Sunday, 23 February 2014

Toisenlainen päivä

Jos perjantaina tuprutti lunta, niin lauantaiaamuna verhot vetäessäni vastassa oli ihana lumeton vihreä maisema ja auringonpaiste! Menin heti, jo ennen aamukahvia, pihakierrokselle. Kirjavalehtinen unelmatädyke on valmiina kevääseen.

If there was snow on Friday, on Saturday it was all gone!

Jäätä on vain tienposken ojissa ja sielläkin se joutuu antamaan periksi allaan virtaavalle vedelle.

Pantteri tutkii.

Lähdimme poikien kanssa pienelle kävelylle.

Tiesin, että yhdessä paikassa kylätien varrella on hyvän kokoinen tupas lumikelloja eräällä eteläseinustalla. Ja siellähän ne olivat!

Ransu kävi pissalla naapurin perunapellossa. Maata voi ihan hyvin kuopsuttaa ja kääntää. Taustalla näkyy vanha taloni, jonka yläosan laudoitusta ei ole vielä uusittu, talo näyttää kovin harmaalta. Harmaa on kaunista, sanoo Ransu.

Kun palasimme kotipihalle, löysin sieltä kevään ensimmäisen lumikellon! Vannon, että se ei ollut tuossa vielä torstaina.

Talvivihannille vaaleamunkinhupuille tämä on unelmatalvi. On kiva huomata, että lähes lumeton pakkasjakso ei ehtinyt lannistaa näitä ollenkaan. Molemmat taimet ovat yhtä vehreinä!

Aurinkoisessa muotopuutarhassa on vaikka mitä kasvillisuutta jo. Tulppaanien väleissä on hassuja ruohomättäitä, jotka paljastuivat lähemmässä tarkastelussa maahan römpsähtäneiden viinilaukkojen iduiksi. Jokaisesta lakastuneesta kukinnosta nousee tällainen mätäs, onpa niillä elämänvoimaa.

Jihuu!
Aurinkoista sunnuntaita!

Lumikello – Galanthus
Unelmatädyke – Veronica gentianoides
Vaaleamunkinhuppu – Arum italicum
Viinilaukka – Allium atropurpureum

36 comments :

 1. On sulla vaan kadehdittavan pitkällä tuo kevät. Mitenköhän mun kaikki kukat on selvinneet tästä kummallisesta talvesta? Lunta ei oo ollu kun nimeksi.

  ReplyDelete
 2. Eikä ole ihmeellistä, että helmikuussa voi sanoa "kevät on pitkällä". Tämä on ihan tajuttoman hienoa!
  Kasveista ei koskaan tiedä. Yllättävän sitkeitä joskus ovat. Tällaisessa talvessahan ne oleilevat Itämeren eteläpuolella, mikseivät meillä sitten selviäisi tämäntyyppisestä talvesta?

  ReplyDelete
 3. Voi, nyt olen kade! teillä on siellä kevät!!!! No, ei meilläkään kyllä kamalan paljon lunta ole, mutta ihan toiselta näyttää kuin teillä. Mutta leuto on ollut helmikuu täälläkin. Ihanaa, tuskin maltan odottaa kesää!

  ReplyDelete
 4. Onpa teillä vehreetä! Hyvä kun jossain on aurinkoa ja vihreitä pipottajia.

  ReplyDelete
 5. Kylläpä siellä on keväistä! Täällä Oulussa ei ole aurinkoa näkynyt aikoihin, niin harmaata niin harmaata, mutta ei noin kauniin harmaata kuin Ransu : )

  ReplyDelete
 6. No ihanaa, pian ne kukkivat!
  Söpöä kun kisut lähtevät kanssasi kävelylle! Tuolla ei taida paljon autoja huristella onneksi. Ihan pian on kevät ja pitkä sellainen, juhuu.

  ReplyDelete
 7. Siis teillä on jo kevät! Meillä vielä liukastellaan kylätiellä mutta lumi hupenee kovaa vauhtia. Te onnekkaat. Ransukin näyttää olevan erittäin tyytyväinen lumettomuuteen, peräpurje niin komeasti pystyssä!

