Thursday, 4 February 2016

Tuholaisia

Menin katsomaan, josko tarhajouluruusuissa näkyisi versovia kukkavarsia. Ensimmäisenä löysin poikki purrut lehdet makaamasta pienen ojan pohjalta. Harmillista! Tarhajouluruusun lehdet ovat suuret, korkeat ja komeat ja ihan mielellään niitä katselisi lumettomana talvikautena.

Goldilocks and the three (or more) beasts
"Someone's been sampling my hellebores..."
"Someone's been chewing my beech hegde!!!"
At this point, Goldilocks cried out in her Great Big voice.
"Better head for the gun shop next", she thought. "Or else I may find someone with prominent teeth in my bed."

Löytyihän sieltä ilon aihekin: maan tasalla lähtökuopissa oleva versosykerö.

Vaaleajouluruusu näyttää tältä vietettyään paukkupakkaset lasikuvun alla. Korkeimmat varret on menetetty pakkaselle, matalimmista joku saattaa ehkä vielä pystyä kukkimaan.


Sitten menin tutkimaan, onko pyökkipensasaidan kärkiä napsittu talven aikana. Ihmetytti, kun aita näytti loppuvan kesken – mielestäni olin istuttanut taimia kompostikehikolle asti.

Kaksi reunimmaista pyökkiä löytyi maasta makaamasta. Ärh! Jos ei peura syö kasvejani, niin sitten vesimyyrä! Onneksi näitä on toistaiseksi vasta kaksi. Toistaiseksi...


Ransuli Karvapehvalla on vähän hommia vesimyyräkannan kanssa.

Kun oikein ärsyttää, täytyy miettiä, mikä on hyvin. Ainakin se, että taivukkaani ruotsinköynnöskuusamasta näyttää juurtuneen! Siihen on puhkeamassa terhakoita silmuja. Onhan se vielä kiinni emokasvissa, silmut saattavat johtua siitäkin, mutta toivon näiden terhakkuuden osoittavan jo omia juuria...


Näsiä on onneksi visusti verkolla suojattu. Tämän kukintaa voikin alkaa seuraavaksi odotella.

Loppuun vielä vintin ikkunasta ottamani kuva ihanan lumettomasta puutarhasta.
Iloista kevään alkua!

Näsiä – Daphne mezereum
Pyökki – Fagus sylvatica
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Tarhajouluruusu – Helleborus Orientalis-Ryhmä
Vaaleajouluruusu – Helleborus niger

66 comments :

 1. On sul riesaa noista elukoista! Onneksi meil ei noita peuroja ole, mutta vesimyyriä kyllä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin pirusti, niitä käy pihalla joka yö ja usein päivälläkin. Myyriä sentään kissani metsästävät, mutta peurojakin saisi joku metsästää ihan jatkuvasti...

   Delete
 2. Meillä jouluruusu on viellä lumen alla...voi olla ettei tavesta selvinnyt hengissä, kun oli kuulema ulkolainen, eikä myyjä tiennyt menestyykö talven yli..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Omat jouluruusuni ovat lähes kaikki ulkomailla kasvatettuja, ja hyvin ovat pärjänneet, jos niitä vain ei ole syöty!

   Delete
 3. Det tycks finnas gott om sork den här vintern. Gubben har jagat! dem flitigt hos oss. Först med fällor och igår sköt! han en stor ful en. Måste ha varit en stor när det behövdes bössa för att få livet av den :)

  ReplyDelete
 4. Siis jälleen ja myös sinullakin on ollut nelijalkaiset tuholaiset liikkeellä! PAH ja PAH! Surullisen näköinen jouluruusu ja pyökit! Taidat olla eläinmaailman ravintolalistan kärkipäässä! Onneksi piristystä löytyi hiukan! Voi ihania Ransun villahousuja :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän saarella on todella runsas valkohäntäpeura- ja metsäkauriskanta, ja lisäksi jänikset ja vesimyyrät siihen päälle... vesimyyriä onkin nyt todella paljon, minäkin näen niitä vilistämässä harva se päivä pihalla.
   Ransun villahousut auttavat murheeseen kuin murheeseen.

