Thursday, 27 March 2014

Lumikellokatsaus ja krookuksia

Kerrotuista puistolumikelloista kukkii kaksi, loput on syöty. Ei näitä kovin paljoa ole, mutta tässä tuppaassa olisi yksi kukka lisää – sen tappi näkyy oikealla – ja toisessa tuppaassa on myös muutama tappi eikä yhtään kukkaa. Harmillista, mutta onneksi on edes nämä kaksi! Ja tämä lajike 'Flore Pleno' ei edes tee itäviä siemeniä, joten niiden menetystä ei voi murehtia.

There are snowdrops and crocuses in flower, one never tires of these!

Viljon haudalla kukkii turkinlumikello, jonka ostin tähtilumikellona. Näistä kukkii vain kaksi, mutta lehtipareja on useampia. Karsin nyt varovasti harvaa heinikkoa pois, jotta taimilla on tilaa elää ja siemenillä maata itää.
Jos eri lumikellolajien kukat näyttävät mielestäsi ihan samanlaisilta, katso lehtiä. Niissä suurimmat erot piilevät.

Mäntyjen alustan metsäpuutarhapenkissä kukkii tähtilumikello, jonka ostin turkinlumikellona! Hyvä, että menivät näin päittäin. Tämän lähellä on kylläkin myös kaksi lehtiparia, jotka eivät todellakaan ole tätä, vaan näyttävät erehdyttävästi turkinlumikelloilta. Sitten kun nekin kukkivat ja alkaa tulla siementaimia, hauskuus vasta alkaa. Lumikellolajit risteytyvät iloisesti ja odotan innolla, millaisia herkkuja pihalleni putkahtaa.

Sitten krookusasioihin. Yksikään sinililjan kukka ei auennut tänään, vaikka oli lämmintä ja tuuletonta. Ei se mitään, sillä tämä yllätyskrookus avautui täysin vailla ennakkovaroitusta, tuosta noin vain! En osannut yhtään odottaa, vaikka olivathan näiden lehdet näkyvissä.
Ostin euron maksavan pussillisen tätä syksyllä Honkkarin alesta, ja tämän piti olla kultasahrami 'Zwanenburg Bronze', mutta tämä ei ole sitä, vai onko muka. Eikö sillä pitäisi olla aika tasaisen ruskeat ulommat terälehdet, tai ainakin alaosastaan yhtenäisen ruskeat. Näissä on kokonaan viiruja, mikä on pelkästään iloinen asia, sillä pidän tästä mallista enemmän! Mutta kun halvalla sai... niin kannatti ostaa, koska tulikin juuri sitä mitä himoitsi! Tämä voisi olla 'Gipsy Girl' tai 'Fuscotinctus'. Mutta eihän sitä tiedä, tuleeko koko pussista näitä samanlaisia vai minkälaisia. Ei se mitään, kaikki käy. Mutta tästä yhdestä olen erityisen iloinen!

Toiset kultasahramit löytyvät Mustin puutarhasta yhdessä talventähtien kanssa. Nämä ovat vaaleankeltaista lajiketta 'Cream Beauty'.

Tähtisahramit avautuvat auringossa. Nämä ovat punertavaa lajiketta 'Roseus'.

Ei niitä kukkia ihan hirmuisesti ole... äskeiset tähtisahramit ja edellisen postauksen kurjenmiekat kukkivat tässä muotopuutarhassa, mutta eihän niitä edes näy.

Kaikenlaista pientä elämää on kyllä, ja ilmestyy koko ajan lisää! Tässä suikeroesikon ensimmäinen nuppu ♥

Sitten päivän behind the scenes -kuva. Imuroin eteisen eilen, imurikin on vielä siinä lojumassa. Ja tänään näyttää tältä. Puutarhurin arkea. Silti, multakokkareet ovat ah, niin ihania. Varsinkin verrattuna lumikokkareisiin!
Iloisia multahommia kaikille!

Kultasahrami – Crocus chrysanthus
Puistolumikello, kuvan lajike – Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Suikeroesikko – Primula Pruhoniciana-Ryhmä
Talventähti – Eranthis
Turkinlumikello – Galanthus woronowii
Tähtilumikello – G. elwesii
Tähtisahrami – Crocus tommasinianus

29 comments :

 1. Pieniä kukkia pitäisikin olla ihan satamäärin, että ne alkaisivat erottua kauempaa otetuista kuvissa. Silti sinulla on monta kertaa enemmän avautuneita kukkia kuin täällä. Eilen taisi pihalla olla tasan yksi avautunut lumikello. Tänään en ole ehtinyt pihalle valoisalla.

  ReplyDelete
 2. Tänään tepastelin pihalla ja katselin sillä silmällä: Ei ensimmäistäkään kukkaa. Onnentyttö olet!

