Tuesday 23 September 2014

Sadepäivä ja poutasää

Eilen oli varsinainen sää. Tuuli pieksi vettä vasten ikkunaruutuja, välillä sitä tuli kuin siitä kuuluisasta saavista. Tulipahan sekin koettua! Minun sademittarini päättyy 30 milliin, mutta ystävä tällä saarella kertoi, että hänen mittarissaan oli 40 milliä vettä.
Säästä ei kyllä pitäisi valittaa, kun kuulin juuri Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon tämän päivän kelistä. Lunta ja sähkökatkoja! Apua.
Siniheinä on muuten erittäin kaunis syksyisin. Se saa vähän myöhemmin upean keltaisen syysvärin, mutta näin sateellakin se on kaunis kaikkine pisaroineen violetinvivahteisissa kukinnoissa.

It was really quite dry – before yesterday. Then the skies opened!

Kaikki sadevesitynnyrini olivat tyhjiä, kun sade alkoi. Täällä oli ollut jo todella kuivaa. Tynnyrit täyttyivät yhdessä yössä, tästä kuvasta ei taida erottaa, että astia on ääriään myöten täynnä. Kuva on otettu eilen aamupäivällä.

Mutapuutarha täyttyi vedellä – ai että tykkään, kun siinä on vettä! Savimaa pitää huolen siitä, että vesi pysyy pitkään. Vielä tänäänkin vedenpinta on samalla korkeudella.

Ulkona ei juuri huvittanut olla, joten tunnelmoin sisällä hyvässä seurassa. Hellassa oli tuli pitkästä aikaa.

Pöytä katettiin kauniisti ja söimme hyvin.

Puutarhaa on ihan kiva katsella ikkunoistakin. Tässä on muotopuutarha olohuoneen ikkunasta käsin.

Ulkoilmapantteri Musti pysyi kuistin katon suojissa. Välillä oli suorastaan pimeää keskellä päivää.

Poikien juomakipossa on nyt mintun makuista vettä.
Kohta pitää alkaa miettiä, mitä teen kesän ajan ruukussa kasvaneelle vihermintulle. Korjaan tietenkin sadon, mutta haluaisin myös istuttaa tämän herkullisen mintun. Tai ehkä vien ruukun vain kellariin, tai annan olla ulkona, kasvihan on kai talvenkestävä.

Tänään onkin sitten toisenlainen sää. Hyytävä pohjoistuuli – onneksi kylämme on pohjoisviimalta suojassa – ja upea auringonpaiste. Tein pienen retken polkupyörällä ja huomasin, miten kylmää tuulisilla paikoilla on verrattuna kotipihaan!
Ilta-auringon valo osuu verenpisaraan, joka ei paljoa ole kukkinut, kun se kuivui lähes kuoliaaksi heinäkuussa. Kivasti se nyt on hengissä, ja jospa näin karaistetun verenpisaran talvetuskin onnistuisi, aiemmin en ole onnistunut.

Tämä päivä olikin sitten täydellinen lapiohommiin. Kosteaksi pehmennyt maa on ihanteellinen kaivettava. Jatkoin Rohan-puutarhan istuttamista ja kukkapenkin reunojen tekemistä, olen ehtinyt yhden reunan kukkapenkissä jo yli puoleenväliin!
Iloista istutusaikaa kaikille muillekin!

Siniheinä – Molinia caerulea
Verenpisara – Fuchsia
Viherminttu – Mentha spicata

25 comments :

  1. Siellä on ollut aika samanlainen sää kuin täälläkin...eilen sadetta ja tänään tuulta ja aurinkoa.Onneksi ei sentään lunta, niinkuin Itä-Suomessa.

    ReplyDelete
  2. Kivalta näyttää piha ikkunastakin katsottuna.
    Meillä kävi jo pakkanen vierailulla ja vei Daaliat.
    Ihanat nuo syysvuokot edellisessä postauksessa.

    Kiitos ja hyvvä viikonjatkoa sinne teille..♥

    ReplyDelete
  3. Tänään me ei onnitella nimpparista, vaan kerrotaan että meillä on vähän sadellut vettä ja räntää ja kauhean kylymä tuuli puhaltanut kaksi päivää. Hrr..

    ReplyDelete
  4. Täällä oli talvisen kylmä ja kova tuuli, mutta aurinko hieman paistoi. Ihanan tunnelmallista keittiössäsi ja upea tuo kaariporttirivistö! Mitäs köynnöksiä laitat/olet laittanut niihin kasvaman?

