Friday, 12 September 2014

Pelargonit

Pelargonit kukkivat reippaasti. Vaikka on näin lämmintä, on jo aika kantaa näitä sisälle pikku hiljaa. Tässä kukkii monivuotinen iloni, ruusunnuppupelargoni 'Brightstone'.

It is time to start thinking of taking pelargoniums in...

Tämä on sen sijaan ihan tuore, tai minun mittapuullani ainakin. Maria toi pienen pistokkaan viime vuoden keväällä. Tämä on Balcon Stellena "Rosa Brokig", ja kuuluu ilmeisesti riippapelargoneihin. Todella kaunis!

Riippapelargonin voisi laittaa ensi vuonna seinälle. Sain tällaisia ruukunpidikkeitä Elsan lempituoliin, mutta en ole vielä ehtinyt päivittää kauppaa. Tässä vain testauksen vuoksi siinä on munankuoripelargoni 'Raspberry Ripple', Tiinan siemenestä kasvattama. Kasvutavaltaan juuri tämä ei ole paras mahdollinen seinäruukkuun, kun on niin upean pystykasvuinen.

Seinustalla kukkivat vanhat tutut tähtipelargoni 'Bev Foster' ja valkokukkainen mårbacka 'Prins Nikolai'. Enpä ole juuri siivoillut kukkia kesän aikana, ainoastaan kesäkuussa, kun toin nämä ulos. Ja sen kyllä huomaa.

Lempipelargonini sirokasvuinen Pelargonium sidoides kukkii myös. Tämän ruukun täytyy olla korkealla, jotta riippuvat kukkavarret saavat kasvaa rauhassa. Katso myös noita somia pieniä nukkaisia lehtiä! Ovat vain euron kolikon kokoisia, jos sitäkään.

Loppuun päivän Ransu-kuvat: manulin iltahepuli.

Riehakasta lauantai-iltaa!

Munankuoripelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Mårbackapelargoni – P. Zonale-Ryhmä
Riippapelargoni – P. peltatum
Ruusunnuppupelargoni – P. Zonale-Ryhmä
Tähtipelargoni – P. Zonale-Ryhmä

21 comments :

 1. On siulla noita pelakuita vaikka kuinka monta, ihana toi jolla on nuo pikkuset lehdet, sehän on kuin tanssiva keijukainen.
  Ihana ilme Ransulla

  ReplyDelete
 2. Ihana tuo P.sidoides... sen tummat kukat on tosi upeat ja niin kivan erilainen kasvutyylikin :)
  Pelakuut kukkii nyt tosi komeasti meilläkin. Osa kannettiin sateilta suojaan katoksen alle ja siellä ne saavat jatkaa kukintaa, kunnes ilmat selvästi kylmenevät. Onneksi tavis pelakuut eivät ole kylmänarkoja : )

  ReplyDelete
 3. Ransu, sä oot ihan hassu sun sojottavan hepulihännän kanssa <3

  ReplyDelete
 4. Kauniita kukkia! Hankin keväällä muutaman koristamaan parveketta ja muutama on ulkonakin. En kuitenkaan saa näitä koskaan millään säilymään talven yli ja se on sääli se.

  Ransu ainakin laittaa tassulla koreasti lauantain kunniaksi!

  ReplyDelete
 5. Minullakin pelargonit vielä oikein muhkeita, ovat ulkona isoissa ruukuissa täytyy siirtää pienempiin että saan sisälle. Tuskin kyllä minun hoidossani selviytyvät sisällä...
  Ransulle ja Mustille haleja ♥

  ReplyDelete
 6. Hieno tuo hento lajike. En ole ennen tuolaista hoksannut tai havainnut. Lasitetulla parvekkeella pelakuut kukkivat joulukuun alkuun, jos vaan muistaa kastella. Yritän taas saada muutaman hengissä talven yli. Viime talvi sujui vähän kituutellen, mutta taidan nyt iskeä kasvit vähän pienempiin ruukkuihin talvisäilöön.

  ReplyDelete
 7. Hepuli ja manuli ne yhteen soppii! Mustille myös puspusterveiset.

  ReplyDelete
 8. Minna ja Mysky; Niin on :-)

  Kosotäti; Juu, tuo luonnonlaji on niin siro, kovin erilainen kuin jalostetut, joilla on isot kukkatertut.

  SariW; Kerrankin onnistuin saamaan siitä kuvan, kun kukat ovat niin tummat, ettei niistä sisäkuvissa erota oikein mitään. Ja tuo kasvutapakin tulee hyvin tässä esiin. Ihana kasvi! Sopisi amppeliin.

