Minna pyysi lisää kuvia Pikku-Raakkilasta. Sen raivauksesta kun taannoin mainitsin. Se ei ole muuta kuin pieni alue lahon saunan kulmalla, jonne istutin ensimmäisiä taimia, joita sain jakopaloina Raakkilasta vuonna 2007.
Tuolloin piti saada edes joku kohta taimille, joka ei kasva heinää, vattua, nokkosta ja vaahteranvesoja, niinpä kaivoin alueen parin ison kiven kupeeseen, vuorasin sen suodatinkankaalla ja pistin reunoiksi lisää kiviä. Nyt siinä kasvaa Viburnum × bodnantense 'Dawn', joka on kuvan ottamisen jälkeen saanut hienon viininpunaisen syysvärin. Toivottavasti se selviää talvesta tuossa. Huolenaiheeni on mahdollinen talvinen märkyys.
Elokuussa otetussa kuvassa näkyy alempana vino laho sauna, jonka kulmalla Pikku-Raakkila on. Tässä on puolestaan vasta raivausvaiheessa olevaa aluetta ruusutarhan ja preerian välimaastossa ylempänä tontilla. Istutin siihen koristekastikka 'Overdamin' jalopalat, jotka syntyivät, kun raivasin toista vanhaa rikkaruohottunutta istutusaluetta.
Tässä puolestaan näkymä kesäkuussa vastakkaiseen suuntaan, sauna jää oikealle. Se on märässä paikassa. Ylempänä vanhan navetan edustalla ja takana onkin jo kuivaa. Navetan seinustalla on alppipenkki.
Kesäkuussa otetussa kuvassa näkyy hyvin Pikku-Raakkilan tuolloinen tilanne: se oli kuin nuijalla lyöty, täynnä lehtosinilatvaa (ja palavaarakkautta). Muut kasvit olivat hätää kärsimässä tai jo luovuttaneet, ja suuren osan olin jo siirtänyt muualle. Seasta löytyi myös heinää ja nokkosta.
Pikku-Raakkilan takana kasvaa raparperi ja hieman liian laajaksi kasvustoksi levinnyt raunioyrtti, sen raivaus onkin seuraavana vuorossa.
Tästäpä päästään aasinsillalla navetan edustalle alppipenkkiin, kun se tuli mainittua. Tästä piti raportoida jo kuukausi sitten, mutta en käsitä, mihin aika häviää!
Pulskaneilikat alkavat kukkia vasta syksyllä, jolloin niistä tulee mahtava kukkapilvi alppipenkkiin. Viime syksynä heittelin kuivuneita varsia vastapäiseen preeriaan, mutta en vielä ole huomannut siinä pulskaneilikan siementaimia. Täytyy uusia toimenpide.
Samoin olen toiminut etelänmaitohorsman kanssa, sillä sekin sopisi preerian heinä-kukkaketo-teemaan loistavasti. Tämä onkin yksivuotinen, ja näkyy tekevän aina muutamia siementaimia seuraavalle vuodelle, joten luulisi niitä onnistuvan tekemään preeriapuutarhassakin. Olen katsonut Pieni talo preerialla -sarjaa Areenasta ja etenkin sen alku- ja loppukuvien niittykasvillisuutta.
Huomasin, että en ole kirjoittanut alppipenkistä koko kesänä, voi hemuli. Korjataan nyt tilanne. Alppipenkin tähtihetkiä ovat kevätkesä ja syksy, keskikesällä se viettää hiljaiseloa. Kesäkuussa kukki rusolaukkaneilikka 'Düsseldorfer Stolz' ja taustalla kääpiöneilikka.
Tuolloin kukki myös kangasajuruoho 'Coccineus',
rusolaukkaneilikka 'Alba'...
... ja maljalaukkaneilikka 'Ballerina Red'.
Suloinen hallerinkylmänkukka veteli kesäkuulla viimeisiään. Tämä ja mätäslaukkaneilikka kukkivat jo toukokuussa, ja aiemmin keväällä muutama esikoisempi sahrami, tulppaani ja muu sipulikukka. Niiden viihtyvyyttä toivon räystäskourun asentamisen lisäävän huomattavasti. Erikoisemmille pikarililjoille olen huomannut tämän olevan liian paahteisen kuuma paikka, ne kärvistelevät. Täytyy keksiä niille joku parempi paikka jatkossa, sillä pikarililjat kaipaavat lähes poikkeuksetta varjostusta kuumimpaan aikaan ja sitä ei tässä ole ollenkaan.
Jos kesäkuun jälkeen alppipenkki viettääkin hiljaiseloa, alkaa elokuun lopulla taas tapahtua. Laukkaneilikat aloittavat uusintakierroksen, tässä näkyykin hyvin maljalaukkaneilikan alkukesän kuivuneet kukat ja uudet syyskukat samaan aikaan. Etualalla on lisäksi kiinnostava löytö...
Tämähän on rusolaukkaneilikka, mutta mitäs se tässä tekee? Kyseessä täytyy olla siementaimi, tai vielä kutkuttavampaa: matkamuisto Orkneyltä. Istutin pienen, kallionkolosta kaivamani juurenpalan näille hoodeille pari vuotta sitten, mielestäni sitä ei sittemmin näkynyt, mutta voihan tämä olla sekin.
Sen takana kasvaa teemaan sopivasti Orkney Cherry -kurjenpolvi eli 'Bremerry', yksi orkneyläisen Alan Bremnerin risteymistä. Tämä on talvehtinut mukavasti jonkin vanhan villamyssyn alla, en uskalla enää ottaa riskiä, kun olen jo pari Orkney Cherryä aiemmin menettänyt talveen. Tämäkin kukkii ihanasti syksyllä, kuva on syyskuulta.
Siinäpä hieman takautuvia puutarhakuulumisia. Oikeastaan ihan hyvä, että kesällä tapahtuu niin kiivaasti, ettei kaikesta ehdi raportoimaankaan. Onpa sitten, mistä kirjoittaa nyt, kun ei paljon muuta kerrottavaa olisi kuin kertoa, minkä aidantolpan tai riistaverkon kohdan peurat ovat viimeksi vääntäneet päästäkseen pihalle.
Siitä räystäästä toki voisin raportoida, kuvien ottaminenkin vain on jotenkin unohtunut viime viikkoina. Keskellä iltapäivää koittava pimeys jotenkin lannistaa ihmisen niin täysin. Kevääseen on (enää) neljä kuukautta...
Etelänmaitohorsma – Chamaenerion dodonaei
Hallerinkylmänkukka – Pulsatilla halleri
Lehtosinilatva – Polemonium caeruleum
Kangasajuruoho – Thymus serpyllum
Kääpiöneilikka – Dianthus subacaulis
Maljalaukkaneilikka – Armeria pseudarmeria
Pulskaneilikka – Dianthus superbus
Raunioyrtti – Symphytum
Rusolaukkaneilikka – Armeria maritima