Aika moni pelargoni kukkii talvellakin. Varmaan keväinen mullanvaihto ja lannoittaminen saisi nämä tulemaan kesäksi kukkaan, mutta minun kukkani asuvat talvetustilanpuutteen takia vuodesta toiseen samoissa pienissä ruukuissa ja laihassa mullassa, joten ne tulevat kukkaan jossain vaiheessa kesää ja kukkivat sitten hienosti syksyn ajan ja pitkälle talveen.
Yksi ahkerimmista on kotipelargonin munankuoriversio 'Raspberry Ripple', tosin terälehtien munankuorikuvio tummenee pimeään vuodenaikaan lähes yksiväriseksi.
Wintering Pelargoniums
These keep me alive during the winter when the world outdoors is more or less trapped in ice age.
Mårbacka-tyypit ovat myös ahkeria. Valkokukkainen Prinssi Nikolai on joka joulu kukassa. Kohta muuten alkaa se aika, että ikkunan täplät ja tahrat alkavat häiritä ja ihminen alkaa pohtia ikkunanpesun mahdollisuutta, mutta onneksi se ajatus menee ohi, kun puutarhakausi alkaa.
Ystävältä saatu ihanan hempeä perintöpelargoni kukkii myös, kukki koko syksyn.
Ruusunnuppupelargoni 'Brightstone' on tehnyt pienen kukkatertun.
Sitten muihin lajeihin. 'Deerwood Lavender Lass' on kahden lajin risteymä ja sen lehtien pitäisi tuoksua laventelilta, rohkenen tosin olla eri mieltä. Ihana se joka tapauksessa on, ja siinä on tälläkin hetkellä muutama vaaleanpunainen pikku kukka.
Villilajit noudattavat tarkemmin vuodenkiertoa kukinnassaan, mutta yllätyksekseni löysin kukkasen Pelargonium sidoidesista!
Pohjoisen puolella olevassa makuuhuoneessa olevat pelargonit eivät kuki, mistä voi vetää sen johtopäätöksen, että suora auringonvalo laukaisee ne kukkimaan. Verenpisaroille pohjoishuone on hyvä talvehtimiseen, sillä jos ne ovat valossa, kuivuvat ne kovin herkästi.
Tämä 'Carmel Blue' vietti viime kesän isossa ruukussa pihalla, mutta en nähnyt sen kukkia, sillä peurat napsivat verenpisaroiden latvoja aina ohi kulkiessaan. Nyt siihen ovat siis tulossa ensimmäiset kukat, sillä hankin tämän vasta viime keväänä. Jännittävää!
Ei kummoisenkaan näköinen, silti riemuvoitto. Toki talvi ei vielä ole lähellekään selätetty, mutta en ole koskaan aiemmin saanut sitruunaverbenaa pysymään hengissä edes tähän asti. Joko se on paleltunut tai kuivunut. Tämäkin kuivui pahoin, kun otin sen alkusyksyllä ajoissa sisään. Ajattelin, että nyt se ei ainakaan palellu. Lehtien kuihtumisen jälkeen se on kuitenkin tehnyt uusia lehtiä! Tämä on paikassa, johon aurinko ei paista suoraan ollenkaan, kokeilen nyt tällaista talvetustapaa.
Sitruunaverbenaa käytetään hyvin paljon yrttiteenä esimerkiksi Ranskassa. Rakastan sen aromia ja toivoisin niin voivani kerätä teeainesta omasta monivuotisesta puskastani. Ehkä tämä haave kuitenkin toteutuu, vaikka moni kasvi onkin yllättäen menehtynyt maaliskuussa, kun talvi on siihen asti sinnitelty hengissä.
Ymmärrän. Tuntuu talvi minustakin kuolettavan pitkältä enkä oikeastaan mielellään katso edes ikkunasta ulos tuonne jääkauteen. Kasvien hoivaaminen tuo lohtua ja toivoa.
Musti sen sijaan vartioi tiiviisti tonttiaan niin ulkoillen kuin sisältäkin käsin.
