Saturday, 3 October 2020

Lokakuun sankari ja muut söpöliinit

Nyt on tärkeää asiaa! Nyt sunnuntaina vietetään eläinten päivää, josta alkaa eläinten viikko. Se on myös kaikkien Fransien nimipäivä, niin myös meidän Franzin eli Ransun.
Eikä siinä kaikki. Ransu on myös sattunut syntymään lokakuun neljäntenä, eli samalla vietetään hänen 12-vuotispäiviään. Sankari viettää merkkipäiväänsä rentoutumisen ja syömisen merkeissä. Onnittelupusuja otetaan vastaan nenänpäähän, tassuun, masuun – mihin kukin ne haluaa välitettävän.
Onnittelemme kaikkia eläimiä ja toivotamme kaikille oikein eläimellistä päivää!

Tästä tuli hyvä aasinsilta esitellä muita kodin söpöliinejä. Kaikki pelargonit ja moni muukin ulkokukka on jo sisällä kansoittamassa ikkunoita, näkymät ovat oikein vehreänkauniit. Tässä on kukassa valkoinen, mutta vaaleanpunaiseksi heittäytynyt mårbackapelakuu 'Prins Nikolai' sitruunaverbenan ja Galtonian välissä.

Olohuoneen nurkkaikkunalla on monensävyinen punainen tunnelma. Usea pelakuu on kukassa, ja pitkän varren päässä avautuu kukka, jota olen odotellut kukkaan jo pari vuotta ainakin.

Ihanaakin ihanampi Nerine eli neidikki, tarkemmin ruusuneidikki. Ostin sipulin vuosia sitten, en enää edes muista, montako vuotta tuo on mennyt ruukkukasvina tehden kesäisin lehtiä, mutta ei kukkia. Olen huono muistamaan lannoitusta, joten vika on varmasti minussa. Mutta kyllä tätä kannatti odottaa. Ihastuttava, siro kukkanen, ilmava ja tuhatkertaisesti kauniimpi toisinto jouluamarylliksestä.

Suurta iloa aiheuttaa myös Pelargonium barklyi, pikkuinen siemenestä jo monta vuotta sitten kasvatettu pelakuu, joka vain ei suostu kasvamaan kovin suureksi. Se teki taas kerran katoamistempun mullan sisään ja tälläkin kertaa luulin, että nyt se kuoli, mutta ei – pian ilmestyi pieneen varrennysään pari minipientä vihreää silmupallukkaa, joista puhkesivat nämä lehdet. 
Voi olla, että tämä on tämän lajin luontainen kasvutyyli, mutta koska tämä on pikkuinen aarteeni, soisin, että se lakkaisi pelästyttämästä minua vähän väliä.

Viikko sitten käväisin kaupungissa ja sain todeta, että parvekekasvit ovat yhä elossa. Herttalyhty on tämän kesän hankinta, ja sen kohdalla täytyy vielä selvittää, kuinka pitkään se voi viettää lasitetulla parvekkeella.

Viime talvi oli niin lauha, että kärsimyskukka vietti sen kokonaan parvekkeella. Tämähän sietää pientä pakkastakin, kunhan se on tilapäistä. 

Pari hedelmääkin se on tehnyt, mutta viime kerralla, kun näin kävi, ne eivät kaiketi kypsyneet tai eivät olleet kunnolla pölyttyneet: ne näivettyivät ja kellastuivat ja kun lopulta avasin ne, ei sisällä ollut oikein mitään. Tämä onkin toki eri laji kuin syötävä passio eli Passiflora edulis. Mutta tämänkin kukissa on herkullinen passionhedelmän tuoksu.

Me Mustin ja Ransun kanssa toivotamme kaikille mukavaa eläinten päivää ja -viikkoa!


Herttalyhty – Ceropegia woodii
Kärsimyskukka – Passiflora caerulea
Ruusuneidikki – Nerine bowdenii
Sitruunaverbena – Aloysia triphylla

36 comments :

 1. Onnea Ransu ainakin tuplasti! Ja Sailalle myös onnea! Ja jotta Mustia ei ihan kauheasti harmittaisi, niin onnea myyrien suhteen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me kiitämme! Mustiakin kyllä juhlitaan täällä ihan yhtä paljon, onhan se pantteri eli eläin. Teillekin toivotamme hyvää eläinten päivää! Tänä iltana tuleekin telkusta Katukissa Bob -leffa :-)

   Delete
 2. Tuplaonnittelut Ransulle nimi- ja syntymäpäivän johdosta! Nimpparionnittelut myös sinulle. Kätevää juhlia kaikkia samana päivänä. Mustikin saa varmasti siinä sivussa osansa onnitteluista ja rapsutuksista.
  Ruusuneidikki on oikea kaunotar. Ehkä se ymmärsi, että Ransu on palkittava jollain erityisellä ja päätti siksi avata kukkansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja kiitos myös ihanasta nimpparikortista ihanine runoineen - olit onnistunut löytämään jopa kastelukannu-postimerkin! ♥
   Täällä eläinten päivä on kova sana, joten Mustiakin juhlitaan oikein olan takaa. Tähän mennessä enemmän kuin Ransua, mutta eiköhän tilanne tasaannu, kun sankari saapuu aamuretkeltään sisälle.
   Olen niin iloinen tuosta neidikistä, se on niin kaunis.

