Saturday, 7 September 2013

Kasvihamsterin onnenpäivät

Kaupunkiparvekkeeni vihertyy, vaikka en täällä yleensä juuri aikaa vietäkään. Mutta viime päivinä on sattunut monta onnellista tapausta, jotka ovat tuoneet viherrystä parvekkeelle ja innon punaa poskille. Tässä kuvassa on tilanne tänään: juurakoita, taimia, sipuleita ja siemenkasvatuksia ruukuissa. Kävin tänään Nummelassa Päivölässä, missä myydään koepalstojen kurjenmiekkojen juurakoita tänään ja huomenna.
Pöydällä on muuten lempparikahvikuppini, Pellavasydämestä kaupantekijäisinä saatu unelmanihana vihreäkuvioinen Old Inns -sarjan kuppi. Kaunis kuppi kulkeutuu sinne missä milloinkin puuhailen. Kiitos Uuteenkaupunkiin!
Kahvin vieressä on Päivölästä tänään ostettu nuori japaninmagnolia, joka päätyy Rohan-puutarhaani.

I just can't stop seedlings, bulbs, rhizomes and seeds coming left, right and center – and I'm loving it!

Olin tehnyt ostoslistan iiriksistä valmiiksi, kun Kahilan Pirkko oli ystävällisesti lähettänyt listan myytävistä lajikkeista etukäteen. Näin pystyin jo valmiiksi miettimään, mitä haluan ja minne ne istutan, minulla kun on taipumus miettiä sekin jo etukäteen.
Tässä ostokset, kaikki parrakkaita eli kuivan paikan lajeja:
Pikkukurjenmiekat: 'Cherry Garden' (Rohaniin), 'Forever Blue', 'Gingerbread Man' ja 'Webelos' (muotopuutarhaan, kunnes osa muuttaa ehkä myöhemmin toisaalle)
Helluntaikurjenmiekka eli keskikorkea: 'Cranapple' (Rohaniin)
Tarhakurjenmiekat eli korkeat: "Kulosaari" ja 'Mrs Alan Gray' (muotopuutarhaan) ja 'White City' (Rohaniin, tietenkin – vaikka Minas Tirith sijaitseekin Gondorissa!)

Koska en ollut kaukaa viisas ja ottanut pieniä pusseja mukaan, laitoin juurakot kahteen kassiin istutuspaikan mukaan ja tunnistan niitä tarkemmin sitten jos ja kun ne alkavat kukkia. Tässä kuvassa osa iiriksistä on ruukussa, osa multapussissa taempana.

Kuka haluaa mennä huomenna iirisostoksille Pirkko Kahilan ja Peter Joyn harvinaisten herkkujen juurakkomyyjäisiin, tässä tiedot:
su 8.9. klo 12–16
Päivölän virkistyskoti, koeviljelypellon laita
Taivaantie 41
03100 Nummela

Juurakkojen hinta on 2–4 euroa, japaninmagnolia kustansi 5 euroa. Varaa käteistä mukaan, sillä korttilaitetta ei pellolla ole. Pusseja ja nimilappuja kannattaa myös ottaa mukaan.

Eikä tässä vielä kaikki, ei lähimainkaan! Voitin Tylsän Mörököllin blogiarvonnassa muutaman sipulin: töyhtövanaa Eucomis bicolor ja kellotähdikkiä, joka ei uusimman Viljelykasvien nimistön mukaan enää olekaan kellohyasintti eikä myöskään Galtonia vaan Ornithogalum! Jopas jotakin.
Mukaan pakettiin oli Mörököllitär sujauttanut tekemänsä puutarhurin saippuakipon, joka on kuvassa sipulien alla, ja hurmaavan ruusupionikortin. Voi kiitos ♥

Kiitos toisen blogiystävän, sain vähän aikaa sitten ritarinkannuksen pieniä taimia Hernepensaskujanteelta. Kaikki tämä on aivan ihanaa ja tietää lapiohommia – onneksi ne ovat lempihommiani. Kun vielä Cheriltä tuli värimintun juurakkoa, ovat kasvinhaalija-istutushullun onnenpäivät koittaneet.

