Sunday, 22 April 2012

Merkinnät puutarhapäiväkirjaan alkavat

Sen lisäksi, että päiväkirjaan merkitään kevään ensimmäiset nuput, kukat, nousevat versot ja säätilat, sinne päätyvät myös huomiot ja suunnitelmat.
Tänä keväänä olen jo ehtinyt kirjoittaa päiväkirjan sivuille: lisää krookuksia! osta syksyllä sinikevättähteä!
Sinikevättähti (kuvassa yllä) on yleisempää isokevättähteä pienempi ja loistavan farkkusininen ihanuus. Näin tätä ystäväni pihalla jo viisi vuotta sitten, noteerasin, mutta en ole löytänyt sipuleita mistään. Nyt täytyy etsiä, sillä etsivä löytää kyllä. Asiaan täytyy paneutua. Eihän ihminen voi elää enää yhtään kevättä ilman sinikevättähteä. Jostain syystä en ole niin ihastunut isokevättähteen.
Kevättähtiäkin varhaisempia lajeja, siis lumikelloa, krookusta ja talventähteä aion hankkia lisää heti, kun vastaan tulee kiinnostavia lajeja. Toukokuussa kukkivia lajeja riittää, mutta varhaiskevään väritys on tärkeää.

I must find some Scilla sardensis bulbs in the autumn. It is hardy here yet it is difficult to find – I have had it on my shopping list for five years now! A good web search usually brings results, so I have now noted it in my garden journal as a task for autumn.

Kirjoituksen kuvat ovat tämänkeväisestä Tulppaanien lumo -näyttelystä.
Aurinkoista sunnuntaita!

Isokevättähti – Scilla (ent. Chionodoxa) luciliae
Sinikevättähti – Scilla (ent. Chionodoxa) sardensis


28 comments :

 1. Äitini puhui aina skilloista. Scilla on varmaan tuon kevättähden tieteellinen nimi? Skillaa pitää minunkin laittaa listalle :).

  ReplyDelete
 2. Kiitos lajimäärityksestä! Mulla kasvaa tuota kevättähteä enkä millään kuistanut sen nimeä. Tosin en vieläkään tiedä mikä kevättähti on kyseessä, mutta aivan sama mulle, joku Chionodoxa se on. Leviää kiitettävästi siemenestä. Mulle se tuli jonkin sipulikokoelman mukana.
  Kiva blogi sulla, tykkään käydä kurkkimassa.

  ReplyDelete
 3. Ihania kukkia! Meillä kukkii jo krookukset, muut vielä ovat vasta alussa. Yli sata lahjaksi saamaani sipulia istututin syksyllä, saa nähdä mitkä niistä esiin tulevat :)

  ReplyDelete
 4. Multasormi; Skillalla yleensä tarkoitetaan idänsinililjaa (Scilla siberica). Se on yleinen ja vanha laji suomalaisissa puutarhoissa. Chionodoxa-suku eli kevättähdet liitettiin Scilla-sukuun noin kymmenen vuotta sitten.

  Piu; Olet onnekas kun sinulla on tätä!

  Sesse; Krookukset ovatkin siitä tärkeitä, että ne kukkivat ensimmäisten kevätkukkien joukossa.

  ReplyDelete
 5. Farkunsininen onkin justiinsa oikea sana kuvaamaan tuota hienoa sinisen sävyä! Minäkin olen onnistunut saamaan muutaman pienen lumikellon pihaani monen vuoden yritysten tuloksena, jippii! Nyt laitoin toiseen paikkaan ja sieltä näyttävät nousevan. Kirjopikarililjan kanssa oli sama juttu, vuosien yritys ja viime keväänä ne vihdoin nousivat. Myös toissa syksynä istuttamani krookuksen vaivoin nousivat pintaa viime keväänä eivätkä kukkineet ollenkaan. Mutta nyt ovat kukassa. Sinnikkyyttä ja yritteliäisyyttä vaativaa puuhaa välillä, mutta kovin palkitsevaa.

  ReplyDelete
 6. Onnellinen on se, joka nyt jo saa päiväkirjaan hankintoja merkitä. Täällä vaan potkitaan lumihankia ja kirotaan. No onneksi on pikkuplänttejä maata näkyvissä. Kiva tuoa kukka, en yleensä sinisestä tykkää mutta alkukevääseen se mielestäni kuuluu.