  ReplyDelete
 8. Ounou! Mie romahan! Meillä on sumuista ja lumista. Aurinko ei ole paistanut viikkoihin ja vihreästä ei ole tietoakaan. Ihanat nuo pojat!

  ReplyDelete
 9. Aurinkoista sunnuntaita sulle, mut ei näemmä kyl mulle. Nyt ainakin tulee vettä kaatamalla...

  ReplyDelete
 10. Teillä on tosi vähän lunta. Eilen kun kuvasin ulkona, piha oli vielä valkoinen ja suurin osa perennapenkeistä lumen alla.
  Huomasin muutaman jouluruusun menneen aika ruskeaksi pälvipaikasta. Saa nähdä miten niille on käynyt.
  Tosi suloiset viinilaukkamättäät. Noin tunnistaa hyvin pienet alut, kun siemenkota on painunut maahan. Tuota täytyy itsekin kokeilla... eikä ripotella siemeniä pitkin multaa, jolloin niitä ei tunnista ; )

  ReplyDelete
 11. No huh! Minun piti hieraista silmiä ja tarkistaa tämän postauksen päivämäärä, olenko jossain vanhassa postauksessa vahingossa... Ihanaa ja uskomatonta;) Ja tuo elinvoima, mikä kukilla on jo nyt!!

  ReplyDelete
 12. Jaana; Täällä on todella ihanan keväistä, pakko se on sanoa. Toivottavasti kevät tulee pian sinnekin!

  Nettimartta; Pipottajat ♥

  Mayo; Toivottavasti sielläkin paistaa pian! Täällä on ollut pilvinen aamu, mutta nyt alkavat pilvet vähän repeillä.

  Sametti Hortensia; Joo, ei mene kauaa. Tuo yksi puhallani oleva lumikello on niin isonuppuinen (se onkin kerrottu), että näen sen valkoisena pisteenä keittiön ikkunasta ♥

  Myrsky ja Minna; Täällä on todella ihan kevätfiilikset. Ransulla myös ;-)

  Satu; Voi ei! Pikaista kevätystä sinne teille! Teillä kun näyttää olevan pihapuuhat täydessä käynnissä jo siellä betoniverstaalla.

  Maija; Hitsi. Toisaalta, se sade sulatti kaiken lumen toissa yönä, joten hyvää sekin teki.

  Irmastiina; Niin on :-)

  Sariw; Lunta ei ole oikeastaan ollenkaan, vain ihan varjoisissa ojanotkelmissa metsässä. En suunnitellut kylväväni viinilaukkaa, mutta se päätti sen itse, aika kivaa. Voisin katsoa, osuvatko varmasti kaikki nuo kukinnot maahan, ettei joku ole esim. tiilenpalan päällä, niitä kun tuossa penkissä on paljon.

  Hyvä Mieli; Täällä on todellakin tällaista, oli jo eilen. Ja aurinko tulee esiin... juuri... nyt!
  Kaikki kasvit ovat todellakin tääältä tullaan elämä -tunnelmissa.

  ReplyDelete
 13. "Kevät toi kevät toi pantterin, kevät toi kevät toi manulin, kevät toi rakennuksille hanslankarin..." Hmmm. Uutta laulua teille tässä virittelen!

  ReplyDelete
 14. Itse kutakin laulattaa! Tänään tuo lumikellon nuppu on jo paisunut, tuohon eiliseen kuvaan verrattuna selvästi. Se alkaa jo avautua!

  ReplyDelete
 15. Voi että miten kesäistä! Täällä ihan talvi ja malttamaton polte alkaa olla jo hyppysissä. Hienosti ovat kasvisi pärjänneet talven yli! Ja voi noita siun lenkkeilykavereiat:)

  ReplyDelete
 16. Mieletöntä!! Tässähän ei melkein meinaa pysyä housuissaan! Mitä näkymiä, sydäntä lämmittäviä sellaisia <3

  ReplyDelete
 17. Sulaa sunnuntaita Saaripalstalle! Ransu tietää, kuten Ismo Alanko laulaa: Harmaa on hyvä väri :)

  ReplyDelete
 18. Vau, millaisia kevätlöytöjä! Nyt ovat alkamassa ne ajat, jolloin kevään edistyminen näkyy eri tavoin riippuen siitä, millaiset olosuhteet kulloinkin vallitsevat. Suomi on pitkä maa ja varmasti sen huomaa parhaiten keväällä.
  Ihana kuva Ransusta, kun hän tepastelee tietä pitkin häntä pystyssä. Hyvää sunnuntaita!