  Taru; Ransulla on ilmeikäs häntä ;-)

  Mamma N; No ei niitä normi-huoneenlämmössä saakaan talvetettua. Tarvitaan alle 20 astetta, mielellään alle 10, ja ilmankosteutta, ja kuitenkin kuivuutta myös (ei liikakastelua).

  Päivi (Käpälämäki); Juu, täälläkin täytyy vaihtaa osa pienempiin ruukkuihin. Osa on talvehtinut yllättävän hyvn aivan naurettavan pienessä ruukussa. Mutta ei ne muuten mahdu.

  Päivi (Murusii); Noita luonnonlajeja on aika harvoin myynnissä. Pelargoni on kiva, kun kukkii niin pitkään.

  Zepa; Pojat kiittävät! Haluaisivat lähettää sinulle kiitokseksi oravan hännän, hieno saalis se ;-)

  ReplyDelete
 9. Minullakin pelargoniat vielä ulkona kukkivat, pitäisikö ruveta siirtämään niitä kuistille...perunat nostin tänään maasta, kun mies sanoi että ovat lupailleet jo mahdollisesti hallaa :( Minä haluaisin pitää kesästä kiinni...älä kesä vielä mene :)

  ReplyDelete
 10. Ihanan tummakukkainen tuo alin pelargoni!
  Minä olen talvettanut vain yhtä pelargoniaa vuosia, mutta nytvoisin yrittää muitakin. Ne pitäis varmaan istuttaa omiin ruukkuihinsa, kasvavat sekaistutuksissa kesäkukkien kanssa.

  ReplyDelete
 11. Pelargonien siirtopuuhia täälläkin päässä. Täytyis vaan ensin vähän siivota ja järjestellä, että saan ne mahtumaan... Ainakin tulee pölyt pyyhittyä samalla :D Ihana tuo sun lempparipelargoni!! <3

  ReplyDelete
 12. Voi miten kauniita! Pelargonit ovat kyllä minulle niitä muistojen kukkia ja ihan lempparisellaisia myös. Ensi kesää ajatellen laitanpa tämän korvan taakse. Pihalle täytyy laittaa jotakin kaunista ja herkkää aivan varmasti.

  ReplyDelete
 13. Niinpä, kohta täytyy ryhtyä pelaguitakin siirtämään säilytykseen. Vielä on ollut yötkin niin lämpimiä, ettei siihen ole ollut tarvetta.
  Ihana hepuli-Ransu!

  ReplyDelete
 14. Riehakasta viikonloppua Manulille, Mustille ja Sailalle!

  ReplyDelete
 15. Näinhän se on, ei auta mutta kohta on se aika.
  Mukavaa lauantai-iltaa sinne teille ♥ ♥♥

  ReplyDelete
 16. Sesse; Niinpä... kesä on niin lyhyt, haikeaa.

  Pioni; Pelakuut pärjäävät ihmeen minimaalisissa ruukuissa. Varmaan siksi, kun ne kestävät hyvin kuivana olemista, paremmin kuin kosteana. Minullakin talvella usein kuivuu lähes karrelle koko ruukun multa, mutta pelakuut kestävät hyvin. Lämötilakin on tosin vain noin 5 astetta silloin, kun olen poissa.

  Tiina; Juu, itse aloitan mielellään ajoissa, kun noita on niin paljon, tuon sisälle samalla kun itsekin kuljen, vähitellen. Siitä se talvi alkaa, huokaus.

  Zelda; Pelargonit ovat tosiaan ihania.

  Between; Juu, en ole vielä kiirettä. Itse vaan mielummin tuon vähitellen sisälle kuin yhdellä rykäyksellä, kun pitää alusvaditkin pestä jne.

  Minni; Kiitos, samaa teille!

  Sylvi; Kiitos, samaa teille!

  ReplyDelete
 17. Pari hepulia päivässä pitää virkeänä - ainakin Mikin mielestä... ;O)

  ReplyDelete
 18. Kyllä! Pysyy vetreänä ;-)

  ReplyDelete
 19. Kaikki pelargonit ovat niin huikaisevan kauniita, mutta tuo viimeinen, hento riippukukkainen on aivan superkaunis!

  ReplyDelete
 20. Juu, niin ovat mutta tuo P. sidoides on ykkönen. Ihmeen ihana, kaikki. Kukat ja lehdet ja kasvutapa.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!