   Delete
 5. Ovatko vesimyyrätkin jo lähteneet liikkeelle? Onneksi sinulla on pojat suojaamassa viljelyksiäsi. Meillä ei ole vesimyyriä vielä näkynyt. Nero on saanut aika hyvin häädettyä ne pihan laitamille, kasvimaallakaan ei ole ollut niistä harmia pitkään aikaan. Tosin vasta lumen sulettua paljastuu totuus. Meillä näetsen on vielä maa valkoisena. Jouluruusuni ovat turvassa häkeissä, mutta saa nähdä miten käy kaikelle kasvulle keväällä. Ehkä leiriydyn kukkapenkkiin vahtimaan kasvua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, on niitä vaikka kuinka, heti kun hanki suli päältä niin niitä vilisee suorastaan silmissä. Ja kun ovat isoja, niin ne tosiaan näkyvät. Musti on niiden kanssa ahkerampi, saisi Ransukin kunnostautua, tässä tarvitaan kaikki miehet apuun.
   Pitäisi varmaan leiriytyä pihalle. Toivottavasti jouluruususi pärjäävät.

   Delete
 6. Oih miten keväisen lumetonta siellä onkaan!
  Ihana nähdä lähes livekuvaa, kuvasi luovat toivoa kevään tulosta... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole ihan liveä, muutaman päivän takaa... mutta kyllä se kevät tulee!

   Delete
 7. Oi mikä ihana uusi kuvakulma vintin ikkunasta<3 Ja noin lumetonta!! Meille satoi uudestaan paksu kerros lunta:( Lohtua kuitenkin saan, kun mietin, että vielä viime lauantaina kuvailin eläviä kasveja, siellä ne ovat edelleen hangen alla elossa<3 Minulla oli jänis vieraillut esikoiden ja haisujouluruusun kimpussa. Ja kauriit olivat tulleet ensimmäisen kerran ihan pihaan talon viereen:( Pelästyivät kuitenkin juoksuun, kun esikoinen oli itsekin pelästyessään kiljunut täysillä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vintille pitäisi ottaa useammin kamera mukaan.
   Kyllä ne kasvit siellä pärjää. Harmikseni minäkin huomasin, että haisun toinen nuppuoksa oli syöty. Toivottavasti toisen saa nähdä kukassa.
   Tuollaisen esikoisen minäkin tarttisin :-)

   Delete
 8. Siellähän on kevät pitkällä. Onneksi m,eillä sentään on tuota lunta, vaikka ei paljon niin suojana kukilla kuitenkin vielä, täällä saattaa vielä olla koviakin yöpakkasia.-
  Sinunhan on kohta aidattava koko tonttisi korkealla aidalla että kasvisi saa olla rauhassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yöllä voi tulla vielä kylmä, vaikka saaristossa meri tasaa vuorokauden vaihteluita. Toivottavasti pensasaidat kasvavat vikkelästi.

   Delete
 9. Mustin ja Ransun pitääkin nyt urakoida jotta myyrät saavat kyytiä.
  On siulla ihanaa kun ei ole lunta,meilläkin oli jo lumet poissa, mutta eikös vaan tullutkin uutta tilalle.

  ReplyDelete
 10. Sielläpä on lumetonta. Täällä on vielä aika reilustikin lunta, kun lisää satoi pari päivää sitten. Viikonlopuksi tosin on tännekin luvattu plussan puolella olevaa säätä, joten saa nähdä sulavatko kaikki lumet pois. Kyllähän tuo lumi valaisee ja suojaa kasveja jos vielä tuleekin kovia pakkasia, niin en sen puolesta kyllä toivoisi niiden vielä sulavan, vaikka mukavan keväiseltä lumeton puutarha näyttäisikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumeton puutarha on siitä ihana, että auringon paistaessa maa lämpiää ja sipulikukkia alkaa nousta...

   Delete
 11. Ihan epätodellista tästä vinkkelistä katsella kuinka keväistä siellä on! Onnelliset ♥
  Terkut pojille ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on ihanaa, vaikka ei se vielä ihan olekaan.. mutta kohta!

   Delete
 12. Kiva kuvakulma vintin ikkunasta. Puutarhasi hahmottuu taas ihan toisella tavalla. Ja miten keväinen maisema, kerrassaan lupaavaa.
  Tässä postauksessa tuli taas yksi aihe omaan onneen. Meillä kun niitä peuroja ei ole. Tai on, mutta meidän pihapiirissä eivät vieraile, onneksi. Kyllä harmittaisi katsella vaivalla kasvatettujen kukkien katoamista parempiin suihin. Jännityksellä odotan lumien sulamista. Miten on taas talvi kohdellut kasveja ja kuinka paljon jänöjussit ovat tehneet tekosiaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, täytyy olla iloinen niistä tuholaisista, joita ei ole! Mulla tämä onnen aihe on lehtokotilot. Ja fasaanit. Ja kanit.