Eikä tässä vielä kaikki. Muhevaisen myyjän reilu kuukausi sitten lahjoittamista siemenistä nousevat pienet Arisarum proboscideumin taimet ovat näin terhakoita, viisainta lienee laittaa nämäkin maahan ennen talven tuloa.

Tämä ei tietenkään loppunut vielä siihenkään. Mitä rahaton puutarhuri oikeasti tekee: kasvattaa taimet itse siemenistä. Olinkin jo katsonut viime talvena valmiiksi lempisiemenkauppani Chiltern Seedsin valikoimasta Rohaniin sopivia lajeja ja lajikkeita sekä muitakin herkkuja, joita täytyi saada muualle puutarhaan.
Tässä lista Rohaniin tulevista kasveista, joista ainakin Tolkieniin perehtyneet tajuavat miksi: hohtopiikkiputki 'Silver Ghost', rusopunalatva 'Ivory Towers', noropunatähkä 'Goblin', tarhakääpiöesikko 'Woodland Walk' ja mustapäivänhattu 'Green Wizard'.
Ja tässä vielä muualle puutarhaan tulevia: jättikarhunputki, japaninohdake 'Early Pink Beauty', jauhoesikko ja tähkäverbena 'Pink Spires'.

Pidän hurjasti Chiltern Seedsin yksilöllisestä suhtautumisesta kasveihin: heidän luettelossaan on asiastaan innostuneet kuvaukset kasveista, samoin nettisivuilla. Pusseihin on silloin tällöin kirjattu kasvatusohjeita, kuvassa päällimmäisen noropunatähkän pussissa lukee: "Emme ole keksineet erityistä itämistä edistävää tekijää tälle lajille – itäminen voi olla hidasta ja epätasaista. Kylvä 20 ºC lämmössä ja peitä siemenet vain ohuelti mullalla."

Tämä ei ollut sponsoroitua tekstiä, vaan olen oikeasti tyytyväinen palveluun, jossa saa mitä tilaa ja jossa myyjä tuntee kasvinsa.

Helluntaikurjenmiekka – Iris Intermedia-Ryhmä
Hohtopiikkiputki – Eryngium giganteum
Japaninmagnolia – Magnolia kobus
Japaninohdake – Cirsium japonicum
Jauhoesikko – Primula farinosa
Jättikarhunputki – Angelica gigas
Kellotähdikki – Ornithogalum candicans
Mustapäivänhattu – Rudbeckia occidentalis
Noropunatähkä – Liatris spicata
Pikkukurjenmiekka – Iris Pumila-Ryhmä
Ritarinkannus – Delphinium
Rusopunalatva – Eupatorium fistulosum ('Ivory Towers' on lisäksi f. albidum)
Tarhakurjenmiekka – Iris Germanica-Ryhmä
Tarhakääpiöesikko – Primula Vulgaris-Ryhmä
Tähkäverbena – Verbena hastata
Väriminttu – Monarda

50 comments :

 1. Onnea arvonnan voitosta!
  Kauniit maisemat on parvekkeltasikin...ja aivan ihana pöytä...onko raukka ollut kissan raapimispuuna...jalka vähän siltä näyttää..:))

  ReplyDelete
 2. Kiitos! Hyvin huomattu - pöytäraasu joutuu toimittamaan myös raapimapölkyn virkaa :-D

  ReplyDelete
 3. Mukava sitten ensi kesänä nähdä nuo iirikset kukkivina.

  Kiitos kun liityit lukijoihini:))

  ReplyDelete
 4. Ihanan paljon istutettavaa! Harmi, kun olen huomenna töissä -ei ole mitään mahdollisuutta lähteä tuonne kurjenmiekkaostoksille...

  ReplyDelete
 5. Kosotäti; Toivottavasti ainakin osa kukkisi jo ensi kesänä, voi olla että juurtumiseen menee jonkin aikaa eli jaetut juurakot eivät ehkä kuki heti ekana vuonna.
  Kiitos itsellesi kivasta blogista :-)

  Saraheinä; Olen ennenkin toitottanut: istutuskausi on ihmisen parasta aikaa ;-D Todella harmi ettet pääse!

