinkin ryhtyy.

   Delete
 5. Aahh ja ooohhh - ihastuttavia kuvia pähkinätarhasta. Ja suloisuutta lisää se, että kuvat ovat nimenomaan kevätkuvia. Luulenkin, että pähkinätarha on kauneimmillaan juuri keväisin.
  Meillä kasvaa pähkinälehto ihan luonnostaan. Syksyllä istutin sinne ensimmäistä kertaa jotakin: useamman upean kiven juurelle narsisseja. Odotan kiihkeästi kevättä.
  Mutta omaan puutarhaan tuon saa parin-kolmen pähkinäpuun istuttamisella vaikka tontin laitaan (pähkinät ovat hyvä näkö-ja kuulosuoja) ja juurelle sitten saniaisia ja sipuleita ja muutama muu ihanuus. Siinä se!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun piti oikein tarkistaa, mutta nuo kuvat on elokuussa otettu - matkustin tuolloin loppukesällä. Pähkinäpensaan lehdistö on aina ihanan vaaleanvihreä. Siitä tulee keväinen fiilis. Mutta siis siellä nettisivulla on tosiaan hurmaavia kevätkuvia! Niitä varmaan tarkoititkin.
   Narsissit pähkinäpensaiden alla kuulostaa nappivalinnalta.

   Delete
  2. Juu, tarkoitin noita nettisivun kevätkuvia. Sinun kuvissasi on jo kotkansiivet täysikasvuisia. Toki tuo vaalean vihreä väri on vähän harhauttava.
   Sinä olet ollut täällä itse paikanpäällä. Huikeaa! Vielä järjestän itseni englantilaisiin puutarhoihin. Mutta sitä odotellessa voi katsella You Tubea.

   Delete
  3. Englantiin kannattaa matkustaa useamman kerran pelkästään puutarhoja katsomaan, ja olen nähnyt upeita puutarhoja Skotlannissakin, sinne siis yksi matkoista myös!

   Delete
 6. Täällä juuri rikon metsästämme kerättyjä Hasselipähkinöitä ja hyviä ovat.
  Uskon että unelmasi toteutuu. Ihanatkivat. Onnea matkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Unohdin kerätä niitä syksyllä ruuaksi, täytyy yrittää ensi vuonna taas.
   Kiitos!

   Delete
 7. Oijoi, sinä onnentyttö! Olet saanut käydä Sissinghurstissa useaan otteeseen. Minä haaveilen vielä siitä ensimmäisestä kerrasta.. Huoks!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, voisinhan laittaa tänne kuvia sieltä toistekin! Niin saisi matkakuume pontta ;-)

   Delete
 8. Oi mikä unelma! Siitä tulisi varmasti kaunis! ihania kuvia Sissinghurstista. Pääsisinpä sinne, Hidcote oli niin upea elämys. Blogistasi tarttuu aina unelmia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitäisit aivan varmasti Sissinghurstista. Kiva kuulla!

   Delete
 9. Oi kun on kaunista! Ja mitkä unelmat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on todella kaunis puutarha. Unelmia pitää olla!

   Delete
 10. Kiitos, kun otit haasteen vastaan. Erityisesti odotan innolla lupauksesi edistymistä, sillä itselläni on ollut jo pari vuotta valeessa kasvamassa kaksi pähkinäpensasta. Toisen ostin Vakka-taimesta ja toisen sain tädiltäni. En ole oikein löytänyt heille arvoistaan paikkaa, mutta hyvää tulee ajan kanssa :) Toivon sinulle paljon hyviä, kiireettömiä hetkiä niin kotona kuin puutarhassakin <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Edistyminen saattaa viedä aikaa useita vuosia, kun kaikki muukin on kesken...
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 11. Oi, mitä kuvia! Sissinghurst on ollut mun haavelistalla jo monta vuotta. Ihana, kun pääsee edes kuvien myötä sinne. :)
  On sulla ollut ihanteellinen asuinpaikka, jos olet päässy käymään Sissinghurstissa useinkin.
  Pähkinäpensaat ovat kauniita. Ilokseni löysin viime kesänä meidän metsästä yhden pähkinäpensaan. Linnut ovat varmasti tuoneet siemenen tullessaan. Siirrän sen ehkä vielä sopivampaan paikkaan. Tai sitten polku tallautuu sen luo, kun ramppaan sitä ihailemassa.
  Minäkin haaveilen, että saisin viettää mahdollisimman paljon aikaa kotona ja omassa puutarhassa ensi kesänä.
  Joillekin elämä tuntuu lipuvan ohi, jollei koko ajan ole jotain menemistä ja tekemistä. Mun elämä tuntuu lipuvan ohitse, jollen saa olla tarpeeksi kotona.
  Toivottavasti sun haaveet ja unelmat toteutuu! Niitä pitääkin olla paljon ja jotkus saakin olla hieman villejä. Ei mitään tapahdu, jos ei unelmoi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sissinghurst on kiinnostava puutarha. Pähkinäpensaassa on ihana muoto, kun oksat kaareutuvat ja suuret lehdet siivilöivät valon vaalean vihreäksi.
   Toivottavasti saamme viettää paljon aikaa kotona!

   Delete
 12. Oih mikä pähkinälehto, piti oikein viipyillä kuvissasi ja tuolla Sissinghurstin sivuilla! Aivan mainio suunnitelma! Sissinghurst on toivelistalla täälläkin. Toivottavasti toiveesi toteutuu ja saat tulevana kesänä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotosalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, toivotaan! Ja sitten kun voitan lotossa, lähdemme mm. Sissinghurstiin, sehän on jo sovittu.

