Monday 3 February 2014

Untuvahousuja



Tässä vielä lähikuva Ransun hangenylitystekniikasta. Ransulla on jalassa untuvahousut, joista me (lähes) karvattomat voimme vain olla kateellisia.

There are down trousers and then there are down trousers...

Lukijan toivomuksesta puin omat untuvahousuni, siis ne klassikot isän vanhat. Ihan juuri nyt näitä ei tarvittaisi, kun ulkona on +1 astetta ja ihana sumu.

Tästä päästäänkin aasinsiltaa pitkin villapaitaan, jonka sain valmiiksi noin kuukausi sitten. Siitä tuli heti lempipaita!

Yritin tehdä sellaisen, missä hihat ja muu yläosa neulotaan yhtenäisenä pyöröpuikolla. Tekniikkaa piti vähän miettiä enkä ollut varma, miten pitkät hihoista tulee, joten jätin ne varmuudeksi vähän lyhyiksi ennen kuin yhdistin kappaleet. Minusta yläosasta tulee kaunis, kun se neulotaan kokonaan yhteen. Kavennukset tietenkin vähän rikkovat kuvion pyöreää linjaa, mutta niitä oli pakko tehdä, jotta neuleen pääaukosta saisi riittävän pienen neuleen pysyä päällä.
Hihoista tuli noin 3/4 -pitkät, mistä pidän kovasti, sillä liian pitkät hihat ovat aina tiellä ja nokeentuvat täällä tulisijojen kanssa välittömästi.
Neuleen helmaan tuli jonkinlainen sahalaitareuna jonkun puuvillaneuleen ojeesta, ei se nyt ihan huonokaan ole, niin en ryhtynyt purkamaan. Alussa paidasta tuli liian leveä, mutta kun ne purkuhommat eivät innosta, niin kavensin vain jonkun verran ja neuleeseen tuli pallomainen malli – ohuehko lanka ja löysähkö käsiala tekevät sen, että se ei pullota.
Ihanaa, kun joku onnistuu kerrankin ihan nappiin!

Tässä toinen kiva juttu, jonka tein ja kuvasinkin jo viime keväänä, mutta en muistanut postata. Aloin tehdä villapaitaa Suvikummun Marjan 2-väri-helmineulemallilla, mutta sitten tulin toisiin aatoksiin. Katsoin että mallista tuleekin aika tylsä suurena pintana. Tarvitsin kauluria, joten sellainen siitä tuli. Tein pyöröpuikolla ja kavensin tasaisesti joka puolella, mikä ei ehkä ollut paras ratkaisu istuvuuden kannalta, mutta onneksi villa on joustavaa.
Alareunaan halusin sellaisen kivan poikittaisen palmikkoresorin joita joissakin neuleissa on, ja kun olin yhdessä kuvassa nähnyt kaksiväristä palmikkoa, pitihän sitä kokeilla. Luulin se olevan huippuvaikeaa, mutta eipä ollutkaan – joka ikinen nurja silmukka vain sillä toisella langalla ja oikeat toisella, voilà!

Palmikkokaistaleen neuloin siis erikseen pitkänä suikaleena ja ompelin palat lopuksi yhteen.

Niin, tämä rohkaisuksi kaikille, jotka kokevat, että aina pitää purkaa: ei tarvitse. Voi keksiä jotain muuta!
Iloista sumupäivää kaikille, ihanaa kun ulkona tippuu vettä joka ikisestä rännistä ja oksasta, jeeeee!

43 comments :

  1. Ihania neuleita! :)

    Ransu on komean pörheä! :)

    ReplyDelete
  2. Mielettttömän ihanat neuleet ;)Melkein yhtä ihanat kuin Ransun villahousut. Meillä Jameksen villahousuissa on välillä jääpuikkoja, tarkenee ja viihtyy ulkona säällä kuin säällä, ole ajatellut että onkohan jossain esi-isissä siperialaisia ;)

    ReplyDelete
  3. Joo luulis teidän tarkenevan :))
    Ihania selfieitä!

    ReplyDelete
  4. Iik, en kestä! Noi Ransun pehvat on NIIIN ihanat : )) Ja omat housusi aina yhtä hilpeät! Toivotaan, ettei niiden käyttösäätä enää tänä talvena tulekaan.

    Ja jestas, miten hienot neuleet, kaikki ihan huippukauniita! Ihailen sitä, miten neulot luovasti ilman ohjetta. Kaksivärinen palmikko on ihan huikea, täytyypä kokeilla johonkin työhön.

