Sunday, 16 April 2017

Esikkokiljahduksia

Tutkailin tässä päivänä eräänä vuokko-esikkopuutarhaa. Ihana luonnon lehtosinivuokko siellä jo kukkii.

Slow Progress
The spring has turned very cold but my heart was warmed by discovering some precious Primulas that I planted last year and was not sure how hardy they are.

Iloisen keltainen tarhakääpiöesikko alkoi sopivasti kukkia pääsiäiseksi.

Palloesikko kehittelee jo kukintoaan.

Sitten alkaa kiljahdus-osuus. Junnaninesikko on ollut reippaan vihreä jo pitkään, tässä sen lehtiruusuke! Tämähän oli se herkullisen oranssikukkainen, jonka kukkavarsi on hienostuneen tummanpunainen.


Japaninesikko 'Miller's Crimson' on elossa!

Kiinankeltaesikko on elossa!

Näyttää siltä, että myös Primula smithii on hengissä, mutta siitä en ole ottanut kuvaa. Myös joku muu, josta en ole varma mitä se on, pihisee joten kuten. Kaimani Kivipellon Sailan esikkosekoitus-kylvötaimista on monikin hengissä ja voi varsin paksusti, kuten tämä lukemattomia lehtiä maailmaan töräyttävä tyyppi.


Joten asiat ovat ihan kohtuullisesti, vaikka peurojen tuhoista on lisää raportoitavaa – toisaalta en aina jaksa edes ajatella niitä asioita uudestaan, ja jätän kertomatta. Mukavampihan se on keskittyä hyviin asioihin kuin märehtiä menetyksiä.


Vuokko-esikkopuutarhassa kukkii suojaverkon alla myös viime syksynä istutettu ihastuttava kevätsahrami 'King of the Striped'.


Ruusuherukoilta ei enää kulu kauaa puhjeta kukkaan.


Ja sitten tämä yksi kukoistaa ympäri vuoden.
Iloista pääsiäisen juhlaa!


Japaninesikko – Primula japonica
Junnaninesikko – P. aurantiaca
Kevätsahrami – Crocus vernus
Kiinankeltaesikko – P. bulleyana
Lehtosinivuokko – Hepatica nobilis
Palloesikko – P. denticulata
Ruusuherukka – Ribes sanguineum
Tarhakääpiöesikko – P. Vulgaris-Ryhmä

45 comments :

 1. Vau! Siellä on jo vaikka mitä ihanaa! Meilläkin on... pakkasta. Upea Ransu. Mukavaa Pääsiäisen jatkoa, Saila ja kisut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi - pakkasta tosiaan, täälläkin hituloi vähän lunta välillä. Yööök. Toivottavasti kevät pian taas etenee. Kiitos samoin!

   Delete
 2. Saavatko sulla esikot olla rauhassa rouskutukselta? Meillä ne yleensä ovat välttyneet syömiseltä, paitsi viime kesänä yhdellä kukkavarrella kukkinut tähkäesikko päätyi parin päivän kukinnan jälkeen peuran/rusakon kupuun. Kävin mökillä eilen, mun tulput, kirjopikarililjat ja kevättähdet oli syöty. Osa siitäkin huolimatta, että olin laittanut kananverkkoa ympärille, mutta olin unohtanut laittaa verkosta myös katon, tulput oli syöty verkkoa alas työntämällä yläkautta. Että kyllä taas potuttaa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yleensä juu, mutta meilläkin joskus joku menee jonkun suuhun (ei voi sanoa parempiin suihin!). Harmi!
   Ja voi heevetti tuota sipulikukkien syömistä. Otan osaa, niin hirveen paljon!

   Delete
  2. Luojalle kiitos, minulle eivät syö esikoita eikä scilloja! Olen joka vuosi jakanut ystäville ja naapureille molempia, mutta tänä keväänä on vain 'meidän kevät' eli siitä scilla/esikkomatosta uneksin.

   Länsirannikollakin oli kovin kylmä, joten ei äidin puutarhassakaan mitää muuta ihmteltävää kuin helmiorapihlajan mahtavat silmut, ihan kuin just aukeisivat.

   Saaresi on mitä ilmeisimmin otollinen puutarhailulle, koska nyt jo osa sipulikukista nousevat ja osa jo kukkii.

   <3

   Delete
  3. Peurat ja kauriit ovat hirmuisia, niille maistuu lähes kaikki, mutta selvästi on preferointia, esimerkiksi tulppaaneista on aivan turha odottaa näkevänsä kukkia, elleivät ne ole tiukasti verkon sisällä.
   Kovin kylmä pääsiäinen oli, toivottavasti pian lämpenee! Kyllä meillä on aikainen kevät, koska talvi on yleensä vähäluminen. Oma pihani kun on vielä valoisassa etelärinteessä, lämpenee se hyvin nopeasti. Ero metsäisiin paikkoihin ja pohjoisrinteisiin samalla saarella on huikea, meillä kylässä on todella suotuisa pienilmasto.