   Delete
 13. Kerätään kolehti ja pystytetään aita koko tontin ympäri +muutama teslakäämi käräyttämään lähistölle ilmaantuvien tuholaisten perskarvat.Luulin ensin, että oot hankkinu pienoiskopterin kameralle, näytti niin korkeelta otetulta kuvalta :P Hieno kuvakulma!Meillä näytti tuolta vielä muutama päivä sitten, nyt on taas viitisen senttiä lunta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talo on aika korkea, kun on sokkeli. Tuolla ylhäällä on kamalaa keikkua tikkailla seinää maalaamassa, mutta nyt olin vintin sisällä onneksi.

   Delete
 14. Onpas mukava katsella niin keväisiä kuvia. Mukavaa loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kevät on ihanaa, ja myös tällainen keväisyys keskellä talvea.

   Delete
 15. Voi että! Sulla nuata tuholaasia piisaa, jos ei suuria, nii sitte piäniä. Täälä sataa lisää lunta ja siälon jo melekee kevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkea on, mutta onneksi ei lehtokotiloita eikä espanjansiruetanoita.

   Delete
 16. Voihan vesimyyrä! Niitä(kin) vastaan on niin hankala taistella. Mustille ja Ransulle töitä tiedossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman kissoja ei olisi mitään saumaa. Niitä on nyt vieläpä tavallistakin enemmän.

   Delete
 17. Onpa siellä lumetonta! Minulla ei käy mökillä peuroja, kun tontti on ihan tien laidassa. Vesimyyriäkään ei ole käynyt, mutta joka kevät pelkään, että ne ovat löytäneet tiensä herkkupöytään ja kaikki tulppaanin sipulit on syöty...

  ReplyDelete
 18. Ihanan vihreää siellä on!
  Mutta sitten se totuus paljastuu. Himpskatin myyrät. Kun ei nyt peurat riittäisi.
  Iiikk- meillä on valtavasti lunta ja valtavasti oli myyränkasoja syksyllä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iik. Toivottavasti tuhot eivät ole kauheita.

   Delete
 19. Täällä kateellinen katselee lumettomia kuvia!

  ReplyDelete
 20. Onneksi sinulla on kisut pitämässä huolta myyrien vähentämisestä!

  ReplyDelete
 21. Mieletöntä, miten lyhyt lumeton aika siellä saaristossa on! Näyttää todellakin keväiseltä. Siellä on kyllä aivan erilainen kasvukausi puutarhan hyöty- ja koristekasveilla kuin esimerkiksi kotikonnuillani Pohjois-Karjalassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noo... voi sitä vielä tulla lisääkin. Kuvat ovat itse asiassa viime viikolla otettuja. Mutta ihan totta on, että kasvukausi käynnistyy meillä ehkä jopa yli kuukautta aiemmin kuin Pohjois-Karjalassa.

   Delete
 22. Eikö ne huoli yhteysalukselle niitä peuroja ja kauriita? Maisemanvaihdos tekis varmasti niille hyvää ;-) Jäisi enää myyrät..

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-DDD Loistoidea! Talvella ne tosin hyppii jäätä pitkin saaresta toiseen. Mutta jos ne jotenkin sais houkuteltua pois, pitäis järjestää herkkuateria jäälle ja sitten leikata se kohta irti muusta jäästä... he he hee...

   Delete
 23. Tarttis sapelihammaskissan peurataistoa vastaan. Onneksi on sentään karvapehva!

  ReplyDelete
 24. No voihan taas. Tuo pyökki sai varmaan höyryn nousemaan, niin surkeaa kun turhaan katkovat. Onneksi kaikkea kivaa tulossa maan uumenista. Olen nyt unohtanut, että oliko pyökit Taimiasta? Mun tekisi mieli likusteria aidaksi, yritän sitä etsiä. Taimialta voisi sitten löytyä ehkä. Kiitos etukäteen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ärsyttää sikana, kun on ihan tyvestä katkottu, en usko, että pyökki tekee juurivesoja tai versoo tyvestä, mutta täytyy toivoa.
   Juu Taimiasta, he tilasivat pyynnöstäni Hollannista, eli ei ollut perusvalikoimassa, ja piti odotella, mutta nyt on hyvä aika tilata, niin tulee keväällä sitten.

   Delete
 25. Kyllä harmittaa :/
  Muutoin siellä on todella keväisen oloista ja paljon silmuja jo. Täällä on masentavan valkoista ja pikkupakkasta sekä kunnon flunssa koko väellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi tyvestä katkottuja pyökkejä on toistaiseksi vasta kaksi, mulla on niitä jo yli neljäkymmentä istutettuna. Pidän kaikki sormet ristissä, ettei enempiä tuhoja tule... Pitänee hommata spiraalia. Tai jotain verkkoa. Olen liian huono suojaamaan, olisi pitänyt...
   Äh, pakkasta ja flunssaa. Nyt ei voi olla suunta kuin ylöspäin, kyllä se vielä paremmaksi muuttuu!