    Muuten yhtenäisesti neulottava paita/takki syntyy kätevästi myös ylhäältä alas. Silloin yläosan saa helposti istuvaksi ja hihojen pituuden sopivaksi. Hyvä, että sun paita onnistui hyvin alhaalta ylös -tekniikalla : )

    ReplyDelete
  5. Ihana kauluri. Kaulureita on muuten tosi vaikea ylipäätään löytää kaupoista, minä olen tehnyt sen huomion. Ja sitten teidän molempien housut, päivän pelastus:D

    ReplyDelete
  6. Ransun ihanat karvahousut <3

    ReplyDelete
  7. Voi, että on ihana tuo pusero...no, on nuo untuvahousutkin...:)

    ReplyDelete
  8. Sirpa ja Kollo; Kiitos! Ransu on :-)

    Tylsä Mörökölli; Jameksessa varmaan sitten on! Mutta ei norjalaista, Ransu ainakaan ei pidä lumesta ;-)

    Helena ja Blackie; Jokatalvinen untuvaselfie on klassikko ;-)

    Inka; Voi kiitos! Hui, en ole koskaan ajatellutkaan neulovani paitaa ylhäältä alas. Siinä pitäisi ajatella kaikki ylösalaisin... hmm, alkoi heti kiinnostaa!
    Kaksivärinen palmikko tosiaan maailman helpoin. Tuossa vain kahden langan paksuus on eri (taustalanka on ohuempaa), samanvahvuisilla langoilla tulisi varmasti parempi.

    Myrsky ja Minna; Hyvä juttu :-) Kun teillä on niin tiukkapipoja ne kotikollitkin...

    Sesse; On ne ihanat!

    Irmastiina; Kiitos! Ransun housut on kyllä maailman hellyttävimmät ja hassuimmat.

    ReplyDelete
  9. Hienot pöksyt ransulla, samanlaist kuin Himmullakin. Omat neuleesi kilpailee kyllä Ransun houisujen kanssa, niin kivoja. Tuo kauluri upea.
    Oikein mukavaa helmikuuta!

    ReplyDelete
  10. IHANA villapaita kauniit harmooniset värit.

    Noi teijän untuvahoust siis siun ja Ransun ovat mahtavat, kumpaakaan ei varmasti palele:))

    ReplyDelete
  11. Melko muhkeat toppahousut on emännällä ja kissalla. :) Minä kadun syvästi sitä, että luovuin mun perintötoppahaalarista. Se oli kevyt ja aina lämmin. Ainoa huono puoli siinä oli, että se oli valkoinen.

    Ikinä en oo villapaitaa saanut valmiiksi, yksi keskeneräinen löytyy vaatekaapin perältä. Tein sitä kaverin innoittamana v.1988 viimeksi.

    ReplyDelete
  12. Onpas sinulla tosi ihania juttuja täällä, olet ihanan taitava! Tuo villapaita on todellakin huippu-ihana, Ransun pöksyistä puhumattakaan! ♥

    ReplyDelete
  13. En tiedä, kummat on ihanammat housut, nuo isäsi untuvahousut vai Ransun!! <3 Molemmat on huimat! :)

    Ja villapaidat, oih ja aih, kuinka kauniit!! <3

    Sumu yllätti!

    ReplyDelete
  14. Mahtavat pökät teillä molemmilla! Ja upee villapaita. Muuten, onks toi sun tukanväri oma? Näyttää niin kauniin luonnolliselta, kelpais mullekki. Meijän kupariputket on värjänny mun tukan vihreenharmaaks...

    ReplyDelete
  15. Hi, nuo untuvahousut on kyllä makeet! Repesin, kun näin ne! En ole ikinä ennen moisia nähnyt, joten joka päivä ihminen oppii lisää...Tosi nätti tuo villapaita. Minun lempparivärit siinä.

    ReplyDelete
  16. Upeita untuvahousuja emännällä sekä kisulla! Upea neulepaita! Enpä olekaan neulonut vuosiin villapaitaa...

    ReplyDelete
  17. Ihania pehmoisia neuleita! Tosi upee toi kaksvärinen palmikko, sitä sitten kokeilemaan, kun joskus taas puikkoihin tartun :)

    ReplyDelete
  18. Oh! Aivan mielettömät nuo toppahousut! Tuli ihan mieleen se Michelin-ukko! :D

    ReplyDelete
  19. Sinun ja Ransun pöksykuvat pelastivat vähän nihkeän maanantai-aamun :)

    Todella kaunis neule ja kauluri ♥.