  ReplyDelete
 19. Voi ekat kevätlöydöt, nyt jo! Ihanaa, kyllä se tännekin tulee, varmasti tulee...

  ReplyDelete
 20. Anski; Heh, no ei sentään kesäistä, mutta erittäin keväistä kyllä! Juuri sitä ihanaa kevättä, kun koko piha on käytettävissä, mitään ei ole lumen alla, työkalut voi jättää mihin vaan ja missä vaan voi kuljeksia, ja silti nurmea ei tarvitse vielä leikata. Tää on ihmisen parasta aikaa!

  Tiina; Arvaa vaan kuka pörrää ADHD:na tuolla pihalla, ei melkein pysty edes ryhtymään mihinkään, kun on niin pökerryksissä keväästä! Paitsi että olen saanut ihan kivasti kaikkea tehdyksi, joten energiaa tuntuu piisaavan sekä pökerryksissä pörräämiseen että tehtävien suorittamiseen.

  Ella; Kiitos! Harmaat terveiset Unnalle ♥

  Between; Juu, kovasti riippuu säästä. Nytkin aurinko paistaa, mutta tuuli on kova ja hyytävä. Toisaalta se kuivattaa sateen kastelemat paikat todella tehokkaasti. Tuulensuojaisessa paikassa on lämmin! Ja kun lunta ei ole, imee maa lämpöä itseensä :-)

  ReplyDelete
 21. Pirkko; Täytyyhän sen tulla!

  ReplyDelete
 22. Siulla on sitten kevät kun lumikellot jo nupuilla.

  ReplyDelete
 23. Ransu taitaa tykätä kun lumi sulaa ja maa kuivuu. ;) Seuraako kissat muuten sinua ihan itsekseen vai kutsutko niitä mukaasi?

  ReplyDelete
 24. Kyllä se kevät sieltä tulee - mekin on nähty ekat lumikellot jo! Ja linnut sirkuttavat kevättä täysin rinnoin!

  ReplyDelete
 25. Teillä on kyllä kevät jo uskomattoman pitkällä! Ihania kisuleita, olen oikeastaan kade kun omia en uskalla päästää ulkoilemaan. Meillä on puolentoista vuoden sisään jäänyt auton alle ja kadonnut kaksi kissaa, joten nykyiset kaksi kissaa joutuvat oleskelemaan sisällä...

  ReplyDelete
 26. Ihan selkeää kevättä ilmassa ja maassa! Mun sunnuntaipuuhiin kuului tänään käydä ostamassa tomaatin ja kasvihuonekurkun siemenet. Nyt pitää vielä suunnitella milloin isken multiin.

  ReplyDelete
 27. Lupaavaa, niin lupaavaa! Pieni lumikello on iso juttu ja voi vitsit, kun saisi tuollaisen lumikellomättään joskus pihaansa! Ransukin näyttää paljon reippaamalta näillä keleillä ;)

  ReplyDelete
 28. Ihanaa!!! Meillä on vielä sen verran lunta, ettei alkuja näy, mutta ensi viikolle on luvattu sellaisia lämpöasteita, että moni kasvi varmaankin jo herää. Ei haittaa vaikka kevät alkaisi jo helmikuussa.

  ReplyDelete
 29. Tömä talvi/kevät on mullekin niin mieleen, ja tänään oli just sellainen päivä, ettei olisi millään malttanut tulla sisälle raksimasta risuja ja vanhoja perennanvarsia. Uusia piippoja nousee ihan silmissä:) Mies sanoi, että mä olen piippolan muori kun koko ajan puhun vain piipoista:)
  Lumikellot on mullakin samassa vaiheessa, ne ovat sitten niin ihania kevääntuojia.