   Delete
 13. Pähkinälehto ja Sissinghurst...voi voi (linkin takana satumaa)! Taas osuit naulankantaan oikein mojovasti! Pähkinäpensaita täällä on haaveiltu ja harkittu, pari jo hankittu (punapähkinään isku pupu, mutta tappio ei onneksi ollut lopullinen). Täälläpäin on muutamia paikkoja, joissa pähkinä kasvaa luonnonvaraisesti siis Nokian Siurossa ja Kangasalan Suoramalla Pähkinäkalliolla. Olen kauan haaveillut pähkinöistä ja niitä on tulossa lammen lähelle lisää kunhan kevät ehtii. Isännän enolla kasvaa pähkinäpensasta (sellaista luonnon metsässä kasvavaa) pihassa ja sieltä on tulossa meillepäin taimia, joten jos ei nyt ihan Sissinghurstia niin pieni palanen ihanuutta kuitenkin! Niin ja ensi kesänä tulee meno Vakka-Taimeen, sieltä varmaan muuttaa meille muutama pähkinän taimi :D

  Olipas todella piristävää pakkasen keskellä nämä pähkinäasiat! Kiitos Saila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kaimaseni! Tjuu, siis kyllä Vakka-Taimesta saa pähkinäpensaitaKIN... mutta siellähän on myös huikea lehto-/metsäpuutarhakasvivalikoima! Sieltähän ne aluskasvit kannattaa hankkia myös. Täytyy alkaa suunnitella retkeä... vaikka en siis ole vielä päättänyt koko nutteryn paikkaa...

   Delete
 14. Pähkinäpensaat on tosi ihania ei kun vaan kasvattamaan omaa lehtoa.
  Miulla se on jo aluillaan, olen siirtäny taimia metsään, suurimmat on jo polvenkorkusia, keväällä siirrän taas lisää taimia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla on jo pähkinälehto kasvamassa, mahtavaa!

   Delete
 15. Huikeita kuvia<3 Tiedän meiltä Lohjalta useita paikkoja, joissa pähkinäpensaat noi kaartuvat holviksi polkujen ylle. Hm, mahtuisikohan lammikon rannelle vaikka vain kaksi pensasta vierekkäin, muodostaen tuollaisen holvikaaren??! Alle kolmilehtiä, saniaisia, vuokkoja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo niiden ominaisuus kaartua tekee pähkinöistä juuri niin ihania niiden alla kuljeksivalle. Ja juuri noita herkkukasveja alle. Itsekin mietin jotakin alavaa ja hieman kosteahkoa (tai kevätkosteaa) paikkaa.

   Delete
 16. Sinulla on ihana unelma ja kaiken lisäksi toteutuskelpoinen. Pähkinäpensaathan pärjäävät monin paikoin hyvin, varmasti siellä sinun nurkillasi - elleivät peurat niitä popsi.
  Lontoossa käydessäni ihailin leikattuja marjakuusi aitoja. Minusta ne olivat hienompia, kuin puksipuu- sun muut leikatut viritelmät.
  Läkähdyttävä työlista - onneksi ihminen ei voi määräänsä enempää tehdä. Monen projektin toteutus vain paranee, kun ne joutuvat odottamaan. Parhaimmassa tapauksessa poistuvat kokonaan listalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tuon voi toteuttaa, kysymys on ennemminkin koska. Kun kannattaisi ehkä joskus keskittyä johonkin, jotta edes jotakin saisi valmiiksi. Paras projekti on listalta poistuva projekti :-D

   Delete
 17. Millainen paikka! Olen pitkään haaveillut kokeilevani englanninsinililjaa ja nyt huomasin sitä olevan myös valkoisena. Aivan upea pähkinälehto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sissinghurst on ihana ja vaihteleva puutarha monine eri alueineen. Ainakin espanjansinililjaa on valkoisena, en muistanut, että englanninsinililjaakin. Sepä kiva!

   Delete
 18. Vi skulle ju ha rum för en hasselpark:) eller ekallé. Hela tomten hos oss har varit en enda hassellund då för hundra tjugo år sedan så man vet aldrig vad det blir i framtiden. En liten risk är ju att björkarna invaderar området om man inte själv gör någonting. Nå nu fick du mi att drömma också mitt i smällkalla vintern :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekallé! Hasselpark! Oooooo.....
   Vad roligt att du fick drömmor :-) Hassel är så passlig för vindskydd och den inte växer för stor att hindra sol eller göra någon stormskada, den ska aldrig falla ner på så sätt (tror jag). En hassellund hos er låter idyllisk! Och... hjortorna syns inte äta den.

   Delete
 19. Sinun on aivan ehdottomasti kasvatettava se pähkinätarha. Kuvat olivat lumoavia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Manulin täytyy päästä käyskentelemään pähkinätarhassa, isäntäpantterista nyt puhumattakaan.

   Delete
 20. Kuulostaa ihanalta! Minäkin haaveilen pähkinäpensaista. Espoossa on useita suojeltuja pähkinäpensaslehtoja, mennäänkö hakemaan inspiraatiota? Kyllä ne projektit pikkuhiljaa etenevät, ei haittaa vaikka olisi monta proggista samaan aikaan, elämä on pitkä! Toivottavasti unelmasi toteutuvat! Olen myös haaveillut marjakuusiaidanteesta, hirveän kallista vaan ja harmi jos vielä syödäänkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mennään sitten kun nämä kauhupakkaset (ja laimeammatkin) ovat loppuneet :-)
   Elämä pitkä, projektit vielä pidemmät, menikö se sanonta noin...

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!