  ReplyDelete
 3. Teilläpä on jo hurjan pitkällä esikot ja krokukset. Kävin tänään kiertelemässä tilusia ja meillä vasta lehdet pilkistävät maasta =)

  ReplyDelete
 4. Vaalean vihreää; Totta! Niitä pitäisi olla ihan vieri viereen istutettuna. Ja kun tällä hetkellä mahdollisesti kukkivista kukista on lisäksi puolet syöty, niin harvassa ovat. Yksi lumikello on jo kevään kukkakavalkadin alku!

  Myrsky ja Minna; Niin olen, se on totta. Ja nautin siitä täpöillä!

  Jori; Sepä ihmeellistä, ettei teillä ole! Ei varmaan kauaa mene, kun on niin aurinkoisen lämpimiä päiviä.

  ReplyDelete
 5. Snödroppar är så härliga! Snö i farstun är däremot bara förargligt, men inte är det så roligt med mull där heller. Jag föredrar att lämna mina stövlar på trappan då de är smutsiga för jag är så lat att städa. Njut av värmen och solen!

  ReplyDelete
 6. Ihastuttavan herkkiä nuo lumikellot <3 Omista viime syksynä laittamistani ei näy lehden lehteä, onneksi täällä voi ihailla tätä kukintaa :) Eräs nimeltämainitsematon omppumies Porista sanoi kerran, että hän siivoaa vasta sitten, kun eteisen lattialla alkaa olla niin paljon multaa, että siihen voi kylvää nurmikon ;)

  ReplyDelete
 7. Kohta varmaan meilläkin kukki krookukset. Puutarhalehdessä oli juttu, että englannissa huutokaupassa on maksettu lumikellosta 725 puntaa! Mitään aarteita sulla mahtaakaan olla ;)

  ReplyDelete
 8. Vai ei ole paljon kukkia! Kyllä on, ainakin minun silmissä. Täällä alkavat vasta nostaa piippoja sulavasta maasta. Mikä on kuitenkin ihan hyvä sillä nyt pelkään pakkasia tosi paljon. Tänään oli muurahaiset heränneet ja löytyi muutama leskenlehtikin täydessä kukassa. Ihan mielettömän lämmin päivä. Hiekka ja multa on riesa, mutta sen kestää siitä ilosta että puutarhakausi on alkanut jo maaliskuussa!

  ReplyDelete
 9. Sulla on siellä kukat tosiaan aikaisessa kun lukee noita kommentteja tuossa edellä. Ehdin jo huolestua kun meillä ei kuki melkein mikään, mutta nyt ei enää huolestutakaan :)
  Mulla kukkii tuo ruskeaviiruinen krookus, en yhtään tiedä minkä niminen se on, meillä on ollut sitä pihalla jo monta vuotta ja lisääntynytkin se on ihan mukavasti.
  Mörököllin blogista löysin tänään viisauden, josta aion tehdä ristipistotaulun seinälle: Siistissä kodissa näkyy hukkaan heitetty elämä.

  ReplyDelete
 10. On tosi kivaa nähdä mitä puutarhassasi tapahtuu, kun siellä kevät on edempänä kuin meillä.
  Mä niin rakastan näitä sipulikukkia. Joka kevät ajattelee, että ensi syksynä istutan vielä enemmän ja kaikenlaisia kukkasipuleita. Keväällä tuntuu että niitä ei voi olla liikaa. Sun blogista tulee syksyn istutuslistaan joka kerta jotain lisättävää...

  ReplyDelete
 11. Carita; Tack, det var riktigt varmt idag, nästan hett!

  Tiina; Voi plääh. Kai ne voi silti elossa olla?
  Omppumies on oikeassa. Miksi imuroida sitä paitsi, kun se on seuraavana päivänä tuon näköinen?

  Amalia; Se olikin yksi erityisen harvinainen tapaus, tuskin sellaisia joka pihalla syntyy... mutta toivoa voi aina!

  Katja; Tuo on ihan totta. On paljon kukkia, on! Kun vertaa viime kevääseen, on tämä kevät ja jokainen pikku kukkanen, joka nyt jo kukkii, taivaan lahja.
  Ja täällä lounaassa on vielä varhaiset keväätkin, tosin saaristossa se ei ole ihan satavarmaa, jos tuulee, on hyvin kylmää. Tänään oli ihan tyyntä! Mutta täällä maa sulaa roudasta äkkiä, kun lunta on valmiiksi vähän ja sää mannertakin aurinkoisempi usein.

  Suvikummun Marja; Niin kai sitten! Paitsi ne sinivuokot... Eikä pihatähtimössäkään ole mitään kukkia mulla hei!
  Tuohan on harvinaisen hyvä viisaus. Alan heti kaivaa pohjakangasta ja lankoja esiin minäkin...

  ReplyDelete
 12. Niin, ja multa ei oo likaa, sehän on puhdasta kasvualustaa.

  ReplyDelete
 13. Voi herkkyyksien herkkyys ja ihanuus, lumikello! se on meille annettu kevään airueksi! Meillä täällä Tampereen liepeillä kukkii myös lumikellot ja jouluruusut! Ihanat valkoiset!

  terveisin

  Kivipellon Saila

  Ps. Saisiko niitä liiketunnisteämyreitä sellaisella vain eläinten kuulemalla korkean taajuuden äänellä? nyt tarvittaisiin siis oikeasti tekniikan taitajaa!!

