Thursday, 25 October 2012

Lisää kalusteita

Nyt kun vanhassa talossa on taas lattiat, voi sinne kantaa vähän tavaroitakin säiltä suojaan. Nämä viime syksynä saamani klaffilipasto ja laatikosto viettivät koko viime talven pressun alla pihalla. Onneksi ne ovat täyspuuta, mutta kyllä ne silti kärsivät. Laatikot vein turvaan rintamamiestalon vintille, missä ne ovat vieläkin.
Lattia on hieman epätasainen, sillä sitä pitää vielä paikkailla ja kiinnittää. Kuurauksen jäljiltä lankut ovat niin turvoksissa, että lattian viimeistely jää ensi kesään. Silloin nämä kaikki kannetaan taas ulos...

It is great to be able to store some furniture in a dry space now that the old house has floors. I was given these last year and they spent the winter in the garden, under a tarpaulin. Only the drawers could be taken in to the attic.

Syyskuussa kaupungissa käydessäni kävi kohtalokkaasti. Äidilläni oli vanhoja tietokonetarvikkeita, joita lähdin viemään kierrätyskeskukseen, äidillä kun ei ole autoa. Oli minulla sinne omaakin asiaa. Se asia ei ollut uuden hyllyn hankinta, sillä kalusteitahan tässä alkaa jo olla riittämiin muutenkin.
Mutta kun vastaan tuli jugend-hyllykkö, eihän sitä voinut vastustaa. Tämä on samaa sävyä kuin tupani tumma paneelikatto, lisäksi huoneeseen tulee suuri jugend-kattovalaisin. Sitten joskus. Nyt sitä päivää varten on myös tämä hyllykkö.

I really have a soft spot for arts and crafts, jugend in Finland. When I saw this beauty at a recycling yard, I had to have it. It will go hand in hand with a jugend ceiling light I have and happens to be the same shade of stained wood that the old panelled ceiling already is.

Seinään kiinnitettävä hyllykkö on sinänsä järkevä ostos, perustelen tätä itselleni, että koska kahdelle tuvan seinälle tulee vanhat kiintopenkit takaisin, ei lattialla seisovia kalusteita kannata hankkia, vaan nimenomaan jotakin penkkien ylle tulevaa.
Vasemmasta reunasta on joku joskus sahannut osan hyllyä pois, sen voi joko korjata tai jättää noin, jolloin siihen mahtuu esimerkiksi korkeampia kirjoja. Takakulmasta on lohjennut pala pois, mutta se pala oli tallella kaapin sisällä, onneksi.

Kauniine kasviaiheisine reliefeineen ja rihlauksineen hyvinkin muutaman kympin arvoinen, eikö? Perustelen ostostani myös sillä, että pelastin sen, kun en tule pilaamaan hyllyä maalaamalla sitä valkoiseksi. Niin kuin en tuvan kattoakaan, vaikka joku on sitäkin ehdottanut.
Tapettivaihtoehtoja on aika paljon, mutta tämän hankinnan myötä oivalsin, että tunnelma tulee olemaan jugend-keskiaika-linjalla. Ne tyylit ovat sydäntäni lähinnä ja kulkevat lisäksi käsi kädessä. Se jugend-kattovalaisin on nimittäin massiivinen rautainen värkki. Mutta todellisuudessa kalustus tulee tietenkin olemaan sekoitus vähän kaikenlaista. Ja älkää myöskään odottako tapettiesittelyä vielä pariin vuoteen.

Kierrätyskeskukseen oli asiaa äidin tarvikkeiden lisäksi siksi, että nyt kun hella kunnostettiin, jäi tehtäväkseni laatoittaa tason takaosa vesisäiliön kannen ympärillä. Kierrätyskeskuksissahan on laattaerien jämiä vaikka hurumycket ja sieltähän löytyi sopivaa sinertävänharmaata.

Löytämäni laatat ovat noita pilvenhattaranvärisiä, ne ovat suunnilleen samaa sävyä kuin tuvan vanhat jalkalistat, joita en maalaa uudestaan, kun niissä on niin kaunis väri ja ajan patina. Mallasin tähän kaikki mahdolliset sopivanväriset mosaiikit ja laatat mitä löysin, saa nähdä minkälainen lopputulos tulee ja koskahan sekin mahtaa syntyä.

