Saturday, 26 December 2020

Keisarinna Joséphinen tapetti

 Vuoden pimein aika on oivallista sisäremonttiaikaa, kun ulkona päivän lyhyys lähinnä turhauttaa.

Sain viimein syksyllä tilattua tapetit makuuhuoneen seinään, joka tuli putkiremontin jäljiltä takaisin valkoisena, sillä kylpyhuoneen kaikki seinät purettiin ja rakennettiin uudestaan. Onneksi en ollutkaan ehtinyt maalata tai tapetoida kylpyhuoneen vastaisista seinistä kuin yhden, eteisen puoleisen.
Tilasin unelmieni tapettia, sillä sitä tarvittiin vain kaksi rullaa. Tapetti on Farrow & Ballin mallia Bumble Bee. F&B käyttää paljon historiallisia värejä maaleissaan ja malleja tapeteissaan, niinpä tämäkin on Joséphine Bonaparten, Ranskan keisarinnan makuuhuoneessa olleen silkkikuosin mukaan tehty tapetti.
F&B:n tapetit painetaan heidän uskomattoman ihanilla, erittäin mattapintaisilla maaleillaan. Kimalaisten hopeanhohtoisuus on jännää, kun se erottuu valon mukaan taustaväriä vaaleampana tai tummempana, riippuu mistä suunnasta ja missä valaistuksessa katsoo.

Ryhdyin tapetointihommaan juuri joulun alla ja nyt on seinä tapetoitu. Musti esittelee. Sähköjohto vielä roikkuu, se on kiinnittämättä, samoin jalkalista puuttuu. Katonrajassakin on pientä siistittävää, sillä sinne tarvittiin vielä vähän tasoitetta, kun kipsilevy ei yltänyt ihan kattoon saakka ja tapettia leikatessani sain aikaan pienen reiän.

Makuuhuoneen (itse tekemäni) kattovalaisin on katiskaverkkoa ja siitä tulee niin jännä kuviointi, että oli hieman haastavaa nähdä, onko tapettipinta suora vai kupruileva. Käytin lisäksi työmaavalaisinta ja otsalamppua, lopuksi tarkastin sileyden vielä taskulampun kanssa sivultapäin valaisemalla. On tämä hämärä aika haastavaa sisätöidenkin kanssa! 
En kerta kaikkiaan tajua, miten ihmiset pysyivät hengissä tämän kauden yli ennen sähkövalon keksimistä. 

Eteisestä päin katsottaessa kuosi näyttää ihan erilaiselta kuin edellisessä kuvassa, jossa ikkunanvalo on selän takana. Tämä on Farrow & Ballin maalien taika: niiden sävy elää valon mukaan.
Seuraavana on vuorossa tuo lyhyempi seinänpätkä liinavaatekaapin takana. Se onkin yhä tummanharmaa, jonka värinen koko tämä seinä oli, kun ostin asunnon. Se on ihan kiva väri, mutta maali makuuni vähän liian kiiltävää ja nyt haluan siihen tämän saman tapetin. Sen seinän katonrajassa voi nähdä, miten järkyttävän leveät kattolistat tähän oli laitettu. Olen iloinen, että pääsin niistä eroon! 

Liinavaatekaappiseinä on ihan kiva nytkin, mutta tulee vielä kivemmaksi, kun sekin saa kimalaiset.

Makuuhuoneen tapettiseinä alkaa jo eteisestä. Siellä on jo kylpyhuoneen vastainen seinä maalattu samalla maalilla, jolla ehätin sen maalata ennen putkiremppaa. Sekin on Farrow & Ballia, sillä heidän maalinsa ovat maailman ihanimpia. Sävy on Pale Powder, hyvin vaalea vedensävy, ja se sointuu tähän savenharmaaseen tapettiin oikein mukavasti.

Keittiön harmaa laminaattiseinä sointuu myös. Harmaa rules! (sanoo Ransu).

Makuuhuoneessa on tumman hämyisä tunnelma, joka on minusta juuri ihana. Kimalaistapettiseinää vastapäätä on lapsuudenkotini jämätapettirullilla tapetoitu seinä. Tässä oli kamalan ruma kohokuositapetti, kun ostin asunnon, ja se sai lähteä heti. Itse asiassa koko makkari oli aivan hirveä muovimattoineen ja peililiukuovikaappeineen, jossa oli valkoiset muoviraamit. Ai niin, ja se muovinen valkoinen haitariovi eteiseen! Huh huh, kun ajattelenkin. Niiden kanssa ei kauaa voinut elää. Haitariovi taisi lentää roskiin ennen kuin nukuin yhtäkään yötä asunnossa.