  ReplyDelete
 6. Onnenpäivät sinulla, todellakin! Ja voi hitsi, kissapojat ovat tuunanneet pöytääsi:D

  ReplyDelete
 7. HUH!! Menin ihan pyörälle päästäni! Oletko käynyt varkaissa vai miten rahattomalla puutarhurilla voi olla noin hurjasti kaikkea? Olisko mitään vinkkejä jakaa? ;) nimim. toinen peeaa

  ReplyDelete
 8. Täytyyhän sitä nyt oma puumerkki oman pöydän jalkaan jättää :-D

  ReplyDelete
 9. Tiina; Voi että! Paljastan tässä, että tuskin ostan ruokaa - syön kaikkea vanhaa ja kuivaa mitä kaapista löytyy jotta voin hankkia kurjenmiekanjuuria :-D Nuohan olivat tosi edullisia taimimyymälöihin verrattuna, ja erikoisiakin vielä. Muut kasvit onkin sitten saatu, vain siemenet tilattu ja maksettu itse.

  ReplyDelete
 10. Johan sua on lykästänyt, aarteita parveke nyt pullollaan.

  ReplyDelete
 11. No niin on :-) Onneksi noista yllämainituista ei sentään ihan kaikki ole parvekkeella, osa on kotona saaressa!

  ReplyDelete
 12. Vautsit, miten paljon kaikkea onnellista asiaa! Tuo Rohanin alueesi on kyllä huippukiva :)

  ReplyDelete
 13. No voi sentään nyt se myrkyn lykkäs;D Uuh miten houkutteleva tapahtuma vain 20 minuutin ajomatkan päässä! Yksi tuttava kävi tuolla keväällä kukintaa ihailemassa ja hurmioitui <3 Kumpa vain olisi sitä käteistä:( Aloin tänään haaveilla myös kaariportista:) Tulehan joskus meillekin käymään kun ajelet täällä päin!

  ReplyDelete
 14. Kaikkia ihania uusia alkuja sulla siellä! Kiitos paljon kurjenmiekkavinkistä, ajamme huomenna sopivasti Nummelan ohi, saa nähdä saanko perheen pysähtymään siellä. Olis kyllä hauska käydä.

  ReplyDelete
 15. Sinulla on oikein onnenpäivä(t)! Puutarhuroinnin varjopuoli on juurikin taimien, mullan, työkalujen ym. kallis hinta. Onneksi kaikkea ei tarvitse ostaa "uutena" vaan voi itse kasvattaa ja taimienvaihtopäivilläkin voi käydä tuuri.

  ReplyDelete
 16. Voi mitä kasviaarteita! Asun selkeästi ihan väärällä puolella Suomea täällä idässä. Parhaat kasvit on lännessä :D

  Mulla on kirjastosta lainassa vähän apukirjoja jotta mulle selviäisi mitä arboretumiin tulee seuraavaksi. Puut kaipaa jotain matalampaa seurakseen. Huominen menee kuitenkin liiteriä maalatessa, onneksi hyvää säätä on vielä ensi viikollakin.

  ReplyDelete
 17. Mun kans pää meni ihan pyörälle !
  Ooh ja voih kaikesta siitä mitä partdilla nyt odottaa pääsyä multaan .oih ja voih.
  Ja oih , mulla on mustanvärisiä ( siemenet kirpparilta...saas nähdä ovatko mustia...)ritarinkannustaimia. Istutin siemeniä keväällä maahan ja sielt he nousee. . Ja Sailan kalsarivauvojakin nousee isojen taimien lisäksi :)
  Ei muuten kakkempi tuo näkymä parvekkeeltasi.

  ReplyDelete
 18. Pirkko; Rohanista ehkä tulee kiva, vielä se ei näytä oikein miltään :-D

  Minna; Kai voit ryövätä pari euroa auton parkkirahakolosta tms...? Kaksi euroa, no joo itselläni kului kyllä yli kaksikymppiä, on pieni hinta onnesta ;-)
  Mielelläni joskus poikkeaisin, nyt oli ystävä kyydissä ja kummallakaan ei ollut ylimääräistä aikaa.