Mukavaa päivänjatkoa!

32 comments :

 1. Ah, sydän pakahtuu!

  Hienoa jugendia. Kertakaikkiaan.

  Olenpa muuten oikein onnellinen, ettet aio maalata sitä valkoiseksi. Etkä myöskään kattoa! Minä inhoan jo meidän valkoisia kattojamme. Kysyttiinkö minulta, että minkäväriseksi katto maalataan? Ei, ei kysytty. Koska kattohan maalataan aina valkoiseksi. Tietenkin. Plääh!

  ReplyDelete
 2. Kyllä on kaunis hylly. Jos se parilla kympillä oot saanut, niin on kyllä ollu edullinen.

  ReplyDelete
 3. Kyllä tuollaisille hyllyille pitää antaa koti, sopii tupaasi oikein hyvin ja tuntee olonsa varmaankin kotoisaksi. Isännätkin siellä mittailevat paikkoja: "Tässä voisi olla hyvä ruokakupin paikka."

  ReplyDelete
 4. Oih, kaunis hylly! Jättäisin sen ihan tuollaiseksi kaikessa epätäydellisyydessään, koska minusta huonekaluissa saa näkyä käyttö ja aika <3

  Miten noi lattialankut: jäivätkö ne vielä kovin märiksi? Meillä on lattialankkujen jälkikäsittelyongelmia. Maalia on poistettu, sitä paksua vihreää ja ruskeaa. En haluaisi hioa. Kannattaisiko ne pestä jotenkin jälkikäsittelynä, että saisi suht viimeiset maalirippeet pois menettämättä silti vanhaa statusta?

  ReplyDelete
 5. Voi hyvät hysseröt mikä jugend-hylly! Minä olen ihan pöhkönä jugendiin, kaupunkikotini on sisustettu etupäässä sillä tyylillä. Kaunis, kaunis!
  Samaa mieltä katon väristä! Tumma katto luo tunnelmaa ja kuuluu juuri tuonkaltaiseen vanhaan taloon, samoin kuin tuo sininen. Tykkään!

  ReplyDelete
 6. Hieno hylly pilallesahattunakin! Voisi olla, että en edes minä menisi maalia tuon päälle vetelemään.

  ReplyDelete
 7. Kartanonrouva; Itse asiassa toinen remonttimiehistä kesällä sanoi, että nyt kun on lattiat tehty niin voit alkaa maalata kattoja. Olin aidosti hämmästynyt, että pitääkö ne maalata! Ehkä oletusarvo on se, että kaikki haluavat maalata. Sitäkin on hämmästelty, kun en halua maalata niitä jalkalistoja tai kynnyksiä. Sen kun tekisi, niin alkaisi talo näyttää vähän liian uudelta ;-)

  Amalia; No ei se ihan parilla kympillä, mutta viidelläkympillä. Siihen ei ollut ehditty laittaa hintaa, niinpä ehdotin 30, he olivat miettineet 70, ja laitettiin puolivälistä.

  Cheri; Pojille on tulossa ruokintapaikka suunnilleen tuohon kohtaan, olen senkin jo miettinyt valmiiksi! Kun on täytynyt miettiä kalustus aika tarkkaan.

  Désirée; Voi ei, en yhtään osaa sanoa! Näitä lankkuja ei ollut maalattu, oli vain kuurattu joskus kauan sitten. Niinpä pellavaöljysaippuakuuraus kävi näille. Sillä tekniikalla täytyy lankut kastella läpimäriksi, pyyhkiminen ei riitä, siksi ne turposivat totaalisesti. Mutta onhan niillä nyt aikaa kuivua.

  Jaana; Hysseröt tosiaankin, eikö ole ihana! Nimenomaan tumma katto luo tunnelmaa ja kun se on vielä justiin tasan sitä tyyliä kun talon rakennusvuonna 1880 oli tapana täälläpäin, niin eihän sitä senkään takia voi muuttaa.

  Susanna; Ai et edes sinä :-D Toivottavasti et, kun maalia ei sitten saisi enää pois tuosta reliefistä ilman että se kärsisi dramaattisesti.