   Delete
  2. Päivänsankari viettää siis nimpparinsa kunniaksi oikein luontopäivää. Hienoa. Toivottavasti jotain purtavaakin retkeltä löytyy.

   Delete
  3. Purtavaa löytyi raksukupista ;-) Eläinten päivän kunniaksi harjasin molempien poikien hampaat oikein huolella. Eläinten päivä on minusta tärkeimmin sitä, että eläimistä huolehditaan mahdollisimman hyvin. Minun täytyisi reipastua harjaamaan poikien hampaita vähän useammin. Hohtavilla hampailla kelpaa järsiä jyrsijöitä.

   Delete
 3. Onnittelut Ransulle. Oikein hyvä tapa viettää juhlia! Briteissä asuva tätini pystyy kasvattelemaan Nerinejä tuosta noin vain. Onnensi sinullakin kukki nyt. Kaunis se on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää!
   Niin, huoh - Britanniassakin tosin neidikit pitää ymmärtääkseni ottaa kasvihuoneeseen talven kylmimmän jakson ajaksi, mutta toisaalta ei tuon talvetus ole mitenkään vaikeaa ollut, samalla kaavalla se on mennyt kuin ritarinkukat ja kriinumi (jonka hankin samaan aikaan kuin neidikin, ja joka ei ole vielä ikinä kukkinut). Nostan ne lattialle kukkapöydän alle sitten, kun lehdet kuihtuvat, jotta tajuan olla kastelematta.
   Nyt, kun tämä viimein kukkii ja osoittautui tumman vaaleanpunaiseksi, aloin heti haaveilla sellaisesta hempeän lohenpunaisesta lajikkeesta - niin se nälkä heti alkaa kasvaa.

   Delete
 4. Onnea Ransulle ja yks muisku nenänpiähän. Onnii kaikille teille! Hieno kukka näyttäs olevan tulossa ruusuneidikkiin, sama on näitten orkideoitten kanssa. Eivät kuki välttämättä kaikki, vaan monesti sitkeys palakitaan. Hieno on tuokin kärsimyskukka!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muisku annetaan heti, kun Ransu tulee sisään (paitsi jos se on justiin syönyt myyrän). Me kiitämme!
   On se palkitsevaa, kun viimein alkaa kukkavana nousta. Tuossa se olikin noussut ihan varkain, huomasin kukkavarren, kun kannoin sitä sisälle pari viikkoa sitten. Se oli jopa kaatunut maahan, kun peura oli nyhtäissyt lehdenkärjestä; onneksi ei ollut katkaissut kukkavanaa.
   Kärsimyskukat ovat aivan ihania, niin eksoottisia.

   Delete
 5. Ihana Ransu! Onnea ! Eläinten päivän terveiset Elmo-koiralta ja Hipsu ja Rasmus kissoilta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja eläimellisen mukavaa eläinten päivää sinne teille! ♥

   Delete
 6. Oletkohan onnistunut hankkimaan lilliputtien pelakuun? Erinomaisen paljon onnea komealle Ransulle, 12 vuotta on hyvä ikä ja toivottavasti hän ei kohtaa keski-iän kriisiä. Toisaalta,, kun harrastuksena on mamman seuraaminen ja kaverina Musti, tuskin sellainen on edes mahdollista...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, täytyykin tosiaan googlettaa, minkä kokoinen tuo P. barklyi oikein on ja minkälaisissa olosuhteissa se viihtyy. Se tuntuu kuihduttavan lehtensä hyvin äkkiä, jos ruukku pääsee kuivumaan, eli täysin toisin kuin pelakuut yleensä. Olen huono muistamaan kastelua, niinpä se on vähän väliä varmaan henkitoreissaan.
   En tiedä, tuleeko kissoille keski-iän kriiseja :-D Vaikuttavat aika kriisivapailta noin yleensä ;-D

   Delete
 7. Paljon Onnea koko poppoolle! Sailalle Hyvää Nimipäivää! Ransulle Hyvää Eläintenpäivää ja huomista Syntymäpäivää! Mustille Hyvää Eläintenpäivää! Muisku Ransulle päälaelle ja Mustille myös! <3<3<3 Ilo irti, kun on kerran niin monta juhlanaihetta!! Ransun juhlapäivänviettotapa kuulostaa erinomaiselta.