    ReplyDelete
  20. Jestas, miten kaunis villapusero. On siinä vähän ollut nyhertämistä. Juuri sellainen villapusero, josta tulee helposti lemppari moneksi vuodeksi. Sen kaivaa aina ensimmäisenä syksyllä esiin ja laittaa keväällä viimeiseksi sivuun. Tai ehkei sittenkään, joskus kesälläkin kaipaa lämmintä ylleen.
    Ja tuo kaulurikin on HIENO.
    Puuttuu enää muhkea yläosa, jonka jälkeen nuo untuvahousut ylläsi voisit ryhtyä sumopainijaksi.

    ReplyDelete
  21. Noi sun untuvahousut kyllä on nastat, mutta olen kyllä sitä mieltä että Ransulla on kauniimmat pöksyt!

    ReplyDelete
  22. Mä käkätin ääneen jo otsikon nähdessäni kun arvasin että Ransun ja sun pökät on esittelyssä! Eikä tarvinnut pettyä :) Tuo sun lempipaita on tosi kaunis, oikein viihtyisän oloinen jos nyt niin voi vaatteesta sanoa...

    ReplyDelete
  23. Tosi kauniit neuleet. Olet sinä kyllä taitava! Ja kiitos rohkaisusta, olen purkanut vain ihan vähän ja keksinyt jotain muuta tai uutta. Olen siis vihdoin aloittanut neulomisen 15 vuoden tauon jälkeen ja olen aivan koukussa. Opettelin elämäni ensimmäiset sukat ja lapaset ennen joulua ja nyt on menossa tyttärelle sellaiset ihanat polvenylisukat.

    ReplyDelete
  24. Taitava tekijäihminen! Ja JOO kiitos taas housukuvasta, se kyllä lämmittää joka kerta :-D

    ReplyDelete
  25. Kiva postaus.
    Aina ei tarvitse purkaa.
    Tänään käänneltiin koulussa yhden pojan neuletyötä
    joka oli edennyt niin vinhaa vauhtia ettei ope ollut kärryillä lainkaan, mietittiin samalla että mikäs siitä oikein tulee. Minusta se näyttää huivilta, hänestä ei ;)
    Ensi viikkoon me nyt haudutellaan suunnitelmaa.
    Noi sun housut on NIIN ilahduttavat.
    Maisallakin on untuvahousut (liian, pitäisi trimmauttaa tuo ressu).

    ReplyDelete
  26. Musti saa olla kateudesta mustana sun ja Ransun untuvapöksyille! Kuva sinisistä housuista alkaa olla jokatalvinen perinne <3

    Ihana villapaita! Ihailen ihimisiä jotka sellaisen pystyvät tekemään.

    ReplyDelete
  27. On noi sun housut aika muhkeat :) kiva idea, tuo kaks värinen palkikko.

    ReplyDelete
  28. Minni; Hyvä :-)

    Mummeli; Voin kuvitella ettei Himmunkaan pehvaa palella! Kiitos, samoin!

    Kosotäti; Voi kiitos sinulle... ehkä tunnistitkin tuosta joitakin kasvivärjättyjä sävyjä, joku vihreä ja violetti ovat sellaisia.

    Tillariina K; Voi hitsi, siinä meni se perintö sitten :-D
    Ehkä vielä innostut neulomaan.

    Elina; Ransu taitaa viedä voiton ;-)

    Kaisa Reetta; Aikamoinen sumu onkin, huh!

    Maija; Kiitos kovasti! Kaulurikuvassa on oma sävy, mutta siitä ei sitä juurikaan näy. Väri on luonnostaan punertava. Ylemmissä kuvissa, jotka on nyt otettu, on punainen epäkestoväri, joka kokeilin noin viikko sitten. Se siis haalistuu pois joissakin viikoissa. Ei se ihan hirveän hyvä ole, mutta kiva vaihteeksi, olenkin ollut ilman värejä pari vuotta. Näin talvella alkaa viimekesäisen auringon paahtamat luonnonraidatkin olla mennyttä kalua. Kuvissa näkyy myös ero, kun välillä värjään kulmat - ilman väriä näytän Boris Beckeriltä tai buddhalismunkilta tai niiden risteymältä, mutta aina en jaksa värjäillä.

    Kukkaiselämää; Kiitos! Kiva kun tykkäät. Aika värikäs siitä tuli, aloitin viime keväänä ja nyt syksyllä jatkoin puolivälistä ylöspäin, jolloin mukaan tulivat keltainen ja oranssi. Ilman niitä olisi rauhallisempi, mutta tykkään itsekin näin.