  ReplyDelete
 30. Vau! Melkein iskee kasvuvyöhykekateus...

  ReplyDelete
 31. Kosotäti; Voi, ilmeisesti on, enkä pistä yhtään pahakseni!

  Sea; Ne tulevat yleensä itsestään, saatan kutsuakin, mutta en jos lähden kauemmas - postinhakureissu (yhteensä noin kilometrin) kestää aika pitkään jos kissat on mukana, kun niiden täytyy pysähdellä tutkimaan kaikenlaista. Tälle reissulle taisivat keksiä tulla ihan itse, aika paljon ne muutenkin mua seurailee. Voi ottaa ihan sieniretkellekin mukaan, vieraaseenkin suuntaan, kun ne eivät lähde kauas minusta.

  Sulo; Ihanaa, noi on hyviä kevätbongauksia! Olen yrittänyt etsiä leskenlehtiä, mutta en vielä nähnyt.

  Pinuski; Noin minäkin menettelisin. Täällä on onneksi todella vähän autoja eikä lujaa voi ajaa, kun tuo tie on niin kapea. Mutta on se silti riski, aina mietityttää. Näin talvella on helppoa, kun tuosta ajaa ehkä kaksi autoa päivässä ja niistäkin toinen voi olla traktori :-D

  Katja; Niin, en tiedä voiko niitä vielä kylvää. Mutta eikös tomaatti kylvetä aika aikaisin.

  Maria; Ransussa on todellakin eroa, tarkasti huomattu!
  Yksi pieni lumikello on tosiaan paljon arvokkaampi ja ihmeellisempi kuin sata pionin kukkaa sitten keskikesällä, kun kaikki muukin kukkii. On nekin ihania, mutta... ei NÄIN ihania.

  Cheri; Ei haittaa yhtään! Tämä on taivaan lahja viime kevään jälkeen, ja kun saatiin pitkä lauha syksykin, niin tämä on ollut aivan ihmeen hyvä talvi toistaiseksi.

  Leena; Heh, piippolan muori... itsekin kutsun niitä piipoiksi, taisin oppia sen tuolta ylempää kommentoineelta Marialta, ja vasta eilen tajusin, että piippo on kasvi! Sehän on se heinä. Pitäisikö lakata käyttämästä, kun ei ne piippoja ole, paitsi että kyllä mulla hopeapiipotkin on aika vehreitä ;-)

  Riina; Kasvuvyöhykekateus, uusi termi :-D Yritän puhallella lämmintä ilmamassaa ja aurinkoa sinnepäin!

  ReplyDelete
 32. Lumikelloja - oi, ihanaa! Sinulla on siis kevät :)

  Minä pääsen vasta perjantaina tarkastamaan omieni tilanteen, mutta kun nyt on luvattu niin lämpöisiä kelejä, epäilen vahvasti - tai toivon ainakin - että kukkiakin löytyy ...

  ReplyDelete
 33. Toivottavasti löytyy jotakin oikein ihanaa perjantaina! Vaikka kukkia tai nuppuja, tai sitten silmuja ja versoja, nekin ovat niin ihania. Kevät tuskin hirmuisella kohinalla etenee parissa plusasteessa tai nollassa, mutta se ei haittaa - koko ihanuus kestää pidempään ;-) Tiistain jälkeen kai on hieman viileämpää, ainakin lounaassa, vain pari astetta jos sitäkään.

  ReplyDelete
 34. Täällä ei ole keväästä vielä tietoakaan, mutta kiva on seurata, miten paljon siellä on jo vihreää nousemassa. Lumikelloja helmikuussa, uskomatonta!
  Ransu on tosi komea astellessaan pölyhuiska pystyssä isäntämiehen elkein kylätiellä :)

  ReplyDelete
 35. Olen kuvannut lumikellon kukkimassa vanhempieni pihalla Helsingissä talvella 2008, se oli se edellinen kiva talvi, tässä välivuosina ei ole todellakaan mitään kukkia päässyt bongailemaan!
  Ransu on hassu, nostaa heti hännän pystyyn kun sille puhuu.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!