    ReplyDelete
  5. Ei siellä mitään tarkene istuttaa :D Täällä vielä tänäänkin jäätävä tuuli ja pari astetta plussan puolella. Ei muuta, mutta kasvihuone on vielä täynnä tomaatin raakileita. Virittelin jo aamusta sinne kynttilöitä ja lyhtyjä jotta edes osa pelastuisi.

    ReplyDelete
  6. Ihan samanlaista keliä meilläkin. ja puutarhassa on melkoisen kuivaa huomasin tänään kun lapioon tartuin.
    Kun nyt ei vaan lunta tulis!

    ReplyDelete
  7. Sesse; Juu, ihan hurjaa se lumi ja kymmeniä senttejä! Syyskuussa. Joha o.

    Sylvi; Juu, luin blogistasi. Harmin paikka! Vaikka toisaalta, saitte upean kukkaloiston sisälle sitten.
    Kiitos samoin!

    Pepsi + Max; Jospa me onnitellaan teitä tänään? Onnea! ;-)
    Hirveää että on kylmää, älkää nyt menkö sitä putkea pitkin tarhaan tai jäädytte.

    Linda; Kaarien juurella kasvaa köynnösruusu, akebia, alppikärhö, ruotsinköynnöskuusama, sinisade ja köynnösukonhattu. Toistaiseksi kukaan ei ylety tuonne huipulle. Katsotaan kuka voittaa kisan! Ruusu on kasvanut kauimmin ja kerran oli aika lähellä huippua, mutta sitten tuli hirmutalvi ja se joutui kasvattamaan uudet versot alhaalta asti.

    Katja; Tomaateilla on tunnelmallista ;-) Mulle tuli pihatöissä ihan lämmin tänään, mutta olenkin tosi hyvin pohjoistuulelta suojassa.


    ReplyDelete
  8. Taina T; No ei kai meille ny lunta sentään tänne lounaaseen! Ylihuomenna alkaa jo lämmetä, kesää odotellessa ;-)

    ReplyDelete
  9. Järkyttävän kylmä tuuli on ollut meillä. Nostelin viherkasveja sisään ja keräsin kaikki vihreät tomaatit varmuudeksi jos halla tulee ensi yönä.
    Sitten lämmitin itseni takan edessä ja aloin valmistaa ihania herkkuja pitkästä aikaa. Country Livingissä oli salvia-sinihomejuustomuffiniresepti. Niitä nyt riittää ja kukkakaali-parsakaalikeittoa. Että oli hyvää. Sisäelämä maistuu nyt hyvälle. Sinäkin varmasti nautit puuhailla ihanassa uudistetussa keittiössäsi.
    Mukavaa syksyä!

    ReplyDelete
  10. Huh, hyvä että otit suojaan.
    Ihanalta kuulostaa ateria, voi slurps! Täytyy myöntää, että olen vähän innostunut keittiössä hääräämisestä tämän kaunistuneen keittiön ansiosta...!
    Kiitos samoin!

    ReplyDelete
  11. Hyytävä sää jo toista päivää, ei pilkistellyt aurinko vaan räntää ja vettä satanut. Kumma kun näillä eka kylmillä ei meinaa ymmärtää että on talvivaatetuksen aika, kun mittari näyttää hädintuskin +1 ja tuulee hirrrveästi! Otsalamput päässä vielä illalla luumuja turvaan ja sitten saunaan sulamaan (kerääjät). Pantteri ja ilves onkin turvallista seuraa näin syyspimeillä!! t. III-vyöhykkeen tarhuri ;)

    ReplyDelete
  12. Nopea oli taas sään uutos, meill ei mitään satanut mutta hurjan kylmä tuuli sai kyllä tunteen ettö on talvi, mutta onneksi se vielä lämpiää eikä nyt vielä talvelle ruveta.
    Kauniita kuvia pihastasi taas.
    Hyvää jatkoa näihin syyskuun lopun päiviin.

    ReplyDelete
  13. Mukavahan sitä on hellan ääressä sisällä istua ja nauttia hyvästä ruuasta, kun ulkona sataa ja myrskyää! Nyt on säätila tosiaan vaihtunut lämpimästä kylmään. Ei tahdo osata pukea tarpeeksi päälle, kun ulos lähtee.