  Inka; Siellä oli muuten ihanat asteririvistöt kukassa myös, harmitti kun aamun ajatustoiminnattomuudessani ei muistanut ottaa kameraa mukaan. Päivölä on lisäksi tunnelmallinen paikka ja hieno rakennus, en tiedä olisiko siihenkin päässyt tutustumaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta kyllä sitä jostain kupista jokunen kolikko löytyisi, vaan kun humputtelin eilen jo 40 ekeä sipuleihin;) Ja innostuttiin vielä tänään muksujen polkupyöriäkin päivittämään paremmin kokoa vastaavaksi, rahaa palaa:( Olisipa kiva jos joskus pistäytyisit kylässä, viime tapaamisemme oli niin hm.. rauhaton;D

   Delete
 19. Oho, tulipa monta kommenttia väliin!

  AnnaS; Juu, onneksi nämä olivat ilmaisia tai edullisia. Ja onneksi olen perinyt lähes kaikki työkalut enkä osta edes multaa, vaan sitä tulee kuivikekäymälöistä, hitaasti mutta varmasti :-) Taimivaihtojutut ovat loistava keksintö!

  Katja; Nyt on ihmeellisen ihana alkusyksy! Voi että, ette kyllä kauhean idässä ole :-D
  Puiden alla viihtyvät mm. magnoliat... ja hortensiat.

  Leena ja Pojat; Oih ja voih, toivottavasti kaikki vain selviää hengissä / itää / menestyy siellä minne ne istutan. Kiitos, tää on 70-luvun lähiötä, ihanan tilavat pihat silloin vielä tehtiin.
  Mustat ritarinkannukset kuulostavat hienoilta!

  ReplyDelete
 20. Sulla on siellä ihan hullutpäivät-meininki, ymmärrän onnesi!!!

  ReplyDelete
 21. Maria; Näin kivoilla hulluilla päivillä en ole aiemmin käynytkään!

  Minna; No voi :-( Lasten kanssa menot ovat varmaan huikeat, en osaa edes kuvitella.

  ReplyDelete
 22. Oi, mitkä onnenpäivät siellä on menossa!
  Tekisi niin mieleni ajella huomenna tuonne Päivölään. Olin siellä vuosi-pari sitten tutustumassa ruusujen kasvatukseen ja siinä samassa kasvoi noita kurjenmiekkoja. Muistaakseni siellä kasvoi myös jättikarhunputkia.
  Jos ehdin, niin pistäydyn. Nyt juuri tekee mieli hankkia uusia perennoja ja vähän uusia joitakin kukkapenkkejä.
  Sinulla on jo nuo hommat pitkällä!!!!

  ReplyDelete
 23. Huh, huh minä kun pähkäilen muutamien taimien kanssa. Jotkut uudet lahjataimet menivät odottamaan loppusijoituspaikkaansa kasvimaan laajennusalueelle. Aina pitää olla perunamaan verran vapaata maata, minne sijoittaa uusia taimia :)
  Onneksi kesä tuntuu jatkuvan ja puutarha-aika sen kuin pitenee.

  ReplyDelete
 24. Irene; Tuolla on vaikka mitä kiinnostavaa katsottavaa koepenkeissä. Nyt oli ruostekukkia, joita tarkkailin mielenkiinnolla. Täytyy kysyä Pirkolta ensi vuonna miten talvehtivat! Ymmärtääkseni ne olivat jo talvehtineet yhden talven yli.
  Jaa, mulla on kyllä kasveja, mutta kaivuuhommat ei ole kovin pitkällä :-D Onneksi ehdin saada edelliset satsit maahan!

  Cheri; Noita joutuu varmasti väliaikaissijoittamaan, nytkin tungin kurjenmiekat vain kahteen satsiin sen mukaan, mihin ne istutan - kun aikanaan kukkivat, niin näkee paremmin minne ne lopullisesti sopivat. Väliaikais-perunamaa on tärkeä paikka.
  Istutusaika on onneksi pitkä ja saaristossa vielä pidempi: joka syksy istuttelen marraskuussa vaikka kuinka paljon.