Kotipelargoni – Pelargonium Zonale-Ryhmä
Sitruunaverbena – Aloysia triphylla
Verenpisara – Fuchsia
Monday, 14 January 2019
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
Ihania talven piristäjiä tuollaiset kukkijat. :) Itse iloitsen, kun hennon vaaleanpunainen Mårbackani näyttää selviytyvän tästä talvesta, uutta lehteä pukkaa. Ensimmäinen kokeiluni pelakuiden talvettamisesta. Kolme erilaista pelakuuta oli, tuo yksi on pysynyt hengissä, ja sehän riittää minulle. Kerrostalon rajallisella ikkunatilalla ja huoneilmalla sekin on saavutus. :)
ReplyDeleteOn mahtavaa, kun saa kasvin selviämään talven yli. Ja mikäpä sen mukavampi kaveri kuin vanha kunnon Mårbacka ♥
DeleteOi, mitä kaunottaria <3 Meillä saunatuvan ikkunalla on kukkinut koko talven palergoniat. Kävin jouluksi muutaman napsaisemassa maljakkoonkin. Vähän erilaisia joulukukkia, khih :) Mukavaa uutta viikkoa ja kisuille silityksiä <3
ReplyDeleteIhania joulukukkia, ainakin usein ne ovat punaisia :-D
DeleteKiitos, hyvää viikkoa sinne teille myös!
Minulla pelakuut talvehtivat liiankin hyvin kellarissamme eli niistä tuli yhtä suuria kuin pensaat. Päätin jakaa ne aika krouvilla menetelmällä eli samoin kuin perennat (naurat!) ja nehän eivät tykänneet yhtään. Onneksi yksi vältti 'miekkani' ja se kukkii ulkorapuilla melkein lumiin. Aina isän syntymäpäivänä eli 5.2. nostan pelakuun, ennen pelakuuT, ulos kellarista. Olen alkanut innostua nyt verenpisaroista, mutta se telvehdittaminen vain ei onnistu, vaikka on valo ja kosteus kohdillaan, en tajua.
ReplyDeleteMårbacka olisi aina ihanin, mutta kun se kasvaa niin korkeaksi...Ainakin minulla.
Tuo valkoisen Mårbackan kuva on kuin joku kortti...
♥♥
Voi että, toivottavasti verenpisarankin talvetus joskus onnistuu. Minunkin kokemuksen mukaan pelakuut ovat paljon suvaitsevampia olosuhteita kohtaan, voi olla yllättävän vaihtelevaa ja ne pärjäävät. Koon kasvu tuottaa tilanahtautta :-D
DeleteKatkeraa mutta suloista. Minulla ei talvehdi, tänä talvena en viitsinyt edes yrittää. Onneksi näitä riemuisia talven kukkijoita voi seurata blogien välityksellä, tuo piristystä tänne ruudun toisellekin puolelle.
ReplyDeleteNiin harmillista ja ihmeellistä, kun luulisi, että teidänkin talosta löytyisi joku hyvä nurkka noille. Mutta jos ei onnistu niin ei. Valoa pelargoni tuntuu kaipaavan, vaikka jotkut talvettavat niitä pimeässäkin. Mulla on yksi amppeli hyvin pimeässä nurkassa ja se on heikon näköinen.
DeleteIski juuri suunnaton pelargonikateus! Olen kantanut useamman pelakuun ja myös muita huonekasveja biojätteeseen tänä talvena. Jäljelle jääneet juuri ja juuri sinnittelevät hengissä, kukkimisesta ei kannata puhuakaan. Onneksi voi sentään blogien välityksellä ihastella muiden pelargoneja, tuo P. sidoides on vaan niin herkku!
ReplyDeleteNo voihan! Se on niin surku, kun tykkäsit niin kovin hoivata niitä monivuotisina, ja keräillä. Kaupunkitaloissa lienee hyvin haasteellista saada niitä talvehtimaan. Surkeaa, että talvemme on näin pitkäkin, lyhyt haasteellinen talviaika olisi varmasti helpompi selättää. Toivottavasti kaikki jäljellä olevat selviävät talvesta!
DeleteKauniita pelakuita. Kasvisi näyttävät talvehtivan oikein mallikkaasti. Kiitos muuten tuosta verenpisaran lajikenimestä; heti googletin sen ja taitaa minulla olla juuri tuota samaa. Googlettelun seurauksena myös toinenkin verenpisaroistani sai nimen. Tuplakiitos siis :) Talvehtimisonnea sitruunaverbenallesi! Minulla on käynyt samoin rosmariinin kanssa joka vuosi, mutta nyt huomasin, että sehän näyttää viihtyvän paremmin kuin koskaan ennen kylmässä eteisessä ison muovihupun alla. Olen käynyt muutaman päivän välein sumuttamassa sen oksia ja muovihupun seiniä. Ilmeisesti se on nyt paremmin suojassa ulko-oven aukaisusta syntyvältä vedolta ja ilmankosteuskin on sille sopivampi kuin aiempina vuosina. Mukavaa viikkoa!
ReplyDeleteMuovihuppu on loistava idea rosmariinille! Se ja myrtti eivät ole minullakaan ikinä onnistuneet, mutta tuo kuulostaa lupaavalta.
