Saturday, 24 October 2009

To all sensesMustin pesuhetki, Ransun lepohetki.

Come autumn, cats and humans gather in and enjoy the warmth. It's a great feeling when it drizzles outdoors.
Cats feel warm and smooth, candlelight is soft and lively to look at, fresh coffee in the morning smells good. Come to think of it, the first sip tastes divine. And I never tire of looking the view that opens from my kitchen window:


Although the view would be even nicer had I washed the windows.
Oman keittiön näkymä on paras.Kaikille aisteille

Kiitos Maria haasteesta ja tunnustuksesta! Tämä portugalinkielinen, kesäinen tunnustus tuli tehtävän kera. Pitää kertoa aisteista.

Tunnustukseen liittyy haaste, jonka säännöt ovat seuraavat:
1. Laita tunnustus blogiisi.
2. Kirjaa sinne myös nämä säännöt.
3. Linkitä blogiin, josta sait tunnustuksen.
4. Listaa viisi aistia ja kerro mitä ne merkitsevät sinulle.
5. Haasta viisi blogia jättämällä niihin kommentti.

NÄKÖ
Ehkä tärkein aisteistani, ja yleensäkin ihmisillä kai voimakkain aisti. Muistan näkemällä, teen työtä näkemällä ja arvioimalla omin silmin, sommittelemalla niin kaksi- kuin kolmiuloitteisessakin tilassa. Lehteä sommitellaan sivuille, puutarhaa sommitellaan niin vaaka- kuin pystysuunnassakin, loputtomassa tilassaan. Siihen vaikuttavat jopa kaukaiset näkymät. Pitää osata kuvitella massat, varjot ja tunnelmat.
Värit ovat tärkeitä, ihan kaikki värit - minusta on turha nimetä lempiväriä sillä värien sävyjä on lukemattomia ja kaikella lisäksi oma paikkansa ja aikansa.
MAKU
Tarkka aisti, vai onko? Usein sekoitetaan hajuaistiin. Mitä suuhunsa laittaa, sen tuoksu kulkeutuu nenään. Makua onkin vaikea eritellä. Ruuasta niin suuri osa on tuoksua ja toisaalta sitä, miltä se suussa tuntuu.
TUNTO
Ihan mahdottoman tärkeä. Liittyy hellyyteen ja läheisyyteen. Toisen koskettaminen on tärkeää ihmismielelle.
Tuntoon liittyvät myös vaatteet, lakanat ja pyyhkeet. Olen siirtynyt lähes kokonaan luonnonmateriaaleihin enkä osta synteettisiä vaatteita. Hengittävyys iholla on tärkeää. Villan koskettaminen ja tunnustelu on taivaallista.
KUULO
Huhuu! Mikä se oli? Tutut äänet, vieraat äänet. Turvallisuus tai vaara.
Kommunikointi tapahtuu puhumalla ja ymärtämällä. Joskus tarvitaan monta lausetta, jotta ymmärtää mitä toinen todella tarkoitti. Kieli on ihmisen suuri lahja, enkä käsitä ihmisiä, jotka väittävät, että voivat kommunikoida täydellisemmin sanattomasti. Silloin kukin ymmärtää mitä haluaa tai kykenee - mutta ei oikein ymmärrä toisen kannalta, ainoastaan omaltaan.
HAJU
Niin primitiivinen ja niin oleellinen. Avaamalla äidin vanhan hajuvesipullon pääsen aina yhdelle lapsuuden lomamatkalle Marokkoon. Ajatella, kuvittelen, että tältä Marokko tuoksuu! Se olikin äiti, jolla oli pieni näytepullo uudenlaista hajuvettä mukanaan.
Vauvat haistavat äidin samassa huoneessa. Tutun ihmisen voi tunnistaa vaikka silmät sidottuina. Kotiintulo, kun ruokaa laitetaan. Aamun tuore kahvipannu. Juhannusruusun kukinta. Mitä tämä kaikki olisi ilman tuoksua!

2 comments :

 1. Näitähän oli tosiaan kiva listata ja lukea. Tuo kuva keittiöstäsi on tosi kodikas. Ja sitten täytyy vielä tunnustaa, että olen muutamasta asiasta sinulle vähän niin kuin kateellinen... nimittäin kielitaidostasi (portugalikin?!? :D) ja tuosta ammatistasi!

  ReplyDelete
 2. Ai jaa! No tavallaan se on kyllä kiva huomata että itselläkin on jotain mistä on syytä olla iloinen. Mutta eihän ne muiden asiat ikinä niin ruusuisia ole kuin helposti kuvittelee.
  Esim. jaksaisitko talvipakkasilla lähteä lämmittämään pihasaunaan pesuvettä? Moni kaupunkilaisystäväni (mutta sinähän oletkin landepaukku ;-)) ei voi kuvitella miten niin voi edes elää nykypäivänä. No mitehköhän ihmiset on selvinneet hengissä viimeiset 999,999 vuotta??! Mutta eihän se herkkua ole.
  Itse olen vähän kade kun teillä on mukava ja valmis talo...
  Portugaliksi osaan ehkä kysyä missä uimaranta sijaitsee, ja tilata maitokahvin.
  Niin että puolin ja toisin!

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!