   Delete
 3. Terhakkaita keväisiä versoja ja kukkijoita siellä. Täällä viileät ilmat on pitäneet kevään etenemisen lähes pysähdyksissä. Silti pulleat nuput on jo sinivuokoissa, lumikelloissa ja jouluruusuissa. Kunhan vain pikkaisen nyt lämenisi, niin ne avaisivat nuppunsa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät etenee nopsaan, kun vähänkin lämpenee. Ihmeen sinnikäs kylmä keli nyt onkin!

   Delete
 4. Iloista pääsiäistä teillekin! Onneksi on kukoistusta puutarhassakin, tuhoeläimistä huolimatta. Ja onneksi Ransu ja Musti kukoistavat ympärivuotisesti! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Teilläkin taidetaan harrastaa ympärivuotista kukoistusta.

   Delete
 5. Onpa ihana vuokko, meilläkin ne yrittää kukkia, mutta pakkanen painaa niiden päät aina vain alas! Esikot ovat ihania ja pontevasti maasta nousseet, ne viime vuotisetkin siemenkylvöt. Matkin luontoa ja laitoin niiden päälle syksyn lehtiä ja kannatti, kaljuksi kaavittu kukkamaa näyttää ja tuntuu pahalta eikä suojaa mitään, harrastan rytökasvatusta :D Barnhavenista tuli muuten jälleen ihanuuspaketti, kuusi pihaesikkoa (kerrottuja) ja kuusi vapaasti pölyttynyttä jouluruusua (tilasin ne jo marraskuussa että varmasti sain) sekä kolme pussia siemeniä, taimia siis tulossa jälleen :D :D :D

  Upean värinen tuo kunkkukrookus! Mutta sanomattakin on selvää, että Ransua ihanampaa kainaloista maailmassa ei montaa olekaan!

  Kaunista ja toivottavasti lämpenevää Pääsiäisen jatkoa, meillä ulkona melkein eilen tarkeni, yöllä taas masentava -8 astetta pakkasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, rytökasvatus! Mutta sama täällä, pakko jättää oksia ja muuta kasvimateriaalia penkkeihin, kun meilläkin on usein vähäluminen ja tuulinen talvi - se on todella armoton kasveille kuten esikoille, joilla on vehreä lehtiruusuke heti siinä mullan pinnalla odottelemassa.
   Sinulla on kohta oma esikko-haven! Ihania ne pihaesikot, voi että. Tilasin niitä Raylta Ruotsista viime vuonna, toivottavasti näkisi tänä vuonna jo kukkia (ja ettei niitä syödä, pihaesikko nimittäin maistuu jollekulle vähän liiankin hyvin).

   Delete
 6. Keltsu esikko onkin loistava pääsiäislahja! Ja nousemassa niin monta kaunistusta vielä lisää. Onko ransu lintujahdissa vai mistä puuhista yllätit sen kiviaidalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivimuuri näyttää olevan suosittu oleskelupaikka, sieltä näkee ympäristöä hyvin vähän korkeammalta ;-)

   Delete
 7. Ihanaa että esikot voi hyvin. Talvi oli sittenkin armollinen vaikka kelit vaihteluun jatkuvasti märästä pakkaseen. Armoa eivät näytä kuitenkaan antavan nuo pirun syöjättäret 😣

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vielä ei voi sanoa, mikä lopullisesti selviää, nytkin on niin kylmää - jos kasvu on jo alkanut.. Viime vuonna tästä satsista menehtyi kuivuuteen kolme esikkoa, tai luulen, ettei niistä kohdista mitään nouse, kun viettivät koko kesän karrelle kuihtuneina.

   Delete
 8. Oot Ransu kukoistavin !- Pepsi ja emäntä

  ReplyDelete
 9. Niin iloitsen esikkojesi elossaolosta! Ja kukinnasta myös. Tuo keltainen on hellyyttävä pääsiäisyllätys. Olikos nämä niitä "lapsipuutarhan" esikkoja? Ransu on aika tarkkana, kylän komein pääsiäiskyylä :D Toivottavasti mämmit ovat riittäneet!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, mämmiä on vielä :-)
   Keltainen on jostain marketista joskus ostettu, muut ovat Barnhavenista. Lapsipuutarha, aargh :-D

   Delete
 10. Ransu on komea, erityisesti sammaleista kivikkoa vasten. Huikea määrä esikkoja, mahtavaa! Ruusuherukassa on minullakin jo isot silmut, tällä kertaa ei palelluttanut versojaan talvella. Ehkä saan kukinnankin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa! Toivottavasti pian kukkii, se on niin herkku!