DeleteIhanaa, että verenpisarat saivat nimet!
Kiitos sekä minun että sitruunaverbenan puolesta :-D
Hyvin viihtyvät. Eipä kuivat lehdet mitään haittaa, jos uutta kasvua on tulossa :) Minun pelargoniat kerkesivät saamaan pakkasta, joten huonosti kävi. Teit siis fiksusti, kun otit kasvit ajoissa sisään.
ReplyDeleteVoi että, ikävää, että pelakuut menivät. Katsoin kaupungissa ihmeissäni naapurin parveketta, jossa oli kukkivia pelakuita vielä lähes jouluna, lasitetulla parvekkeella! Oli niin lauhaa.
DeleteToivottavasti tuo sitruunaverbena tuosta selviää vielä toukokuulle asti, jolloin sen varmaan uskaltaa nostaa ulos. Uusi kasvu on toisaalta niin pehmeää ja altista tuholaisille ja kaikelle, että ei voi kuin toivoa parasta.
Kauniit pelakuut. Nuo luonnonlajit on herkkiksiä! Niitä ei miulla ookkaan. Oonkohan kastellu liikoo sisällä olevoo prinssi Nikolaita, kun ei oikein loistossaan oo. Toivottavasti kuitenkin säilyy hengissä. Viileessä varastossa olevilla ei näyttäs hättee olevan. Toivottavasti sitruunaverbenasi seleviis talavesta.
ReplyDeletePelargonien luonnonlajeissa ja niiden risteymissä on minipieniä kukkia ja hentoista kasvutapaa, ovat ihan eri maata kuin nuo pönäkät kotipelargonit. Mutta jälkimmäisissä onkin sitten oma viehätyksensä! Ja sitten vielä monet muut ihanat pelargonityypit. Sehän tässä on vaikeaa, että haluaisin rajata keräilyä, jotta säästyisi tilaa, mutta ei se ole mahdollista.
DeleteJos pelargonisi ei ole loistossaan, mutta hengissä kumminkin, se on jo hyvä asia. Mulla prinssi on aivan pienessä ruukussa (kuten moni muukin pelakuu) ja multa kuivuu välillä varmaan ihan kokonaan, mutta prinssi ei ole millänsäkään. Ajoittainen kuivuus tekee varmaan hyvää.
Täytyy toivoa, että verbenan (joka ei ole oikeasti verbena :-D ) talvi onnistuu. Laskin, että ollaan vasta puolessavälissä talvetusta - huokaus! Mikä pettymys, odotin kevään olevan jo nurkan takana.
Muhvi on tästä kulmasta katsoen ihan yhen Ilonan näköinen!
ReplyDelete:-) Se taitaa olla yhtä hyvässä karvassakin: muhkeaa, upottavaa samettia. Muhvi vaan on melkoinen jötkäle, 6,5 kiloa. Turha pitää dieetillä, kun se käy sitten nakkikiskalta hakemassa evästä.
Delete:-D !!
DeleteNe on ne isännät semmoisia.
DeleteMusti näyttää ihanan talvimuhkealta.
ReplyDeleteMinun pelargonini talvehtivat puolikylmässä kesäpaikan tuvassa ja makuukamarissa. Ne saivat viettää ulkona ihanan pitkän kesän. Kun toin ne syksyllä lämpimään tupaan, ne menivät heti surkeaan kuntoon, kukat kuivuivat ja osa lehdistäkin. Sisällä oli ilmeisesti liian lämmintä ja kuivaa. Huomasin viime syksynä sellaisen ilmiön, että pelargonin kukat olivat uskomattoman kauniin ja intensiivisen värisiä kylmässä ulko- tai huoneilmassa. Lämmin sisäilma vaikutti olevan niille myrkkyä. Ehkä sinunkin pelarginisi nauttivat riittävän viileästä sisäilmasta ja siksi kukkivat?
Tu oon varmaan totta, vaikka eivät ne näytä lakastuvan silloinkaan, kun olen täällä ja talo lämmin (tai lämpimämpi, harvoin täällä talvella on yli 20 astetta). Mutta ihmeen hyvin ne sietävät sitä, että välillä saattaa käydä jopa nollassa, ja välillä on lähes 20. Toisaalta ikkunalla varmaan onkin viileää, siinä ei ole patteria. Porinmatti on huoneen sisänurkassa, kaukana kasveista.
DeleteVoi ihana Musti! Sinulla on erinomainen passipaikka, jospa joku paisti uskaltaisi hangen päälle hiippailemaan!