  ReplyDelete
 8. Olipas kerrassaan hieno löytö joka ei todellakaan tule ansainneeksi valkoista maalipintaa, kuten ei kattokaan. Meillä kaikki katot on menneet valkoisiksi, tupaan tuli aavistuksen vihertävä sävy virhesävytyksen myötä, mutta ei sitä oikein edes näy. Isännänhuoneesta tulee tumma huobe joten katotaan jos sen kattoon saisin muutakin kuin valkoista.
  Laatotuksesta tulee takuulla hyvä!

  ReplyDelete
 9. Alussa kyllä ajattelin, että joku vaalea harmaa olisi kiva kattoon. Tuohan vaaleus valoa, tupani tunnelma tulee näin olemaan hyvin hämyisä. Mutta näin sen kuuluu olla ja olen todella tyytyväinen siihen, että ei ollut varaa remontoida kaikkea heti alkuunsa, kun olisi tullut vain pilanneeksi monta juttua. Ei turhaan sanota, että elä ensin vuosi (tai viisi ;-)) ja tee lopullisia ratkaisuja vasta sen jälkeen.

  ReplyDelete
 10. Mahtavan hyvä hyllylöytö! Tuo valkoiseksi maalaamisen buumi ihmetyttää mua, ehkäpä olen vain niin epätrendikäs.
  Kivan näköiset nuo kaakelit, tulee hieno sommitelma!

  ReplyDelete
 11. Oi ja voi kun olet epätrendikäs ;-D Ennen maalaamista pitäisi aina tuhanteen kertaan miettiä, olenko ihan ihan varma, että en enää halua nähdä tätä kalustetta a) ilman maalia tai b) tällaisena kulunutpintaisena kuin se ehkä nyt on (kun sekin on niin mahdoton palauttaa). Luonnollinen puupinta on kaunis, oi että, varsinkin tällainen tummaksi petsattu, lakaton himmeä aah! Vain vähän vahaa jos sitäkään.

  ReplyDelete
 12. Upea löytö, ja se on heti toimittava jos siltä tuntuu. Oletko jo miettinyt millaisen valaistuksen haluat? Minulle valo on tärkeä asia, lukemisen ja työnteon kannalta. Riittävästi valovoimaa täytyy olla!

  Sinulle on valmistumassa aivan unelmatupa:)

  ReplyDelete
 13. Juu, olen miettinyt tässä vuosien mittaan pistorasioiden ja valaisinten paikat valmiiksi, vaikka ihan vieläkään ei ole sähkövetojen aika... Työhuone tulee sitten erikseen toiseen kammareista. Tupaan tulee sekä katto- että seinävalaisimia. Ja hellan takanurkan pitää jäädä hämyiseksi kissoja varten.
  Kyllä tästä tulee unelmatupa, onneksi on työmaatarkastajat valvomassa jokaista käännettä!

  ReplyDelete
 14. Hyllykkö on juuri sopiva taloosi. Odotan innolla hellan kaakeloinnin lopputulosta:)

  ReplyDelete
 15. Kiitos! Sitä saa kyllä odottaa ensi vuoden puolelle, ellei joku ihme tapahdu!

  ReplyDelete
 16. Ihanat kaakelit olet löytänyt! Kaunis sävy, tykkään tykkään :)

  ReplyDelete
 17. Todella järkevä ostos tuo hyllykkö. Sattuu olemaan myös kaunis. Se on lisäarvoa se. Se sopii ehdottoman upeasti jugend-kotiisi! Onnea löydön johdosta!

  ReplyDelete
 18. Tiina; Juu, tuvassa oli ihana siniharmaa tunnelma, joka näkyy tässä blogin taustakuvassa, silloin kun se oli vielä tapetilla. Mutta tulen laittamaan vanhempaa tapettia kuin tuollainen 40-50 -luvun malli.

  Irene; Kiitos :-D

  ReplyDelete
 19. Järkihankinta kertakaikkiaan ja eihän mitään noin upeata voi vastustaa, vaikkei järkevää oisikaan :)
  Jestas sentään mikä löytö ja niin halavalla.

  t.Leena ja Pojat

  ReplyDelete
 20. Ja kas! Yllätys, yllätys, Ransuhan se siellä esittelee kalusteita :) Ja Mustikin on isännän hommissa ♥

  ReplyDelete
 21. Kalusteet pitävät sisällään mennyttä maailmaa, historiaa, ja suuntaavat samalla tulevaisuuteen, vuosien päähän aikaan, kun talosi on valmis ja kalusteet kunnostettuja ja oikeilla paikoillaan.