Koska jämätapetti ei riittänyt koko seinälle, jätin kohdan kampauspöydän takana tapetoimatta ja maalasin sen parin harmaan sävyn sekoituksella (kahta maalia vatiin ja siitä telalla seinään).
Makkarissa on montaa kuosia, mutta satun pitämään monista kuoseista...

Pojillekin näkyy kelpaavan tummansävyinen makkari hyvin. Kun tein sängylle sopen kahden vaatekaapin väliin, maalasin taustaseinän mustaksi. Mutta en saanut siitä yhtä kauniin mustaa kuin Musti.

Makuuhuoneen edessä on parveke, mikä lisää huoneen varjoisuutta, sillä parvekkeessa on katto. Jostain syystä olin silti pitkään unelmoinut siitä, että juuri makuuhuoneesta pääsisi parvekkeelle. Tässä asunnossa se toteutui. Ehkä se oli unelma aamukahvista parvekkeella, joka toki toteutuukin aina, kun vain tarkenee.
Parvekkeella on edelleen vihreää, kiitos leudon alkutalven, ja näkymä makkarista on ihan kiva.

Timjamia voi käydä keräämässä ruokiin ja kärsimyskukkakin on edelleen parvekkeella viheriöimässä.

Kreetansyyssahrami 'Fontenayi' teki tänä talvena vain muutaman kukan, luulen, että kukinta oli tässä. 

Poikien joulu on sujunut leppoisasti. Ransu sai uuden Ellipallon varastoistani. Elli on tuttu Auringon ihanat -blogista. 

Musti sai merikotkan sulan, mutta toivon, että se ei silti keksi ideoita niiden pyydystämiseen.
Mukavia välipäiviä!


Kreetansyyssahrami – Crocus laevigatus
Kärsimyskukka, kärsimyspassio – Passiflora caerulea

24 comments :

 1. Tapetti on kyllä kaunis ja jännästi näyttää värit vaihtuvan, kun kuvaa eri puolelta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella kivan värinen, kuin monta ihanaa sävyä yhdessä kaksivärisessä tapetissa.

   Delete
 2. Kaunis tapetti. Nyt kannattaa pitää parvekkeen ovi raollaan, jotta Bumble Beet pääsevät kasviesi lehdille loikoilemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih! Tosiaan. Ystävä jo ehti ehdottaa, että laittaisin kukkaboordin katonrajaan, jota kohti kimalaiset ryömivät :-D

   Delete
 3. Jännä, moni-ilimeenen tapeetti. Vaikkei kuvion aiheesta äkkiseltään voisi arvata, saa näköjään pörriääsestäki hianostunehen tapeetin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa tosiaan :-) Tämä tapetti on ihanan klassinen ja hillitty väriä myöten, mutta aiheena lemppariötökkä, niin eihän tätä vonut vastustaa.

   Delete
 4. Musti sopii paremmin kuin hyvin esittelemään keisarillista tapettia!<3 Kivat lahjat pojat saivat, herkutteliko Musti jouluna kinkulla?

  Hienolta näyttää kodissanne, on semmoisia erilaisempia, komeita huonekaluja, joita ei ihan joka huushollista löydy. Jos mahdollista, minä hommaisin sellaista tapettia parhaimpaan huoneeseeni, jossa olisi Mustin kuvia!! Hyvää Vuoden vaihdetta! <3<3<<3

  T: Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustikuosinen tapetti olisikin hienouden huippu! On sen tyyppistä ainakin joskus valmistettu:
   https://wallpaperreview.wordpress.com/2011/10/06/omega-cats-wallpaper/

   Musti ei ole kinkkumiehiä, vaikka varmaan maistaisi sitäkin, jos tarjottaisiin. Se on herkutellut joulun ajan tuoreella lampaan maksalla, joka on sen suurherkkua.
   Hyvää vuodenvaihdetta sinullekin!

   Delete
 5. Vau mikä tapetti! Se tosiaan vaihtaa väriä riippuen siitä mistä valo tulee!
  Kivoja välipäiviä teille ja kohta nokka, tai nenät kohti uutta kasvukautta:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole varma, mistä sävyn eläminen johtuu, mutta noissa Farrow & Ballin tapeteissa on erittäin paljon pigmenttiä verrattuna tavalliseen maaliin, joten ehkä se heijastaa väriä sitten jotenkin eri tavalla, tai sitten niiden lähes kalkkimaalimaisen mattainen pinta. Joka tapauksessa ne ovat maaleina aivan omaa luokkaansa, joten maaleilla painettu tapettikin on aivan ihanaa. Käsinpainamisen jälki lisäksi näkyy tapetissa, mikä on huippua. Ei mitään tusinatapettia, näitä valmistetaan vain sitä mukaa kuin tilauksia tulee! Kun tarve ei ollut kuin kaksi rullaa, niin uskaltaa ostaa tällaista kalliimpaa herkkua.
   Ihanaa, että päivä jo pitenee, jos onkin vain sekunteja, niin silti!

