Saturday 8 April 2023

Kukkaräjähdys

Ensin kaksi sateista päivää, mikä tarkoitti öitäkin plussan puolella. Sitten kaksi lämpimän aurinkoista päivää. Voi mahoton, mikä meno! 

Yhtäkkiä lunta ei ole enää lähes missään ja kukkia on kaikkialla. Muotopuutarhassa 'Pickwick' -kevätsahramit pistävät parastaan.

Pikkusinililja 'Rosea'.

Virvalilja.

Krookuksia on yhtäkkiä niin paljon, että niistä pitäisi tehdä oma juttunsa, mutta toisaalta haluan nyt keskittyä muotopuutarhan kukkiin tällä kertaa. Menen jo sekaisin eri krookuksissa, joita olen tänne vuosien mittaan istuttanut. Luulen, että tämä on sinisahrami 'Blue Pearl'.

Sinisahrami 'Prins Claus' on vähän voimakkaamman sävyinen. Purppuraiset läiskät sointuvat kivasti vieressä nouseviin tulppaaninlehtiin.

Persiansinililjoja kukkii joka puolella, hyviä tuottamaan siementaimia ja sivusipuleita.

Tähtisahrami 'Roseus' kukkii täyttä häkää puksipuuaidan suomassa kevyessä varjossa.

Vähän aurinkoisemmassa paikassa kukat ovat jo aika förbi. Pakkasvaurioitakin nämä saivat, kun avautuivat aiemmin. Yöt olivat sikakylmiä vielä alkuviikosta.

Päivä oli niin aurinkoinen, että Ransu hakeutui maalattavien tuolien varjoon. 

Mustilla on niin paljon hommia, ettei siitä tahdo saada kuvaa, kun se on koko ajan menossa.

Ja sitten ovat kaikki ihanat kurjenmiekat! 'Katherine's Gold' -risteymämiekka poksauttelee kukkia auki vauhdikkaasti lämpiminä päivinä.

Näitä violetinsinisiä on avautunut oikein sarjatykityksenä tänään.

Tuossa on kohta avautumassa myös kymmeniä 'Katharine Hodgkineita' ja jokunen 'Frozen Planet'. Ihan hillittömästi ihania keväisiä kurjenmiekkoja!
Minulla on muuten niistä teoria. Tai ainakin tuosta violetinsinisestä. Ostin sen "purppuraisena lumikurjenmiekkana", eikä se ole ainakaan purppurainen, liekö aito lumikurjenmiekkakaan. Sen pitäisi olla vaaleamman sininen, sellaista taivaansineä – ja ulompien kehälehtien leveämmät, ja kai siltä puuttuu tuo voimakkaan keltainen läikkäkin, tai ainakin sen pitäisi olla hillitympi. Ehkä.
Luulen, että aika moni "jonakin lajikkeena tai lajina" myytävä on tällaista perustummaa, joka on oikeastaan varmaan lumi- ja kevätkurjenmiekan risteymä. Tämä on aivan saman näköinen kuin viime syksynä istuttamani, jonka piti olla vaaleansininen 'Alida'.
Näin meille myydään mitä sattuu, mutta menköön nyt. Kaunis tuokin on kuin sika pienenä.


Kevätkurjenmiekka Iris reticulata
Kevätsahrami Crocus vernus
Lumikurjenmiekka Iris histrioides
Persiansinililja Scilla mischtschenkoana
Pikkusinililja Scilla bifolia
Sinisahrami Crocus biflorus
Tähtisahrami Crocus tommasinianus
Virvalilja Colchicum bulbocodium

22 comments :

  1. Siellähän on vaikka jo mitä! Ja just oli lunta vielä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumi häipyi muutamassa päivässä, kun kovat yöpakkaset loppuivat. Kaikkea on - Mustin kanssa juuri tarkkailemme ikkunasta muotopuutarhassa vilistävää myyrää!

      Delete
  2. Näitä kuvia on ilo katsella ,ransusta ja mustista puhumattakaan. Kaunista pääsiäispäivää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, iloista pääsiäistä sinullekin!