  ReplyDelete
 7. Maria; Sinnikkyyttä todellakin :-D Joskus kai sipuleilla saattaa kulua muutama vuosi asettumiseenkin. Olen siinä luulossa, että niin kirjopikarililjat kuin lumikellotkin olisi parempi hankkia ja istuttaa keväällä, siis ostaa ne vaikkapa ruukuissa, kun ne eivät pidä siitä että sipuli kuivuu ja sitähän se tekee, kun se pussitetaan ja on kaupan hyllyllä. Toisaalta olen myös kuullut, että tämä käsitys on silkkaa potaskaa :-D No pääasia että sinulla nyt niitä on! Minulla myös. Savimaa ei taida olla helpoimmasta päästä sipuleille, kun se on niin tiivis. Hiekkamaahan tai muhevaan kompostimultaan istuttamani krookukset ovat poikkeuksetta lähteneet heti hyvin kasvuun.

  Pirkko; Tänään loppujen lumien on pakko sulaa! Pakko! On!!!

  ReplyDelete
 8. Nonniin, taas löytyi jotain uutta ihanuutta, kun tänne eksyin :).

  Tänä keväänä odotan miltä ensimmäinen (vaatimaton) krookus- ja laukkaistutus koivun alla näyttävät omalla pihalla. On nimittäin jäänyt mieleen kommenttisi keväisen kukkarunsauden ihanuudesta puun juurella :)

  ReplyDelete
 9. Nonniin, se on ihme juttu miten monesta kirjasta, lehdestä, blogista ja puutarhakäynnistä syntyy pakko saada -tilanteita. Toivottavasti kukkarunsaus alkaa pian! Krookukset varmaan jo alkavat kukkia.

  ReplyDelete
 10. Ihastuttava sinikevättähti. Kerro jos löydät jostakin sipuleita syksyllä. Suloinen! Krookukset kukkivat täyttä päätä, muita vielä odotellaan. Aloitan aina puutarhapäiväkirjan keväisin, siinä on yleensä muutama merkintä alkukeväästä, sitten ei mitään kunnes syyskesällä joitaikin merkintöjä seuraavan kevään suunnitelmiksi.

  ReplyDelete
 11. Heh, no juu.. aika harvakseen minäkin kirjoitan, mutta kaikkein tärkeimpänä olen tähän asti muistanut kirjoittaa istuttamani kasvit ja kertoa mistä ne on saatu/hankittu. Olen piirtänyt kukkapenkeistä kaaviot, mitä missäkin on (+päivittänyt), se on to-del-la arvokasta nytkin, kun ei todellakaan muista tai tunnista.

  ReplyDelete
 12. Kyllä tämä kevät on ihanaa aikaa! Toivottavasti teet hienoja löytöjä Saaripalstalle :)

  ReplyDelete
 13. Oonks mä jotenkin hidas vai oletko muuttanut blogin pohjaa? Nyt vasta nimittään tajusin sen olevan seinä, tuolla oikeallahan on ikkuna! Jos tuo on aina ollut tuommoinen niin hävettää, olenhan lukenut sua ikuisuuden. :D

  ReplyDelete
 14. Mun kalenterissa lukee tälle keväälle ne ensimmäiset pälvipaikat, minne kannattaa sitten syksyllä istuttaa näitä kaikkein aikaisimpia kukkijoita. Toivottavasti muistan lukea nämä sivut sitten kun on sen aika;)

  ReplyDelete
 15. Ihania kuvia, tosi hempeitä yhdistelmiä. Sipulikukkia pitää hankkia lisää, olen ollu vähän huono niiden kanssa tähän asti.

  ReplyDelete
 16. Naukulan Mamma; Hmm, tein tänäänkin löytöjä, ja todennäköisesti vielä huomennakin! Kun tuntee vastustamatonta vetoa taimimyymälöihin, ei löydöiltä oikein voi välttyä.