    Maarit; Kiitos! Ehkäpä innostut.

    Tiina; No sinä kun olet tuollainen taitava palmikkomaakari, nimenomaan sinua tässä ajattelinkin - tulee kiva kirjo- ja kohoneuleen yhdistelmä noista. Värit voi myös olla vain ihan hieman erilaiset, toinen vähän tummempi kuin toinen, ja jo tulee jännempi kuin vain yhdellä langalla.

    Marika; Sepä se!

    AnnaS; Mahtavaa, onko hienompaa kuin tomia maanantaiaamun pelastavana prinssinä?

    Between; No ainahan sitä tulee iltaisin nyherrettyä, niin pikkuhiljaa tulee sitten valmistakin. Kiire ei ole, kun en suoraan sanottuna tarvitse uutta villapaitaa...
    Heh, sumopainija! Voi kun olisin sopivan kokoinen ottelemaan Ransun kanssa, voisi olla aika näky.

    Taina T; Ransu on tietenkin hienompi, aidot luonnonvärit ja kaikkee!

    Pirkko; Hyvä ;-)

    Omenaminttu; Voi kiitos! Vedät sanasi takaisin lähiaikoina, kun teen yhden ruokapostauksen ;-)
    Hauskaa että olet innostunut kutomaan!

    Zepa; Kiitos pyynnöstä!

    Rva Pioni; Onpa kivaa, että lapsi saa tehdä ja antaa mielikuvituksen keksiä käyttöä.
    Maisalla on varmasti suloiset pöksyt <3

    Katja; Perinteistä täytyy pitää kiinni ;-)
    Olet ihan yhtä taitava! Ne kirjotut oviverhot... Mulla on kirjontatyöt kesken viimeisten kymmenen vuoden ajalta, todellisia ikuisuusprojekteja!

    Amalia; Kiva idea ja helppo toteuttaa!

    ReplyDelete
  29. Ihania neuleitä. Olet taitava.
    Noissa housuissa luulis pärjäävän pakkasessa.
    Meillä aurinko paistoi ja vesivitasi rännistä.♥

    ReplyDelete
  30. Kiitos Sylvi ♥
    Aurinko tekisi terää, meilläkin on ihanan lämmintä mutta kovasti sumuttaa.

    ReplyDelete
  31. Ihana villapaita - ihana! Ihanat värit ja kuviot ja kaikki.

    ReplyDelete
  32. Olin kuullut vain vapaavirkkauksesta , mutta siis vapaaneulomistakin voi harrastaa.Ihku villapaita!

    ReplyDelete
  33. Mamma N; Hei, nyt muistakin, että olet joskus blogissasi kertonut lempiväriesi olevan violetti ja vihreä! Nehän tuosta löytyy. Violetti on vielä jotakin ihanaa käsinvärjättyä, vähän vaihteleva tummuus siinä - suosittelen ostamaan sellaisiakin lankoja, jos joskus jossain markkinoilla tms. näet.

    Aila; Kaikkea voi tehdä vapaasti! Harrastan myös vapaakokkausta, mutta se ei ole fiksua, ellei ole taitava kokki - mulla lopputulos on useimmiten pahaa.

    ReplyDelete
  34. Ihanat karvapöksyt Ransulla ja sinun neuleesi ovat kauniita <3

    ReplyDelete
  35. Upea villapaita!
    Minä inhoan purkamista, mieluummin jätän melkein käsityön kesken...
    Ja housut on taatusti lämpimät, teillä molemmilla;)

    ReplyDelete
  36. Päivi; Kiitos!

    Pioni; Juu, purkaminen on ärsyttävää! Lämmin on ;-)

    ReplyDelete
  37. Tosi-ihana villapaita - ilman mitään ohjettako.?

    ReplyDelete
  38. Kiitos! Teen tosi harvoin ohjeesta, tai ehkä aloitan mutta alan sitten säveltää, siihen on joku sisäänrakennettu pakotus. Helman tein jonkun ohjeen mukaan, jossa oli ohuempi lanka, kun tuosta tuli niin leveä. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

    ReplyDelete
  39. Villapaita on upea ja sopii sinulle täydellisesti kaikin tavoin!
    Kauluri on hieno ja heräsi uteliaisuus...pitää päästä kokeilemaan noita neuleita....

    Sumuisin terkuinR&T

    ReplyDelete
  40. Kiitos! Neulominen on kivaa, kun aina riittää uusia asioita kokeiltavaksi :-)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!