  ReplyDelete
 14. Totta, syksyllä kyykkiminen palkitaan keväisin! Kiitos, multa on tosiaan ihan hyötytavaraa ;-)

  ReplyDelete
 15. Kivipellon Saila; Lumikellot ovat herkkyydessään vertaansa vailla!
  Heh, nyt insinöörit tekemään kerrankin jotakin hyödyllistä ;-)

  ReplyDelete
 16. Siulla onkin puutarhassa jo kaikkee pientä ihanaa ihasteltavaa. Meillä Myrtti vielä nuuskuttelee pienen pientä sinivuokon nuppua :)

  ReplyDelete
 17. Sipulipusseista taitaa ussein saada jotain ihan muuta kuin mitä luvataan? Mää en taitais huomata mittään vaikka siältä ruppeis kasvamaan purjoja. :-D

  ReplyDelete
 18. Myrtti; Voi... kaksi yhtä suloista ja karvaista, Myrtti ja sinivuokon nuppu ♥

  Maija; Aina välillä tulee muuta lajia, tai pussissa voi olla mukana yksi huti jotain muuta lajiketta. Ihan kivojahan kaikenlaiset yllätykset pääsääntöisesti ovat. Joskus harmittaa. Vähän. Vai purjoja :-D

  ReplyDelete
 19. Juu, mitäs mullasta. Pääasia ettei lumi sula lattioille.
  Meilläpäin ei ole vielä yksikään kukkanen auennut. Mutta vihreitä lehden kärkiä on mukavasti jo näkyvissä.

  ReplyDelete
 20. Olen samaa mieltä, mieluimmin multaa kuin lunta, kiitos lumikellojen tunnistus avusta, pitääkin tutkailla noita omia, niitä on nyt ihanasti kun ovat lisääntyneet.

  ReplyDelete
 21. Tuo punertava tähtisahrami on kerrassaan herkullisen värinen :) Lumikellot täälläkin jo kukkivat; muita vielä odotellaan! :)

  ReplyDelete
 22. Ihanasti kukkivia. =) ♥

  ReplyDelete
 23. Ihana lomikello- ja krookuspostaus! Nyt lähden katsomaan, onko lumikelloissa nukkuja näkyvissä. Huolettaa nuo pakkasyöt.

  ReplyDelete
 24. Pieni vasta kaunista onkin. Kesän saapumisen ja kukkien runsastumisen myötä innostus on toki suurta, mutta harvemmin niin onnentäyteistä, kuin nämä kevään ensimmäiset.
  Multakokkareista viis, pääasia, että se on näkyvissä.

  ReplyDelete
 25. Irene; Ihan totta! Ja mulla kun tuo eteinen on kylmää tilaa, niin masentavinta on kausi, jolloin lumi ei edes sula lattialle :-D

  Kosotäti; Lumikelloja on muitakin lajeja, ja niistä on jalostettu tai syntynyt lukemattomia lajikkeita - tunnistaminen voi olla tosi vaikeaa joskus. Ne risteytyvät lajikkeiden ja lajien kesken, lopulta piha on kai täynnä moninaisia erilaisia lumikelloja. Mikä ihana ajatus!

  Mama; Se taitaa olla krookuksista punaisin, lajin normivärithän ovat sinivioletti, valkoinen ja keltainen. Tuo on jotenkin piristävä poikkeus, ja minusta erityisen kaunis, siro kaita nuppu, joka avautuu ihan tähdeksi auringossa. Niin kuin nyt. Pitäisikin mennä ottamaan kuva suoraan ylhäältä päin, se tähtimäisyys näkyy niin parhaiten.

  Una; Kevätkukat ovat ihania!

  Paula; Lumikelloista on turha olla huolissaan, ne kestävät pakkasta hyvin!

  Between; Niin juuri. Kesällä kukkivien kanssa ei tunne tällaista ihmetystä ja kiitollisuutta. Kesällä kukkiminen on ihan normaalia, mutta nämä... täälläkin on ollut joka yö hiven pakkasta, mutta se ei ole tehnyt pienintäkään ruskeaa länttiä yhteenkään kukkaan, edes terälehden reunaan. Vaikka terälehdet ovat niin ohuita. Ihmeelliset kasvit!

  ReplyDelete
 26. Ihania kuvia taas... lumikellot ovat jotenkin kuvauksellisia, niitä tekee mieli kuvata joka kevät uudelleen ja uudelleen ;)

  ReplyDelete
 27. Lumikellot ovat niin herkkiä ja sulokkaita.

  ReplyDelete
 28. Niin kauniita ja herkkiä:) Sieltä se kevät viipottaa jo tulla!

  ReplyDelete
 29. Lumikellot on :-) Miten niiden kukat voikin pysyä kiinni noin ohuella langalla!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!