   Delete
 6. Hieno tapetti! Jännä tuo värinvaihtelu. Heitin sinulle haasteen välipäivien iloksi. Leppoisaa sunnuntai-illan jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten hauskaa, kiitos, käyn kurkkaamassa! Toivottavasti se ei ole mikään joulukoristeluhaaste, kun täältä ei löydy kuin kaksi koristetta eikä nekään mitenkään erityisesti esille nätisti aseteltuna :-D
   Kiitos, leppoisaa iltaa sinnekin!

   Delete
 7. Ai että, mikä tapetti! Ja makuuhuoneen tumma tunnelma! Ransun ja Mustin väreillä sisustaminen on on aika täydellistä.

  Ja mitkä hienot lahjat he saivatkaan! Ellipalloja kerääntyy jatkuvasti, ilmoittele, kun tarvitset lisää : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransun ja Mustin väreillä ei tosiaan voi mennä pieleen. Tai minkään muunkaan kissan.
   Kiitos! Varastoon jäi vielä yksi Ellipallo :-)

   Delete
 8. Vai ihan keisarillinen tapetti. Hieno on ja tuo värisävyn vaihtuminen, mistä suunnasta kahtoo on jännä. Mukavia välipäiviä siullekkin ja sittenhän ne härkäviikot vielä on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tosiaan, seuraavaksi siirrytään härkäviikkoihin.

   Delete
 9. Kaunis tapetti meillä on alakerrassa samanlainen kuosi mikä vaihtaa niinkuin väriä kun liikkuu huoneessa eteenpäin tai mistä kulmasta katsoo. Laitettiin pohjatapetti tasoitustapetti ensin alle ja sitten vasta oikea tapetti niin kyllä tuli tasainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aika kivaa, että on tapetti, jossa on yhdessä ja samassa monta ulkonäköä riippuen, mistä katsoo. Pohjustustapetti tosiaan auttaa saamaan tasaista pintaa!

   Delete
 10. Upea tapetti, ihana väri ja kuvio! Sinulla on hyvin persoonallinen sisustus ja se on hyvä. On tärkeää, että saa tehtyä omanoloista ja kaunista jälkeä :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin tärkeää, että koti vastaa omaa makua ja harrastuksiakin. Itse tykkään nyhertää remonttien kimpussa, ja siksi koti on vähän tilkkutäkki, mutta jo lapsena ihastuin basaarien tunnelmaan ja mietin haluavani sellaisen kodin :-D Onkin ihan parasta, että itseään voi toteuttaa kotona ja kotipihalla, sillä silloin kiva tekeminen ei lopu ikinä.

   Delete
 11. Todella kaunis tapetti! Meilläkin aina tähän aikaan vuodesta tuunataan kotia jostain kohden. Tänä vuonna maalasimme portaikon ja takkapuille syntyi olohuoneeseen siisti teline. Jotain vielä voisi tehdä, ennen kuin kevätpuuhat tulevat ajankohtaisiksi. Onnellista uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt on niin vähän houkutusta tehdä mitään ulkona, vaikka maa on sulana, kun päivä on niin lyhyt, että pitää olla salamannopea ;-) Paljon helpompi on vain ottaa työmaavalaisin kauniiseen käteen ja ryhtyä sisäremppaan. Näitä ei kumminkaan sitten kasvukaudella enää saa etenemään, kun ei kestä olla sisällä.
   Kiitos, hyvää uutta vuotta teillekin!

   Delete
 12. Saila, aivan ihana tapetti♥♥ Ja mikä tarina siihen liittykään. Vähän kuin ne meidän itävaltalaisilta ystäviltämme saamat keisarinna Sissin viinikarahvi ja lasit.

  Oikein hyvää ja antoisaa vuotta 2021 sinulle ja kisuille♥♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Historialliset mallit ovat kivoja ja tuovat syvyyttä ja tarinaa kotiin, mikäs sen parempaa.
   Kiitos, oikein hyvää uutta vuotta teille myös!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!