   Delete
 11. Ensimmäinen esikko kukassa on kyllä juhlaa. On hienoa löytää elossa olevia kasveja. Joskus saa nimittäin jännittää.

  Ransu näyttää olevan jo vartiointitehtävissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan jännää odottaa, mikä nousee. Varsinkin noiden ulkomailta tilattujen kasvien kohdalla, joista tietää, että talvehtiminen voi olla epävarmaa, tai ei ole mitään tietoa.
   Ransulla ja Mustilla on hyvä kyttäyspaikka tuossa muurilla.

   Delete
 12. Ihana kevät - kiva kun saat siitä jo nauttia. Taitaa Ransukin nauttia keväästä. - Hyvää toista pääsiäispäivää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, nautimme kaikki keväästä! Kiitos ja hyvää toista pääsiäispäivää sinullekin!

   Delete
 13. Ransus Runsaus on peurankestäväkin.

  ReplyDelete
 14. Ah ihania esikoita! Täällä jääkausi jatkuu, öin ja päivinkin on kylmää. Palelee aina vain. Grandeur Light Salmonissa on sentään eka nuppu pelargoni-ikkunalla. Tuo harmaa, pörheä norjanesikko on todella komea näky kivimuurin koristukseni

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...koristuksena siis. Lähti vähän käsistä.

   Delete
  2. Voi hitsi. Onneksi sisäkukat jo aloittavat!

   Delete
 15. Torstain viisisenttinen lumikerros karisti tehokkaasti pääsiäisen haravointihaaveet. Monta päivää odottelua ja tänään pääsin jäisen nurmen pintaa rapsuttamaan enimmistä tammen lehdistä.
  Mutta kyllä sinililjat tietää, että on kevät. Nurmikon lehtisuojan alla oli jo hyvät alut.
  Sinullahan on ihan plantaasi erilaisia esikoita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kääks, mikä lumi. On kyllä tiukassa talvi, ei meinaa millään luovuttaa!

   Delete
 16. Kun vaan vähän lämpenee kevät etenee!
  Luonnollisesti 😂
  Kyllä se hetki tulee, nyt on vielä kukoistus edessä.
  Mutta Ransu, hän kukoistaa aina 😘😘😘
  Hienosti siinä kivimuuri päällä...Ihana, pusi pusi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransuli kiittää! Täytyy toivoa, että lämpenee. Tänään Ransukin järkyttyi perin juurin, kun olimme ulkona ja alkoi tulla lunta.

   Delete
 17. Onneksi osa kukoistaa vuoden ympäri:)
  Ja näitä kevään ekoja odotetaan niin hartaasti, meillä lumikello melkein kukkii;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, aika pitkään sitä on saanut odotella! Kevät lähti niin lupaavasti käyntiin maaliskuussa, mutta sitten jysähti jumiin.

   Delete
 18. Voi kurjuuksien kurjuus, noita peuroja. Ota pyssy ramille ja tee niistä makkaraa. Toivottavasti nää esikot säästyy niiltä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nam, peuranakkia!
   Ainakin aiemmin ovat esikot lähes kokonaan saaneet säästyä, joku joskus on vähän nakerrellut. Kunhan eivät kukkia nakertele, silloin suutun ja mustaks muutun.

   Delete
 19. Niin ihana kuva Ransusta!
  Ihanaa, että olet selättänyt vakavat peuratappiot.
  Esikot ovat selvinneet - mahtavaa! Meillä ei ole vielä mitään elon merkkiä Barnhavenin viime vuotisista esikoista. Vähän nieleskellen kuljen sen puutarhan kulman ohitse. Eikö pääsiäinen ole just ylösnousemisjuhla vai vasta lupaus?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan ylösnousemuksia voi tapahtua pääsiäisen jälkeenkin ;-)
   Aika minimaalisia ovat joidenkin esikoiden lehtiruusukkeet vielä, ja hyvin vastikään nousseita, kaipa niitä sieltä Vironperältäkin nousee! Kun hieman lämpenee.

   Delete
 20. Meilläkin kukki jo sinivuokot, mutta viime torstain lumisade aiheutti vähän epätoivosempia karjahduksia. Eikä lumi ole vieläkään täysin sulanut, murr!

  Iihana Ransu ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi murrr! Lunta ei tässä vaiheessa jaksa katsella enää ollenkaan, jos ylipäätään jaksaa katsella talvellakaan :-D
   Pikaista sulamista!
   Ransu on ♥

   Delete
 21. Hyvällä mallilla sun esikot.....kaikki!
  Meillä osa lumen alla.....viäläki.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikki, jotka selvisivät viime kesän kuivuudesta... muutama näivettyi jo alkukesällä, en usko, että niissä henki enää pihisee. Voi hitsi, lähtisi se lumi nyt pois! Olisi aika.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!