  ReplyDelete
 22. Leena ja Pojat; Kiitos komppaamisesta ;-)

  Mamma N; Kas, kun jotenkin rivien välistä ymmärrän, että et oikeasti ole yhtään yllättynyt. Huomasit kai myös, miten Musti osoittaa tassulla "ja se ruokakippo tulisi sitten tähän!"

  Paula; Hyvin sanottu!

  ReplyDelete
 23. Upea jugend-hyllykkö ja perusteltu ostos;)

  ReplyDelete
 24. Jee, täällähän tulee kannustusta joka suunnasta!

  ReplyDelete
 25. Ja miekin hehkutan, upeita kalusteita ja upea tupanenkin siinä vilkahtaa. Mulle ei riitä mikään määrä kuvia tämän kohteesi katselemiseen!

  Ja jestas tuota valkomaalibuumia! Kyllä mie melkein itken kun näen niin paljon valkoisella pilattuja kalusteita ja jopa hirsiseiniä!!! Myötätuntoa jo tunnen sitä tulevaa asukasta sitten joskus, joka myös raapii ja riipii niitä maaleja pois kauniin puupinnan päältä! Apuva, eikö yhtään ajatella hetkellisen trendin vaikutuksia vanhoihin taloihin?! Kunnioitusta sanon minä! Ja niinhän sinä teet!

  Terkut Mustille ja Ransulle!

  ReplyDelete
 26. Hienoa tulee siTTEn joskuS, mekin tykäTään väreiStä! Ei mulla muuTa kuin että MUSTAT ON PARHAIMPII! Musti, sä oot ihaN kuin piirretty tai leijuva hahmo tossa kuVassa! MAhtavaa!

  PS. Mutsi kysyy, että koska Elsalle tulee myynTiin jotain uutta joulukamaa?

  ReplyDelete
 27. Hieno on kaappi. Nätin harmaan laatat ja löytyyhän sieltä kivien joukosta yksi sydämen muotoinenkin. :)

  ReplyDelete
 28. Pike; Kiitos ihanasta kommentista! Niin se on, että vanhan kanssa pitäisi jokainen teko miettiä moneen kertaan.

  Kalle; Mustat on sellaisia hiipiviä panttereita, joiden tassut tuskin koskettavat maata! Elsalla on tänä vuonna uusia kuusenkoristeita.

  Santra; Siellä on yksi lapsuudesta tallella oleva keramiikkasydän, niin kuin nuo muutkin pienet mosaiikit. Katsotaan mitä niistä syntyy.

  ReplyDelete
 29. Mullakin on yhdet ihanat pariovet ulkona katoksen alla pressutettuna, olleet jo monta vuotta ja kun ovat vielä ainakin kuivana pysyneet niin ed. kunnossa. Vanhat maalit niissä hilseilee ja varmaan pakko on maalata kun tulisivat ulos kesäkeittiön oviksi, vaan se kynnys eihän sitä raaskisi maalata millään! Olispa vaan säilytystiloja niin sais kaikki aarteensa hyvään suojaan:) t.Minna

  ReplyDelete
 30. Onneksi täyspuun ja kunnon liitosten kosteusvaihteluiden kesto on ihan eri luokkaa kuin liimapuiden, lastulevyjen yms. Vanhat kuluneet kynnykset, missä on keskikohta kulunut pyöristyneeksi ja maalittomaksi, ovat aarteita, niitä minäkin vaalin. Mutta ulko-oven kynnys oli kyllä pakko maalata, onneksi sisäovissa ne voi jättää.
  Säilytystila olisi hyvä! Nyt kun lattialankut on pois navetasta, sinne voisi periaatteessa varastoida jotakin, mutta kun nyt on niin hyvä, että olen päässyt käsiksi tavaroihin jotka olivat kolmen vuoden ajan navetan perällä ulottumattomissa! Pitänee vähän järjestää sitä navettaa. Se on kyllä niin minimaalinen, ettei sinne paljon mahdu, mutta kummasti kaikki talon lattialankut sinne upposivat.

  ReplyDelete
 31. Kaunis vanha "kalu",pakkohan tuo oli pelastaa!

  ReplyDelete
 32. Näin minäkin sen näin :-)

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!