      Delete
  3. Katselin aiemmin kuvastasi Pikkusinililja 'Rosean' nuppuja ja ihmettelin, että onko ne oikeasti vaaleanpunaisia. Ja ne oli; täydelliset pikkukukkaset, niiden söpö muoto ja mikä väri, aaaah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se on nupulla enemmän pinkki, avautuneena hyvin hailea, mutta minäkin tykkään sen haalistuneen vaaleanpunaisesta sävystä.

      Delete
  4. Todella ihanaa kukintaa. 'Roseus' kukkii niin lempivärissäni.
    Minulla vasta muutama harva krookuksen kukka pilkistää penkistä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on sentään jo ne harvat, tulee varmaan pian lisää! Niitä ensimmäisiä seuratessa kuluu aika rattoisammin, kun on jo jotain.

      Delete
  5. Aivan mahtavat kukkaräjähdykset siellä! Ja teillä on jo oikeasti kunnon kukkakevät. Ja myyräkevät kissoilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on tosi kevät. Myyriä on, hitsi vie, edelleen aika paljon!

      Delete
  6. Nyt on suorastaan yltäkylläistä kukintaa. Kaikki tunkee joukolla kohti aurinkoa. Että voikin olla upeaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanos muuta. Nyt on niin upeaa, että välillä täytyy vain seistä ulkona tumput suorina ja ihmetellä tätä kaikkea. Siis kyllähän tätä koko talvi odotetaan (tai minä aloitan kevään odottamisen jo kesäkuussa ;-)) mutta en muistanutkaan, että se on NÄIN ihanaa.

      Delete
  7. Siellä tapahtuu vauhdilla kukkavallankumous. En malta odottaa, että omat kurjenmiekat nousevat, piippoja niissä näkyy jo. Ja kaikki muut pikkusipulikukat.

    ReplyDelete
  8. Lovely selection of early blooming bulbs! I have no idea how I have no Scilla bifolia in my garden! They are so cute little things! Crocuses are blooming here as well and they are so full of bees!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I love this time when new flowers open every day. Scilla bifolia is amazingly sweet and very good to spread itself around the garden, including outside the borders in grass.
      I just saw this year's first bumble bee!

      Delete
  9. Voi jukrat, mitä kukkatykitystä! Ihania pikkusinililjoja ja tähtisahrameita, karvaisista kukkasista puhumattakaan. Siellä tapahtuu ihan rytinällä nyt!
    Tajusin muuten juuri, etten toivotellut sinulle hyvää pääsiäistä edellisen postauksen kommentissa. Miten lie unohtunut vai suunnittelinko ehtiväni kommentoida tähän postaukseen hyvissä ajoin? Iloisia pääsiäisen viime hetkiä siis! Myöhässä olen tosin tätäkin juttua kommentoimassa, kun näytti olevan jo uusikin postaus tullut :D
    Joku voisi kehitellä käyttökelpoisen nimen näille kaikille keväisille kurjenmiekoille, jotka eivät ole selvästi mitään lajia. Tarhakevätkurjenmiekka tai lyhyemmin tarhakevätiiris? Yleensähän tarha-etuliite tunnutaan lykkäävän moniin jalostettuihin kasveihin, joten miksei sitten tähänkin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rytinää tosiaan! Joka suunnalla paukahtelee kukkia auki ja siihen vielä lintujen - suoraan sanottuna - metelöinti päälle. Ei ole enää talven hiljaisuutta nyt. Tämä on niin ihanaa aikaa.
      Voi sentään, en yhtään ajatellut toivotuksia. Oikeastaan minusta toivotukset ovat blogeissa vähän ongelmallisia. Jos postaa usein, kuten minä, tulee varmaan toivotettua useaan kertaan pääsiäiset ja joulut ja kaikki muukin. Se tuntuu vähän höhlältä. Jotenkin jätän mielummin toivottelut sikseen täällä blogimaailmassa, livemaailmassa on vähän eri. Mutta mukavaahan toivottelu on, joten kiitoksia pääisäistoivotuksista! Toivottavasti sielläkin on pääsiäinen sujunut mukavasti.
      Tarha-alku on useimmin käytössä juurikin risteymäkasveille. Vaikkapa tarhajouluruusu, josta uusin blogijuttuni on Mutta tarhakevätkurjenmiekka... huh. Neljä sanaa yhdessä sanassa. Jotain rajaa tälle meidän kielen yhdyssanastollekin! :-D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!