  ReplyDelete
 25. Hienoja hankintoja ja suuntaavat jo seuraaviin kesiin. Ei ihme, ettet yhtään välitä talvesta. Opettavaista tuo suunnitelmallisuus. Minulla on taipumus ihastuksen perusteella tilata jotakin ja vasta sitten miettiä, mihin sen istutan. Onneksi paikkaa voi vaihtaa myöhemmin.

  ReplyDelete
 26. Talven voisi tosiaan ihan hyvin jättää välistä pois! Tai ainakin lyhentää radikaalisti.
  Suunnitelmallisuus on varmaan kantapään kautta opittua. Jos ostaa kasvit sinne sun tänne, niin joutuu hirmuisiin raivaushommiin - paras keskittyä yhteen tai kahteen alueeseen kerrallaan, kun kaikki kukkapenkit on kumminkin itse lapiolla kaivettava, reunustettava ja perustettava.

  ReplyDelete
 27. Kun toisilla syksyn tullen puutarhainto laimenee, niin Sinulla se vain kiihtyy! Ihanaa!!!

  ReplyDelete
 28. Oih kuinka on hankintoja! Miten MITEN me selvitään taas talvesta malttamattomana kevääseen???
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  ReplyDelete
 29. No kyllä onkin ollut yhtä juhlaa! Noin paljon kaikkea uutta ja kivaa.

  ReplyDelete
 30. Sanaton . Itse kun luulin olevani varsinainen hamsteri. Olen laittanut uudet siemenpussukkani , nyt vähäiseltä tuntuvat , jääkaapin ovaan , etten vaan unohda niitä ensi keväänä.

  ReplyDelete
 31. 'Vesi kielellä' jo odotan, että saa nähdä nuo kaikki sitten joskus kukassa!

  ReplyDelete
 32. Jee, lisää kasveja Tolkien-aiheella! <3

  Onnea myös voitosta! :)

  ReplyDelete
 33. Näyttää aika syvälliseltä ja pitkäjänteisen suunnitelmalliselta asiaan paneutumiselta!

  ReplyDelete
 34. Akileija; No ei todellakaan laimene. En voi ymmärtää miten jollakulla voi into laimeta, kun kesähelteiden jälkeen on taas mitä paras istutusaika!

  Helena ja Blackie; Me selvitään valmistelemalla sitä ensi kevättä jo nyt ;-)

  Mamma N; Älä muuta sano. Ihanaa! Sain viimein esim. sellaista kurjenmiekkaa, johon ihastuin syvästi Pirkko Kahilan lehtiartikkelissa neljä vuotta sitten.

  Aila; Osa täytyy tosiaan säästää ensi vuodeksi, mutta en voinut vastustaa kiusausta kylvää osaa jo nyt.

  Hyvä Mieli; Toivotaan, että pian!

  Elina; Jee :-) Vielä kun saisi kuunlilja 'Shadowfaxin' (Hallavaharja), sitä olen yrittänyt etsiä, se olisi tosi tärkeä kasvi Rohaniin, ratsastajien maahan. Sen niminen lajike tosiaan on!

  Päivi; Luulen, että suunnitelmallisuus johtuu siitä, että en paljon muuta mietikään kuin puutarhaa :-D

  ReplyDelete
 35. Voin kuvitella millaiset onnenpäivät sulla on ollut noiden kasvien suhteen. Ihanaa kun ihmiset ovat todella onnellisia kiinnostamisistaan asioista, kuka mistäkin!

  ReplyDelete
 36. Olen todellakin onnellinen :-) On mukavaa, että innostuksen kohde löytyy, elämä ilman innostusta olisi aika ankeaa.

  ReplyDelete
 37. Ihanat onnenpäivät, niin huikeesti erilaisia kasveja ja vieläpä niin hienoja kurjenmiekkoja, kivaa seurata millaisia värejä noista istutuksista puhkeaa aikanaan.

