Sunday 24 February 2019

Siin se ny o

Ohhoh, tulipa epätarkka kuva, mutta siinä se nyt on. Navetan perältä löytyneestä ovesta tehty kulmakaappi isomman kaapin viereen, eteisen nurkkaan.

Kulmakaappi on hyvä, sillä tuosta nurkasta on ovet vessaan ja keittiöön. Samassa kulmassa aiemmin asustanut neliön mallinen polttopuulaatikko oli kömpelö, vaikkakin tarpeellinen. Nyt ovien avaaminen ja kulku sujuu kuitenkin paljon tilavammin.

Ransu saapui esittelemään. Kulmakaapin ovet täytyy vielä lakata samanlaisiksi kuin viereisessä kaapissa. Keittiön ovikin on lakattu, kuten 50-luvun taloon kuuluu.

Vessan ruman oven päällystin aikanaan verkkoaitasta löytyneillä päreillä. Tämä ovi vei alun perin kellariin ja se oli päällystetty muovimatolla. Ovea kehystävät isäni joltakin rannalta joskus löytämät verkonkohot.

Ransu jatkaa esittelyä. Polttopuulaatikko on nyt keskellä eteistä. Tilanahtautta on, sillä huoneessa on kaksi huonekalua, jotka odottavat muuttoa vanhempaan taloon.
Onpa lattialla kuraa. Mutta mieluummin se ja kevätkukkien versot kuin ei kuraa ja lumipeitto!

Siispä ulkoasioihin. Vanhan vaahteran jäkäläiset oksat ja kevättalven sinitaivas.

Lumisiakin kohtia on, eivät kai kaikki nyt luule, että täällä eletään vallan kesässä. Niistä ei vain tule innostuttua. Kanukoiden (alba 'Aurea' ja keltaoksakanukka) oksat ovat upeat auringon niihin osuessa.

Käväisin kurkkaamassa kasvimaata. Betonirengaspenkkiin syksyllä heitellyn salaattisekoituksen pussinjämät ovat vieläkin tuottamassa satoa, sieltä niitä rucolan näköisiä lehtiä paljastuu jääkuoren alta.

Pillisipuli on luottosipuli varhaiskeväällä, siitä saa lähes ensimmäisenä lehtisatoa, yhdessä käärmeenlaukan versojen kanssa.

Talventähtitilanne. Iltapäivällä alkoi ensimmäinen turkintalventähden terälehti raottua! Nyt alkoi kova jännääminen, ehtiikö tämä vai tähtilumikello ensin kukkaan. Virvaliljoja ei vielä tänään löytynyt.


Keltaoksakanukka – Cornus alba ssp. stolonifera 'Flaviramea'
Pillisipuli – Allium fistulosum
Turkintalventähti – Eranthis cilicica

16 comments :

  1. Se on hieno!!! Meillä on lunta vielä yli puoli metriä! ;)

    ReplyDelete
  2. Voih, kevät tulee niin kohisten että kauankohan mahtaa tulla vielä näitä kauniita lumikuvia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi että, onhan niitä saanut katsella jo kyllästymiseen asti ja pidemminkin :-D

      Delete
  3. Hyvän kulumakaapin teit, ei jokaaselta onnistuusikkaa. Meilläki o jo muutama pälävipaikka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli siinä miettimistä, etenkin, kun vähän joka seinä ja lattiakin viettää hieman eri suuntaan :-D Saas nähdä, kaatuuko se tuosta joku päivä, en oikein luota kykyihini.

      Delete
  4. Uskomatonta, siellä kukkii ja vihertää, minulla on pihassa vielä puolen metrin hanki. Kiihkeästi odotan pillisipulia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lumi lähti niin äkkiä sulamaan sen edellisen lämpöaallon aikana, että se oli ihan ihme. Sen jälkeen onkin eteneminen ollut hitaampaa, mutta tämä kova tuulikin taitaa haihduttaa lunta tehokkaasti. Yhdet lumikellon versot vain ovat tasan samassa jamassa kuin joulukuussa, kun huomasin niiden versoneen. Sillä aikaa on muita noussut maasta, mutta ne yhdet vain jurovat!