  T : Musti-fani

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos meiltä kaikilta! Korjasinkin tekstiin, kun kirjoitin sen myöhään eilen illalla, Ransun syntymäpäiväkin on nyt tänään samana päivänä kaiken muun kanssa. Tekstissä luki, että huomenna, mutta se oli eilen se. Mahtava juhlapläjäys. Sinnekin iloista eläinten päivää, ja tänään sattuu oleman korvapuustipäiväkin, jos muuta juhlan aihetta ei ole ;-)

   Delete
 8. Onnea Ransulle ja suukko nenänpäähän <3 Minullakin on pari vuotta ollut nerine, joka tekee vain lehtiä. Se on ollut samassa ruukussa ja samassa mullassa koko ajan. Ehkä en kuitenkaan luovu vielä toivosta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välitin suukkosi!
   Näköjään ei kannata luovuttaa Nerinen suhteen. Tämä on tehnyt pari sivusipulia, ja vasta niiden jälkeen innostui kukkimaan. Ehkä sinullakin ensi vuonna!

   Delete
 9. Replies
  1. Synttärisankari kiittää!
   Hyvää eläinten päivää sinne teidän karvakuonolle!

   Delete
 10. Onnea molemmille pojille tasapuolisesti💕😸😸💕
  Ihan huikea tuo parvekkeen passion😍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pojat kiittävät!
   Passio on ihana, se on yhdellä päätyseinällä lattiasta kattoon ja tuo niin ihanaa vehreää tunnelmaa partsille. Isossa ruukussa se onneksi selviää, vaikka olen kuukauden poissa välillä.

   Delete
 11. Onnea synttäri- ja nimpparisankarille ja hyvää eläinten päivää myös Mustille! <3
  Kannoin oman neidikin sisään ja huolestuin, kun se alkoi kellastuttamaan lehtiään, mutta ilmeisesti se kuuluu asiaan. Toivottavasti omani tajuaa pysyä talven hengissä ja kukkia ensi vuonna, niin upealta tuo sinun näyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ja hyvää eläinten viikkoa Muruselle!
   Lehtien kuivuminen on varmasti ihan normaalia, ja nyt on hyvä pitää ruukku lähes kuivana muutaman kuukauden ajan. Lorautan itse sinne vain harvakseltaan vettä. Kun vihreää lehdenkärkeä alkaa taas näkyä sipulin huipusta, aloita kastelu ja anna jotain lannoitetta vaikka pariinkin otteeseen, sellainen taisi saada oman nerineni kukkaan.

   Delete
 12. Ransulle oikein monta onnittelupusua nenuun, tassuihin, päälakeen, massuun, niskaan ja kylkiin meiltä kaikilta ❤️❤️❤️😘😘😘

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, miten moneen paikkaan! Ransu juuri tassutteli ulos, joten toimitan onnittelut, kun hän palaa :-)
   Hyvää eläinten viikkoa Sofille ja Olgalle!

   Delete
 13. Myöhästynyttä syntymäpäivää, nimipäivää ja eläintenpäivää Ransulle! Tuollaista juhlakertymää sopii varmasti juhlia kaksi päivää perätysten! Varsinkin kun nimi- ja eläintenpäivää oli juhlistamassa muitakin ;) Nerinessä on huikean hieno väri. Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tätä juhlitaan, ja eläinten viikkohan jatkuu tässä - hyvää eläinten viikkoa Karolle!

   Delete
 14. Replies
  1. Käyn välittämässä, hän onkin sopivasti sängyssä! Hyvää eläinten viikkoa sinnekin.

   Delete
 15. Myähästynehet onnittelut Ransulle! Ihana nerinen kukka. Mullaki oli joskus nerinen sipulia, mutta kyllästyyn het kättelys niihin, ku ei kukkia näkyny. Tuppaan nuahi erilaasihin sipuliihi/mukuloohin haksahtaa, eikä niistä useenkaa sitte mitää tuu, tai hermot loppuu liian aikaasin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi, kyllä varmaan olisi kukkaa joskus tullut, niin kuin tuohon minunkin sipuliini. Pienessä ruukussa se menee siinä samassa kuin amaryllikset sun muut, olohuoneen nurkassa viettävät talvet. Mutta kyllähän nekin tietysti jonkin verran tilaa vievät. Nyt olen niin ihastunut tuohon nerineeni, että suosittelen sinulle uuden hankintaa, se on niin kaunis!

   Delete
 16. Ensinnäkin tärkein asia eli myöhästyneet pusut.Niitähän voi ottaa vastaan milloin vaan. Kokeile pelakuulle pientä ruukkua aluksi ennenkuin on kasvanut suuremmaksi. Kärsimyskukkasi on ihana ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää pusuista!
   Tuolla pelakuulla onkin jo pieni ruukku, mutta voisihan sen varmaan mahduttaa vielä vähän pienempäänkin. Ennätinkin jo googlettaa tuota lajia, se tosiaan kuihduttaa lehtensä ja vartensa "kuivana kautena", mutta se kasvattaa juurimukulan, josta tulee ajan saatossa melko iso, sen turvin se saa taas pukattua uusia lehtiä, kun saa riittävästi kosteutta. Mutta ehkä on hyväkin suoda sille se kuiva lehdetön kausi, jonka se saisi luonnossakin.

   Delete
 17. Myöhästyneet synttäripusut Ransulle! Ja karvaista eläinten viikkoa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu kiittää pusuista! Hyvää eläinten viikkoa sinnekin kisulin kanssa, voimia suruun ♥

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!