  ReplyDelete
 38. Kiitos, kyllä hamsterin kelpaa tällaisen saaliin kanssa :-D
  Odotan ihan malttamattomana ensi kesää. Jos silloin jotain jo kukkisi :-)

  ReplyDelete
 39. No voi harmi kun ei oltu kotona ja jos oltais ni, kun ois tienny aiemmin. Ei olis ollu pitkä matka. Nyt on. :)

  ReplyDelete
 40. Uuh, mitä ihanuuksia *tuijottaa silmät sikkarassa* minä ajattelin hankkia muutaman historiallisen tulppaanin villiniitystä ja viedä ne tuliaisiksi metsään... Esim tulipa 'Insulinde'..IHaNA <3

  Mukavaa alkanutta viikkoa! :)

  ReplyDelete
 41. Santra; Harmi!

  Kaisa; Villi niitty on ihana kauppa :-)
  Kiitos samoin!

  ReplyDelete
 42. Ah ja voi mitä ihanuuksia...Päästäpä joskus Peterin ja Pirkon iirispellolle ostoksille...Se vain laimentaa intoa,että täällä pohjan perukoilla ei iirikset tahdo onnistua,viime talvi tappoi ihanan lakritsantuoksuisen Mary Francesin ja Ellen mikäliesenytolikaan...Silti aina käyn kuolaamassa korkeiden ja keskikorkeiden kurjenmiekkojen perään. Jos nuo hohtopiikkiputkikylvöksesi onnistuvat,olisiko mitenkään mahdollista saada yksi pikkuriikkinen taimi...mun kylvöyritykset ei oo tuottaneet tulosta enkä oo löytänyt mistään taimia ja tahtoisin sen niin kovasti...Luulin jo onnistuneeni Miss Wilmott's Ghostin kanssa,mutta ei ne pikku taimet taida sittenkään olla niitä...Mutta mitä ne sitten ovat,siinä vasta mysteeri :) Kysyit mun blogissa siitä kletrasta, vastaan vielä täälläkin kaiken varalta.Mun kletra talvehti hienosti.Luulin keväällä,että se on kuollut,koska puhkesi lehteen tosi hitaasti,mutta paleltumavaurioita ei loppujen lopuksi ollutkaan.Muutamia nuppuja on, saa nähdä ehtivätkö aueta. Ostin keväällä toisenkin eli sen valkokukkaisen Hummingbirdin,se on huomattavasti pienempi. Lämpöisiä istutuspäiviä sinulle ja karvaisille apupojille :)

  ReplyDelete
 43. Voi harmi, että iirikset menehtyivät. Minulla taas ei tänä vuonna kukkinut noista parrakkaista kuin yksi pikkukurjenmiekka, mikä lie syynä siihen sitten. Mutta ovat sentään elossa.
  Totta kai laitan sulle sitten hohtopiikkiputkea jos onnistuu. Yksi tavallinen hohto mulla onkin jo, ostin sen Tommolan tilalta. Halusin nimenomaan tätä 'Silver Ghost':ia, kun se sopii paremmin Tolkien-teemaan kuin neiti Willmott ;-)
  Hyvä että sulla kletra talvehti, täytynee yrittää joskus uudestaan.

  ReplyDelete
 44. Eihän tässä voi sanoa kuin: "Huh, huh!" :O)

  ReplyDelete
 45. No mitä mitä, ihan normaalia syystoimintaahan tämä :-D

  ReplyDelete
 46. Ole hyvä! On kiva, kun on voinut tuottaa iloa. Edes pienesti.

  ReplyDelete
 47. Kiitos! Kuule, kaunis, lempivärinen ja kestävä kahvikuppi, joka on käyttöominaisuuksiltaan täydellinen (juuri sopivan kokoinen, riittävän tukeva, kuppi pysyy hyvin tassilla ja sitä on helppo kanniskella ympäriinsä) on iso ilo. Ja vielä kolmin kappalein!

  ReplyDelete
 48. Hamsteri? Täh? Terkkui sinne, ihmis- ja kissahamstereille!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!