   Delete
 26. Ihana lumeton puutarha! Täällä satoi taas tänä aamunakin lisää lunta, mutta ensi viikoksi on luvassa plussaa, voi miten kivaa kevättä. Minullakin rusakot ovat syöneet jouluruusujen lehtiä, ja yhdestä nigeristä nuput (kaivaneet ne esille lumen alta), mutta suurin osa nupuista on vielä koskematta ja kohta.. voi kohta tulee lumikelloaika:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumeton puutarha keskellä talvea on kyllä aika ihana... vaikka ei ole pakkassuojaa kasveilla, mutta nautin siitä silti. Niin syksyistä, keväistä, mitä tahansa paitsi talvista!
   Voi olla, että munkin pihassa jouluruusujen tuholainen on jänis, rusakoita meillä päin ei ole vielä näkynyt.

   Delete
 27. Jee, lumetonta!

  Hauska kuvakulma tuo vintin ikkuna. Mahtavan säntilliset kanttaukset on kukkapenkeilläsi : )

  ReplyDelete
  Replies
  1. Riittävän kaukaa katsottuna mikä tahansa näyttää säntilliseltä ;-D

   Delete
 28. Voi harmitus, noita tuholaisia!! Ja tuo vesimyyrän köriläskin!! Toivottavasti Ransu saa saalista.
  Ihmeellisen uskomattomalta tuntuu tuo lumettomuus. Eilen totesin, että täällä on lopulta aika paljon tullut lunta. Lintulaudalle mennessä ja puita hakiessa piti osin ihan uppuroida, kun lunta oli lähes polviin asti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myyriä on nyt niin paljon, että täytyisi varmaan lakata antamasta pojille muuta ruokaa, jotta tekisivät selvää mahdollisimman monesta.
   Yöks, polviin asti lunta. Onneksi kevät tulee kohta!

   Delete
 29. Teillä on jo ihan kevät! Toivottavasti Ransu ja Musti pitävät pienemmät tuholaiset kurissa ja toivotaan ettei niitä suurempia tihutyöntekijöitä ilmaannu pihallesi.

  ReplyDelete
 30. Meilläkin mökillä oli peurat rouskuttaneet alkutalvesta ainokaista jouluruusuani, lykkäsin sen päälle talveksi ämpärin. Åhäkutti, eivät ainakaan nelijalkaiset ole sitä enempää päässeet syömään. Sitä en tiedä, mitä kasvi itsessään ämpärikohtelusta tykkää, mutta pianhan se selviää. Varmaan pitää kohta muoviåmpärin tilalle vaihtaa kananverkko, kun suuremmista yöpakkasista on päästy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ämpärin alla voi olla aika hapetonta, mätänemisen vaara on aina. Mutta jotain suojaa näille on pakko keksiä! Lasikupukaan ei hengitä, mutta jouluruusu näyttää pärjänneen sen alla kohtuuhyvin.

   Delete
 31. Voi rähme sentään kun sullakin on noita vihulaisia ihan harmiksi asti. Itse en ole edes uskaltautunut potageriin vielä. Mutta ihastuttavia nuo jouluruusun ja näsiän alut =) Siellä näyttäisi olevan ihan yhtä lumetonta kuin täällä. Meri taitaa patterina toimia sullakin =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, voihan vesimyyrän perskarvat! Inhottavia ovat, voi olla, että ovat syöneet noilta pyökeiltä juuret kokonaan. Jokunen syreeni on mulla mennyt niin.
   Ihanaa, ettei lunta enää ole, ihan tarpeeksi sitä sai katsella.

   Delete
 32. Hypin miltei kiukusta tasajalkaa tänä aamuna kun katsoin paksua lumipeitettä pihalla :( Eilen tehtiin vihdoin kunnon lenkki koirien kanssa lumettomalla ja miltei jäättömällä metsätiellä ja olin jo otsalampun kanssa tiiraamassa kukkapenkkejä (optimisti..). Pakko sinnitellä vielä muutama viikko talvea, ihanaa että siellä on jo noin keväisen oloista. Tosi raivostuttavia nuo tuholaiset, peuroille taitaa kelvata lähes kaikki?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi tosiaan! Mutta nyt on kyllä vasta helmikuu.. kevät lähenee silti, ihanaa!
   Meille on viime vuosina tullut valkohäntäpeurojen lisäksi metsäkauriita, yhdessä nämä kaksi hirviötä syövät melkein kaikkea.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!