    ReplyDelete
  14. Se on nyt syksy, siitä ei ole epäilystäkään. Minäkin olin kauhuissani kun kuulin että aurauskalusto on jossain päin Suomea liikkeellä. Pysytellään lämpiminä!

    ReplyDelete
  15. III-vyöhykkeen tarhuri; Aurinko lämmittää todella paljon, tuulensuojaisissa paikoissa eron huomaa. Tuulessa on hyytävää! Toivottavasti saitte luumut turvaan. Onneksi on sauna, se sulattaa mukavasti.

    Mummeli; Onneksi vielä lämpeneekin, ei tässä nyt sentään lunta ja pakkasta vielä!
    Kiitos samaa teille, hyviä lenkkikelejä!

    Vilma; No juu, onhan se. Itse vain viihtyisin koko ajan ulkona, niin harmittaa jos näpit jäätyy, kukista nyt puhumattakaan!

    Myrsky ja Minna; Kyllä se nyt vaan on syksy. Kissa kainaloon ja peiton alle kevättä odottelemaan!

    ReplyDelete
  16. Täytyy sanoa, että kylmyys tuli äkkiä. Onneksi saatiin vain vettä ja aurinko paistaa taas. Viima on jäätävää, mutta eipa tule hiki puutarhatöissä :-)

    ReplyDelete
  17. Olipa kiva postaus! Teillä on tullut aivan hurjasti vettä! Ihanat kaaret ja pihamaa, verhotkin oli niin ihanat ettei tosikaan. Onnea kaiveluhommiin sinne :)

    ReplyDelete
  18. Cheri; Todella nopeasti vaihtui! Minulla on kyllä ollut eilen ja tänään hiki maata kaivaessa, kun pihalleni ei onneksi tuo viima kunnolla osu. Tai sitten olen kuntoillut liian pontevasti ;-)

    Sametti Hortensia; Kiva että tykkäsit :-)
    Verhoissa on sormustinkukkia, tietysti! Ne ovat oikeastaan talviverhot, jotta saan ihailla sormustinkukkia talvellakin, mutta ovat nyt olleet koko kesänkin ikkunoissa.

    ReplyDelete
  19. Juu, johan on säät! Meillä oli aamulla lunta maassa, onneksi vain ihan pikkuisen. Ja mittari näytti nollaa! Nyt tuulee reippaasti, mutta aurinko sentään paistaa. Mutta jos aikoo ulos, kannattaa varmasti laittaa toppavaatteet päälle;)

    ReplyDelete
  20. Sä oot kyllä aikamoinen sissi, kun siellä tuiverruksessa viitsit kaivella! :D

    ReplyDelete
  21. Toivottavasti ensilumi ei tule vielä piiitkään aikaan (tai jospa se tulisi ollenkaan) :)

    ReplyDelete
  22. Pioni; Hui hurjaa! Toppa-asun paikka, ehdottomasti. Harkitsen myös talvipeiton kaivamista vintiltä, se on niin jättikokoinen, että siihen voi kääriytyä kuin kevät(!)kääryle.

    Tiina; Uskotko, että mun pihalla ei tuo pohjoispuhuri kovin tunnu, kun on tuo mäki ja metsä takana juuri siinä suunnassa! Hyvä sijainti, jonka olin toki pannut merkille jo kun tuli taloa katsomaan ;-)
    Oon ollut hiki päässä pihalla sekä eilen että tänään!

    AnnaS; Jospa se tulisi vasta vuonna 2016 ;-)

    ReplyDelete
  23. Mukavat näkymät sekä sisällä että ulkona! Joo, meillä oli melkoisen ravakka talventulo, huh, huh, vielä on lunta maassa ja ensi yöksi pieni pakkanen tulossa.

    ReplyDelete
  24. Siis hurjaa, että on lunta useamman päivän ajan - syyskuussa! Aargh. Ei ole kivaa, että keskän kukinta tälleen katkeaa kuin seinään. Minulla ainakin on vielä monta kasvia vasta tulossa kukkaan!

    ReplyDelete
  25. Upeita kuvia saarikodistasi ja puutarhasta. Minttu yleensä kestää talven, mutta kannattaa istuttaa maahan tai kaivaa ruukkuineen tarpeeksi syvälle. Pelkässä ruukussa se jäätyy ja menehtyy. -Sade

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!