  Sea; :-D Tää pohja on ollut ehkä pari vuotta... Mullekin on joskus käynyt niin, etä olen yhtäkkiä tullut katsoneeksi jonkun blogin otsikkokuvaa tms. ja se onkin ollut sama jo pitkään. Sellasta sattuu... tää kuva on otettu hirsitalossani ennen kengitystä eli ennen kuin tapetit, listat ja ovet piti nostaa paikoiltaan. Ikkunatkaan ei ole vielä päässeet takaisin paikoilleen...

  Pioni; Kannattaa muistaa.. eiköhän. Yritän muistuttaa ;-) Päiväkirjan kanssa pihalla kannattaakin yleensä puuhastella, siitä voi tarkistaa myös kukkapenkkien sisällön, syksyllä ei kaikki enää ole näkyvissä.

  ReplyDelete
 17. Tiina, Ehdottomasti sipulikukkia lisää! Ne on niin kiitollisia, kun kukkivat heti puolen vuoden päästä istuttamisesta.

  ReplyDelete
 18. KEVÄTKIRJOTÄHTI JA SKILLA LEVIÄÄ HYVIN. MEILLÄ ON NIITÄ PALJON JA SILLOIN NE ON NÄYTTÄVIÄ.
  TEILLÄHÄN ON KEVÄT HYVIN EDENNYT.
  AURINKOISIA PÄIVIÄS TOIVOTTELEN TEILLE SINNE !

  ReplyDelete
 19. Kiitos samoin Sylvi! Kyllä noista pienistä kevätkukista pitäisi saada kunnollinen värimatto, no ajan kanssa se tapahtuu.

  ReplyDelete
 20. Päiväkirjanpito on varteenotettava idea, minä en ole saanut aikaiseksi. Niinpä sitten en enää muista edes, mitä kukkia viime kesänä istutin.

  ReplyDelete
 21. Eihän viime kesästä muista enää mitään. Eikä syksystäkään. Päiväkirjan pito kannattaa, ainakin että voi keväällä nähdä mitä mistäkin nousee, kun ei niitä vielä muuten oikein tunnista. Ei sitä(kään) tarvitse ottaa kovin vakavasti, kirjoittaa joskus kun muistaa. Itse ainakin suhtaudun niin, että jokainen kerta kun olen muistanut kirjoittaa, on ikään kuin bonusta. On kiva lukea suunnilleen samojen päivämäärien huomioita ja tekemisiä edellisvuosilta.

  ReplyDelete
 22. Eikä! Miten mä olen missannut ton oikean reunan niin tehokkaasti. Siis ton tapettiosan olen huomannut, en toki ole tapetiksi tunnistanut, mutta oikean reunan seinä/ikkuna on jäänyt tyystin huomaamatta (enkä siksi ole osannut älytä taustaa tapetiksi). Kyllä nyt nolottaa! :D

  ReplyDelete
 23. Heh, henk. koht. minusta on ihan mukavaa huomata ettei kaikki muutkaan ole aina teräviä ja täydellisiä (siis joka hetki, en yhtään epäile ettetkö olisi täydellinen kaikkina vuorokauden muina hetkinä ;-))

  ReplyDelete
 24. Minä päätän aina laittaa ylös, mitä piilotan maahan ja aina se jää tekemättä. No pääasia, että on keväällä sinisiä kukkia, vaikka skilloja vai miten se kirjoitetaan.

  ReplyDelete
 25. Pääasia että kukkia on :-D Itse haluan tietää mitä missäkin on, jo senkin vuoksi että kuvaan niitä työkseni, silloin täytyy tietää mitä kuvaa.

  ReplyDelete
 26. No ei joo aina ihan penaalin terävin kynä. :D

  ReplyDelete
 27. Krookuksia yms. kevätsipulikukkia kaivataan täälläkin ehdottomasti lisää. Tänä vuonna niitä on putkahdellut kuitenkin kiitettävästi esiin ja yllättävistä paikoista! :)

  ReplyDelete
 28. Kevätkukat ilahduttavat aina, olivat ne sitten oikeissa tai väärissä paikoissa! Syksyisestä istuttamisesta on lisäksi niin pitkä aika, että mahdollisia hävikkejä ei välttämättä edes huomaa kun ei muista mitä kaikkea istutti :-D

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!