ReplyDeleteVoi miten ihania pelakuita! Nuo luonnonlajit ovat tosi kauniita, sidoideksen sävy uskomattoman upea! Mun pelakuut ovat sellaisia honteloita rankkuja, valon tarpeessa kaikki. Toivottavasti sitruunaverbenasi kestää tämä talvikauden!
Tässä yhtenä päivänä Musti kyttäsi pitkän tovin lintulaudan alapuolella, siellä joku rapisteli. Lopulta odotus palkittiin ja Musti nappasi siitä pikku jyrsijän.
DeleteYksi hontelo pelakuu täälläkin on, kun kokeilin ripustaa makkarin kulmassa olevaan koukkuun amppelin. Siihen ei tule päivänvaloa ollenkaan ja se on kyllä todella surkean näköinen pelakuu. Tajuaisipa vetäytyä talviunille sen sijaan, että kasvattaa laihoja vaaleanvihreitä lonkeroita.
Kukkivista pelargoneista en olisi millään malttanut syksyllä luopua mutta verannalle pääsi jo pakkanen ja sisällä ei ollut niille juurikaan paikkaa, joten kellari kutsui. Nyt näyttävät melko surkeilta, mutta olkoot vielä kuukauden, pari siellä niukalla kastelulla. Valossa voisivat olla paremmassa kunnossa. Osan varmasti menetän, mutta lasketaan saldo vasta keväällä. Talvi senkun kiristää otettaan, täällä ei ole vuosiin satanut näin paljon lunta!
ReplyDeletePelargonit tuppaavat kukkimaan kaikkein komeimmin juuri syksyllä! Toivottavasti ne pärjäävät kaikki talven yli.
DeleteTeilläkö on paljon lunta. Täällä on alle 10 cm, mutta onneksi sen verran, niin kasveilla on kerrankin talvisuojaa.
Meilläkin muutama pelargoni jatkaa kukkimista pitkin talvea. Ja yksi oikein innostuu täyteen kukintaan heti kun pääsee talvisäilytystilaan. Se on ihan outo yksilö ;)
ReplyDeleteJa verenpisarat pudottavat kaikki lehtensä, kunnes kevättalvesta puhkeaa uutta kasvua kuten sinun sitruunaverbenasi.
Kasvien talvisäilytys on kyllä mielenkiintoista ja joka talvi yhtä jännittävää.
Jännää, miten eri tavoin kasvit reagoivat talvetusolosuhteisiin :-D Mulla verenpisaroissa on aina lehdet talven yli, mutta yksi iso, jonka jätin tahallaan kylmään eteiseen ensimmäisen pakkasjakson ajaksi (jospa se kuolisi eikä tarvitsisi enää kantaa pienen pensaan kokoista kasvia sisään) pudotti lehdet, mutta nyt keittiössä tekee jo uusia lehtiä. Se on lannistumaton, näköjään.
DeleteTalvella pienikin kukka on niin kaunis ja varsinkin sinun kuvaamana.
ReplyDeleteMulla kukkii 3 orkidea uudestaan. Ihme kyllä sillä aikasemmin en ole niitä saanut kukkimaan.
Valoa ja iloa päiväänne.
Ihana yllätys nuo orkideat, ja vielä monta! Kiitos, samaa teille.
DeleteVielä 13 maanantaita pääsiäiseen. Kyllä se sieltä tulee...
ReplyDeleteTuo kuulostaa jo melko siedettävältä!
DeleteOlen tähän päivään asti jotenkin onnistunut ajattelemaan, että pidän talvestakin (yrittänyt koristella puutarhaa jne.). Vaan tänään se iski, epätoivo kun kahlasin lähes reisiä myöten lumessa ja kauhoin lunta pressukatosten päältä. Jo riittäisi lumi ainakin, sillä tämänkin sulaminen vie jo aikansa.
ReplyDeleteVoi ei... kamalaa. Täällä on onneksi vain kymmenisen senttiä, tai allekin. Reisiä myöten lumessa kahlaaminen on aivan raivostuttavaa. Talvi saisi kyllä olla, mutta kestäisi vain kaksi viikkoa, niin kauan sitä jaksaa.
DeleteTodella upeita <3
ReplyDeleteMeillä pelakuu koettaa talvehtia kellarissa, saa nähdä miten käy.
Toivottavasti käy hyvin!
DeletePelakuut on niin kauniita. Kesällä pidän niitä kuistilla. Nappi lähti tänä aamuna uuteen kotiin. Ikävä ja syyllisyys on valtava, mutten en nähnyt muuta vaihtoehtoa :( .
ReplyDeleteVoi Nappia, uskon että tuntuu tyhjältä nyt! Ihanaa, että hänelle löytyi uusi koti ♥
Delete