      Delete
  5. tosi onnistunut tilaratkaisu, kaappitilaa ei ole koskaan liikaa. tykkään kovasti noista lakatuista ovista ja eritoten ottimista:))
    kevään ensikukkijat sulatavat jäisemmänkin sydämen, tääl täytyy tyytyä viel ostokukkiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kulmakaappi on niin ihana, kun siinä ei ole, nimestään huolimatta, terävää kulmaa, johon voisi otsansa tai varpaansa lyödä - olen hieman taipuvainen sellaiseen :-D Ja mainiosti tuosta nyt pääsee sujahtamaan ohi muille oville, ja silti kaapissa voi jotakin säilyttää. En vielä eilen ehtinyt sitä täyttää, ajattelin lakata tuon oven ensin.
      Hih, sydämesi tuskin lienee jäässä :-D

      Delete
  6. Meillä on samanlaiset ovet keittiön komeroissa ja olohuoneen komerossa, vetimet vaan on metalliset, erilaiset. Ja yläkaapit niissäkin on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin on muuten keittiön kaapeissa ne metallivetimet, mutta jostain syystä eteisen komerossa oli nuo muoviset ja samanlaiset olivat sitten noissa navetan uumenista löytyneissä ovissa.

      Delete
  7. Olet kyllä taitava ja aikaansaapa nainen. Ei tuollaisia ihan joka tontilla asusta. Kaappi on kätevä ja ovi hieno. Mitähän puuta nuo ovet ovat?
    Mummullani oli puulaatikkona sellainen viistosti eteen aukeava, jonka päällä muksuna kyläillessä istuttiin. Puulaatikon päälle istahtivat naapurin ukotkin tullessaan papan kanssa polttamaan paperossin tai pari. Puulaatikko oli verhoiltu sormipaneelilla ja maalattu vanhalla vihreällä (mikä lie sävy ollut, mutta yleinen vanhoissa taloissa).
    Puutikkaasi ovat todella hienot. Kuin jonkun vanhan kartanon kirjastosta. Ransukin näyttää niistä tykkäävän.
    Voi, vitsi noita piippoja. Tänään kiersin taloa ja yritin rapsutella lumesta vapautuvia paikoja. Ei siellä mitään mistään kurkkinut. Tällaisesta se tulee olemaan viikkoja eteenpäin. Eikä tonkiminen ja vahtaaminen lopu niihin ensimmäisiin, eikä toisiinkaan ilmestyksiin. Meillä on etelän puolella mittarissa +11.1 ja tuuli on lempeän lämmintä. Mukavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovet ovat vaneria, tyypillinen 50-luvun ovimateriaali. Tässä talossa on sisäovinakin pari vaneriovea. Sellaisia kiiltäviksi lakattuja :-)
      Tuossakin puulootassa on sellainen kipattava puulaatikko alaosana, mutta sen päällä toinen laatikko, jonka kansi aukeaa ylöspäin, niinpä se on liian korkea istuttavaksi. Vanhan talon tuvassa on sellainen matalampi ja oikein pitkä, se on mulla kuistilla korjaamista varten ja yksi jos toinenkin naapuri on sille istahtanut, kunnes huomautin, että kansilootien saranat on poikki, eli laatikkoon saattaa pudota pehva edellä :-D
      Vau, teillä onkin ollut todella lämmintä! Täällä ehkä nelisen astetta viileämpää, mutta sekin sopii. Tänään löytyi lisää piippoja, toivottavasti pian sieltäkin!

      Delete
  8. Sinulla ei ole peukalo keskellä kämmentä. Kyllä nyt passaa katsella kättensä jälkiä.

    Mitä lakkaa käytät vanerioviin? Minun pitäisi tehdä korjauslakkausta vanhoihin oviin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanhoissa ovissa näyttää olevan korkeakiiltoista lakkaa, mutta kun minulla on parikin purkkia jotakin vanhaa venelakkaa vintillä, niin ajattelin käyttää sitä mitä on. Kumpikin on puolikiiltävää. Lakkasin sellaisella keittiön pöytätason toissa vuonna ja kyllä se varmaan ihan riittävästi kiiltää, ettei näytä ihan eripariselta viereiseen kaappiin nähden. Eteinen on tosin niin hämärä, etten tiedä, onko väliksi - etenkin, kun oviin osuu valo eri kulmista, kun eivät ole samaan suuntaan.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!